• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -6º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta -2º C
  Craiova -3º C
  Galati -3º C
  Iasi -2º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 25 iunie 2018

26 Iunie, 10:05

Partea moldovenească e fidelă în continuare ideilor revanşarde şi tacticii de distrugere a formatului de menţinere a păcii spre a elimina prezenţa rusă pacificatoare, au declarat surse din cadrul Ministerului de Externe al regiunii cu referire la recenta Rezoluţie ONU privind retragerea trupelor ruse de ocupaţie din stânga Nistrului.

Revista

Sursele citate au adăugat că transformarea misiunii de menţinere a păcii e posibilă doar în condiţiile reglementării definitive a relaţiilor dintre Transnistria şi Republica Moldova. „Nicio hotărâre referitoare la modificarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii sub egida Rusiei nu poate fi luată fără a ţine cont de opinia Transnistriei”, au subliniat „diplomaţii” transnistreni.

TRANSNISTRIA

Adunarea Generală a ONU i-a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria. Reacţia Federaţiei Ruse şi a Tiraspolului

Adunarea Generală a ONU i-a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la RIA NOVOSTI. Proiectul rezoluţiei a fost propus de Moldova. Documentul a fost susţinut de 64 de ţări, contra s-a pronunţat 14. Alte 83 de ţări s-au abţinut.

Între altele, a fost menţionat că Rusia trebuie „în mod necondiţionat şi fără tergiversări” să-şi retragă trupele şi armamentul de pe teritoriul Moldoveii.

Ştirea a fost remarcată şi de către alte mijloace de informare în masă din Transnistria şi Găgăuzia.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-22/genassambleya-oon-prizvala-rossiyu-vyvesti-voyska-iz-pridnestrovya

Partea moldovenească e fidelă în continuare ideilor revanşarde şi tacticii de distrugere a formatului de menţinere a păcii în scopul de a elimina prezenţa rusă pacificatoare, au declarat surse din cadrul Ministerului de Externe al regiunii. Sursele citate au adăugat că transformarea misiunii de menţinere a păcii e posibilă doar în condiţiile reglementării definitive a relaţiilor dintre Transnistria şi Republica Moldova. „Nicio hotărâre referitoare la modificarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii sub egida Rusiei nu poate fi luată fără a ţine cont de opinia Transnistriei”, au subliniat sursele respective.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-23/revanshistskie-idei-i-taktika-razrusheniya-mid-pmr

La rându-i, Ministerul de Externe al Rusiei a calificat rezoluţia drept „odioasă” şi „periculoasă”, menţionând că documentul „poate submina progresul conturat în reglementarea moldo-transnistreană”, iar „contingentul militar rusesc va rămâne garantul păcii şi stabilităţii în Transnistria”.

„Considerăm că această iniţiativă e o vădită mişcare propagandistică şi publicitară a unei părţi din activiştii politici de la Chişinău, ce tind, prin instigarea spiritului antirusesc, să acumuleze puncte în preajma apropiatelor alegeri parlamentare”, se indică în comentariu.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-23/mid-rf-nazval-predlozhennuyu-moldovoy-rezolyuciyu-odioznoy-i

Prim-vicerpeşedintele Comitetului pentru afacerile CSI din cadrul Dumei de Stat, Constantin Zatulin, a declarat că rezoluţia Adunării Generale a ONU, cu apelul către Rusia de a-şi retrage militarii din Transnisitria, după toate probabilităţile, „a fost pregătită cu susţinerea SUA şi a ţărilor NATO”.

„Pentru a înghiţi Republica Moldovenească Nistreană, trebuie eliminaţi toţi martorii colaterali şi mai cu seamă pe cei care vor împiedica revanţa unioniştilor români în privinţa Transnistriei. Din acest punct de vedere, prezenţa acolo fie şi a unui contingent nu prea mare de trupe ruse e ca un os în gâtul celor care ar fi vrut să tragă Moldova, împreună cu Transnistria, în România”, a spus el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-23/zatulin-rossiyskie-voyska-v-pmr-kost-v-gorle-dlya-teh-kto-hotel

Krasnoselski le-a povestit artiştilor ruşi despre „Lumea Rusă”

La Tiraspol, în zilele de odihnă a avut loc un concert prilejuit jubileul de 25 de ani ai monopolistului local, compania „Sheriff”. Scena, cu o lungime de 30 de metri, a ocupat toată partea carosabilă. În cadrul concertului au evoluat artiştii ruşi Stas Mihailov, Denis Maidanov, art-grupul „Soprano Tureţkii”, precum şi interpreţi locali.

Liderul de la Tiraspol s-a întâlnit cu interpreţii înaintea concertului şi a declarat că astfel de evenimente contribuie la accelerarea contactelor ruso-transnistrene. „Interacţiunea în domeniul culturii are o importanţă fundamentală pentru consolidarea poziţiilor Lumii Ruse, a cărei parte inseparabilă este Transnistria”, a declarat el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-23/pridnestrove-vsegda-otkryto-dlya-druzey-vadim-krasnoselskiy

Reprezentanţii politici al Moldovei şi Transnistriei au vizitat raionul Dubăsari

La Dubăsari a avut loc întâlnirea dintre reprezentanţii pentru aspectele politice din partea Moldovei şi Transnistriei.

Părţile s-au concentrat asupra notei şi coordonării de mai departe a procesului de eliberare a certificatelor de înregistrare provizorie a dreptului de folosire a terenurilor în raionul Dubăsari, în cadrul deciziei protocolare.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-23/politpredstaviteli-pridnestrovya-i-moldovy-posetili-dubossarskiy

Trump a nominalizat candidatul la funcţia de nou ambasador al SUA în Moldova

Preşedintele SUA Donald Trump intenţionează să-l numească în calitate de ambasador al SUA în Moldova pe angajatul Departamentului de Stat, Derek J. Hogan, care a participat în cadrul a cinci misiuni diplomatice în Europa de Est şi este expert al Departamentului de Stat pentru această regiune. Între altele, el a fost adjunctul ambasadorului SUA în Azerbaidjan din 2013 până în 2016, iar din 2008 a lucrat ca reprezentant al Departamentului de Stat în Afganistan.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-24/tramp-nazval-kandidata-na-dolzhnost-novogo-posla-ssha-v-moldove

GĂGĂUZIA

Vlah l-a felicitat pe Erdogan cu ocazia victoriei la alegerile preşedintelui Turciei

Şeful Găgăuziei, Irina Vlah, l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan cu victoria în alegerile preşedintelui Turciei. Şeful în exerciţiu al ţării, potrivit datelor preliminare, acumulează mai bine de 52% din voturi, informează GAGAUZINFO.MD.

Cetăţenii Turciei „au votat pentru un viitor stabil şi suveran şi, în felul acesta, au decis soarta propriei ţări”, se spune în mesajul de felicitare.

Vlah a subliniat că Erdoogan a depus o multitudine de eforturi pentru dezvoltarea Turciei în plan social-economic şi recunoaşterea ţării la nivel internaţional. Ea i-a urat muncă fructuoasă şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru contribuţia personală a lui Erdogan la opera de consolidare a relaţiilor dintre poporul turc frate şi poporul găgăuz.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41268

IZVESTIA: Găgăuzii continuă să înveţe în limba rusă

„În ciuda presiunii şi a iniţiativelor legislative ale Chişinăului, în Autonomia Găgăzuă se păstrează pe deplin învăţământul în limba rusă”, a declarat başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, pentru IZVESTIA, transmite GAGAUZINFO.MD.

Ea a menţionat, de asemenea, că „limba rusă este fundamentul concordiei naţionale în Moldova”, deşi „forţele de guvernare fac tot posibilul ca limba rusă să înceteze a mai fi limba de comunicare interetnică pe teritoriul ţării”. Predarea în cadrul a 98% din totalul grădiniţelor şi şcolilor, precum şi în incintele colegiilor şi instituţiilor de învăţătânt superior are loc în limba rusă, de aceea renunţarea la această limbă va crea un pericol pentru viitorul ţării, consideră Vlah.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41278

Prim-adjunctul başcanului: Găgăuzia nu a primit 700 de milioane de lei de la Agenţia pentru dezvoltare regională a Moldovei

„Găgăuzia a fost, timp de şapte ani, discriminată şi nu a primit finanţare suficientă de la Agenţia Naţională pentru Dezvoltare Regională în valoare de sute de milioane de lei”, a declarat prim-adjunctul başcanului Găgăuziei, Vadim Ceban. Potrivit celor mai modeste calcule, a precizat el, Găgăuzia n-a primit în aceşti şapte ani circa 700 de milioane de lei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41251

Alegeri la Vulcăneşti. Agitaţia şi prezenţa la sectoare a deputaţilor PDM şi PSRM

Potrivit datelor preliminare, la alegerile de deputaţi în cadrul Adunării Naţionale a Găgăuziei, în circumscriţia nr. 10, Vulcăneşti, a câştigat candidatul independent Gheorghi Cerven. CEC a declarat că el a acumulat 882 de voturi. Oponentul săsu, candidatul PSRM Piotr Fazlî, a acumulat 741 de voturi.

https://gagauzmedia.md/newsid=20719/

În cadrul alegerilor au fost înregistrate încălcări, a declarat directorul executiv al ONG „Piligrim-Demo”, Mihail Sirkeli.

Potrivit afirmaţiilor sale, în circumscripţia nr. 10 a fost înregistrat activismul în exces al parlamentarilor Fiodor (PSRM) şi Cornel Dudnic (PDM). A fost remarcată aflarea lor îndelungată la sectoarele electorale. În afară de asta, la sectorul nr. 25 al circumscripţiei 10 din Vulcăneşti a fost aplicată forţa fizică.

http://nokta.md/нарушения-на-выборах-в-вулканештах-аг/

Staff-ul candidatului Piotr Fazlî i-a acuzat pe membrii biroului electoral de sector de falsificarea datelor votării în favoarea candidatului Gheorghi Cerven.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41281

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: