• Bucuresti -1º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov 1º C
  Cluj-Napoca -1º C
  Constanta 5º C
  Craiova -2º C
  Galati 0º C
  Iasi -4º C
  Suceava -6º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7081 LEI
  1 USD = 4.1377 LEI
  1 GBP = 5.3199 LEI
  1 CHF = 4.1501 LEI
  1 HUF = 1.4797 LEI
  1 BGN = 2.4073 LEI
  1 JPY = 3.7743 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 21 martie

22 Martie, 09:06

REGNUM susţine că că Transnistriei „trebuie să i se dea mână liberă în ceea ce priveşte dezvoltarea liberă de mai departe, fără dogmatismele interminabilelor angajamente internaţionale asupra menţinerii integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Revista

Asta pentru că, susţine autorul articolului, Transnistria s-ar afla la ora actuală „într-un pericol fără precedent tocmai din cauza faptului că rămâne un aliat fidel până la capăt al Rusiei într-o încercuire de ţări care nu se mai ruşinează de propria rusofobie”.

TRANSNISTRIA

Krasnoselski şi Ignatiev l-au felicitat pe Lavrov cu ocazia zilei de naştere

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski şi ministrul de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, l-au felicitat pe ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, cu ocazia zilei de naştere.

Krasnoselski a subliniat că în Transnistria e înalt apreciată poziţia Rusiei, poziţie îndreptată spre susţinerea păcii pe pământul transnistrean, spre ajutorul de proporţii, acordat cetăţenilor ruşi.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-21/vadim-krasnoselskiy-pozdravil-sergeya-lavrova-s-dnem-rozhdeniya

„Pe parcursul veacurilor, munca plină de abnegaţie a diplomaţilor ruşi a servit la formarea Rusiei ca una dintre ţările de frunte ale lumii”, consideră Ignatiev, subliniind că Transnistria apreciază înalt dinamica constituită a cooperării bilaterale cu Federaţia Rusă”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-21/glava-mid-pmr-v-pridnestrove-vysoko-ocenivayut-slozhivshuyusya

Krasnoselski: În baza actualei Constituţii, noi putem vorbi doar de un stat independent

Liderul de la Tiraspol s-a întâlnit cu reprezentanţii structurilor de forţă şi a declarat că sistemele de drept ale Transnistriei şi Moldovei „nu permit a vorbi despre schimbarea formei de existenţă”.

„În baza legislaţiei noastre, noi nu putem vorbi despre integrare, federalizare şi statut special. În baza actualei Constituţii, noi putem vorbi doar de un stat independent – Republica Moldovenească Nistreană”, a adăugat el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-20/prezident-na-osnovanii-deystvuyushchey-konstitucii-my-mozhem

El a menţionat, de asemenea, că aceste discuţii „sunt purtate pe fundalul deschiderii în republică a Biroului NATO” şi al desfăşurării de exerciţii în comun. „Păi, uite, asta nu împiedică statutului de neutralitate al ţării. Deoarece statutul de neutralitate permite una ca asta. Sunt interzise doar bazele militare. Cine are la noi bază militară? Rusia. Dodon spune limpede şi precis că îndată cum rezolvăm «problema transnistreană», chestiunea prezenţei militare a Rusiei se va rezolva de la sine. Trupele ruse vor fi retrase de aici. Neutralitatea e atât de unilaterală...”, a remarcat ironic Krasnoselski.

El a criticat, de asemenea, „pro-rusismul închipuit al preşedintelui moldovean, care pledează pentru retragerea trupelor ruse, pentru lichidarea Transnistriei, renunţând deja şi la federalizare şi vorbind despre un anume statut special, adică, în fapt, despre o rezervaţie pentru transnistreni”.

http://www.infotag.md/rebellion/261000/

Tiraspolul aşteaptă ajutorul umanitar de la Rusia către finele lunii

Sosirea următoarei tranşe de ajutor umanitar rusesc în Transnistria se aşteaptă la finele lunii martie, a declarat şeful guvernului din regiune, Alexandr Martînov. Este vorba de „rublele de pâine” – suplimente la pensii.

https://tsv.md/rossijskuyu-gumanitarnuyu-pomoshh-ozhidayut-k-koncu-marta/

Ismailul ucrainean s-a pronunţat împotriva restabilirii căii ferate către Moldova

Conducerea oraşului Ismail s-a pronunţat împotriva restabilirii căii ferate pe sectorul Berezino (Calea Ferată din Odesa) – Basarabeasca (Moldova). În caz contrar, se spune în apelul Sovietului Orăşenesc Ismail, fluxul de mărfuri se va deplasa spre Moldova, drept care vor avea de suferit porturile maritime Ismail şi Reni şi, ca atare, veniturile la buget.

Cinovnicii locali au apelat la Preşedintele, Guvernul şi Parlamentul Ucrainei cu rugămintea de a analiza necesitatea restabilirii sectorului în cauză de cale ferată.

https://tsv.md/moldova-xochet-puskat-poezda-i-poluchat-gaz-v-obxod-pridnestrovya/

REGNUM: Se va vedea oare Rusia pe sine însăşi în Transnistria?

Pe noul portal al publicaţiei REGNUM a apărut un articol despre faptul că Transnistriei „trebuie să i se dea mână liberă în ceea ce priveşte dezvoltarea liberă de mai departe, fără dogmatismele interminabilelor angajamente internaţionale asupra menţinerii integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”. În opinia autorului, acest lucru este necesar, pentru că Transnistria se află la ora actuală „într-un pericol fără precedent tocmai din cauza faptului că rămâne un aliat fidel până la capăt al Rusiei într-o încercuire de ţări care nu se mai ruşinează de propria rusofobie”.

În opinia autorului, Transnistria în toate aceste decenii „nu a devenit o valiză asistată fără mâner, ci dimpotrivă, nu şi-a pierdut potenţialul industrial”; iar dacă n-ar fi fost multiplele blocade şi conflictul nesoluţionat cu R. Moldova, atunci, cu siguranţă, demult ar fi devenit „un teritoriu al dezvoltării stabile”.

În opinia sa, dacă Rusia îi va da mână liberă, atunci în regiune va apărea „posibilitatea de a trece de la supravieţuire la renaştere”, ceea ce ar putea transforma Transnistria „într-un atu esenţial şi ponderabil al Rusiei în jocul de pe continentul european”.

https://regnum.ru/news/2394029.html

GĂGĂUZIA

La Basarabeasca a fost ridicată chestiunea intrării în componenţa Găgăuziei

În oraşul Basarabeasca a fost propusă organizarea unei adunări a cetăţenilor în chestiunea intrării localităţii în componenţa Găgăuziei. Reprezentantul adunării populare, Mark Zaimov, a menţionat că Chişinăul intenţionează să comaseze raioanele Basarabească şi Cimişlia. Cu toate acestea, „Cimişlia a semnat o declaraţie de unire cu România, iar nouă nu ne trebuie în România”

„Ştim noi oare unde ne vom pomeni mâine? Dacă vom fi comasaţi cu Cimişlia, înseamnă că noi tot mergem în România. Trebuie studiată părerea oamenilor, trebuie aflat ce vor spune, unde vor? Noi nu se situăm pe calea separatismului şi nicăieri [din Moldova] nu plecăm. Pentru noi ar fi probabil mai acceptabil ca, în cazul divizării teritoriale, să fim arondaţi Găgăuziei”, a spus Zaimov.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39335

Burgudji: Andrievski le propune găgăuzilor să se unească în jurul PDM

Liderul mişcării separatiste Gagauz halkî, Ivan Burgudji, consideră că tehnologul politic Vitali Andrievski, care îi acordă consultanţă lui Nicolai Dodoglo, le propune găgăuzilor să se unească în jurul Partidului Democrat. El a adăugat că majoritatea poporului Găgăuziei „nu are acelaşi drum cu acest partid”, deoarece el promovează „o politică antirusă şi rosofobă”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39347

Sfatul Bătrânilor: Oamenii şi autorităţile Găgăuziei susţin cererea noastră de a o trage la răspundere pe Maia Sandu

Locuitorii şi autorităţile Găgăuziei susţin cererea Sfatului Bătrânilor din regiune de a o atrage pe Maia Sandu la răspundere pentru întrebarea pe care a pus-o despre cât de creştineşte este a renova preşedinţia moldovenească pe bani turceşti.

Preşedintele Sfatului Bătrânilor, Vasili Arnaut, a declarat că găgăuzii şi conducerea Autonomiei se pronunţă în mod categorici împotriva atacurilor asupra guvernului turc. El a adăugat că regiunea a primit un mare ajutor din partea Turciei: „Sute de cărucioare noi pentru invalizii, bastoane şi multe altele”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39345

Măturătorilor din Comrat le ajută să lucreze tehnica din Petersburg (una bucată)

Măturătorii din Comrat curăţă trotuarele cu o ajutorul unei tehnici speciale, dăruită Găgăziei de guvernul oraşului Petersburg. De-acum încolo, în acest scop e folosită nu numai munca manuală, ci minitractorul Bobcat.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39332

Citeste mai mult despre: Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: