• Bucuresti 24º C
  Baia Mare 22º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 21º C
  Constanta 22º C
  Craiova 25º C
  Galati 24º C
  Iasi 23º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 23º C
 • 1 EUR = 4.7612 LEI
  1 USD = 4.2560 LEI
  1 GBP = 5.3976 LEI
  1 CHF = 4.2429 LEI
  1 HUF = 1.4596 LEI
  1 BGN = 2.4344 LEI
  1 JPY = 3.8834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 18 septembrie 2018

19 Septembrie, 09:18

Consiliul orăşenesc Odesa intenţionează să cedeze companiei „Sevilia-invest Ucraina” un teren pe care se află sanatoriul „Moldova”. Republica Moldova are asupra instituţiei drepturi de proprietate în virtutea prevederilor Convenţiei Consulare, semnată cu partea ucraineană în urmă cu 23 de ani.

Revista

Consulatul R. Moldova şi-a exprimat îngrijorarea, precizând că astfel „vor fi încălcate nu doar drepturile întreprinderii date, dar şi nemijlocit drepturile de proprietate ale Republicii Moldova, precum şi drepturile internaţionale şi interesele Republicii Moldova, prevăzute în articolul 26 al Convenţiei Consulare, semnată la 29 august 1995 între Republica Moldova şi Ucraina”.

REGIUNEA ODESA

Diplomaţii moldoveni au cerut Consiliului Orăşenesc să nu cedeze terenul pe care se află sanatoriul „Moldova” în favoarea unei companii ucrainene

Deciziile scandaloase privind terenurile vor fi scoase la următoarea şedinţă a Consiliului Orăşenesc Odesa, programată pentru 19 septembrie. Potrivit deputatului Olga Kvasniţkaia, în ordinea de zi va fi inclusă chestiunea cu privire la cedarea terenului de pe adresa Posmitnîi, 2, unde este amplasat sanatoriul „Moldova”, transmite DUMSKAIA.

Cu cererea de a opri legalizarea furtului terenului a apelat, către deputat şi Consiliul amintit, Consulatul Republicii Moldova la Odesa: „Consulatul Republicii Moldova îşi exprimă îngrijorarea substanţială cu privire la faptele enunţate, fapte prin care, în mod univoc, vor fi încălcate nu doar drepturile întreprinderii date, dar şi nemijlocit drepturile de proprietate ale Republicii Moldova, precum şi drepturile internaţionale şi interesele Republicii Moldova, prevăzute în articolul 26 al Convenţiei Consulare, semnată la 29 august 1995 între Republica Moldova şi Ucraina”.

Anterior, comisia funciară a consiliului orăşenesc amintit a convenit retragerea terenului pe care se află sanatoriul „Moldova” în favoarea companiei „Sevilia-invest Ucraina”, înregistrată în urmă cu trei luni în Cipru şi care are un fond statutar de doar 5000 de hrivne.

https://dumskaya.net/news/moldavskie-diplomaty-prizvali-odesskiy-gorsovet-090059/

TRANSNISTRIA

Militari din  România şi SUA participă la exerciţii pe teritoriul Republicii Moldova

Militarii Armatei Naţionale a Moldovei participă, în perioada 17 – 21 septembrie, la exerciţiile multinaţionale „Scutul de foc 2018”. Ceremonia deschiderii a avut loc astăzi, la Baza militară de instruire din Bulboaca, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Circa 800 de ofiţeri ai Armatei Naţionale, precum şi militari din România şi SUA, subliniază sursa citată, iau parte la exerciţiile organizate în centrele de pregătire militară din toate garnizoanele.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-17/voennosluzhashchie-iz-rumynii-i-ssha-uchastvuyut-v-voennyh

Artileriştii transnistreni au ieşit în câmp

În cadrul Forţelor Armate din Transnistria au loc exerciţii de câmp. Militarii din unitatea de aruncătoare de bombe exercită coordonarea şi interacţiunea echipelor de luptă pe poziţiile de foc, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Militarii învaţă să instaleze, să ţintească şi să încarce tunurile. Compandanţii îşi perfecţionează deprinderile de conducere a echipelor de luptă. „Exerciţiile au loc fără trageri de luptă. Toate acţiunile şi corectitudinea executării ordinelor sunt aduse la automatism”, se spune în text.

Exerciţiile respective vor dura până la  finele săptămânii. Militarii vor învăţa să-şi aplice cunoştinţele şi deprinderile în practică. Exerciţiile se vor încheia prin trageri de luptă

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-18/artilleristy-na-nedelyu-vyshli-v-pole

Ţările Uniunii Europene cumpără în mod activ metalele transnistrene

Rusia, Moldova şi Ucraina sunt, ca şi mai înainte, în topul listei de parteneri comerciali ai Transnistriei. În acelaşi timp, continuă creşterea schimbului de mărfuri cu Polonia şi România, ţări care cumpără activ metalele transnistrene, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la datele din ianuarie – august 2018 asupra comerţului extern al regiunii.

„Europa achiziţionează mai bine de jumătate din metalele transnistrene, precum şi textile, al căror export s-a mărit cu 93% şi, respectiv, 14%. În total, Occidentului (e vorba preponderent de România, Polonia şi Italia) îi revine mai bine de o treime din vânzările externe. Rusia, ca întotdeauna, ocupă primul loc în schimbul exterior de mărfuri al Transnistriei, dar importurile încă mai prevalează asupra exporturilor. Din Rusia cumpărăm mărfuri de tip energetic, dar vindem alimente şi maşini”, e menţionat în text.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-17/strany-es-aktivno-pokupayut-pridnestrovskie-metally

Referendumul cu privire la „independenţa Transnistriei” are 12 ani

La 17 septembrie s-au împlinit 12 de ani de la referendumului în cadrul căruia cetăţenii Transnistriei şi-a confirmat intenţia de a trăi într-un stat independent de Moldova, informează mass-media transnistrene.

Publicaţia a reamintit că la referendumul din 2006 transnistrenii au răspuns la două întrebări: a) susţineţi cursul spre independenţa Transnistriei şi ulterioara alipire la Rusia?; şi: consideraţi posibilă renunţarea la independenţa Transnistriei, cu intrarea ulterioară în componenţa Moldovei?

Pentru independenţă şi cursul spre Rusia au votat 97% din totalul alegătorilor. La sectoare, atunci, s-au prezentat 80% din totalul alegătorilor din ţară.

https://tsv.md/referendumu-o-nezavisimosti-pmr-12-let/

GĂGĂUZIA

PD: Silvia Radu este noul ministru al Sănătăţii

Silvia Radu va ocupa funcţia de ministru al Sănătăţi. Ministrul Agriculturii va fi Nicolae Ciuibuc. Vlad Plahotniuc, preşedintele PD, a declarat că remanierile guvernamentale vizează doi miniştri: al Sănătăţii, Svetlana Cebotari, şi al Agriculturii, Liviu Volconovici, transmite GAGAUZINFO.MD.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42719

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: