• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 21 iunie 2018

22 Iunie, 09:38

Directorul Institutului de studii social-politice şi dezvoltare regională, Igor Şornikov, a comentat rezoluţia Chişinăului la ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Revista

El a menţionat că „operaţiunea de pacificare a Rusiei pe Nistru, ca şi pacea în regiunea noastră, s-au pomenit ostatece ale complicatei situaţii preelectorale din Moldova”. Şornikov afirmă că, în ajunul alegerilor parlamentare din RM, puterea s-a dovedit extrem de vulnerabilă în faţa presiunii Occidentului şi „trebuie să demonstreze eforturi active pentru lichidarea prezenţei militare ruseşti”.

REGIUNEA ODESA

Un locuitor al oraşului Odesa e bănuit de trădare de stat. El ar fi transmis informaţii către FSB

Procuratura regională a remis instanţei sentinţa de acuzare a unui cetăţean bănuit de trădare de stat. Potrivit Serviciului de presă al procuraturii, bărbatul colecta informaţii importante din punct de vedere strategic pentru FSB al Rusiei.

În luna mai 2018 a fost demascată încă o sursă a reţelei de agenţi ai FSB: cetăţeanul Ucrainei, „J”, fost angajat al unei direcţii în cadrul Ministerului de Interne al Ucrainei, racolat în anul 2016.

https://www.048.ua/news/2075903

TRANSNISTRIA

Cum explică delegaţia Rusiei în cadrul CUC mişcarea tehnicii militare în transnistria

La şedinţa Comisiei Unificate de Control, şeful delegaţiei ruse, Ilia Uvarov, a comentat chestiunea mişcării coloanei militare ruseşti cu tehnică blindată în Zona de Securitate la 14 iunie 2018. El a declarat că, potrivit datelor Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, în perioada desfăşurării Campionatului Mondial la Fotbal nu sunt excluse acte de terorism şi provocări, inclusiv la obiectele aparţinând Ministerului Apărării al Rusiei.

„În legătură cu asta, pentru consolidarea măsurilor de securitate la depozitele din Colbasna, a fost luată hotărârea de consolida în mod corespunzător paza obiectului dat”, se subliniază în comunicat.

La 14 iunie, trupele ruse de ocupaţie din Transnistria au încălcat prevederile Acordului din 1992. Trei coloane de tehnică militară aparţinând, prezumptiv, Grupului Operativ al Trupelor Ruse au fost observate pe traseul Râbninţa – Tiraspol pe direcţia spre zona Grigoriopol – Dubăsari.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-21/v-kolbasnom-usilena-ohrana-skladov

Statutul de neutralitate al Moldovei este declarativ

Statutul de neutralitate al Moldovei este declarativ, adică nu înseamnă nimic. Declaraţia aprţine cunoscutului politician moldovean, vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă. El a precizat că acest statut e compromis de pacificatorii ruşi din Transnistria. „Iar securitatea ţării poate fi asigurată doar de militarii NATO”, a mai afirmat Leancă.

PERVÎI PRIDNESTROVSKI citează, în context, declaraţia lui Krasnoselski (fără a preciza data şi locul când a fost făcută), potrivit căreia, „sub simpatica expresie «statut de neutralitate» se subînţelege eliminarea prezenţei militare ruseşti şi anume GOTR”.

„Rezultă că, în viziunea autorităţilor moldoveneşti, neutralitatea e doar atunci când nu sunt militarii ruşi. În schimb, militarii altor ţări – ai SUA, Uniunii Europene – pe teritoriul Moldovei nu deranjează autorităţile locale”, rosteşte vocea de după cadru. Materialul se încheie cu afirmaţia că Leancă a calificat Rusia drept un pericol şi cu citat scurt: „Eu aş fi vrut să ni se declare război şi să fim capturaţi. Dar vedeţi că nu-i aşa”.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180620/71786

Experţii transnistreni au comentat rezoluţia moldovenească la ONU privind retragerea trupelor ruse

Directorul Institutului de studii social-politice şi dezvoltare regională, Igor Şornikov, a comentat rezoluţia Chişinăului la ONU privind retragerea trupelor ruse din Transnistria. El a menţionat că „operaţiunea de pacificare a Rusiei pe Nistru, ca şi pacea în regiunea noastră, s-au pomenit ostatece ale complicatei situaţii preelectorale din Moldova”. Şornikov afirmă că în ajunul alegerilor parlamentare din RM, puterea s-a dovedit extrem de vulnerabilă în faţa presiunii Occidentului şi „trebuie să demonstreze eforturi active pentru lichidarea prezenţei militare ruseşti”.

„Logica Occidentului e simplă: fie actuala putere contribuie la eliminarea militarilor ruşi din regiune şi capătă dreptul de a conduce mai departe ţara, fie Occidentul va aduce la putere politicieni mai ascultători şi mai dirijabili”, afirmă el.

Cu toate acestea, în opinia sa, adoptarea unei astfel de rezoluţii nu influenţează în niciun fel activitatea operaţiunii de menţinere a păcii, deoarece ea se efectuează în baza Acordului din 1992. Rusia e legată de acest Acord şi îl va îndeplini.

„Chişinăul, totuşi, trebuie să conştientizeze că prezenţa în regiune a militarilor ruşi nu e doar o garanţie a securităţii regionale şi, totodată, o condiţie a asigurării procesului de negocieri cu Tiraspolul. În mod indirect, prezenţa serveşte drept factor de descurajare a dezvoltării scenariilor «colorate» în Moldva însăşi şi singurul obstacol esenţial în calea asimilării statului de căte România vecină”, consideră el.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/17846

GĂGĂUZIA

România a cerut Rusiei să explice arestarea Karinei Ţurcan pentru spionaj

Ministerul Afacerilor Interne al României a cerut Ambasadei Rusiei la Bucureşti informaţii suplimentare şi explicaţii privind arestarea top-managerului Inter RAO Karina Ţurcan care, săptămâna asta, a fost arestată sub acuzaţia de spionaj în favoarea României.

http://nokta.md/румыния-потребовала-от-россии-объясн/

Adunarea Populară intenţionează să califice decizia Curţii Constituţionale privind statutul limbii ruse drept un act ce „încalcă drepturile omului”

Adunarea Populară intenţionează să califice decizia Curţii Constituţionale a Moldovei cu privire la statutul limbii ruse drept o decizie ce „încalcă drepturile omului”. Proiectul de rigoare e propus de un grup de deputaţi şi publicat pe site-ul ogranului legislativ găgăuz.

Grupul în cauză consideră că sitiuaţia social-politică din ţară „s-a agravat” după decizia Curţii Constituţionale.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41199

Pe agenda următoarei şedinţe a Adunării Populare se află chestiunea informării de către balşkan

Pe agenda următoarei şedinţe a Adunării Populare a Găgăuziei a fost inclusă chestiunea cu privire la prezentarea de către başkanul Găgăuziei Irina Vlah a unei informării despre activitatea organelor administrării publice a Găgăuziei. Potrivit preşedintelui AD, Vladimir Kîssa, chestiunea a fost inclusă ca urmare a propunerii deputaţilor. El a adăugat că deocamdată nu se ştie dacă Vlah va veni la şedinţă.

GAGAUZMEDIA.MD a remarcat că deja de aproape un an Irina Vlah nu frecventează şedinţele Adunării Populare. Raportul anual cu privire la executarea bugetului va prezentat, în anul curent, de către şefa Direcţiei finanţe Tatiana Doiceva.

https://gagauzmedia.md/newsid=20510/

A fost prezentat proiectul complexului educaţonal „Erdogan” la Comrat

Proiectul viitorului complex educaţional „Recep Tayyip Erdogan” a fost prezentat de agenţia TIKA. Fotografia complexului a fost publicată de başkanul Găgăuziei Irina Vlah. Ea a sublinat că despre realizarea acestui proiect la Comrat s-a vorbit în mai multe rânduri la întâlnirile cu preşedintele Turciei.

Din complexul amintit vor face parte: clădirea principală de învăţământ, două cămine, un complex sportiv închis, trei terenuri de tenis, două terenuri de baschet şi un teren de fotbal.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41195

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: