• Bucuresti 17º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 12º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 10º C
  Craiova 14º C
  Galati 15º C
  Iasi 16º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8288 LEI
  1 USD = 4.4163 LEI
  1 GBP = 5.4966 LEI
  1 CHF = 4.5682 LEI
  1 HUF = 1.3438 LEI
  1 BGN = 2.4690 LEI
  1 JPY = 4.1159 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 23 noiembrie 2018

26 Noiembrie, 09:14

„Igor Dodon convinge Moscova că are o relaţie impecabilă cu Transnistria. Doar că nimeni în Transnistria nu ştie nimic despre una ca asta.

Revista

Preşedintele Moldovei Igor Dodon, vorbind la 21 noiembrie parlamentarilor ruşi în Duma de Stat, îi convingea că lui i-a reuşit să pună la punct un dialog constructiv cu Transnistria şi chiar să tranşeze un şir de probleme importante. Potrivit afirmaţiilor liderului de la Chişinău, în ultimii doi ani el a desfăşurat personal două întâlniri cu Vadim Krasnoselski şi a putut rezolva probleme care erau îngheţate de două decenii”, se spune în textul publicat pe site-ul NEWSPMR.COM .„În Transnistria toată lumea defineşte asta ca vorbe în dodii ale unui om înveşmântat în mantia puteriii, dar care nu rezolvă absolut nimic în ţara sa”, menţionează sursa citată.

TRANSNISTRIA

Moldova, invitată în NATO

NATO este să primească Moldova, Ucraina şi Georgia în componenţa sa. Pe site-ul Adunării Parlamentare a Alianţei Nord-Atlantice a apărut un raport privind necesitatea de a li se oferi acestor trei ţări şanse de intrare în blocul militar, transmite TCB.

„Documentul se numeşte «Confruntarea cu ameninţările hibride ruseşti». În text, între altele, se spune că, «pentru a limita spaţiul pentru războiul hibrid rusesc,  problema zonelor gri în Europa de Est trebuie să fie rezolvată». Conform documentului, Moldovei, Ucrainei şi Georgiei trebuie să li se ofere toate şansele pentru intrarea în NATO şi UE”, afirmă sursa citată. Postul de televiziune mai menţionează că acest fapt contrazice statutul NATO, care prevede că membri ai Alianţei nu pot fi decât ţările fără conflicte teritoriale.

TCB reaminteşte, de asemenea, că în Parlamentul Republicii Moldova este înregistrat un proiect de lege ce interzice candidarea la funcţia de deputat în cazul oamenilor care nu cunosc limba română

https://tsv.md/moldovu-priglashayut-v-nato/

Lavrov şi Frattini vor discuta Transnistria

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei şi reprezentantul special al OSCE vor discuta procesul de reglementare a conflictului moldo-transnitrean. Serghei Lavrov şi Franco Frattini se vor întâlni în Italia, la începutul săptămânii viitoare. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul oficial al ministerului rus de externe Maria Zaharova, în cadrul briefing-ului tradiţional.

https://novostipmr.com/ru/content/lavrov-i-frattini-pogovoryat-o-pridnestrove

Cei doi vor discuta la Milano, în cadrul Consiliului miniştrilor de externe al OSCE. Pe site-ul MAE rus e precizat că în Italia va avea loc un schimb de păreri asupra situaţiei de pe Nistru. Diplomaţii vor evalua, de asemenea, perspectivele desfăşurării următoarei şedinţe în formatul 5+2 până la finele anului curent, adaugă TCB.

https://tsv.md/moskva-i-rim-obsudyat-pridnestrove/

Reamintiim că Franco Frattini, numit în calitate de reprezentant special al OSCE pentru reglementarea transnistreană, este un apropiat al ministrului de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov. În opinia lui Frattini, reglementarea conflictului transnistrean este imposibilă fără de Rusia şi preşedintele Igor Dodon.

https://deschide.md/ru/russian_news/politic_ru/24504/---------.htm

Delir verbal marca Chişinău în cadrul Dumei de Stat a Federaţiei Ruse

„Igor Dodon convinge Moscova că are o relaţie impecabilă cu Transnistria. Doar că nimeni în Transnistria nu ştie nimic despre una ca asta. Preşedintele Moldovei Igor Dodon, vorbind la 21 noiembrie parlamentarilor ruşi în Duma de Stat, îi convingea că lui i-a reuşit să pună la punct un dialog constructiv cu Transnistria şi chiar să tranşeze un şir de probleme importante. Potrivit afirmaţiilor liderului de la Chişinău, în ultimii doi ani el a desfăşurat personal două întâlniri cu Vadim Krasnoselski şi a putut rezolva probleme care erau îngheţate de două decenii”, se spune în textul publicat pe site-ul NEWSPMR.COM.

„În Transnistria toată lumea defineşte asta ca vorbe în dodii ale unui om înveşmântat în mantia puteriii, dar care nu rezolvă absolut nimic în ţara sa. Anterior, viceministrul de Externe al Transnistriei, Alexandr Steţiuk, a declarat că preşedintele «prorus» al Moldovei, Igor Dodon, în timpul aflării sale la conducerea statului, nu a întreprins niciun fel de pas real în sensul reglementării relaţiilor cu Transnistria. În realitate, preşedintele moldovean îşi face publicitate în timp ce Republica Moldovenească Nistreană se află în blocada pe care o exercită sincron Chşinăul în tandem cu Kievul”, se spune în articol.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/5062

Interdnestrcom se pregăteşte de înregistrarea în Moldova

Operatorul transnistrean de comunicaţii Interdnestrcom poate fi înregistrat sub jurisdicţia Republicii Moldova, ceea ce va crea condiţii pentru reluarea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului. Acest fapt va deveni realitate ca urmare a introducerii de modificări în legea cu privire la comunicaţiile electronice. Iniţiativa legislativă în acest sens a fost aprobată la 21 noiembrie de Guvernul Republicii Moldova, transmite NEWSPMR.COM.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii al Republicii Moldova a subliniat că „procesul este monitorizat de OSCE”. Schimbările preconizate, consideră ministrul, nu vor implica consecinţe juridice pentru operatorii naţionali şi nu vor încălca sistemul lor intern de operare. În afară de asta, guvernul moldovean le va compensa operatorilor locali Orange şi Moldcell pierderile de pe urma înregistrării operatorului transnistrean.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/774

CUC a efectuat o inspecţie inopinată a posturilor de menţinere a păcii

La insistenţa părţii moldoveneşti, care conduce şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC), a fost efectuat un control inopinat al posturilor de menţinere a păcii, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

În acest scop au fost alese trei obiective amplasate în sectorul de sud al Zonei de Securitate. În componenţă deplină, comisia s-a îndreptat în ospeţie la pacificatori. Membrii CUC s-au  convins de capacitatea de luptă a subunităţilor care şi fac serviciul la posturi, au controlat disponibilitatea tehnicii, precum şi condiţiile create pentru militari.

În timpul apropiat, reprezentanţii Comandamentului militar unit vor efectua o inspecţie a posturile de menţinere a păcii din toate sectoarele Zonei de Securitate.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-22/proverka-bez-preduprezhdeniya-okk-provela-inspekciyu

GĂGĂUZIA

În România şi Moldova nu vor mai exista tarife de roaming

Cetăţenii Republicii Moldova nu vor mai plăti tarife de roaming în cazul călătoriei în România. Un acord corespunzător a fost semnat de ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale Alexandru Petreut şi ministrul Economiei şi Infrastructurii Chril Gaburici, transmite NOKTA cu referire la mass-media moldoveneşti. Data intrării în vigoare a acordului nu este deocamdată cunoscută.

http://nokta.md/%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8B%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%B9-%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B9-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%88%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%B1%D1%83/

Ambasadorul Federaţiei Ruse în Găgăuzia: Eu nu mi-am putut imagina cât de strâns sunt împletite destinele oamenilor care locuiesc în Moldova şi Rusia

Noul ambasador al Federaţiei Ruse în Moldova, Oleg Vasneţov, a efectuat, împreună cu soţia sa, o vizită oficială în Găgăuzia. La Comrat, diplomatul a fost întâmpinat de başcanul Irina Vlah. Cei doi au discutat starea relaţiilor moldo-ruse, precum şi colaborarea dintre autorităţile Autonomiei cu Ambasada şi regiunile Federaţiei Ruse.

Vlah şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu rezultatele cooperării interregionale cu Rusia şi umplerea de conţinut a acordurilor social-economice şi umanitare încheiate.

Ambasadorul a declarat că este „uimit” de cât de strânse sunt relaţiile interregionale, stabilite între Găgăuzia şi Petersburg. Diplomatul a adăugat că nu-şi putea imagina cât de împletite sunt destinele oamenilor care locuieisc în Moldova şi Federaţia Rusă.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43870; http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43876

Oleg Vasneţov le-a promis deputaţilor Adunării Populare a Găgăuziei „să discute mai concret despre problemele şi colaborarea Găgăuziei cu Federaţia Rusă”

În cadrul primei sale vizite de lucru a ambasadorului plenipotenţiar al Federaţei Ruse în Moldova, Oleg Vasneţov a vorbit în şedinţa Adunării Populare a Găgăuziei. El le-a promis deputaţilor AP „să discute mai concret despre problemele şi colaborarea Găgăuziei cu Federaţia Rusă”.

El a menţionat că în prezent Găgăuzia a semnat circa 10 acorduri cu subieicţii Federaţei Ruse. Cu toate acesta, loc de creştere încă e, a observat oficialul, menţionând că trebuie lucrat asupra calităţii relaţiilor dintre regiuniile Moldovei şi Rusia. „Astăzi, sarcina ambasadei noastre constă în a stabili relaţii mai strânse şi mai eficiente între Găgăuzia şi regiunile Rusiei”, a declarat Vasneţov.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43867

Ghimpu: acum „mulţi regretă” votul pentru autonomia Găgăuziei

Mulţi deputaţi ai primului parlament al ţării, cel mai probabil, „regretă” faptul că, în anul 1994, au votat pentru autonomia Găgăuziei. Declaraţia a fost făcută de liderul liberalilor Mihai Ghimpu. El a adăugat că posibilitatea unirii cu România „depinde doar de noi”. Iar vorbele că legea cu privire la statutul special al Găgăuziei „îngroapă ideea unirii” nu sunt decât o „speculaţie”, deoarece deputaţii „în orice moment pot schimb această lege”.

Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei prevede că, „în cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent, poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminare pe plan extern”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43862

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: