• Bucuresti 3º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov -3º C
  Cluj-Napoca 0º C
  Constanta -2º C
  Craiova 2º C
  Galati 0º C
  Iasi 3º C
  Suceava 1º C
  Timisoara 3º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 19 iulie 2018

20 Iulie, 09:01

În contextul numiri vicepremierului rus Dmitri Kozak în calitate de reprezentant special al preşedintelui Vladimir Putin pentru relaţiile comercial-economice cu Republica Moldova, vicepremier cunoscut prin „Memorandumul Kozak” din 2003, prin care se urmărea federalizarea R. Moldova.

Revista

Directorul de programe al Institutului de Politici Publice Oazu Nantoi consideră că nu e corect să gândim că există dorinţa de a reglementa conflictul transnistrean pe calea federalizării Republicii Moldova. În opinia sa, „ei vor transformarea Moldovei într-un satelit geopolitic docil” al Rusiei.

TRANSNISTRIA

Tiraspolul şi Chişinăul se tem de federalizare

Tiraspolul şi Chişinăul se tem de federalizare, consideră directorul de programe al institutului local de cercetări social-politice şi dezvoltare regională, Vera Tabac. Ea reaminteşte că discuţiile despre federalizare au început după ce în calitate de reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru relaţiile comercial-economice cu Moldova a fost numit Dmitri Kozak, autorul „Memorandumului Kozak” din 2003, ce presupunea federalizarea Moldovei.

Tabac presupune că Rusia a mizat pe Dodon în problema relansării procesului de negocieri în formatul cel mai favorabil acestei puteri, format prin care se subînţelege federalizarea Moldovei şi menţinerea pe Nistru a pacificatorilor ruşi. Ceea ce Dodon n-a reuşit să realizeze la nivel local va trebui, probabil, realizat deja la nivelul reprezentantului special al Rusiei, Dmitri Kozak.

Autorul articolului menţionează că în Transnistria multora această idee nu le este pe plac: „experţii locali, loiali puterii, s-au grăbit să abată cât mai mult atenţia populaţiei de la posibila reluare a «planului Kozak»: chipurile, situaţia nu mai e cea care a fost cândva, nici Moldova, nici Ucraina, mai ales că şi funcţia, judecând după denumire, nu predispune la una ca asta”, iar „nerecunoaşterea politică le permite elitelor locale să ţină strâns în mâinile lor puterea asupra populaţiei”.

Tabac remarcă, de asemenea, că şi în Republica Moldova există teama „de a vorbi despre federalizare”. „Prima şi principala cauză este legată de nedorinţa Republicii Moldova de a consolida colaborarea cu Rusia în dauna intereselor şi angajamentelor europene. Prietenia cu Moscova îi va determina pe donatorii străini să-şi întoarcă spatele de la Moldova. În rândul al doilea, uniunea Moldovei cu Transnistria va conduce în mod inevitabil la intensificarea factorului pro-rus în cadrul Moldovei”, conchide semnatarul.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/167

În Transnistria vor avea loc jocuri militare

Luptătorii GOTR şi militarii Transnistriei se pregătesc pentru participarea la jocurile militare „Ostaşul comunităţi”, care vor avea loc în luna august.

O probă presupune străbaterea unei distanţei de cinci kilometri cu blindata. Altă probă: lovirea ţintei din mers. Se menţionează că este o inovaţie, anterior tragerea efectuându-se de pe loc.

Participă lunetişti, şoferi de blindate, specialiştii subunităţii de reparatori şi personalul ce asigură „spatele frontului”.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180718/72722

Cadeţii Institutului Militar din Transnistria şi-au perfecţionat acţiunile în caz de alertă

Cadeţii Institutului Militar au luat parte la lecţiile practice în cadrul cărora au fost perfecţionat caracterul concertat al acţiunilor subunităţilor în caz de alertă. Ei au învăţat să se echipeze rapid, să primească armamentul, să organizeze paza şi să plece în raionul indicat.

Următoarea etapă ale exercţiilor vor fi tragerile de luptă din armamentul de artilerie.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-18/otrabotka-deystviy-po-trevoge

În Transnistria a crescut numărul alegătorilor

La 1 iulie în republică existau 414 162 de oameni cu drept de vot. Aceste date au fost făcute publice la şedinţa de astăzi a Comisiei Electorale Centrale a regiunii. Potrivit preşedintelui Elena Gorodeţkaia, e vorba de aproximativ 1200 de alegători mai mult decât acum un an şi jumătate. În acelaşi timp, ea a subliniat că ritmurile scăderii migraţioniste a populaţiei nu au crescut. Totodată, este menţionată scăderea numărului de cetăţeni care au atins vârsta de 18 ani.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-19/v-pridnestrove-vyroslo-chislo-izbirateley

GĂGĂUZIA

Başcanul Găgăuziei l-a decorat pe ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova

Şeful Găgăuziei Irina Vlah i-a acordat ambasadorului Rusiei în Moldova, Farit Muhametşin, decoraţia supremă a Autonomiei: ordinul Gagauz Yeri. Înmânarea ordinului a avut loc într-o atmosferă festivă, la Comrat.

„Dumneavoastră aţi adus o contribuţie enormă la dezvoltarea relaţiilor interregionale cu Rusia. Ne-aţi fost alături şi în vremuri bune, şi în vremuri complicate: în anul 2014, când poporul Găgăuziei a luat hotărârea de a desfăşura un referendum. Găgăuzia a avut dintotdeauna locul său în relaţiile cu Rusia, chiar şi atunci când dialogul dintre cele două ţări era mai complicat”, a menţionat Vlah.

La rândul său, Muhametşin a anuţat livrarea în Găgăuzia a tehnicii medicale de valoare din Petersburg. În afară de asta, Guvernul Tatarstanului va susţine Autonomia cu calculatoare, table interactive şi altă tehnică.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41761

Fostul ambasador al Republicii Moldova în România: sunt posibile trei scenarii în legătură cu numirea lui Dmitri Kozak

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, consideră că pot fi trei scenarii în legătură cu numirea reprezentantului special al preşedintelui Rusiei pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Moldova, vicepremierul Guvernului Federaţiei Ruse Dmitri Kozak. Având în vedere stilul caracteristic Rusiei, numirea lui Kozak a avut loc de la sine. Cea de-a doua variantă poate să consiste în faptul că negocierile au fost purtate exclusiv cu Igor Dodon. Iar cel de-al treilea scenariu presupune că Dodon, împreună cu reprezentanţii puterii şi cu liderul acesteia Vladimir Plahotniuc, s-au înţeles să accepte această candidatură.

Directorul de programe al Institutului de Politici Publice Oazu Nantoi consideră că nu e corect să gândim că există dorinţa de a reglementa conflictul transnistrean pe calea federalizării Republicii Moldova. În opinia sa, „ei vor transformarea Moldovei într-un satelit geopolitic docil” al Rusiei.

http://gagauzyeri.md/politika/4290-diplomat-vozmozhny-tri-scenariya-svyazannye-s-naznacheniem-dmitriya-kozaka.html

Parlamentul Moldovei nu a inclus în ordinea de zi proiectele găgăuze de legi

Parlamentarii au refuzat să includă în ordinea de zi a şedinţei examinarea a două proiecte de legi ce se referă la împuternicirile Găgăuziei.

Aceste proiecte de legi au stat, după înregistrarea în legislativ, timp de un an, iar la mijlocul anului trecut deputaţii, „în mod unilateral, au schimbat esenţa acestor proiecte de legi”, adoptându-le în două lecturi. Ulterior, preşedintele Moldovei le-a returnat pentru modificări.

Parlamentarul socialist Fiodor Gagauz a propus ca ambele proiecte să fie examinate la şedinţa parlamentului, dar propunerea lui nu a fost susţinută. „Dacă nu sunt de acord cu rezultatul votării, când majoritatea parlamentară deja a examinat aceste proiecte în parlament, e altceva. Există divergenţe şi deocamdată soluţii nu au fost găsite. Variant care a fost aprobată corespunde întru totul Constituţiei. Trebuie căutate solţii pentru depăşirea divergenţelor”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41762

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: