• Bucuresti 17º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 12º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 10º C
  Craiova 14º C
  Galati 15º C
  Iasi 16º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8288 LEI
  1 USD = 4.4163 LEI
  1 GBP = 5.4966 LEI
  1 CHF = 4.5682 LEI
  1 HUF = 1.3438 LEI
  1 BGN = 2.4690 LEI
  1 JPY = 4.1159 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 2 noiembrie 2018

05 Noiembrie, 08:29

Directorul Institutului de creştere economică din SUA, Basil Nikas, invitat la recentul for economic din Transnistria, a arătat prin ce se deosebeşte regiunea de restul ţărilor. „Unicitatea voastră – a subliniat americanul – constă în faptul că sunteţi un stat tânăr.

Revista

Voi v-aţi format după destrămarea Uniunii Sovietice şi, la ora actuală, sunteţi moderni şi aveţi echipa guvernului, care ia repede hotărâri. Aceeaşi lege a investiţiilor, care a fost elaborată timp de 3-4 luni – ceva mai bun n-am văzut. Voi sunteţi ţara noului format”.

TRANSNISTRIA

În ce mod ar putea fi folosită Transnistria înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova

Analiştii Institutului de Studii Social-politice şi Dezvoltare Regională din Transnistria au încercat să presupună cum se vor putea răsfrânge alegerile parlamentare din Moldova asupra Transnistriei, transmite NEWSPMR.COM.

„Există o mulţime de exemple când viaţa politică internă a Moldovei a influenţat negativ procesul de negocieri dintre Tiraspol şi Chişinău: şi îngheţarea întâlnirilor reprezentanţilor sub pretextul procesului electoral, şi tentativa revizuirii informale a prevederior protocolului de la Berlin [...] E naiv să aştepţi că Transnistria nu va fi folosită în cadrul jocului politic”, consideră experţii.

În opinia lor, în cursul campaniei preelectorale, PSRM şi Dodon, cel mai probabil, vor încerca, tradiţional, să profite de prezenţa pacificatorilor şi de ipostaza de „unificator de pământuri”. „De altfel, ei se pot pomeni pe acest teren cu nişte concurenţi extrem de serioşi în persoana Partidului Democrat, devenit brusc «pro-moldovenesc». Cu atât mai mult, cu cât guvernul democraţilor deja a câştigat câteva puncte pe direcţia transnistreană. E şi deschiderea podului din apropierea satelor Bâcioc şi Gura-Bâcului, şi soluţionarea problemelor şcolilor cu predare în limba română şi proprietarilor de terenuri din Dubăsari, şi acordul, devenit de curând operaţional, privind numerele neutre”, se spune în text.

„Pe de altă parte, reprezentanţii flancului drept în Republica Moldova vor continua, fără îndoială, să folosească RMN în calitate de sperietoare pentru electorat. [...] Nu este exclus că la începutul anului 2019 presiunea asupra Transnistriei se va intensifica din nou, iar grănicerii moldoveni pot să apară treptat nu numai la Cuciurgan, dar şi în alte puncte ucrainene de trecere”, este menţionat în cuprinsului materialului.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/6055

Expert din SUA: Transnistria este, astăzi, ţara unui nou format

Despre deosebirea Transnistriei de alte ţări ale lumii a vorbit la postul transnistrean de televiziune directorul Institutului Creşterii Economice şi Formelor de drept. Basil Nikas a menţionat, de asemenea, imporanţa promovării regiunii, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

„Unicitatea voastră constă în faptul că sunteţi un stat tânăr. Voi v-aţi format după destrămarea Uniunii Sovietice şi, la ora actuală, sunteţi moderni şi aveţi echipa guvernului, care ia repede hotărâri. Aceeaşi lege a investiţiilor, care a fost elaborată timp de 3-4 luni – ceva mai bun n-am văzut. Voi sunteţi ţara noului format”, consideră el.

Nikas a fost unul dintre oaspeţii Forului economic de investiţii din Transnistria. El şi-a împărtăşit ideile cu privire la ameliorarea economiei transnistrene.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-02/ekspert-iz-ssha-segodnya-pridnestrove-strana-novogo-formata

La 3 decembrie, în Transnistria începe recrutarea specială a cetăţenilor

În regiunea separatistă a Moldovei, la 3 decembrie va începe recrutarea cetăţenilor în cadrul serviciului militar special. „Se munceşte în vederea completării contingentului militar al forţelor de menţinere a păcii ale Republicii Moldoveneşti Nistrene”. Serviciul respectiv va dura 90 de zile. Solda e de 2500 de ruble transnistrene (circa 155 de dolari).

Sunt invitaţi bărbaţi în vârstă de până la 50 de ani, apţi de serviciul militar, cu studii medii.

Anterior, CEDO a condamnat Rusia pentru recrutarea cetăţenilor moldoveni în aşa-zisele trupe transnistrene.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-01/3-dekabrya-v-pridnestrove-startuet-prizyv-grazhdan-na-specsbory

În Transnistria au avut loc competiţii ale cercetaşilor

În cadrul evenimentelor prilejuite de centenarul formării organelor militare de informaţii, la Tiraspol au avut loc competiţii la depăşirea obstacolelor şi paintball.

În prima jumătate a zilei, 7 grupuri de cercetare au depăşit elementele obstacolului, lovind ţinta cu o grenadă de antrenament, efectuând săriturii peste şanţ, escaladând un gard de doi metri şi deplasându-se de-a lungul unui pod distrus.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-01/voennye-razvedchiki-opredelili-samyh-bystryh-metkih-i-lovkih

Transnistriei i se pregăteşte soarta Donbasului

NEWSPMR.COM a publicat opinia Ecaterinei Borodina, care consideră că Transnistriei i se pregăteşte soarta Donbasului. Astfel, comandantul Armatei Naţionale a Moldovei, Igor Cutie, la invitaţia comandantului Forţelor Armate ale Ucrainei Igor Mujenko, a efectuat o vizită în Ucraina, unde a vizitat poziţiile trupelor ucrainene în Dobas.

„Oare prin ce anume acţiunile militare din sud-estul Ucrainei au stârnit interesul principalului conducător militar al Moldovei? La această întrebare a răspuns Mujenko. Şi anume că partea moldovenească s-a arătat interesată de experienţa pregătirii militare, precum şi de propunerea privind interacţiunea „în cazul agravării situaţiei din Transnistria”, se spune în text.

„În timpul agresiunii împotriva RMN, Moldova, în esenţă, aplica aceleaşi metode ca şi trupele ucrainene, astăzi, în Donbas. Au existat aceleaşi batalioane de voluntarii formate din unionişti fascizanţi, s-a tras asupra obiectelor civile, a existat aceeaşi teroare împotriva oamenilor paşnici”, scrie autoare, adăugând că „o îngrijorare într-adevăr serioasă o trezeşte expresia agravarea situaţieii”.

„După cum se ştie, Transnistria nu intenţionează să atace nici Moldova, nici Ucraina – e o absurditate. În schimb, dacă analizezi politica celor din urmă în ceea ce priveşte republica noastră, atunci începi să te îndoieşti că ar avea intenţii paşnice. Mai mult, nu trebuie uitat că Chişinăul refuză până în prezent să recunoască Repulica Moldovenească Nistreană fie şi în calitate de participant la procesul de negocieri. Înseamnă că agravarea situaţiei nu e decât un joc ipocrit de cuvinte?”, se întreabă Borodina, reamintind că în regiune se află trupele ruse de menţinere a păcii. Ea şi-a încheiat materialul prin a reamintit de invazia Rusiei în Georgia, din anul 2008, propunându-i lui Cutie „să le facă urgent o vizită colegilor săi georgieni”.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/4409

GĂGĂUZIA

Parlamentul Republicii Moldova a respins iniţiativa cu privire la redenumirea limbii moldoveneşti în limba română

Parlamentul, la 1 noiembrie, a refuzat – a câta oară deja – să examineze proiectul de lege asupra schimbării denumirii limbii de stat în Constituţie: din moldovenească, în română. Aceasta a fost ultima şedinţă a organului legislativ, când se putea examina acest proiect, transmite GAGAUZINFO.MD.

Şeful PLDM, Tudor Deliu, prezentând proiectul, a anunţat că la 2 noiembrie expiră termenul examinării proiectului de lege în parlament. De aceea deputatul a propus ca, în ciuda faptului că lipseşte concluzia comisiei parlamentare de profil, proiectul de lege să fie inclus în agenda şedinţei. Pentru examinarea schimbării denumirii limbii în Constituţie au votat 21 de deputaţi. Atunci Deliu a anunţat că PLDM părăseşte şedinţa, lăsându-i în sală pe „promoldoveni şi promoscoviţi”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43491

Cum s-au întâlnit la Moscova Irina Vlah şi Vladimir Putin

Başcanul Irina Vlah, împreună cu preşedintele Moldovei Igor Dodon, s-a întâlnit la Kremlin cu Vladimir Putin. „Putin a discutat foarte călduros cu Irina Vlah şi chiar a luat-o amical de braţ”, scrie GAGAUZINFO.MD.

Putin a aprobat nivelul înalt al relaţiilor dintre Găgăuzia şi regiunile Rusiei. Şeful statului ştie despre Forul Invest Gagauzia, care va avea loc la Comrat la finele săptămânii curente. Rusia, potrivit afirmaţiilor lui Putin, va fi reprezentată în cadrul forului de preşedintele Tatarstanuluii Rustam Minnihanov.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43490

Dodon: o politică externă echilibrată va permite menţinerea statului

O politică externă echilibrată va permite menţinerea statului Republica Moldova, a declarat Igor Dodon, transmite GAGAUZINFO.MD, cu referire la agenţia TASS.

Potrivit afirmaţiilor lui Dodon, autorităţile Moldovei trebuie să promoveze „o politică externă mai echilibrată”, deoarece aceasta este „singura ieşire din situaţie” pentru republică. „Noi avem regiuni în Moldova unde 90% din populaţie e pentru Rusia. E vorba de Transnistria, de Găgăuzia. La nordul Moldovei – 60%. Dar avem şi regiuni – cum ar fi centrul Moldovei – unde 60% sunt fie pentru Europa, fie pentru România. Doar o politică externă echilibrată ne va permite să păstrăm statul, poziţia pro-moldovenească”, a declarat Dodon.

În acelaşi timp, publicaţia găgăuză nu a reflectat celelalte teme abordate de Dodon în cadrul interviului. Preşedintele a mai declarat pentru TASS că pacificatorii ruşi trebuie să fie retraşi din regiune, dar nu acum, şi şi-a împărtăşit viziunea cu privire la reintegrarea Moldovei şi Transnistriei: un hotar comun, prin menţinerea în regiune a tuturor ramurilor puterii şi simbolurilor.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43499

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: