• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 29º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 28º C
  Galati 31º C
  Iasi 29º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7228 LEI
  1 USD = 4.1899 LEI
  1 GBP = 5.3006 LEI
  1 CHF = 4.2095 LEI
  1 HUF = 1.4679 LEI
  1 BGN = 2.4147 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 2 august 2018

03 August, 09:43

În deceniile apropiate nu va apărea o alternativă misiunii de pacificare a Federaţiei Ruse, a declarat pretinsul viceministru de externe al regiunii din stânga Nistrului, Ruslan Slobodeniuk, în carul „mesei rodunde” „Pacificarea rusă pe Nistru: noi riscuri şi perspective”.

Revista

El a adăugat că, în cazul unei agravări subite a situaţiei în regiune, singura forţă aptă să stabilizeze lucrurile sunt pacificatorii ruşi. Cu toate acestea, potrivit afirmaţiilor sale, în ultimii ani s-au activizat tentativele de amestec din exterior în operaţiunea de menţinere a păcii, deşi conflictul moldo-transnistrean nu este epuizat nici până în prezent.

 

TRANSNISITRIA

Ignatiev: Transnistria îşi onorează angajamentele cu privire la acordul funciar

Transnistria îşi îndeplineşte angajamentele luate relativ la decizia protocolară asupra terenurilor agricole din raionul Dubăsari, a declarat ministrul de Externe al autoproclamatei republici, Vitali Ignatiev, după şedinţa interdepartamentală, desfăşurată pe platforma MAE. El a reamintit că deja Republica Moldova trebuie să închidă dosarele penale, intentate în „chestiunea funciară”.

În total, fermierii moldoveni au cerut să li se ofere spre prelucrare circa 5800 de hectare. 118 certificate, pentru mai bine de 5200 de hectare, sunt deja perfectate. După cum a explicat diplomatul, celelalte terenuri rămân neperfectate, deoarece partea moldovenească nu a putut oferi toate documentele necesare sau, dimpotrivă, la unul şi acelaşi teren pretind, concomitent, câţiva fermieri.

De asemenea, Ignatiev a comentat decizia CEDO care a obligat Rusia să plătească despăgubiri fermierilor moldoveni. Acesta e un element care complică relaţiile şi se poate repercuta negativ asupra dialogului, a spus el. Noi mizăm, a precizat Ignatiev, pe înţelerea tuturor participanţilor internaţionali că orice element care poate complica dialogul este inacceptabil.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-31/ignatev-pridnestrove-ispolnyaet-svoi-obyazatelstva-po-zemelnomu

 

Institutul de Studii Social-politice a desfăşurat o masă rotundă, consacrată operaţiunii de menţinere a păcii pe malurile Nistrului

În Transnistria a avut loc o masă rotundă pe tema „Pacificarea rusă pe Nistru: noi riscuri şi perspective”. Organizatorii evenimentului – la care au luat parte savanţi şi experţi din Transnistria şi Moldova, precum şi reprezentanţii autorităţilor şi a cultelor – a fost Institutul de Studii Social-politice. Aceasta e a doua masă rotundă pe teme de pacificare, desfăşurată de ISSP.

Directorul ISSP, Igor Şornikov, a prezentat raportul „Strategia naţională de apărare a Moldovei 2018 – 2021: varianta latinoamericană pentru Europa de Est?”, raport în care a făcut o analogie între strategia Republicii Moldova şi politica SUA faţă de ţările din America Centrală şi de Sud, din anii 30-80 ai secolului XX. SUA le-au înzestrat generos, atunci, cu armament şi tehnică militară, nu s-au zgârcit pentru pregătirea corpului de ofiţeri, drept care statele respective „s-au pomenit ocupate de propriile armate”.

Istoricul moldovean Serghei Nazaria şi fostul parlamentar al Republicii Moldova, Zurab Todua, au declarat că în Moldova nu există o putere independentă. Fostul parlamentar moldovean a adăugat că Moldova nu are niciun temei juridic pentru a cere retragerea trupelor ruse din Transnistria. El a reamintit că aflarea militarilor Federaţiei Ruse în Transnistria până la deplina soluţionare a conflictului moldo-transnistrean este prevăzută în acordul din 1992.

La rândul său, fostul şef al MAE din regiune, Vladimir Iastrebceak, a declarat că Ucraina, susţinând Moldova în cererile ei cu privire la retragerea paficicatorilor ruşi, îşi nivelează participarea la procesul de negocieri.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-31/ispirr-provyol-kruglyy-stol-posvyashchyonnyy-mirotvorcheskoy

 

În deceniile apropiate nu va apărea o alternativă misiunii de pacificare a Federaţiei Ruse

În cazul unei agravări subite a situaţiei în regiune, singura forţă aptă să stabilizeze situaţia sunt pacificatorii ruşi, a declarat viceministrul de Externe al Transnistriei, Ruslan Slobodeniuk, în cadrul mesei rotunde „Pacificarea rusă pe Nistru: noi riscuri şi perspective”.

Cu toate acestea, potrivit afirmaţiilor sale, în ultimii ani s-au activizat tentativele de amestec din exteror în operaţiunea de pacificare, în ciuda faptului că conflictul moldo-transnistrean nu este epuizat nici până în prezent.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-31/v-blizhayshie-desyatiletiya-alternativy-mirotvorcheskoy-missii-rf

 

Krasnoselski a cerut Ministerului Apărării să nu coboare ştacheta

Liderul de la Tiraspol l-a primit pe ministrul Apărării din regiune, Oleg Obrucikov. Acesta a raportat încheierea procesului de recrutare din primăvară. Potrivit afirmaţiilor sale, au fost recrutaţi cu 22% mai muţi cetăţeni decât era proiectat. Obrucikov a adăugat că finanţarea Forţelor Armate este, de asemenea, la un nivel mai înalt ca înainte.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180801/73086

 

Diplomaţi ruşi în Transnistria

La Universitatea interegională de la Tiraspol au fost înmânate diplome ale Universităţii de Finanţe şi Industrie din Rusa, „Sinergia”. De mai mulţi ani, studiile în cadrul universităţii transnistrene au loc conform currculei ruse, de aceea absolvenţi capătă o dublă licenţă: transnistreană şi rusă.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-02/rossiyskie-diplomy-v-pridnestrove

 

GĂGĂUZIA

Patriarhul Kirill ar putea să viziteze pentru prima dată oraşele Comrat şi Bălţi

Patriarhul Kirill va efectua în timpul apropiat o vizită în Moldova, în cadrul căreia ar putea vizita şi oraşele Comrat şi Bălţi. Faptul s-ar putea produce în perioada 13 – 16 septembrie, când la Chişinău va avea loc Congresul Mondial al Familiei.

Potrivit mitropolitului Vladimir, părţile deja discută sub aspect practic mersul evenimentelor organizatorice în cadrul desfăşurării Congresului Mondial al Familiei şi detaliile vizitei patriarhului.

http://budjak-online.md/novosti/obschestvo/14-patriarh-moskovskij-i-vseja-rusi-kirill-mozhet-vpervye-posetit-komrat-i-belcy.html

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: