• Bucuresti 17º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 16º C
  Craiova 17º C
  Galati 14º C
  Iasi 13º C
  Suceava 9º C
  Timisoara 13º C
 • 1 EUR = 4.6670 LEI
  1 USD = 4.0662 LEI
  1 GBP = 5.2812 LEI
  1 CHF = 4.0897 LEI
  1 HUF = 1.4461 LEI
  1 BGN = 2.3862 LEI
  1 JPY = 3.6223 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 24 aprilie 2018

25 Aprilie, 09:13

Organizarea controlului moldo-ucrainean comun la frontieră trebuie discutată în formatul de negocieri 5+2, a declarat deputatul Sovietului Suprem al Transnistriei, Andrei Safonov. În opinia sa, „regizori principali al acestor paşi” sunt SUA şi Uniunea Europeană, iar scopul controlului comun constă în a „pune problema capitulării politice a regiunii, posibil prin şantajul că importul anumitor mărfuri va fi interzis”.

Revista

TRANSNISTRIA

Krasnoselski: până când conflictul nu va fi reglementat cu siguranţă, formatul pacificator trebuie să fie intangibil

Poziţia Transnistriei în chestiunea schimbării formatului operaţiunii de pacificare rămâne neschimbată, a declarat pentru RIA NOVOSI liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. El a precizat că actualul mecanism şi-a demonstrat eficacitatea timp de mai bine de un sfert de secol şi nu există niciun temei să fie schimbat.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-24/glava-gosudarstva-poka-konflikt-ne-budet-nadyozhno-uregulirovan

Krasnoselski: Moldova dovedeşte ataşament faţă de abordări inactuale, clişeizate

Moldova dovedeşte ataşament faţă de abordări inactuale, clişeizate în chestiunea formatului posibilei reglementări politice a conflictului moldo-transnistrean, a declarat liderul de la Tiraspol într-un interviu acordat Agenţiei RIA NOVOSTI. El a adăugat că poziţiile Chişinăului şi Tiraspolului, în această privinţă, sunt diametral opuse, de aceea dialogul asupra chestiunilor politice, la orice nivel, este prematur.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-24/prezident-pmr-moldova-demonstriruet-priverzhennost-neaktualnym

Krasnoselski a declarat, de asemenea, că în cursul întâlnirii cu preşedintele Igor Dodon intenţionează să discute problema operaţiunii de pacificare pe Nistrul şi activitatea Comisiei Unificate de Control.

https://ria.ru/interview/20180424/1519232218.html

Andrei Safonov: criza de la frontieră trebuie discutată în formatul 5+2

Organizarea controlului moldo-ucrainean comun la frontieră trebuie discutată în formatul de negocieri 5+2, a declarat deputatul Sovietului Suprem al Transnistriei, Andrei Safonov. În opinia sa, „regizori principali al acestor paşi” sunt SUA şi Uniunea Europeană, iar scopul controlului comun constă în a „pune problema capitulării politice a regiunii, posibil prin şantajul că importul anumitor mărfuri va fi interzis”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-23/andrey-safonov-pogranichnyy-krizis-neobhodimo-obsudit-v-formate-52

Chişinăul şi Tiraspolul au semnat un protocol privind participarea autovehiculelor transnistrene la traficul internaţional

Repezentanţii politici al Chişinăului şi Tiraspolului, Cristina Lesnic şi Vitali Ignatiev, au semnat la Tighina o decizie protocolară privind participarea automobilelor transnistrene la traficul rutier internaţional. Doritorii de a pleca peste hotarele Moldovei vor primi numere neutre, formate din trei litere şi trei cifre şi un paşaport tehnic, coordonat de către ambele părţi. Niciun automobil nu va putea să aibă concomitent numere neutre şi transnistrene. Realizarea deciziei e planificată pentru 1 septembrie 2018.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-24/politpredstaviteli-pmr-i-rm-soglasovali-mehanizm-uchastiya; https://www.moldpres.md/ru/news/2018/04/24/18003335

Transnistria şi Moldova: complicata cale în întâmpinarea celuilalt

Pe site-ul Clubului „Izborsk” a apărut un material privind relaţiile dintre Moldova şi Transnistria. Între altele, se vorbeşte despre faptul că soarta regiunii depinde de cine va repurta victorie la alegerile parlamentare din toamna acestui an.

O mare parte din text e dedicată unui recurs istoric: se vorbeşte, inclusiv, despre tendinţa „unei părţi a elitei moldoveneşti a anexa republica la România” şi despre „brusca scoatere a limbii ruse din domeniul oficial”, drept care conflictul a degenerat într-o confruntare armată”, „căreia s-a reuşit a i se pune capăt în anul 1992, mulţumită acţiunilor hotărâte a comandantului Armatei a 14-a, dislocată în Transnistria”. Se mai spune că „la ora actuală ambele maluri ale Nistrului tratează, în fond, ca nişte vecini şi se străduiesc să nu răscolească memoria”. Cu toate acestea, Transnistria, ca şi mai înainte, nu vrea să se reunească cu Moldova.

Încă un moment încordat: tendinţa Moldovei „de a-i scoate, în perspectivă, pe pacificatorii ruşi”. „Transnistrenii sunt convinşi că pacificatorii ruşi, prin prezenţa lor, le garantează protecţie împotriva unioniştilor de pe malul drept al Nistrului”.

În text se mai subliniază că ambele maluri ale Nistrului aşteaptă alegerile parlamentare din Moldova în cadrul cărora, potrivit sursei citate, partidul lui Dodon poate lua majoritatea. Faţă de acesta din urmă locuitorii din stânga Nistrului au o atitudine pozitivă, e menţonat în material.

http://izborsk.md/pridnestrove-i-moldavija-slozhnyj-put-navstrechu-drug-drugu/

Cum trebuie luptat împotriva Rusiei? Lecţie pentru Trump de la preşedintele Parlamentului R. Moldova

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a publicat zilele trecute un articol în NEWSWEEK, în care a declarat că Moldova îi poate împărtăţi SUA experienţa sa de luptă împotriva Rusiei, dat fiind că „se află în prima linie a campaniei hibride ruseşti şi, ca şi alte ţări ale fostei URSS, se confruntă cu regularitate cu imixtiunea rusească. Afirmaţiile spicherului moldovean au fost remarcat de NOVOSTI PRIDNESTROVIA şi PERVÎI PRIDNESTROVSKI.

Publicaţiile menţionează că drept exemplu de „luptă de succes” împotriva Federaţiei Ruse Candu citează interzicerea difuzării programelor informativ-analitice ruseşti. NEWSPMR.COM citează masiv din articolul oficialului moldovean, comentând sarcastic „retorica rusofobă” a semnatarului.

https://novostipmr.com/ru/content/kak-borotsya-s-rossiey-urok-dlya-trampa-ot-spikera-parlamenta-moldovy; http://newspmr.com/novosti-moldovy/17713

La Tiraspol s-au întâlnit adjunctul interimar al asistentului secretarului de stat al SUA pentru problemele diplomaţiei sociale şi viceministrul de Externe al Transnistriei, Alexandr Steţiuk

Viceministrul de Externe al Transnistriei, Alexandr Steţiuk, s-a întâlnit cu adjunctul interimar al asistentului secretarului de stat al SUA pentru problemele diplomaţiei sociale, Sharon Hudson-Dean. Părţile au făcut un schimb de opinii privind un şir de proiecte şi programe culturale, implementate de către SUA în Transnistria.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-24/v-mid-obsudili-realizaciyu-v-pridnestrove-amerikanskih-kulturnyh

Transnistria va lua parte la campania de alegeri din Rusia

În Duma de Stat a devenit vacant un loc de deputat. La alegerile anticipate din septembrie, în districtul în a cărui componenţă intră oraşele Dubăsari şi Dnestrovsk, după toate probabilităţile va participa şi Transnistria, informează TCB.

https://tsv.md/pridnestrove-primet-uchastie-v-rossijskoj-izbiratelnoj-kampanii/

GĂGĂUZIA

Gagauz: Găgăuzia trebuie să-şi apere poziţia sa specială în relaţiile cu Moldova şi Federaţia Rusă

Găgăuzia trebuie să-şi apere poziţia sa specială în relaţiile cu Moldova şi Federaţia Rusă, a declarat parlamentarul Fiodor Gagauz. El susţine că „înrăutăţirea relaţiilor dintre Moldova şi Rusia are loc fără vrun temei”, iar Moldova „e implicată într-un joc străin”, expulzând diplomaţii ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie. Astfel că Găgăuzia trebuie să „continue a-şi pleda poziţia sa specială în privinţa Federaţiei Ruse” şi să  „consolideze relaţiile regionale”, consideră sursa citată.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40054

SUA alocă bani pentru retragerea programelor rusești de divertisment de la televiziunea moldovenească

GAGAUZYERI.MD remarcă un material de pe RUSSIA TODAY, în care este vorba despre faptul că, pe fundalul adoptării în Moldova a legii anti-propagandă, Departamentul de Stat al SUA „alocă pentru susţinerea televiziunii moldoveneşti, precum şi pentru producerea şi adaptarea emisiunilor americane 2 milioane de dolari”. În total, în cadrul grantului, pentru auditoriul din Moldova trebuie pregătite 50-100 de emisiuni TV americane, care vor fi difuzate de cel puţin cinci posturi de televiziune. Sursa citată menţionează că această iniţiativă denotă intenţia SUA de a forma în Moldova un anume sistem de opinii.

http://gagauzyeri.md/politika/3960-ssha-vydelyayut-dengi-na-vytesnenie-rossiyskih-razvlekatelnyh-programm-s-moldavskogo-tv.html

Citeste mai mult despre: Odessa, Republica Moldova, revista presei, Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: