• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 16º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 22º C
  Craiova 16º C
  Galati 18º C
  Iasi 19º C
  Suceava 17º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8698 LEI
  1 USD = 4.1617 LEI
  1 GBP = 5.3406 LEI
  1 CHF = 4.5043 LEI
  1 HUF = 1.3330 LEI
  1 BGN = 2.4899 LEI
  1 JPY = 3.9382 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 19 decembrie 2018

20 Decembrie, 09:43

Liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski despre „superioritatea“ Transnistriei față de Republica Moldova: „ […] lupta pentru independența în raport cu Uniunea Sovietică, dar nu are nici limba moldovenească, nici cultura moldovenească, nici istoria Moldovei; doar istoria românilor și doar limba română“.

Revista

El a ținut să sublinieze că în Transnisria limba moldovenească cea istorică, culturală e în grafia chrilică și este păstrat entosul poporului moldovenesc în grafia chirilică, cu a sa cultură bogată, cu tradițiile și limba sa. În statul vecin, conform deciziei Curții Constituționale, nu există un popor moldovenesc“.

TRANSNISTRIA

Krasnoselski: lipsa națiunii titulare deosebește Transnistria de Moldova

În Transnistria nu există o națiune titulară și anume acest fapt deosebește regiunea de Moldova. Declarația a fost făcută de liderul separatiștilor Vadim Krasnoselski la conferința de presă de bilanț. „Din păcate, fie în Moldova, fie în alte câteva state sunt alese căi titulare de dezvotare, mononaționalitatea, unde limbile, culturile și tradițiile sunt constrânse“, a spus el.

Potrivit lui Krasnoselski, în această cheie poate fi explicată și tendința Transnistriei de a fi cu Rusia, țară în care locuiesc mai bine de 190 de națiuni, dar lipsește presiunea unei națiuni asupra alteia. Și noi de aceea suntem aici mai aproape, și spiritual, și mental. Noi vorbim aceeași limbă, iar cu titularii, scuzați, avem căi diferite“, a adăugat separatistul.

El a dat drept exemplu situația din Moldova, unde „se închid școlile ruse, sunt interzise emisiunile de limba rusă, sunt persecutate publicațiile rusești“, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. În opinia sa, în Republica Moldova scade populația de limba rusă.

„Acel stat care lupta pentru independența de Uniunea Sovietică nu are nici limba moldovenească, nici cultura moldovenească, nici istoria Moldovei; doar istoria românilor și doar limba română. Eu nu critic, eu arăt faptele“, a declarat Krasnoselski.

„La noi în Transnistria limba moldovenească cea istorică, culturală e în grafia chrilică și este păstrat entosul poporului moldovenesc în grafia chirilică, cu a sa cultură bogată, cu tradițiile și limba sa. În statul vecin nu există un popor moldovenesc, conform deciziei Curții Constituționale“.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-18/otsutstvie-titulnoy-nacii-otdelyaet-pridnestrove-ot-moldovy

Krasnoselski: schimbarea formatului de menținere a păcii este o cale spre război

La conferința de presă de bilanț, Vadim Krasnoselski a comentat interacțiunea militar-politică dintre Rusia și Transnistria. El a atras atenția asupra caracterului unic și eficienței actualului format de menținere a păcii, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

„Noi suntem adepții menținerii păcii pe malurile Nistrului și nimănui nici măcar prin cap nu trebuie să-i treacă a schimba formatul actual. Aceasta e calea spre război. Pacificatorii Rusiei și-au dovedit eficiența, au demonstrat că ei pot asigura pacea pe pământul nostru, că asta e deja istoria noastră“, a spus el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-18/zamena-mirotvorcheskogo-formata-eto-put-k-voyne

Krasnoselski a dezvăluit ce întrebare i-ar fi pus lui Putin

În cadrul conferinței de presă de bilanț a liderului administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, jurnaliștii s-au interesat ce întrebare i-ar fi pus președintelui rus Vladimir Putin.

„Ca patriot al Transnistriei, aș fi întrebat, probabil, dacă președintele Rusiei susține ideea națională a Republicii Moldovenești Nistrene, care conține trei puncte“, a răspuns Krasnoselski.

NOVOSTI TRANSNISTRIA transmite că ideea națională a regiunii se bazează pe trei principii: stabilitatea politică, independența economică și echitatea socială.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-18/prezident-pmr-rasskazal-kakoy-vopros-zadal-vladimiru-putinu

Ignatiev a discutat cu delegația Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova

Ministrul de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, s-a întâlnit cu delegația Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova, condusă de ambasadorul Lucy Joyce. Oficialul transnistrean a menționat dinamica înaltă, prin tradiție, a contactelor cu ambasada britanică și a mulțumit pentru ajutorul acordat în cazul unui mai multor probleme de ordin umanitar, întrecare lupta împotriva situaților excepționale și contracararea incendiilor.

Părțile au discutat situația curentă a procesului de negocieri dintre Transnistria și Republica Moldova. Ignatiev a menționat că anul care pleacă a fost caracterizat prin intensitatea contactelor și o dinamică pozitivă a interacțiunii în procesul de reglementare moldo-transnistreană.

Ignatiev a mărturisit că speră la poziția activă a președinției slovace a OSCE deja în primele luni ale anului 2019. El a subliniat necesitatea stabilirii și adoptării unui plan coordonat de acțiuni pentru anul următor, plan care, în opinia sa, „ar fi putut să-i disciplineze suplimentar pe participanții la negocieri și să contribuie la menținerea dinamicii în dialogul dintre Moldova și Transnistria“.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-18/glava-mid-pmr-poobshchalsya-s-delegaciey-posolstva-velikobritanii

Experții Chișinăului și Tiraspolului au dicutat despre schmbul poștal

În biroul de la Tiraspol al Misiunii OSCE a avut loc ședința grupurilor de lucru asupra problemelor din domeniile telecomunicațiilor și legăturii poștale. La ședință au asistat reprezentanții intermediarilor și observatorilor în procesul de negocieri. Ședința a fost consacrată interacțiunii Transnistriei cu Moldova în domeniul schimbului poștal.

Specialiștii au convenit să prelucreze propunerile privind modernizarea bazei contractuale de drept dintre serviciile poștale ale părților în interesul creșterii calității serviciilor acordate cetățenilor.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-19/eksperty-pridnestrovya-i-moldovy-obsudili-pochtovyy-obmen

GĂGĂUZIA

„Ca întreaga lume să afle despre tăierea împuternicirilor autonomiei“. La Comrat au avut loc audieri publice privind inițiativa desfășurării unui referndum în Găgăuzia

La ședința Adunării Populare din 7 decembrie, un grup de activiști sociali au propus să fie desfășurat un referendum privnd returnarea împuternicirilor autonomiei găguze. Conform ideii inițiatorilor, referendumului trebuie să aibă loc în ziua alegerilor parlamentare din Republica Moldova, la 24 februarie. Autorii propun următoarele chestiuni: privind atitudinea față de returnarea împunternicirilor care i-au luate Găgăuziei și privind încrederea în Moldova ca garant al respectării legii republicane a statutului Găgăuziei. La 18 decembrie, Adunarea Populară Permanentă a desfășurat audieri publice în chestiunea raționalității unui asemenea referendum. La audierile publice au luat parte 16 oameni, inclusiv 4 deputați ai Adunării Populare.

În debutul adudierior publice, președintele Comisiei AP pentru problemele juridice, drepturile omului, legalitate, politică informațională și mass-media, Piotr Ceavdar, a menționat că, din punct de vedere juridic, această inițiativă nu se înscrie în legile Găgăuziei. Astfel, în Codul electoral este prevăzut un termen jumătate de an pentru adoptarea unei decizii de către Adunarea Populară după receptarea unei astfel de inițiative.

Unul dintre inițiatorii referendumului, Mihail Vlah, a declarat că la ora actuală există posibilitatea unică de a include în ordinea de zi două chestiuni: sau desfășurarea referendumului, sau boicotarea alegerilor parlamentare în legătură cu încălcarea drepturilor Găgăuziei. Activistul social Mihail Kîvîrjik a spus că susține propunerea boicotării alegerilor parlamentare, ca lumea întreagă să afle despre reducerea împunternicirilor autonomiei găgăuze.

Comisia amintită va adopta în acest sens decizia de rigoare.

http://nokta.md/%D1%87%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%8B-%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%8C-%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D0%BE%D0%B1-%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE/

„Dvlet“ și-a înaintat candidații la alegerile parlamentare. E vorba de Nicolai Dudoglo și deputatul Adunării Populare Grigori Kadîn

În cadrul primului congres al Uniunii Popular-patriotice a Ggăuziei „Devlet“ au fost înaintați reprezentanții circumscripțiilor uninominale. Nicolai Dudoglo va candida în circumscripția 45, Comrat. În circumscripția de Ceadâr-Lunga - Vulcănești (nr.46) candidează Gigori Kadîn.

http://nokta.md/%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D1%82-%D0%B2%D1%8B%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%BB%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B8%D1%85-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B0/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: