• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 10º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 24 mai 2018

25 Mai, 10:18

În legătură cu faptul că la 29 mai Curtea Constituţională a Republicii Moldova va examina cererea deputaţilor liberali de a abroga legile ce reglementează statutul limbii ruse ca limbă de comunicarea interetnică, liderul separatist Vadim Krasnoselski a declarat pentru NEZAVISIMAIA GAZETA: „Ne convingem de justeţea alegerii noastre: a trăi separat de Moldova şi a căuta să ne fie recunoscută independenţa”.

Revista

El a precizat că Transnistria va purta negocieri cu Chişinăul, dar numai în calitate de stat vecin: „nu poate fi vorba de nicio reunificare”.

TRANSNISTRIA

Osetia de Sud îi va vinde Gazprom-ului cota sa de acţiuni

Guvernele Rusiei şi Osetiei de Sud vor semna, în cadrul Forului economic internaţional de la Petersburg, un acord cu privire la condiţiile de vânzare-cumpărare a acţiunilor şi activitatea de mai departe a societăţii deschise pe acţiuni Gazprom – Osedia de Sud.

Conform acordului, „guvernul Osetiei de Sud va vinde către Gazprom cota sa în mărime de 25%, minus o acţiune, în societatea mixtă Gazprom – Osetia de Sud”. În felul acesta, cota Gazprom în cadrul companiei va constitui 100%.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-23/yuzhnaya-osetiya-prodast-gazpromu-svoyu-dolyu-akciy

România intenţionează să construiască o autostradă spre Republica Moldova

Construcţia autostrăzii Târgul-Neamţ – Iaşi – Ungheni, cu o lungime de 100 de kilometri, prevăzută cu un pod peste râul Prut, care va asigura legătura Republicii Moldova cu Transilvania şi Europa, este o prioritate în strategia parteneriatului public-privat, început de către autorităţile României, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la POINT.MD.

Conform proiectului, autostrada Târgul Neamţ – Iaşi – Ungheni, cu un pod peste râul Prut, va asigura comunicarea rutieră cu cele mai apropiate autostrăzi, Republica Moldova şi Chişinău, şi va contribui, de asemenea, la dezvoltarea centrelor economice ale Republicii Moldova prin intermediul conectării la reţeaua de autostrăzi ale Europei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-23/rumyniya-planiruet-postroit-avtostradu-vedushchuyu-v-moldovu

Moldova preia controlul frontierei

Moldova îşi extinde prezenţa pe sectorul transnistrean al frontierei de stat a Ucrainei cu încă două puncte vamale de trecere: punctul rutier de trecere şi control Goianul Nou – Platonovo şi punctul feroviar de trecere şi control Novosaviţkaia – Cuciurgan. Guvernul Republicii Moldova a aprobat semnarea protocoalelor de rigoare în acest sens.

„În total, Transnistria şi Ucraina au 25 de puncte comune de trecere a frontierei, asupra cărora Moldova doreşte să preia controlul”, menţionează NEWSPMR.COM.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/17812

Transnistria califică aceşti paşi ai Moldovei drept o ameninţare la adresa securităţii economice a regiunii. Aceasta este etapa finală a blocadei Transnistriei, care ameninţă securitatea regională, încalcă acordurile dintre Tiraspol şi Chişinău şi urmăreşte scopul a periclita bunăstarea locuitorilor RMN, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Diplomaţii transnistreni intenţionează să discute această problemă în cadrul întâlnirii de la Roma în formatul 5+2, care va avea loc în zilele de 29-30 mai.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-24/moldova-i-ukraina-otkroyut-eshche-dva-sovmestnyh-kpp-na

Krasnoselski, despre posibila schimbare a statutului limbii ruse în Republica Moldova: noi ne convingem de justeţea alegerii noastre

La 29 mai, Curtea Constituţională a Moldovei va examina cererea deputaţilor liberali de a abroga legile ce reglementează statutul limbii ruse ca limbă de comunicarea interetnică, referă televiziunea din Găgăuzia, citând MOLDAVSKIE VEDOMOSTI.

Vadim Krasnoselski, într-un interviu acordat cotidianului rusesc NEZAVISIMA GAZETA, a observat că Transnistria va reacţiona la decizia Curţii Constituţionale a Moldovei: „Vom discuta decizia Curţii şi vom stabili cum procedăm”. „Noi – a mai spus liderul separatist –ne convingem de justeţea alegerii noastre: a trăi separat de Moldova şi a căuta să ne fie recunoscută independenţa”.

Transnistria va purta negocieri cu Chişinăul, dar numai ca stat vecin; nu poate fi vorba de nicio reunificare, a accentuat Krasnoseslski.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-24/my-ubezhdaemsya-v-pravote-svoego-vybora

La Tiraspol au loc pregătiri în vederea evenimentelor comemorative consacrate tragediei de la Bender

La Bender a fost discutată pregătirea către evenimentele consacrate Zilei Tragediei de la Bender – 19 iunie 1992. Au  fost coordonate aspectele tehnice ale organizării asigurării cu transport a vizitării de către rude şi camarazii de arme a mormintelor apărătorilor Transnistriei.

Participanţii la întâlnire au apelat la conducerea oraşului cu propunerea de a organiza difuzarea de filme şi emisiuni consacrate evenimentelor din anii 1991 – 1992 pe posturile de televiziune transnistrene.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-24/v-tiraspole-gotovyatsya-k-pamyatnym-meropriyatiyam-ko-dnyu

Ministerul de Interne al Transnistriei şi Ambasada Federaţiei Ruse lucrează asupra unui sistem eficient de activitatea a Secţiei consulare

La Tiraspol a avut loc întâlnirea ministrului de Interne al Transnistriei Ruslan Mova cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Farit Muhametşin. Părţile au discutat modul cel mai eficient de perfectare a cetăţeniei Federaţiei Ruse din punctul de vedere a termenilor de aşteptare.

Din cauza numărului mare de cereri, angajaţii Ministerului de Interne vor începe a-i ajuta pe cetăţeni la completarea formularelor. Muhametşin a subliniat că în perspectiva apropiată e planificată primirea cererilor din partea cetăţenilor în regim online.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-23/mvd-pmr-i-posolstvo-rf-rabotayut-nad-effektivnoy-sistemoy-raboty

GĂGĂUZIA

Dodon şi Vlah s-au întâlnit cu conducerea Adunării Interparlamentare a CSI

La sediul Adunării Interparlamentare a CSI de la Petersburg a avut loc întâlnirea preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon şi başkanului Găgăuziei Irina Vlah cu conducătorul secretariatului Consiliului Adunării Interparlamentare, Iuri Osipov. Acesta a subliniat că Moldova este un participant activ al CSI şi a exprimat speranţă în ceea ce priveşte colaborarea fructuoasă de mai departe în cadrul Comunităţii.

În cursul întâlnirii au fost încheiate acorduri privind realizarea unui şir de proiecte de tineret şi sociale. În felul acesta, tineretul din Republica Moldova, în special cel din Găgăuzia, va participa tot mai activ în cadrul diferitor evenimente internaţionale, ce vor avea loc sub patronajul Adunării Interparlamentare a CSI.

Vlah şi Dodon vor lua, de asemenea, parte la Forul Economic de la Petersburg.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40646

Dodon a cheltuit doar pentru zborul la Petersburg mai bine de 120 de mii de euro

Preşedintele R. Moldova Igor Dodon a folosit pentru zborul la Forul Economic Internaţional de la Petersburg unul dintre cele mai scumpe avioane ale companiei aeronautice a Rusiei, „Sirius Aero”, transmite GAGAUZYERI.MD cu referire la OMEGA.MD.

Potrivit datelor serviciului de monitorizare a zborurilor flightradar24.com, miercuri, din Chişinău spre Petersburg, şi-a luat zborul o singură aeronavă charter – „Bombardier Challenger 850” al companiei private din Rusia, „Sirius Aero”.

Potrivit sursei citate, zborul / staţionarea aeronavei „Bombardier Challenger” 850 pe ruta Moscova – Chișinău – Sankt Petersburg – Chișinău – Moscova costă mai mult de 120 mii de euro.

http://gagauzyeri.md/politika/4077-dodon-potratil-tolko-na-polet-v-sankt-peterburg-bolee-120-tysyach-evro.html

Ambasadorul Germaniei a vizitat Colegiul argar-tehnic din Svetlâi

Ambasadorul Germaniei în Moldova, Julia Monar, împreună cu adjunctul başkanului Găgăuziei pentru problemele sociale, Olesea Tanasoglo, a vizitat Colegiul agrar-tehnic din  Svetlâi.

Ambasadorul a discutat cu conducerea colegiului posibilităţile realizării programului cu privire la schimbul de experenţă dintre studenţii de la Svetlâi şi elevii uneia dintre şcolile de meserii din Germania.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40634

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: