• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 2 iulie 2018

03 Iulie, 14:53

„Moldova se îndreaptă spre NATO. Este elaborată o nouă strategie naţională de apărare a Moldovei. Strategia subliniază că ameninţările principale derivă din potenţialul militar al Transnistriei şi Grupului Operativ al Trupelor Ruse.

Revista

De facto, Moldova intenţionează să-şi consolideze armata şi proclamă cursul spre integrarea Nord-Atlantică”, se spune într-un material difuzat de postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI, care citează mass-media ruse.

TRANSNISTRIA

Moldova poate bloca furnizarea medicamentelor în Transnistria

Moldova poate bloca furnizarea de medicamente în Transnistria, se spune într-un material difuzat recent la postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI. Chişinăul insistă ca, din 18 iulie, pe teritoriul regiunii să fie importate doar acele medicamente care sunt prevăzute în registrul de stat al Moldovei. „O astfel de poziţie lipsită de compromis au luat reprezentanţii Cihşinăului în ajun, la întrevederea cu experţii grupurilor de lucru. Acolo, părţile au încercat să coordoneze listele de preparate medicale, dar negocierile au ajuns într-un fundac”, se spune în material. Transnistria s-a  plâns participanţilor formatului 5+2 în legătură cu „posibila blocadă a importurilor de medicamente”.

Drept punct de plecare a negocierilor a devenit faptul că în luna aprilie, la Punctul de trecere şi control Cuciurgan, reprezentanţii Moldoveii au refuzat să permită trecerea în Transnistria a unui transport cu medicamente care nu figurează în registrul de stat. Postul de televiziune menţionează că diferenţa dintre registrele medicamentelor ale Chşinăului şi Tiraspolului se deosebeşte cu aproximativ 60%.

https://novostipmr.com/ru/content/moldova-mozhet-zablokirovat-postavku-medikamentov-v-pridnestrove

GOTR marchează cea de-a 23-a aniversare din ziua înfiinţării

Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Transnistria marchează la 1 iulie cea de-a 23-a aniversare din ziua înfiinţării. Cu această ocazie, militarii ruşi au organizat Ziua Uşilor Deschise.

Mii de transnistreni au putut să vadă cum îşi fac serviciul pacificatorii în posturile din Zona de Securitate. Vizitatorii au fost familiarizaţi cu viaţa de zi cu zi a militarilor ruşi. Pentru oaspeţi a fost organizată o excursie la Muzeul Gloriei Militare şi au fost demonstrate armamentul şi tehnica militară moderne. În afară de asta, tuturor doritorilor li s-a adus la cunoştiţă ordiniea încorporării şi efectuării serviciului prin contract în cadrul Forţelor Armate ale Rusiei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-01/ogrv-otmechaet-23-yu-godovshchinu-so-dnya-osnovaniya

În ultimii doi an, Moldova nu a importat gaze din România

Din 2016, Moldova nu a importat gaz natural din România. Ceea ce înseamnă că gazoductul Ungheni-Iaş, anunţat ca fiind cel mai importat proiect în domeniul securităţii energetice a Republicii Moldova, în genere nu e folosit.

Cauza rezidă în căderea brusă, în ultimii doi ani, a preţului la metan, importat de către gigantul rus „Gazprom”. Când a fost luată decizia de construire a gazoductului Iaşi-Ungheni, s-a mizat pe faptul că metanul din România va fi mai ieftin decât cel din Rusia. În anul 2015 aşa şi a fost: gazul furnizat de „OMV Petrom” era mai ieftin cu 423 de lei per mia de metri cubi decât la „Gazprom”. În anul următor, situaţia s-a schimbat. Gazul furnizat de „OMV Petrom” era deja cu aproape 450 de lei mai scump (12%) decât gazul natural de la Gazprom.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-30/dva-poslednih-goda-moldova-ne-importirovala-gaz-iz-rumynii

La Chşinău a fost împuşcat fiul fostului ambasador al Moldovei în Rusia

Teodor, fiul de 30 de ani al fostului ambasador al Moldovei în Rusia Anatol Ţăranu, a fost împuşcat în noaptea spre sâmbătă. Suspectul a fost reţinut, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA, cu referire la RIA NOVOSTI.

„În noaptea spre 30 iunie a parvenit un sunet privind faptul că în unul dintre blocurile locative din sectorul Buiucani al Capitalei se aud împuşcături. La faţa locului s-a deplasat batalionul de patrulă. Organele de drept au depistat corpul unui bărbat de 30 de anin, cu trei plăgi împuşcate. În scurt timp, poliţia a reuşit să-l reţină pe suspectul de 32 de ani”, se spune într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei.

Suspectul s-a dovedit vecinul lui Ţăranu. Tinerii se aflau în apartamentul său, între ei s-a iscat o ceartă. În momentul arestării, suspectul se afla în stare de ebrietate avansată şi şoc.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-30/v-kishineve-zastrelili-syna-byvshego-posla-moldovy-v-rossii

Strategia naţională de apărare a Moldovei e concepută împotriva Transnistriei şi militarilor Rusiei?

„Moldova se îndreaptă spre NATO. Este elaborată o nouă strategia naţională de apărare a Moldovei. Strategia subliniază că ameninţările principale derivă din potenţialul militar al Transnistriei şi Grupului Operativ al Trupelor Ruse. De facto, Moldova intenţionează să-şi consolideze armata şi proclamă cursul spre integrarea Nord-Atlantică”, se spune într-un material difuzat de postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI, care citează mass-media ruse.

În continuare este evocată critica ministrului de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, şi liderului separatiştilor Vadim Krasnoselski la adresa statutului de neutralitate al Moldovei, sunt enumeraţi paşii Moldovei în domeniul miliar: renovarea bazei de la Bulboaca, exercţiile comune cu NATO ş.a.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180629/72140

GĂGĂUZIA

„Ca în Federaţia Rusă”. În Găgăzia a fost schimbată data Zilei comemorării celor căzuţi în Primul Război Mondial: de la 11 noiembrie, la 1 august

În anul 2017, Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat hotărârea cu privire la instituirea la 11 noiembrie a Zilei comemorării celor căzuţi în Primul Război Mondial. La şedinţa forului din 29 iunie 2018, deputaţii au votat în mod unanim pentru transferarea datei comemorării la 1 august. Iniţiatorul amendamentelor a fost başcanul Irina Vlah. Ea a spus că „poporului găgăuz i-a fost impusă în mod nefondat data de 11 noiembrie”.

„Trebuie ţinut cont de faptul că data de 1 august e recunoscută oficial în Federaţia Rusă ca Zi a memoriei militarilor ruşi căzuţi în Primul Război Mondial. Iar reprezentanţii poporului găgăuz, care au murit în Primul Război Mondial, au luat parte la acţiunile de luptă în componenţa anume a armatei ruse”, a menţionat preşedintele Comisiei educaţie din cadrul Adunării Populare, Dmitri Manastrîlî.

http://nokta.md/как-в-российской-федерации-в-гагауз/

Preşedintele comunităţii găgăuze Terzi: decizia Curţii Constituţionale a Moldovei „pune în pericol existenţa statului”

Decizia Curţii Constituţionale a Moldovei, care a declarat drept „desuetă” legea cu privire la funcţionarea limbilor, „pune în pericol existenţa statului moldovenesc”, e convins preşedintele comunităţii găgăuze din Moldova, Nicolai Terzi.

Potrivit afirmaţiilor sale, decizia CC loveşte, în primul rând, unitatea statului moldovenesc care, pe parcursul multor ani, se baza pe caracterul multinaţional al societăţii. „Această decizie a Curţii Constituţionale pune în pericol nu numai găgăuzii, bulgarii sau alte naţionalităţi ce trăiesc în Moldova. Ea pune în pericol existenţa întregului stat Republica Moldova”, a declarat Terzi.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41406

Adunarea Populară a Găgăuziei poate „trece” din Comrat la Ceadâr-Luna

Deputatul Adunării Populare Grigori Kadîn a propus transferarea organului legislativ al Autonomiei, împreună cu aparatul său, în Ceadâr-Lunga. Acest lucru „îl doresc oameni”, iar ideea însăşi „demult pluteşte în aer”, a declarat el. Actualmente, Adunarea Populară şi Comitetul Executiv coabitează într-un bloc din municipiul Comrat.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41401

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: