• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 23 martie

24 Martie, 10:31

Chişinăul se pregăteşte din nou de manifestări de masă. Duminica asta în capitala Moldovei va avea loc un marş al unioniştilor întru susţinerea reunificării Moldovei cu România, comunică postul de televiziune transnistrean TCB. „Pentru unioniştii moldoveni, finele primei luni de primăvară e ca Ziua Cârtiţei. Acutizarea naţională pentru adepţii reunificării Moldovei şi României are loc anula în perioada 25 – 27 martie”.

Revista

„Poliţiştii moldoveni deja rodează acţiunile privind înăbuşirea dezordinilor în masă. La Chişinău încă se ţin minte bine progromurile din 7 aprilie 2009. Anume atunci, sub lozincile alipirii la România, au fost distruse sediile Parlamentului şi Preşedinţiei”.

REGIUNEA ODESA

Avioanele de luptă ale Rusiei au organizat provocări în regiunea oraşului Odesa

Forţele Aeriene ale Ucrainei au fost aduse în stare de luptă în legătură cu acţiunile provocatoare ale aviaţiei ruse de-a lungul hotarelor aeriene de Est şi Sud ale Ucrainei.

https://dumskaya.net/news/vozdushnye-sily-ukrainy-privedeny-v-boevuyu-goto-083818/

Aeronavele ruse s-au apropiat de Odesa la o distanţă de 40 de kilometri de-a lungul coastei României, Bulgariei şi Turciei. Avioanele de vânătoare şi bombardierele Rusiei au decolat pe aerodromurile Crimeii ocupate.

http://1tv.od.ua/news/25514

TRANSNISTRIA

Moldova marchează jubileul ocupaţiei româneşti

Moldova se pregăteşte să sărbătorească amplu centenarul ocupaţiei româneşti a Basarabiei, afirmă postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI.

Mâine, 24 martie, la Chişinău, lângă sediul Guvernului este planificat un marş antiguvernamental cu participarea fanilor din fotbal. Iar duminică, 25 martie, pe Piaţa Marii Adunări Naţionale, va avea loc un miting al unioniştilor.

https://www.youtube.com/watch?v=-Bh8rrwteFg&

Chişinăul se pregăteşte din nou de manifestări de masă

Chişinăul se pregăteşte din nou de manifestări de masă. Duminica asta în capitala Moldovei va avea loc un marş al unioniştilor întru susţinerea reunificării Moldovei cu România, comunică postul de televiziune transnistrean TCB. „Pentru unioniştii moldoveni, finele primei luni de primăvară e ca Ziua Cârtiţei. Acutizarea naţională pentru adepţii reunificării Moldovei şi României are loc anula în perioada 25 – 27 martie”.

„Poliţiştii moldoveni deja rodează acţiunile privind înăbuşirea dezordinilor în masă. La Chişinău încă se ţin minte bine progromurile din 7 aprilie 2009. Anume atunci, sub lozincile alipirii la România, au fost distruse sediile Parlamentului şi Preşedinţiei”.

https://tsv.md/kishinyov-vnov-gotovitsya-k-massovym-manifestaciyam/

Transnistria vrea să restricţioneze accesul la site-uri

Un grup de deputaţui ai Sovietului Suprem al Transnistriei a propus introducerea unor amendamente la Legea cu privire la informaţie, tehnologiile informaţionale şi protecţia informaţiei. Conform proiectului, dacă în pe internet va fi depistată o informaţie conţinând apeluri la dezordini în masă, activitate extremistă etc., atunci procuratura locală poate cere restricţionarea accesului la resursa informativă corespunzătoare.

http://newspmr.com/novosti-pmr/zakonodatelstvo/17570

Unităţile motorizate din Transnistria au efectuat trageri de instruire

Unităţile motorizate ale Transnistriei au efectuat exerciţii de tragere. Militarii unei unităţi blindate au executat primul exerciţiu din mitraliera de calibru Vladimirov şi mitraliera Kalaşnikov.

Potrivit condiţiilor exerciţiului, militarii trebuiau să lovească trei ţinte. S-a tras în maşina blindată, într-un grup de infanterie traversând în pas alergător şi într-o figură de om.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-22/v-ramkah-polevogo-vyhoda-motostrelkovyh-podrazdeleniy-proshli

Combatanţii moldoveni au semnat Declaraţie de Unire a Moldovei cu România

Publicaţia NOVOSTI PRIDNESTROVIA a atras atenţia asupra ştirii despre faptul că veteranii moldoveni au adoptat Declaraţia de Unire cu România. „În Declaraţie este expusă aderenţa la valorile poporului român, iar transnistrenii sunt numiţi în text «terorişti», care «au ameninţat să captureze Moldova şi să-i ia în prizonierat pe locuitorii ei”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-22/moldavskie-kombatanty-podpisali-deklaraciyu-ob-obedinenii-moldovy

În Transnitria au început pregătirile către ziua de 9 mai

În Transnistria a început pregătirea către acţiunea „Regimentul nemuritor”, în cadrul căreia oamenii poartă portretele rudelor lor, care au luptat de cel de-al Doilea Război Mondial. Acţiunea va avea loc în regiune deja a cincea oară. Pregătirile sunt efectuate de Partidul Obnovlenie.

https://tsv.md/v-respublike-nachalas-podgotovka-ko-dnyu-pobedy/

Mai bine de 200 de cote ale instituţiilor de învăţământ din Rusia pentru transnistreni

Rusia a oferit cote pentru transnistreni. În total, 205 de locuri, comunică Ministerul Învăţământului din regiune.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180322/68212

În Transnistria au fost din nou distribuite medalii

La Tiraspol au fost înmânate medaliile „25 de ani la de agresiunea armată împotriva Transnistriei” participanţilor la acţiunile militare din 1992. De data asta, posesori ai decoraţiilor s-au dovedit mai bine de 150 de participanţi la războiul de pe Nistru.

Viceprimarul oraşului, Nicolai Obruciko, a declarat că „istoria a confirmat de multe ori că nicio armată nu-şi atinge scopurile fără susţinerea poporului. Acum 26 de ani, Moldova a încercat să înăbuşe împotrivirea poporului transnistrean. Mulţumită unora ca voi, nu i-a reuşit nimic”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-23/nikolay-obruchkov-istoriya-mnogo-raz-podtverzhdala-chto-nikakaya

GĂGĂUZIA

Başkanul Găgăuziei a făcut totalul anului 2017

Anul 2017 a fost unul plin pentru Găgăuzia, a declarat Irina Vlah: s-a dezvoltat economia, în Autonomie au sosit investiţii internaţionale, au fost create noi locuri de muncă, au fost iniţiate programe regionale privind stimularea afacerilor mici şi mijlocii.

Potrivit başkanaului, în agricultură producţia a crescut cu 9,1%, în industrie – cu 22,3%, sunt maajorate investiţiile în activele materiale de duratăă cu 25%, exportul a crescut cu 4,6%.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39381

... şi a desfăşurat o „linie directă” cu cetăţenii

Vlah a răspuns la întrebările găgăuzilor. Între altele, ea a comentat relaţiile dintre Autonomie şi Guvern, observând că mulţi miniştri „nu pot percepe Găgăuzia aşa cum este ea, cu toate drepturile şi împuternicirile ei”.

În afară de asta, Vlah a răspuns la întrebarea despre Unirea Moldovei cu România. Ea a spus că locuitorii Găgăuziei „au fost dintotdeauna neindiferenţi” faţă de această temă: „Noi ripostat întotdeauna dur la declaraţii de acest fel”. Ea spus că „în chestiunea unirii, politicienii acumulează astăzi puncte politice. Potrivit afirmaţiilor sale, la 27 martie pe PMAN va avea loc „un miting de proporţii, la care găgăuzii nu trebuie să participe”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39390

Vlah a comentat iniţiativa aderării raionului Basarabeasca la Găgăuzia

Posiblitatea intrării în componenţa Găgăuziei a localităţilor adiacente Autonomiei este prevăzută de Legea cu privire la statutul de drept. În acest scop este necesară organizarea unui referendum, a declarat başkanul Irina Vlah, comentând iniţiativa consilierilor orăşeneşti de la Basarabeasca.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39404

Mitingul împotriva unirii cu România va avea loc la Ceadâr-Lunga la 27 martie

Mitingul de protest împotriva unirii Moldovei cu România va avea loc în municipiul Ceadâr-Lunga la 27 martie. Este iniţiativa Sfatului Bătrânilor Găgăuziei.

Se aşteaptă că la miting vor lua parte câteva sute de oameni – reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale, membrii Sfatului Bătrânilor şi localnicii.

http://gagauzyeri.md/politika/3831-miting-protiv-obedineniya-s-rumyniey-sostoitsya-v-chadyr-lunge-27-marta.html

În Găgăuzia, Transnistria şi regiunea Odesa a căzut zăpadă de culoare roz şi galbenă

În regiunea Odesa, Transnistria şi Găgăuzia a căzut zăpadă de culoare roz şi galbenă. Zăpadă multicoloră s-a depus şi pe satul Cişmichioi. Potrivit unor surse, culoarea poate fi efectul transportării pe calea aerului a unor particule de sol. Un fenomen similar a fost observat şi de locuitorii din Comrat, Ceadâr-Lunga, Copceac şi Taraclia.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-23/v-gagauzii-i-odesskoy-oblasti-vypal-zhyoltyy-i-rozovyy-sneg

Citeste mai mult despre: Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: