• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 29º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 28º C
  Galati 31º C
  Iasi 29º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7228 LEI
  1 USD = 4.1899 LEI
  1 GBP = 5.3006 LEI
  1 CHF = 4.2095 LEI
  1 HUF = 1.4679 LEI
  1 BGN = 2.4147 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 19 noiembrie 2018

20 Noiembrie, 09:22

Dodon o va susţine pe Irina Vlah la alegerile başcanului din 19 mai 2019. Preşedintele a făcut anunţul în cadrul mitingului recent al PSRM. „Noi am învins împreună şi vom învinge împreună cu ea şi în anul următor.

Revista

Noi o vom susţine şi pentru cel de-al doilea mandat de başcan”, a spus el. Potrivit afirmaţiilor lui Dodon, Vlah a învins în anul 2015 şi astăzi  „mulţi îi invidiază pe găgăuzi, deoarece acolo e ordine. Deoarece, atunci când în Chişinău se închide, la ei se deschide. Când aici sunt interzise posturile de televiziune rus, acolo sunt difuzate. Acolo se construiesc drumuri, grădiniţe şi aceasta e de asemenea victoria noastră comună”.

TRANSNISTRIA

Cum uită Chişinăul de acorduri

În Moldova a intrat în fază activă pregătirea de alegerile parlamentare, care sunt programate pe 24 februarie 2019. „E timpul să începem a face mize câştigătoare: cineva dintre politicieni va decide în lupta sa să mizeze pe cartea transnistreană. Noua goană a promisiunilor şi a rezolva pentru totdeauna problema transnistreană: noi deja vedem. De altfel, promisiunile astea se aud şi departe de Chişinău; cu ajutorul lor, politicienii moldoveni caută susţinere şi la Kremlin, şi în Occident”, se spune într-un subiect de 9 minute al postului de televiziune TCB cu titlul „Cum uită Chişinăul de acorduri”.

În material, în calitate de exemplu „al promisiunilor neonorate” ale Chişinăului este adusă decizia Cuţii Constituţionale a Republicii Moldova cu privire la declararea drept căzută în desuetudine a legii privind limba rusă ca limbă de comunicare interetnică. Alt exemplu din emisiunea TCB: „În luna iunie a anului 1992, parlamentul moldovean a adoptat hotărârea «Cu privire la principiile fundamentale ale reglementării paşnice a conflictului militar»”. După trei zile, poliţia specială şi carabinierii au atacat oraşul Bălţi”.

Postul de televiziune evocă şi alte acorduri pe care Chişinăul nu le-a onorat: Memorandumul Kozak, Legea cu privire la statutul special al malului stâng în anul 2005, „care a şters toate acordurile”, „blocada economică”, lipsa unor mişcări în ceea ce priveşte comunicaţiile, dosarele penale motivate politic, precum şi expulzarea cetăţenilor Federaţiei Ruse, care se îndreaptă în regiune.

„Şi, cu toate acestea, procesul de negocieri continuă. Diplomaţii transnistreni explică: el nu are alternativă, pur şi simplu, altfel va fi război”.

https://tsv.md/kak-kishinyov-zabyvaet-o-dogovoryonnostyax/

Socialiştii din R. Moldova desfăşoară un marş naţional şi un miting al majorităţii populare

La Chişinău a avut loc un Marş naţional şi un miting al majorităţii populare, organizat de PSRM, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Acţiunea a început cu un marş de protest, care a adunat câteva zeci de mii de oameni din toată ţara. În timpul marşului, cei adunaţi scandau lozincile: „Moldova!”, „Pentru preşedinte!”, „Socialiştii!”, „Victorie!”, „Hoţul trebuie să stea în puşcărie!”. Despre eveniment au scris, de asemenea, mass-media din Găgăuzia.

„Potrivit mass-media moldoveneşti, prin această acţiune, locuitorii ţării au hotărât să-şi exprime protestul faţă de guvernarea de 9 ani a politicienilor proeuropeni, în urma căreia ţara s-a pomenit pe buza prăpastiei”, menţionează publicaţiaa.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-18/socialisty-rm-provodyat-obshchenacionalnyy-marsh-i-miting

Site-ul NEWSPMR.COM a publicat, de asemenea, „cele 10 sarcini prioritare ale socialiştilor”: de la salariul de 600 de euro până la studiile şi sănătatea gratuite şi interzicerea partidelor şi mişcărilor unioniste”.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/727

Veterinarilor transnistreni le-au fost înmânate certificate de stat din Belarus

Veterinarii transnistreni au urmat cursuri de calificare. Prelegerile, pe platforma Universităţii de stat din Transnistria, au fost susţinute, în cursul săptămânii, de profesorul Academiei de Medicină Veterinară de Stat din Vitetbsk, doctorul în biologie Piotr Krasociko. În ajun, a avut loc ceremonia înmânării certificatelor de model belarus. Tema prelegerilor: modalităţile de luptă împotriva maladiilor periculoase la animale.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-16/pridnestrovskim-veterinaram-vruchili-belorusskie-sertifikaty

GĂGĂUZIA

Dodon a anunţat că o va susţine pe Irina Vlah în alegerile başcanului Găgăuziei

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi-a anunţat susţinerea deplină a candidaturii başcanului în exerciţiu Irina Vlah la alegerile şefului Găgăuziei din anul 2019. El a făcut această declaraţie în timpul alocuţiunii sale rostite la mitingul PSRM, transmite GAGAUZINFO.MD. „Noi am învins împreună şi vom învinge împreună cu ea şi în anul următor. Noi o vom susţine şi pentru cel de-al doilea mandat de başcan”, a spus el.

Potrivit afirmaţiilor lui Dodon, Vlah, în anul 2015, a învins la alegeri în calitate de candidat fără de partid şi astăzi „mulţi îi invidiază pe găgăuzi”, „Mulţi îi invidiază pe găgăuzi, deoarece acolo e ordine. Deoarece, atunci când în Chişinău se închide, la ei se deschide. Când aici sunt interzise posturile de televiziune rus, acolo sunt difuzate. Acolo se construiesc drumuri, grădiniţe şi aceasta e de asemenea victoria noastră comună”, a spus el.

Alegerile şefului Găgăuziei vor avea loc la 19 mai 2019. Irina Vlah şi-a confirmat deja intenţia de a participa la alegeri.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43771

Prezenţa unui fond de rezervă al Adunării Populare este o încălcare de lege, au declarat Burgudji şi Kiurciku

Prezenţa unui fond de rezervă propriu al Adunării Populare propriu este o încălcare a legii. De o asemenea părere este fostul deputat al Adunării Populare, liderul mişcării separatiste „Gagauz Halkî”, Ivan Burgudji, şi fostul şef al Direcţiei economie a Găgăuziei, Vitali Kiurkciu.

Burgudji e convins: doar puterea executivă are dreptul de a distribui mijloacele financiare din bugetul autonomiei. Iar puterea legislativă „nu are nicăieri în lume propriul fond de rezervă”. Kiurkciu, de asemenea, a considerat asta, „în toţi aceşti ani, drept o încălcare a legislaţiei în vigoare” şi este convins că „organului legislativ nu trebuie să i se dea acest instrument”.

În Găgăuzia, fondul de rezervă, aprobat anual, se împarte în două părţi egale. De una dispune Comitetul Executiv ala Găgăuziei, de cealaltă – deputaţii Adunării Populare. Volumul fondului de rezervă nu poate depşi 2% din volumul cheltuielilor bugetului central al Găgăuziei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43742

La Comrat va fi instalat un bust şi va fi deschis un muzeu al primului preşedinte al „Republicii Găgăuze”

Un plan de măsuri privind imortalizarea memoriei primului preşedintte „Republicii Găgăuze”, Stepan Topal, a fost discutat la şedinţa başcanului Irina Vlah cu prezidiul şi activiştii Consiliului de bătrâni, transmite GAGAUZIA.MD. În cursul întâlnirii, başcanul a subliniat meritele remarcabile ale lui Stepan Mihailovici Topal în procesul constituirii statalităţii Găgăuziei şi s-a pronunţat pentru necesitatea popularizării numelui său.

Participanţii la şedinţă s-au pronunţat pentru necesitatea instalării unui bust lui Stepan Topal pe Aleea Gloriei a municipiului Comrat. În acelaşi timp, başcanul Găgăuziei a adus la cunoştinţa Consiliului de bătrâni demersul familiei Topal, în care se vorbeşte despre posibilitatea achiziţionării, de către autorităţi, a casei lui Stepan Topal şi deschiderii unui muzeu în baza acestei case.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43770

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: