• Bucuresti 17º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 16º C
  Craiova 17º C
  Galati 14º C
  Iasi 13º C
  Suceava 9º C
  Timisoara 13º C
 • 1 EUR = 4.6670 LEI
  1 USD = 4.0662 LEI
  1 GBP = 5.2812 LEI
  1 CHF = 4.0897 LEI
  1 HUF = 1.4461 LEI
  1 BGN = 2.3862 LEI
  1 JPY = 3.6223 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 20 aprilie 2018

21 Aprilie, 09:32

GAGAUZYERI.MD reproduce un articol din KOMSOMOLSKAIA PRAVDA, în care se spune că „intrarea Moldovei în componenţa României va însemna nu numai dispariţia republicii de pe harta lumii şi moartea clinică a statalităţii sale suverane, dar şi importante pierderi teritoriale”. În articol se mai spune că, în cazul reunificării, Transnistria, Găgăuzia şi Taraclia vor refuza să intre în componenţa României.

Revista

TRANSNISTRIA

Krasnoselski va lua parte la şedinţa condusă de Rogozin

O delegaţie transnistreană, condusă de Vadim Krasnoselski, se află la Moscova. Ei iau parte la şedinţa interdepartamentală în problemele interacţiunii cu Transnistria, în cadrul căreia urmează a fi discutate dezvoltarea social-economică a Transnistriei şi realizarea drepturilor cetăţenilor Rusiei şi ale compatrioţilor. Şedinţa va fi condusă de vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-20/prezident-pmr-primet-uchastie-v-rabote-mezhvedomstvennogo

Ignatiev i s-a plâns ambasadorului cu misiuni special al MAE al Rusiei pe controlul moldo-ucrainean

Şeful MAE de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, s-a întâlnit la Moscova cu ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, Serghei Gubarev. Ignatiev a comunicat „despre urmările negative” ale lansării noii faze a controlului moldo-ucrainean la Punctul de trecere şi control Cuciurgan.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-20/v-mid-rf-uznali-o-negativnyh-posledstviyah-moldavsko-ukrainskogo

Mass-media transnistrene continuă să scrie despre „blocada” regiunii

Postul de televiziune TCB le-a solicitat unor experţi să aprecieze pierderile Transnistriei la frontieră. O parte a presupus că Moldova încearcă să controleze întregul schimb de mărfuri din regiune, alţii au declarat că R. Moldova poate urmări două scenarii: a bloca formatul de negocieri „cinci plus doi” sau „a restricţiona suveranitatea” Transnistriei.

https://tsv.md/eksperty-ocenili-poteri-pridnestrovskoj-ekonomiki-ot-mer-na-granice/

Şi NEWSPMR.COM publică un material despre faptul că Transnistria este „blocată”. În material se spune că Chişinăul controlează în întregime întregul schimb de mărfuri din Transnistria, în timp ce economia regiunii a început a creşte.

http://newspmr.com/novosti-pmr/ekonomika/17703

PERVÎI PRIDNESTROVSKI vorbeşte despre faptul că „vameşii moldoveni au început a lua bani pentru perfectarea mărfurilor”. Unul dintre întreprinzătorii transnistreni a expediat la redacţie o chitanţă de 60 de dolari, menţionând că operaţiunea respecitvă la vama transnistreană costă mult mai ieftin.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180419/69325

Reprezentanţii politici al Transnistriei şi Moldovei s-au întâlnit la Tiraspol

Reprezentanţii politici ai Transnistriei şi Moldoveii, Vitali Ignatiev şi Cristina Lesnic, s-au întâlnit la 19 aprilie la Tiraspol. Ignatiev a acordat o atenţie deosebită problemei controlului moldo-ucraiean la punctul de trecere şi control Cuuciurgan. El a menţionat că Chişinăul are în acest „o poziţie distructivă”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-19/glava-mid-pmr-prizval-moldovu-prekratit-blokirovat-import-tovarov

O delegaţie cehă a fost primită la Tiraspol

La Ministerul de Externe al Transnistriei a avut loc o întrevedere a viceministrului de Externe Alexandr Steţiuk cu delegaţia din Cehia, condusă să consilierul Ambasadei Cehiei în Republica Moldova, Jan Husak. Părţile au convenit să coopereze pe linia Agenţiei cehe de dezvoltare în domeniile sănătăţii, educaţiei, dezvoltării afacerilor şi potenţialului turistic al Transnistriei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-19/cheshskuyu-delegaciyu-prinyali-v-mid-pmr

Şeful unei organizaţii istorice: Rusia nu-şi reduce atenţia faţă de Transnistria

Şeful Societăţii de dezvotare a iluminismului rus (a cărei filială activează în Transnistria), Alexandr Dorjeev, a acordat un interviu pentru NOVOSTI PRIDNESTROVIA. El a declarat că „în Rusia se ştie foarte puţin despre Transnistria”. Dorjeev a menţionat că „pentru noi este important ca transnistrenii să înţeleagă că Rusia nu-i uită”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-20/rossiya-svoego-vnimaniya-k-pridnestrovyu-ne-snizhaet-albert

Saakaşvili este invitat în Moldova

„Cetăţeanca României şi Moldovei, Maia Sandu, candidat la funcţia de preşedinte al Moldovei în alegerile din 2016, îl invită pe fostul preşedinte al Georgiei, ex-guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakaşvili, să se includă în lupta împotriva corupţiei din R. Moldova”, scrie NEWSPMR.COM.

Sandu a trimis o scrisoare şefului Biroului pentru afacerile Europei şi Eurasiei al USAID, Brock Birman, în care descrie situaţia din R. Moldova şi accentuează „influenţa nefastă” a lui Plahotniuc. Între altele, politicianul vorbeşte despre necesitatea susţinerii forţelor antioligarhice din Moldova din partea USAID şi a reformatorilor străini, în special Saakaşvili.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/17707

O nouă şedinţă a Comisiei Unificate de Control

În cadrul noii şedinţe a CUC, părţile au propus o nouă variantă de acord privind funcţionarea posturilor structurilor de forţă în regiunea podului din preajma satelor Bîciok – Gura Bâcului. După o oră de discuţii, participanţii la şedinţă nu au ajuns la un compromis.

https://tsv.md/v-benderax-obsuzhdayut-rabotu-silovikov-v-rajone-mosta-bychok-gura-bykuluj; https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180419/69323

GĂGĂUZIA

Unioniştii Moldovei împing ţara în dezastru

GAGAUZYERI.MD reproduce un articol din KOMSOMOLSKAIA PRAVDA, în care se spune că „intrarea Moldovei în componenţa României va însemna nu numai dispariţia republicii de pe harta lumii şi moartea clinică a statalităţii sale suverane, dar şi importante pierderi teritoriale”. În articol se mai spune că, în cazul reunificăriii, Transnistria, Găgăuzia şi Taraclia vor refuza să intre în componenţa României.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/3944-unionisty-moldovy-vedut-delo-k-razvalu-strany.html

Formuzal: Irina Vlah nu are merite în defăţurarea referendumului din 2014

Participarea Irinei Vlah la desfăşurarea referendumului din Găgăuzia în anul 2014 s-a redus la apariţia ei „de nevoie” la câteva mitinguri, a declarat fostul başkan Mihail Formuzal pentru presa din R. Moldova.

La referendumul din 2014, nerecunoscut de autorităţile centrale ale Moldovei, 95% din totalul particinaţilor s-au pronunţat pentru apropierea de Uniunea Vamală. Majoritatea au susţinut dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Moldova îşi va pierde independenţa.

http://gagauzyeri.md/politika/3948-formuzal-u-iriny-vlah-net-zaslugi-v-provedenii-referenduma-2014-goda.html

Fiodor Gagauz: „Partidul de guvernământ din Moldova neglijează interesele Găgăuziei”

Partidul de guvernământ din Moldova neglijează iniţiativele privind interesele Găgăuziei şi anume „schimbarea Codului Electoral, limitarea de către Centru a împuternicirilor autonomiei”, a declarat parlamentarul Fiodor Gagauz în cadrul unei întevederi cu colectivul Centrului de sănătate din satul Beşghioz.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39976

Într-un sat din Găgăuzia e restabilit monumentul lui Lenin

În parcul central din satul Cişmichioi au început lucrările de restabilire a monumentului lui Lenin, informează GAGAUZINFO.MD. Mijloacele au fost alocate din bugetul local.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39992

Burgudj: există forţe care vor să zădărnicească Congresul Găgăuziei

Liderul mişcării separatiste Gagauz-Halkî consideră că apropiatul congres al deputaţiilor de toate nivelurile, planificat pentru 12 aprilie, se vrea a fi zădărnicit. El a spus că sala unde va avea loc evenimentul are o capacitate de 150 de locuri, „pe când doar numărul consilierilor şi primarilor, precum şi al deputaţilor Adunării Parlamentare, e de aproximativ 350. Vor veni reprezentanţii şi adepţii mişcării Noua Găgăuzie. Ei vor ocupa toate locurile în sală, iar ceilalţi vor sta în coridor şi afară”, scrie parlamentarul care menţionează că nimeni nu vrea să schimbe locul desfăşurării evenimentului.

Burgudji s-a întrebat de ce „PSRM desfăşoară, exact în această zi, 21 aprilie, un propriu eveniment la Chişinău, unde îi invită stăruitor pe consilierii şi primarii din Găgăuzia?”

http://gagauzyeri.md/politika/3949-ivan-burgudzhi-est-sily-kotorye-hotyat-pustit-nasmarku-predstoyaschiy-sezd-gagauzii.html

Citeste mai mult despre: Odessa, Republica Moldova, revista presei, Transnistria
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: