• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 10º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 20 iunie 2018

21 Iunie, 09:32

Situaţia limbii ruse în Moldova i-a îngrijorat serios pe locuitorii oraşului Basarabeasca unde, miercuri, a avut loc un miting de apărare a limbii ruse. Participanţii s-au pronunţat împotriva deciziei Curţii Constituţionale care a anulat Legea RSMM din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor.

Revista

Vicepreşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandr Suhodolski, a declarat că „decizia CC e un abuz, o adevărată rusofobie, un război împotriva noastră, împotriva locuitorilor republicii. E vor să ne alunge de pe pământul natal”.

TRANSNSITRIA

Rezoluţia fidelităţii. De ce în Moldova, în ajun de alegeri, cel mai ades e reamintit „pericolul rusesc”?

NOVOSTI PRIDNESTROVIA i-a întrebat pe „experţi” de ce Chişinăul pune din nou problema retragerii trupelor ruse din teritoriul regiunii. Experţii au menţionat că rezoluţia Adunăriii Generale  ONU poartă un caracter de recomandare şi totuşi organizaţia râmâne o tribună serioasă pentru declaraţiile politice.

Fostul ministrul al Afacerilor Interne al Transnstriei, Vladimir Iastrebceak, consideră că reanimarea ideii cu rezoluţia e legată de alegerile parlamentare din Republica Moldova. „Cu ajutorul luptei împotriva fictivului «pericol rusesc», regimul de la guvernare încearcă, pur şi simplu, să-şi extindă baza electorală şi să câştige simpatiile alegătorilor cu stare de spirit antirusească”, a declarat el.

„Cu toate acestea, campania mediatică împotriva pericolelor fictive e calculată nu doar pentru publicul intern, ci şi pentru cel extern”, afirmă experţii. Potrivit afirmaţiilor lor, în felul acesta autorităţile Republicii Moldova le demonstrează partenerilor externi loialitatea şi disponibilitatea de contracara în continuare „pericolul rusesc”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-19/rezolyuciya-predannosti-pochemu-v-moldove-nakanune-vyborov-vsyo

Lesnic şi Ignatiev vor discuta realizarea acordurilor încheiate între Chişinău şi Tiraspol

Reprezentanţii pentru problemele politice din partea Transnistriei şi Moldovei se vor întâlni mâine, 21 iunie, la sediul Misiunii OSCE din Chişinău.

Negociatorul din partea Tiraspolului, Vitali Ignatiev, intenţionează să discute cu Cristina Lesnic mersul realizării acordurilor încheiate în anii 2017 – 2018, să analizeze aspectele problematice existente.

Reprezentanţii Transnistriei intenţionează să acorde atenţie caracterului şi eficienţei dialogului purtat de grupurile de experţi.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-20/vitaliy-ignatev-i-kristina-lesnik-obsudyat-realizaciyu-dostignutyh

Germania va fnanţa construcţia unui teren de sport la Râbniţa

Din bugetul nemţesc, urmează a fi construit un teren de sport pe teritoriul gimnaziului orăşenesc din Râbniţa. Acordurile de rigoare sunt deja semnate. Anunţul a fost făcut de ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Julia Monar, în cadrul întrevederii cu şeful administraţiei locale, Veaceslav Frolov. Se aşeaptă ca terenul să înceapă a funcţiona către începutul noului an şcolar.

S-a vorbit, de asemenea, despre dezvoltarea planificată a proiectului privind promovarea limbii germane. După cum a menţionat diplomatul, interacţiunea e pusă la punct cu catedra limbilor germanice din cadrul universităţii transnistrene.

Monar s-a interesat de rolul Germaniei în viaţa economică a regiunii, între altele de participarea părţii germane la proiectele investiţionale, care se realizează în prezent pe teritoriul Transnistriei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-19/germaniya-profinansiruet-stroitelstvo-sportploshchadki-v-rybnice

Dosarul penal intentat lui Oleg Horjan va fi remis instanţei

Consiliul Suprem al Transnistriei şi-a dat acordul cu privire a transmiterea în instanţă a dosarului penal intentat deputatului Oleg Horjan. Reamintim că fostul lider al partidului comunist din regiune este acuzat de aplicarea forţei în raport cu angajaţii miliţiei. Incidentul a avut loc atunci când deputatul a încercat să pătrundă în încăperea unităţii de serviciu a sectorului local.

Horjan e protagonistul a încă două episoade a dosarului penal. Unui vizează obstacularea activităţi angajaţilor organelor de drept. Cel de-al doilea e legat de insultarea reprezentanţilor puterii.

Horjan a fost reţinut după desfăşurarea unui protest neautorizat la Tiraspol împotriva administraţiei separatiste.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-20/ugolovnoe-delo-v-otnoshenii-olega-horzhana-peredadut-v-sud

Cu ocazia jubileului de 25 de ani ai „Sheriff”, la Tiraspol vor evolua artişti ruşi

La 23 iunie, la Tiraspol va avea loc un concert cu participarea artiştilor emeriţi ai Transnistriei şi Rusiei. Evenimentul e ocazionat de jubileul de 25 de ani ai companiei „Sheriff”.

După cum au declarat orgnizatorii concertului, în faţa spectatorului transnistrean vor evolua Stas Mihailov, Denis Maidanov, Soprano Tureţki, trupa DoReDos şi încă un colectiv muzical, deocamdată el rămâne sub menţiunea „top secret”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-20/stas-mihaylov-denis-maydanov-soprano-tureckogo-i-gruppa-doredos-v

GĂGĂUZIA

La Basarabească a avut loc un mitind întru apărarea limbii ruse: Vor să ne alunge de pe pământul nostru natal

Situaţia limbii ruse în Moldova i-a îngrijorat serios pe locuitorii oraşului Basarabeasca unde, miercuri, a avut loc un miting de apărare a limbii ruse. Participanţii la acţiune s-au pronunţat împotriva deciziei Curţii Constituţionale care a anulat Legea RSMM din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor.

Vicepreşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandr Suhodolski, a declarat că „decizia CC e un abuz, asta e o adevărată rusofobie, aceasta e un război împotriva noastră, împotriva locuitorilor republicii. E vor să ne alunge de pe pământul natal”.

Participanţii la acţiune au adoptat o declaraţie şi au cerut parlamentului şi guvernului Moldovei să înceteze strâmtorarea limbii ruse.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41185

Vlah, despre rusa căzută în desuetudine: magistraţii CC, care au altă cetăţenie, „nu puteau lua o altă hotărâre”

Magistraţii Curţii Constituţionale a Moldovei, care au şi altă cetăţenie, pe lângă cea moldovenească, „nu puteau lua o altă hotărâre”, a declarat başkanul Irina Vlah în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune dodonist ACCENT TV, comentând decizia CC cu privire la faptul că legea despre funcţionarea limbilor a devenit „desuetă”.

Deşi în Găgăuzia, după această decizie a CC, nu se va schimba nimic, Comitetul Executiv şi Adunarea Populară vor cere Parlamentului adoptarea unei alte legi privind funcţionarea limbilor în Moldova, a promis Vlah.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41187

Organizaţia lui Dudoglo a fost demascată că mistifică datele privind organizaţiile de tineret

Noua organizaţie a fostului deputat din partea Partidului Democrat, Nicolai Dudoglo, a fost demascată că mistifică datele privind organizaţiile de tineret.

În timpul lansării programului „Saltul găgăuz”, participanţilor la adunare le-au fost adresate diferite diapozitive. Pe unul, ce relata despre politica de tineret a „Noii Găgăuzii”, a apărut o imagine de la un eveniment al „Uniunii tineretului găgăuz”. Asupra acestui fapt a atras atenţia unul dintre cei care au inspirat „Uniunea tineretului găgăuz”, Andrei Şevel.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41182

Top-managerul Inter RAO, originară din Republica Moldova, a fost arestat sub bănuiala de spionaj în favoarea României

La Moscova, sub bănuiala de spionaj, a fost arestată Karina Ţurcan, Potrivit mass-media ruse, este vorba de membrul consiliului de administraţie a Inter RAO, companie ce controlează în întregime exportul şi importul de energie electrică în Rusia.

Ea a fost acuzată de colectarea şi transmiterea de date ce constituie secret de stat şi alte informaţii protejate prin lege în interesele unui şir de comunităţi de recunoaştere din state străine, inclusiv România.

Ţurcan lucrează în cadrul companiei din anul 2005. În 2010 ea a devenit conducătorul diviziei „Moldova, Ucraina, România”, ulterior şi a diviziei „Europa”.

http://nokta.md/топ-менеджера-интер-рао-уроженку-молд/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: