• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 21º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 20º C
  Constanta 21º C
  Craiova 22º C
  Galati 21º C
  Iasi 23º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2755 LEI
  1 GBP = 5.4034 LEI
  1 CHF = 4.2363 LEI
  1 HUF = 1.4560 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8844 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 22 noiembrie 2018

23 Noiembrie, 11:47

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a vorbit de la tribuna Dumei de Stat a Federaţiei Ruse. El a abordat probleme precum apărarea limbii ruse, reunificarea ţării, respectarea neutralităţii, reunţarea la calitatea de membru NATO şi apărarea ortodoxiei.

Revista

„Aproape toată populaţia Republicii Moldova cunoaşte, într-o măsură bine determinată, limba rusă”, a menţionat preşedintele moldovean. „Mai bine de un milion de cetăţeni moldoveni consideră că limba rusă este principala limbă de comunicare. Limba rusă, conform legii, are un statut de limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova. Aceasta este foarte important şi eu vreau să vă spun dvs., ca preşedinte, că noi vom apăra acest lucru. Cunoaşterea limbii ruse de către cetăţeţnii moldoveni este prioritară”.

TRANSNISTRIA

UE va suspenda oficial asisitenţa macrofinanciară pentru moldova

Uniunea Europeană va suspenda oficial asistenţa macrofinanciară pentru Moldova. Declaraţia a fost făcută de şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko. El a precizat că, în prezent, programul – în valoare de 100 de milioane de euro – este pur şi simplu îngheţat, dar, din cauza acţiunilor antidemocratice ale autorităţilor şi a stagnări reformelor în multe domenii, ajutorul macrofinanciar va fi suspendat în mod oficial până când Moldova nu va înregistra realizări concrete pentru ameliorarea situaţiei.

Michalko a declarat în cursul forului anual asupra integrării europen, care a avut loc la Chişinău, că UE aşteaptă reforme în justiţie, rezultate în lupta contra corupţiei la nivel înalt, inclusiv pedepsirea vinovaţilor de furtul bancar din anul 2014 şi returnarea miliardului furat, precum şi o desfăşurare corectă a alegerilor parlamentare.

„Noi vrem ca alegerile să fie cinstite şi deschise. Asta se referă şi la desfăşurarea campaniilor preelectorale, şi la organnizarea alegerilor, şi la numărarea voturilor, când va fi vorba despre respectarea opţiunii cetăţenilor”, a subliniat el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-22/es-oficialno-priostanovit-makrofinansovuyu-pomoshch-dlya-moldovy

Ignatiev a discutat cu şeful Misinii OSCE în Moldova posibilitatea desfăşurării unei şedinţe în formatul 5+2

La Tiraspol a avut loc întâlnirea dintre ministrul de Externe al regiunii, Vitali Ignatiev, şi şeful Misiunii OSCE în Moldova, Klaus Neukirch. Cei doi oficiali au discutat un spectru larg de probleme aflate pe ordinea de zi a procesului de negocieri dintre Tiraspol şi Chişinău. A fost vorba, inclusiv, şi despre perspectivele desfăşuării şedinţei în formatul 5+2 până la finele anului curent.

În afară de asta, a fost analizată în detaliu realizarea acordurilor semnate în noiembrie 2017. Între altele, Ignatiev şi Neukirch au făcut un schimb de păreri cu privire la mersul executării angajamentelor luate în domeniile telecomunicaţiilor şi dosarelor penale motivate politic.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-21/v-tiraspole-obsudili-vozmozhnost-provedeniya-zasedaniya-v-formate

Cursanţii Institutului Militar au efectuat trageri de luptă

Cursanţii din ultimul an ai Institutului Militar de la Tiraspol au doborât ţintele de instruire. Sarcinile de luptă au fost îndeplinite în cadrul unei lecţii de control la trageri şi dirijarea focului.

„Tragerile au avut loc prin folosirea aruncătorului automat de grenade. Principiul tragerii din acest tip de armament este asemănător cu tragerea din mortieră. Diferenţa constă în faptul că arma are un calibru mai mic şi este destinată lovirii altor ţine”, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Exerciţiile au fost apropiate maxim de condiţiile reale de luptă.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-21/kursanty-voennogo-instituta-porazili-uchebnye-celi

Pensionarii aşteaptă plăţile suplimentelor ruseşti. Krasnoselski: poate că Rusiei nu-i este acum uşor

„Suplimentul de pâine” sau „pensia lui Putin”. În felul acesta vorbesc despre ajutorul financiar pensionarii transnistreni. Suplimentele sunt primite din 2008. Pensionarii le-au încasat ultima dată în luna iunie. La întrebarea de ce plăţile se reţin deja a patru lună, autorităţile Transnistriei răspund că, imediat ce suplimentele vor sosi din Rusia, în ziua următoare vor începe a fi plătite.

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a comentat reţinerea plăţilor ruseşti în felul următor: „Vă declar absolut oficial şi responsabil: imediat cum vor sosi din Federaţia Rusă aceste mijloace financiare, literalmente în ziua următoare vor fi plăţile, de altfel pentru toată perioada restantă. De ce banii n-au venit? Aici se poate reflecta şi ne putem gândi la faptul că Federaţiei Ruse nu-i este tocmai uşor. Dumneavoastră, în calitate de Cameră Publică, în calitate de societate, vă puteţi adresa conducerii Federaţiei Ruse cu întrebarea de ce nu până în prezent mijloacele financiare din Federaţia Rusă nu sunt transferate pentru asistenţa compatrioţilor”.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20181121/76917

GĂGĂUZIA

Apărarea limbii ruse. Moldova – fără NATO, Transnistria şi ortodoxia. Discursul lui Dodon, aplaudat în Duma de Stat a Federaţiei Ruse

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a vorbit de la tribuna Dumei de Stat a Federaţiei Ruse. În alocuţiunea sa, el a atins probleme precum apărarea limbii ruse, reunificarea ţării, respectarea neutralităţii şi reunţarea la calitatea de membru NATO, precum şi apărarea ortodoxiei.

„Aproape toată populaţia Republicii Moldova cunoaşte, într-o măsură bine determinată, limba rusă. Mai bine de un milion de cetăţeni moldoveni consideră că limba rusă este principala limbă de comunicare. Limba rusă, conform legii, are un statut de limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova. Aceasta este foarte important şi eu vreau să vă spun dvs., ca preşedinte, că noi vom apăra acest lucru. Cunoaşterea limbii ruse de către cetăţeţnii moldoveni este prioritară”, a spus Dodon.

„Împreună cu Transnistria, noi suntem mai puternici, şi invers. De aceea eu sper că în viitorul apropiat noi vom putea realiza decizia istorică privind renaşterea ţării. Eu sunt convins că Rusia va face totul pentru menţinerea păcii”.

„Eu văd că Republica Moldova va fi o ţară neutră, fără NATOA (aplauze ale deputaţilor Federaţiei Ruse). Eu nu cred că cineva este împotrivă”.

„Biserica ortodoxă moldovenească este o parte a bisericii ruse. Asta a fost, asta aşa şi va fi. Eu sunt convins”.

http://nokta.md/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%8F%D0%B7%D1%8B%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BD/

Başcanul Găgăuziei s-a întâlnit la Moscova cu ministrul Agriculturii al Federaţiei Ruse şi şeful Rosselhoznadtor

Başcanul Găgăuziei Irina Vlah a avut la Moscova o întâlnire cu co-preşedintelel Comisiei interguvernamentale ruso-moldoveneşti, ministrul Agriculturii Dmitri Patruşev, şi conducătorul Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară, Serghei Dankvert.

În cadrul discuţiei au fost discutate perspectivele creării pe teritoriul Găgăuzei a unor întreprinderi comune de prelucrare a produselor legumicole. Părţile cu convenit, de asemenea, ca în timpul apropiat Găgăuzia să fie vizitată de experţii Rosselhozdazor, care vor examina cererile agricultorilor ce doresc să livreze fructe şi struguri de masă pe piaţa rusească.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43836

Găgăuzia a intrat în topul regiunilor Moldovei, care au primit cele mai puţine mijloace pentru drumuri

Autonomia găgăuză a intrat în topul regiunilor Moldovei, care au primit cele mai puţine mijloace pentru renovarea şi construcţia drumurilor rutiere, potrivit WATCHDOG.MD.

Autoritpţile nu au oferit criterii limpezi de selectare a drumurilor locale, incluse în proiect. Singurul lucru precizat în sens la Guvern este că drumurile au fost selectate ţinându-se cont de „demersurile autorităţilor publice locale”.

Cei mai mulţi bani au primit raioanele conduse de reprezentanţii Partidului Democrat: Ungheni (88 de milioane de lei), Anenii Noi (81,3 milioane), Hânceşti (80,5). Unul dintre raioanele cele mai mici – Nisporeni, condus de asemenea de către democraţi – a primit 70,9 milioane de lei. Iar în Găgăuzia (cea mai mare unitate teritorială de nivelul al doilea) au revenit doar 37 de milioane de lei. Cel mai puţin a primit municipiul Bălţi („Partidul Nostru”): 6,6 milioane de lei, Basarabeasca (socialiştii): 9,2 млн леев. Chşinăul, în cadrul proiectului „Drumuri bune” nu a primit nici un leu.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43853

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: