• Bucuresti 31º C
  Baia Mare 25º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 22º C
  Craiova 29º C
  Galati 28º C
  Iasi 28º C
  Suceava 25º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2518 LEI
  1 GBP = 5.3997 LEI
  1 CHF = 4.2288 LEI
  1 HUF = 1.4614 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8845 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 19 septembrie 2018

20 Septembrie, 08:41

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat Rusia să plătească 53 de mii de euro mamei lui Alexandru Stamati, tânărul care, în anul 2009, a fost inclus cu forţa în blocul militarizat din regiunea transnistreană, iar în anul 2010 a fost, acolo, omorât, informează NOKTA.MD.

Revista

Potrivit datelor Promo-LEX, tinerii care evită înrolarea în aşa-zisa armată transnistreană sunt amendaţii cu 1700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare. Forţelele armate ale regiunii transnistrene constituie aproape cinci mii de oameni, distribuiţi în patru brigăzi de infanterie (Râbniţa, Dubăsari, Tiraspol şi Bender).

TRANSNISTRIA

În Moldova nu au fost admişi doi politologi, din Rusia şi Serbia, care se îndreptau la Tiraspol

Autorităţile moldoveneşti nu i-au admis în ţară pe politologul serb Lubomir Radinovici şi prezentatorul macedonian de televiziune Milenko Nedelkovski. Ei se îndreptau la întrevederea cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski şi pretinsul ministru de externe Vitali Ignatiev, transmite TCB. Potrivit sursei citate, Nedelkovski intenţiona „să aducă la cunoştinţa spectatorilor săi tabloul real al faptului cum trăieşte Transnistria”.

„Autorităţile moldoveneşti nu au admis intrarea noastră pe teritoriul lor şi tot în această noapte ne-au expulzat îndărăt, arătându-şi astfel, eufemistic vorbind, atitudinea lor lipsită de toleranţă faţă de cei care compătimesc poporul din Transnistria. [...] În secolul al XXI-lea, oamenii, cetăţenii republicii transnistrene, trăiesc, în chiar inima Europei, într-o izolare deplină, ce poate fi calificată cel puţin drept ghetou politic”, a scris Radinovici pe Facebook.

Autorităţile Republicii Moldova nu interzic pentru prima dată propagandiştilor ruşi intrarea în ţară.

https://tsv.md/v-moldovu-ne-pustili-rossijskogo-i-serbskogo-politologov/

Ignatiev: şedinţa 5+2 poate să aibă loc în lunile octombrie – noiembrie

Ministrul de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a acordat un interviu postului de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI. Potrivit NOVOSTI PRIDNESTROVIA, Ignatiev a vorbit despre recenta sa întâlnire cu ambasadorul cu misiuni speciale al MAI al Rusiei, Serghei Gubarev. Părţile au căzut de acord că întâlnirea 5+2 este necesară în următoarele luni. Pentru convocarea formatului de negocieri se pronunţă şi preşedinţia italiană a OSCE, ce-i drept, în anumite condiţii.

„Domnul Frattini a menţionat [în cadrul ultimei vizite la Tiraspol] interesul pentru dinamica privind problemele urmării penale – există angajamente ale părţii moldoveneşti de a purcede la încetarea dosarelor penale. Este vorba de problemele telecomunicaţiilor, care sunt deocamdată în fază de realizare şi, obţinându-se o dinamică pozitivă, preşedinţia italiană va fi gata să examineze organizarea întâlnirii în formatul 5+2”, a explicat diplomatul transnistrean.

Ministerul aşteaptă că platforma 5+2 să înceapă a lucra din nou către finele lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, dar „deciziile definitive vor fi luate de trei părţi: OSCE, Rusia şi Ucraina în calitate de co-intermediari ai formatului”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-18/glava-mid-pridnestrove-suverennoe-gosudarstvo-kotoroe-dolzhno

Soarta Nistrului a fost discutată la Chiinău

La Chişinău a avut loc prima şedinţă a comisiei pentru folosirea durabilă şi protecţia Nistrului, iformează TCB. Ecologi din Moldova, Ucraina şi Transnistria au sonorizat probleme actuale.

Ucraina planifică construcţia unei cascade din şase staţii hidroelectrice în amontele râului Nistru, care pot distruge râul. Ecologii şi-au exprimat temerile. Postul de televiziune citează doar opiniile a doi ecologi transnistreni. Opinia experţilor moldoveni şi ucraineni nu a fost comunicată.

https://tsv.md/sudbu-dnestra-obsudili-v-kishinyove/

Geniştii transnistreni au ieşit în câmp

Luptătorii subunităţii de geniu a Transnistriei învaţă a instala mine. Potrivit NOVOSTI PRIDNESTROVIA, conform legendei exerciţiilor de câmp, adversarul a traversat hotarul de stat. Geniştii au efectuat recunoaşterea inginerească şi au instalat minele de câmp.

Exerciţiile au loc în perioada nocturnă a zilei. Militarii învaţă să instaleze, să mascheze şi să neutralizeze minele anti-tanc.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-18/v-minoborony-prohodit-polevoy-vyhod-sapernogo-podrazdeleniya

GĂGĂUZIA

Rusia a fost condamnată la CEDO. Ea trebuie să plătească 50 de mii de euro pentru încălcarea dreptului la viaţă în regiunea transnistreană

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat Rusia să plătească 53 de mii de euro mamei lui Alexandru Stamati, tânărul care, în anul 2009, a fost inclus cu forţa în blocul militarizat din regiunea transnistreană, iar în anul 2010 a fost, acolo, omorât, informează NOKTA.MD.

Autorităţile  Rusiei nu au răspuns la rugăminţile mamei sale, iar cele moldoveneşti au suspendat procedurile pe motiv că nu a fost stabilit cine poate fi acuzat de omor.

Potrivit datelor Promo-LEX, tinerii care evită atragerea în aşa-zisa armată transnistreană sunt amendaţii cu 1700 de euro sau primesc până la doi ani de închisoare. Forţelele armate ale regiunii transnistrene constituie aproape cinci mii de oameni, distribuiţi în patru brigăzi de infanterie (Râbniţa, Dubăsari, Tiraspol şi Bender).

http://nokta.md/%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D1%8E-%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B2-%D0%B5%D1%81%D0%BF%D1%87-%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B6%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%8B%D0%BF%D0%BB%D0%B0/

Proiectul rezoluţiei transmise în Senatul SUA: Rusia trebuie să-şi retragă trupele din Transnistria

Rusia trebuie să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul Moldovei, în conformitate cu angajamentele luate în cadrul OSCE şi, de asemenea, să înceteze susţinerea separatismului. Această cerere include proiectul de rezoluţie transmis în Senatul SUA, transmite GAGAUZYERI.MD.

Documentul – pregătit de senatorul Christopher Koons – confirmă susţinerea suveranităţii, independenţi şi integrităţiii Moldovei. Dialogul strategic dintre SUA şi ţara noastră e definit drept un mijloc eficient de consolidare a relaţiilor bilaterale şi drept ajutor în desfăşurarea unor reforme eficiente, inclusiv în domeniul consolidării capacităţii de apărare. În proiectul de rezoluţie este, de asemenea, exprimată susţinerea eforturilor în lupta contra dezinformării în Europa de Est.

În aceste zile, în SUA efectuează o vizită preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/4520-proekt-rezolyucii-peredannoy-v-senat-ssha-rossiya-dolzhna-vyvesti-svoi-voyska-iz-moldovy.html

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: