• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 19 iunie 1018

20 Iunie, 10:13

Ministrul de Externe al Transnistriei Vitali Ignatiev a acordat un interviu publicaţiei LE FIGARO. Reprezentantul separatiştilor din stânga Nistrului a menţionat, între altele, tendinţa de creştere a exporturilor din Transnistria în Federaţia Rusă şi ţările Uniunii Europene: „Această statistică denotă un singur lucru: că suntem autosuficienţi.

Revista

Noi putem câştiga şi trăi în mod independent. Cerinţa noastră principală e să nu ne fie create probleme şi să nu fim împiedicaţi a ne dezvolta”. Ignatiev a mai subliniat: „Din punct de vedere juridic, noi avem toate temeiurile pentru a pretinde a fi personalitate juridică internaţională deplină. De circa trei decenii luptăm pentru drepturile noastre şi merităm recunoaşterea internaţională”.

TRANSNISTRIA

Consiliul Federaţiei din Rusia a avertizat Moldova în legătură cu urmările deciziei Curţii Constituţionale privind legea limbilor

Consilui Federaţiei din Rusia examinează consecinţele juridice şi politice ale deciziei Curţii Constituţionale a Moldovei de a declara Legea cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul RSSM din 1989 ca fiind căzută în desuetudine. Acest verdict privează limba rusă de statutul de limbă de comunicare interetnică, a declarat preşedintele Comitetului pentru afacerile internaţionale al Consiliului Federaţiei, Constantin Kosaciov.

„Posibil, noi vom propune Consiliului Federaţiei să reacţioneze cumva la această situaţie. Căci decizia este în mod evident îngrijorătoare. Deocamdată ea nu are o acţiune directă şi legea în sine continuă să rămână în vigoare până când nu vor fi adoptate decizii suplimentare de către parlamentul republicii”, a spus Kosaciov.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-19/sovfed-rf-predupredil-moldovu-o-posledstviyah-iz-za-resheniya-ks

GAGAUZYERI.MD a publicat ştirea cu titlul: „Consiliul Federaţiei i-a avertizat pe moldoveni asupra urmărilor”.

http://gagauzyeri.md/politika/4190-v-sovete-federacii-rossii-predupredili-moldavan-o-posledstviyah.html

Ignatiev a acordat un interviu pentru LE FIGARO

Aşa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a acordat un interviu pentru LE FIGARO. El a constat un anume progres în procesul de negocieri, înregistrat în ultimele luni de dialog la nivelul grupurilor de experţi, al reprezentanţilor politici şi formatului 5+2.

Potrivit afirmaţiilor sale, „scopul nostru e de a soluţiona problemele oamenilor, de a nivela restricţiile, represiunile şi sancţiunile care funcţionează în privinţa cetăţenilor Transnistriei”.

Ignatiev a menţionat, de asemenea, tendinţa de creştere a exporturilor din Transnistria în Federaţia Rusă şi ţările Uniunii Europene. „Această statistică denotă un singur lucru: că suntem autosuficienţi. Noi putem câştiga şi trăi în mod independent. Cerinţa noastră principală e să nu ne fie create probleme şi să nu fim împiedicaţi a ne dezvolta”, a spus diplomatul.

În acelaşi timp, Ignatiev a subliniat: cursul strategic de dezvoltare a regiunii e neschimbat. „Din punct de vedere juridic, noi avem toate temeiurile pentru a pretinde a fi personalitate juridică internaţională deplină. De circa trei decenii luptăm pentru drepturile noastre şi merităm recunoaşterea internaţională”, a declarat el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-18/vitaliy-ignatev-nasha-cel-reshat-problemy-lyudey

În Transnistria au avut loc evenimente de doliu în legătură cu  Ziua Tragediei de la Bender

Transnistria îşi aminteşte evenimentele de acum 26 de ani. „La 19 iunie 1992, în paşnicul oraş Bender au năvălit unităţile înarmate ale Moldovei. Ca urmare a ciocnirilor, în oraş, în doar câteva săptămâni au murit mai mulţi oameni decât în toată perioada precedentă a conflictului moldo-transnistrean”, informează NOVOSOTI PRIDNESTROVIA. La Bender a avut loc „un marş al memoriei”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-19/v-pridnestrove-nachalis-traurnye-meropriyatiya-ko-dnyu-benderskoy

Krasnoselski: Tendinţa noastră spre recunoaştere e o datorie în faţa celor căzuţi

Cu această ocazie, liderul de la Tiraspol li s-a adresat participanţilor la miting.

„Atrageţi atenţia ce tensionare a situaţiei are loc astăzi în statul vecin. Au trăit ei oare tragedia numită războiul din 1992? Pentru poporul Moldovei, asta a fost tot o tragedie. Din păcate, nici în prezent în statul vecin nu se potolesc spiritele revanşarde¸ dorinţa arzătoare de rezolva problema transnistreană pe orice cale, până la cea militară. Drept dovadă sunt declaraţiile câtorva politicieni moldoveni. Până în prezent nu scade tendinţa de a-i elimina din Transnistria pe militarii ruşi, de a schimba formatul misiunii de menţinere a păcii pe unul poliţist. Toate acestea sunt periculoase şi arată că partea moldovenească a făcut concluzii incorecte”, a declarat el.

El a adăugat că sarcina regiunii e de a menţine „statul transnistrean”. „Singura ieşire din situaţie pentru Transnistria şi Moldova e dialogul paşnic şi, în cele din urmă, recunoaşterea Republicii Moldoveneşti Nistrene”, a declarat Krasnoselski.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-19/mir-kak-osnova-lyubyh-politicheskih-resheniy

Despre cinismul politicienilor moldoveni

Într-un text publicat pe NEWSPMR.COM se vorbeşte despre „cinismul politicienilor moldoveni”. Autorul compară actualele negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol şi evenimentele din 19 iunie 1992, când a avut loc lupta pentru Tighina.

„Cinismul constă în faptul că, cu o zi înainte de atac, la 18 iunie, parlamentarii moldoveni, împreună cu deputaţii transnistreni, au aprobat principiile fundamentale ale reglementării paşnice... Când, astăzi, unii optimişti califică negocierile reluate dintre Moldova şi Transnistria drept o «istorie de succes» şi anunţă optimist o posibilă reglementare a conflictului până la finele acestui an, aş vrea să le reamintesc despre «succesul» similar din 18 din 18 iunie şi despre ce i-a succedat”, se spune în text.

„Tragica dată din trecutul recent al Benderului e un exemplu grăitor de cinism al politicienilor moldoveni, care azi pot vorbi despre pace, iar mâine să declanşeze acţiuni militare. Şi, judecând după toate, această «tradiţie» se menţine până în prezent: e destul să ne amintim câte cuvântări bombastice au fost rostite la Roma şi câte puncte de trecere şi control noi au fost deschise la frontiera Transnistriei cu Ucraina”, se afirmă în material.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/609

Experţii din Chişinău şi Tiraspol au discutat aspecte legate de telecomunicaţii şi servicii poştale

Şedinţa grupurilor de experţi din partea Chişinăului şi Tiraspolului în probleme legate de telecomunicaţii şi servicii poştale a avut loc la 18 iunie. Întrevederea a fost organizată la sediul Misiunii OSCE de la Tiraspol.

Specialiştii de profil au continuat discuţiile legate de aspectele actuale ale realizării Deciziei protocolare privind măsurile de organizare şi interacţiune în domeniul telecomunicaţiilor, semnată la Tighina la 25 noiembrie 2017.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-19/eksperty-ot-pmr-i-rm-obsudili-voprosy-telekommunikaciy-i-pochtovoy

GĂGĂUZIA

Informaţia privind instalarea la Comrat a monumentului veteranilor-grăniceri a fost transmisă Procuraturii Generale

Informaţia privind nelegitimitatea instalării la Comrat a unui monument veteranilor-grăniceri, care conţine o eroare, a fost transmisă Procuraturii Generale.

Reamintim că la Comrat, la finele lunii mai, a fost instalat un monument veteranilor-grăniceri. Dar, din cauza unei greşeli a designerilor, pe monument a fost gravată harta Rusiei, nu a URSS.

După instalare, monumentul a fost criticat pe reţelele sociale. În afară de asta, faptul a trezit indignarea conducătorului Poliţiei de Frontieră.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41159

Încă un miting pentru limba rusă va avea loc la Vulcăneşti

În oraşul Vulcăneşti, miercuri, 20 iunie, va avea loc încă un miting de susţinere a limbii ruse. „Noi suntem cetăţenii Republicii Moldova, noi vorbim în limba rusă”: acţiunea se va desfăşura sub această lozincă. Găgăuzii vor protesta împotriva faptului că limbii ruse i s-a retras statutul de limbă de comunicare interetnică.

Un miting similar, în aceeaşi zi, va avea loc şi la Basarabeasca.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41158

La Comrat a avut loc lansarea primului dicţionar explicativ al limbii găgăuze

Marţi, 19 iunie, la Comrat a avut loc lansarea primului dicţionar explicativ al limbii găgăuze, editat la iniţiativa deputatului Adunări Populare Ivan Kioksal şi a preşedintelui societăţii de prietenie moldo-turcăă, Rafet Kioksal.

Dicţionarul include circa 7000 de cuvinte şi un tiraj de 5 mii de exemplare.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41154

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: