• Bucuresti 24º C
  Baia Mare 22º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 21º C
  Constanta 22º C
  Craiova 25º C
  Galati 24º C
  Iasi 23º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 23º C
 • 1 EUR = 4.7612 LEI
  1 USD = 4.2560 LEI
  1 GBP = 5.3976 LEI
  1 CHF = 4.2429 LEI
  1 HUF = 1.4596 LEI
  1 BGN = 2.4344 LEI
  1 JPY = 3.8834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 18 octombrie 2018

19 Octombrie, 09:08

Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a comentat în cadrul „podului video” Moscova – Tbilisi – Chişinău cererile Moldovei de a retrage trupele ruse din Transnistria, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Revista

„GOTR se ocupă în Transnistria de paza depozitelor cu averea militară. Aceasta e zona sa de responsabilitate. [...] Cât despre deblocarea întregii situaţii, ea, după mine, din păcate, a ajuns într-un fundac din cauze politice: asta nu e, pentru nimeni, o noutate. De ce aţâţă, cred că e mai bine să fie întrebaţi cei care fac asta. [...] Ca mişcare tactică, probabil, asta rentează în scopuri politice”, a declarat Zaharova. Oficalul a adăugat că Rusia va susţine întotdeauna Transnistria: „[Susţinerea] a fost acordată chiar şi atunci când Rusia avea nevoie însăşi şi de susţinere, şi de ajutor, dar de Transnistria nu a uitat niciodată. De aceea această situaţie [punctele de trecere şi control pe segmentul transnistrean al hotarului] se află sub control pe agenda noastră”.

TRANSNISTRIA

Moldova va primi un grant pentru inteconectarea reţelelor electrice cu România

Asociaţia internaţională pentru dezvoltare, ce face parte din componenţa Băncii Mondiale, va oferi Moldovei un grant în valoare de 410 mii de dolari pentru măsurile de pregătire în vederea implementării proiectului de interconectare a reţelelor electrice cu România, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Mijloacele vor fi alocate pentru elaborarea proiectului tehnic necesar consolidării sistemului interior de transmisie şi potenţialului întrepriderii de stat Moldelectrica.

Proiectul „Piaţa Energetică Transparentă” presupune interconectarea a trei reţele electrice din Moldova şi România: Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău, Iaşi – Ungheni – Străşeni şi Suceava – Bălţi. Costul total al proiectului, pe care întreprinderea Moldelelctrica trebuie să-l execute cu începere din anul 2019 până în 2022, este estimat la 270 de milioane de euro.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-17/moldova-poluchit-grant-na-vzaimopodklyuchenie-elektrosetey-s

Maria Zaharova, despre susţinerea Transnistriei şi chestiunea echităţii istorice

Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, în cadrul „podului video” Moscova – Tbilisi – Chişinău a răspuns la întrebările jurnaliştilor. Una dintre întrebări se referea la cererile Moldovei de a retrage trupele ruse din Transnistria, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

„GOTR se ocupă în Transnistria de paza depozitelor cu averea militară. Aceasta e zona sa de responsabilitate. [...] Cât despre deblocarea întregii situaţii, ea, după mine, din păcate, a ajuns într-un fundac din cauze politice: asta nu e, pentru nimeni, o noutate. De ce aţâţă, cred că e mai bine să fie întrebaţi cei care fac asta. [...] Ca mişcare tactică, probabil, asta rentează în scopuri politice”, a declarat Zaharova.

Ea a adăugat că Rusia va susţine întotdeauna Transnistria. „[Susţinerea] a fost acordată chiar şi atunci când Rusia avea nevoie însăşi şi de susţinere, şi de ajutor, dar de Transnistria nu a uitat niciodată. De aceea această situaţie [punctele de trecere şi control pe segmentul transnistrean al hotarului] se află sub control pe agenda noastră”, a subliniat ea.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-17/mariya-zaharova-o-podderzhke-pridnestrovya-i-voprose-istoricheskoy

Potrivit afirmaţiilor lui Zaharova, Transnistria reprezintă o chestiune de echitate istorică. „Pur şi simplu nu există problemă mai dificilă. A vorbi despre faptul că vom dezvolta limba rusă şi îi vom susţine pe compatrioţi, concret, în situaţia cu Transnistria – e o problematică mult mai largă decât pot spune eu acum. Aceasta e o chestiune de echitate istorică, a faptului ce îşi doresc oamenii realităţii în care trăiesc”, a declarat ea.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20181017/75795

Rândurile delegaţiei ruse în cadrul CUC au completate de un ataşat militar-aerian

Activitatea Comisiei Unificate de Control a început printr-un minut de reculegere în amintirea victimelor împuşcăturilor de la Colegiul politehnic din Kercensk.

În componenţa delegaţiei ruse la CUC a fost introdus un ataşat militar-aerian al Federaţiei Ruse, Andrei Pribîtkov, precum şi asistentul său superior, Alexei Makarov.

„Pe durata a 16 luni, delegaţia rusă a funcţionat într-o componenţă redusă, reprezentanţii ataşatului militar au fost expulzaţi din Republica Moldova. Astăzi, numărul componentei ruse este adusă practic până la formatul necesar, ceea ce pe viitor va permite CUC să treacă la formatul deplin de lucru, examinând toate problemele ce se referă la activitatea unităţilor militare şi la tot ce se întâmplă în Zona de Ssecuritate”, a declarat copreşedintele CUC din partea Transnistriei, Oleg Beleakov.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-18/ryady-rossiyskoy-delegacii-v-okk-popolnil-voenno-vozdushnyy

GĂGĂUZIA

Erdogan a sosit în Găgăuzia cu helicopterul

Preşedintele Turciei şi delegaţia turcă au ajuns în Găgăuzia cu două helicoptere. În ajun, pe aeroportul internaţional de la Chişinău au aterizat două helicoptere Sikorsky S-92 HELIBUS

Distanţa de la Chişinău până la Comrat, pe calea aerului, constituie 85 de kilometri, iar timpul de zbor de 20-25 de minute.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43229

Erdogan a susţinut „schimbarea legislaţiei” în interesul locuitorilor Găgăuziei

Preşedintele Turciei a susţinut „schimbarea legislaţiei” ţării în interesele locuitorilor Găgăuziei. El a făcut această declaraţie la 17 octombrie, în cadrul briefingului de presă comun cu preşedintele Igor Dodon. Potrivit lui Erdogan, Turcia e gata „să fie alături” de Moldova şi să acorde ajutor cetăţenilor ei, inclusi în ceea ce priveşte soluţionarea chestiunii transnistrene.

Aparte, Erdogan s-a referit la „Găgăuzia, unde locuiesc turcii găgăuzi”. „Găgăuzii ocupă un loc aparte în relaţiile Turciei cu Republica Moldova. Noi vrem să intre cât mai repede în vigoare modificările legislaţiei, care îi interesează pe cetăţenii din Găgăuzia”, a declarat el.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43232

Comratul a fost decorat cu imagini uriaşe ale preşedintelui Turciei

Pe edificiile renovate cu susţinerea financiară a Turciei au apărut placate imense cu imaginile liderului acestei ţări. Edificiile au fost, de asemenea, înfrumuseţate cu drapelele Turciei şi municipalităţii Altındağ din Ankara. Drapelele Moldovei sau Găgăuziei la ora redactării ştirii nu au fost instalate.

În afară de asta, în oraş au apărut trei panouri cu saluturi adresate lui Erdogan. „Bine aţi venit în Găgăuzia, scumpe preşedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan”, spun inscripţiile. Panourile sunt instalate la intrarea în Comrat până la cerc, după autogară şi pe piaţa orăşenească. În centrul localităţii a fost instalată o scenă de proporţii de culoare roşie, pe care de asemenea sunt inscripţionate cuvinte de salut, adresate liderului turc.

După cum a comunicat adjunctul başcanului, Vadim Ceban, în timpul briefingului, toate cheltuielile pentru pregătirea în vederea vizitei lui Erdogan sunt acoperite de partea turcă.

http://nokta.md/%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D1%8B%D0%BC%D0%B8-%D0%BF/

Mitingul de la Comrat a fost anulat. Organizatorii au fost convinşi că poliţia nu le va permite

Mitingul de la Comrat, stabilit pentru azi de către conducătorii Arkalîk, nu va avea loc. Declaraţia a fost făcută de Leonid Dobrov, pe pagina sa de Facebook. „Mitingul planificat nu va avea loc, deoarece am fost convinşi realmente că un număr imens de poliţişti pur şi simplu nu ne vor permite accesul la Casa de Cultură. De aceea noi le-am cerut tuturor camarazilor noştrii să iasă pe piaţa din Comrat către ora 14 pentru întâlnirea oficială cu Erdogan”, a scris el.

http://nokta.md/%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D0%B5%D1%82%D1%81%D1%8F-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: