• Bucuresti 23º C
  Constanta 21º C
  Galati 21º C
  Suceava 20º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2755 LEI
  1 GBP = 5.4034 LEI
  1 CHF = 4.2363 LEI
  1 HUF = 1.4560 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8844 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 22 iunie 2018

23 Iunie, 12:36

„Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei din partea satului Chişmichioi, Ecaterina Jekova, a început a-i critica pe politicienii găgăuzi pentru că au sărit în apărarea limbii ruse. Ea a calificat drept un „teatru” mitingul care a avut loc la Vulcăneşti, ai cărui participanţi şi-au exprimat protestul în legătură cu anularea legii care conferea limbii ruse un statut special”, scrie GAGAUZINFO.MD.

Revista

Jekova a subliniat că „statutul limbii ruse n-a fost anulat de nimeni, există alte acte legislative care consolidează statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică”. Ea s-a mirat că nu sunt organizate mitinguri întru apărarea limbii găgăuze şi a remarcat că faptul constituie „un paradox”.

TRANSNISRIA

Rogozin şi-a pierdut funcţia de reprezentant specia al lui Putin pentru Transnistria

Kremlinul a renunţat la serviciile lui Dmitri Rogozin ca reprezentant special al preşedintelui Rusiei în problema reglementării transnistrene. Munca de curator pentru Transnistria va fi îndeplinită de doi oameni: unul va răspunde de interacţiunea dintre Moscova şi Tiraspol, cel de-al doilea va conduce Comisia interguvernamentală ruso-moldovenească.

Prim-vicepreşedintele Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI, Constantin Zatulin,  a calificat activitatea lui Rogozin pe direcţia transnistreană drept una contradictorie. În opinia sa, în timpul activităţii sale Rogozin s-a ciocnit de un şir de probleme: împotrivirea cercurilor pro-româneşti şi „o anumită lene” a colegilor din guvern, de care depindea finanţarea Tiraspolului şi echilibrarea bugetului regiunii, precum şi eliberarea de paşapoarte ruseşti locuitorilor regiunii.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/1040

Partea moldovenească a zădărnicit şedinţa CUC

„Partea moldovenească a zădărnicit şedinţa CUC”, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Potrivit co-preşedintelui Comisiei Unificate de Control din partea Transnistriei, Oleg Beleakov, Chişinăul a zădărnicit şedinţa din cauza nesemnării raportului Comandamentului Unit privind situaţia în Zona de Securitate.

Drept motiv pentru contradicţii în sânul organului militar a servit mişcarea de tehnică rusească în Zona de Securitate, fapt explicat de partea rusă prin necesitatea de a consolida măsurile de securitate în legătură cu desfăşurarea Campionatului Mondial de Fotbal în Federaţia Rusă. În opinia co-preşedintelui transnistean, reprezentanţii Republicii Moldova încearcă „să instituie pârghii suplimentare de control asupra componentei ruseşti în cadrul operaţiunii de menţinere a păcii”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-21/moldavskaya-storona-sorvala-zasedanie-okk

Chişinăul şi Tiraspolul au discutat un şir de probleme controversate

Funcţionarea punctelor de înregistrare a mijloacelor de transport, realizarea acordului privind telecomunicaţile, activitatea căii ferate, importul de preparate medicinale în Transnistria – despre aceastea au discutat azi reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspoului. Întâlnirea a avut loc la biroul din Chişinău al Misiunii OSCE.

A fost menţionat că există probleme în procesul de rezolvare a cărora apar complicaţii de ordin tehnic sau organizatoric. Una e funcţionarea punctelor de înregistrare a mijloacelor de transport. Tiraspolul a atras atenţia că unii paşi ai Chişinăului privind implementarea în legislaţia naţională a prevederilor deciziei protocolare privind problemele transportului contrazic prevederile acordului din 24 aprilie. Ignatiev nu a specificat.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-21/pridnestrove-i-moldova-obsudili-ryad-problemnyh-voprosov

Kranoselski s-a întâlnit cu vicepreşedintele conducerii Gazprom

Liderul de la Tiraspol s-a întâlnit cu vicepreşedintele conducerii Gazprom, Valeri Golubev. Una dintre temele întâlnirii a fost problema furnizării gazului pe teritoriul Transnistriei, gaz  care, azi, ajunge în regiune prin tranzitarea Ucrainei, dar acest contract expiră la finele anului viitor.

„Un alt război al gazelor cu Ucraina nu interesează pe nimeni... Eu cred că vor rezolva aceasta problemă în timp util”, a spus Golubev. El a menţionat: „Problema vizează nu numai destinele Rusiei, Ucrainei, Moldovei şi Transnistriei, dar şi pe cele ale partenerilor noştri europeni”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-21/gazovaya-voyna-nikomu-ne-nuzhna

Golubev a menţionat, de asemenea, că una dintre sarcinile principale ce se află pe agenda zilei vizează implementarea de către Moldova a prevederilor celui de-al treilea „Pachet european”. Documentul prevede că furnizarea gazului pe pieţele din ţară trebuie efectuată de către companii diferite. În legătură cu asta, a fost elaborat un plan de reorganizare a companiei MoldovaGaz, o parte din acţiunile căreia aparţine Gazprom.

https://tsv.md/rossijskij-gazprom-prodolzhit-postavki-v-pridnestrove-i-tranzit-v-evrosoyuz/

GĂGĂUZIA

Profesorii de limba de stat din Găgăuzia vor urma cursuri de calificare în România

30 de profesori de limba de stat din Găgăuzia vor urma, în perioada 6 – 20 iulie, cursuri de calificare la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, transmite GAGAUZINFO.MD.

Practica colaborării cu această instituţie de pregătire a specialiştilor a început în anul 2015. De atunci, cursurile de calificare la Galaţi au fost absolvite de 97 de profesori de limba de stat din Găgăuzia. Cheltuielile de drum vor fi acoperite de Comitetul Executiv al Găgăuziei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41220

Năstase a rămas fără mandat. Curtea de Apel a lăsat în vigoare decizia privind anularea alegerilor din Chişinău

Curtea de Apel, în şedinţa sa din 21 iunie, a găsit că rezultatele alegerii primarului de Chişinău nu sunt valabile. Magistraţii au considerat drept convingătoare argumentele invocate de prima instanţă şi au respins plângerea primarului ales Andrei Năstase.

https://gagauzmedia.md/newsid=20547/

GAGAUZYERI.MD a publicat cu această ocazie un material despre faptul că preşedintele Igor Dodon, în cadrul unei emisiunii în direct pe ODNOKLASNIKI, nu consideră că decizia în cauză ar fi una controversată. „Faptul comportă anumite plusuri. Şi anume că nu vom avea un primar unionist în această etapă. Oare asta e atât de rău? Iar la anul va învinge Ivan Ceban, o să vedeţi!”.

http://gagauzyeri.md/politika/4206-dodon-uvidel-plyusy-v-prinyatom-rezhimom-reshenii-ob-otmene-rezultatov-vyborov-mera-kishineva.html

Deputatul Adunării Populare Jekova: statutul limbii ruse n-a fost anulat de nimeni

„Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei din partea satului Chişmichioi, Ecaterina Jekova, a început a-i critica pe politicienii găgăuzi pentru că au sărit în apărarea limbii ruse. Ea a calificat drept un „teatru” mitingul care a avut loc la Vulcăneşti, ai cărui participanţi şi-au exprimat protestul în legătură cu anularea legii care conferea limbii ruse un statut special”, scrie GAGAUZINFO.MD.

Jekova a subliniat că „statutul limbii ruse n-a fost anulat de nimeni, există alte acte legislative care consolidează statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică”. Ea s-a mirat de ce nu sunt organizate mitinguri întru apărarea limbii găgăuze şi a remarcat că faptul constituie „un paradox”.

În luna aprilie, Jekova a fost singurul deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, care a refuzat să voteze declaraţia ce condamna expulzarea diplomaţilor ruşi din Moldova.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41233

La Comrat au fost depuse flori la Memorialul Gloriei în memoria începutului Marelui Război pentru Apărarea Patriei

Primele persoanele ale Găgăuziei – başcanul Irina Vlah, preşedintele Adunării Populare Vladimir Kîssa, precum şi angajaţi ai aparatelor Comitetului Executiv al Adunării Populare, ai primăriei municipiului Comrat – au depus flori la Memorialul gloriei militare în legătură cu aniversarea de 77 de ani de la începerea Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Evenimente festive au avut loc şi în Transnistria

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41236

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: