• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 10º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 18 mai 2018

19 Mai, 22:48

Apostilarea de către autorităţile Republicii Moldova a diplomelor transnistrene ar putea fi o cale de descurajare a frecventării şcolilor româneşti din regiune. În cadrul unei recente întâlniri cu „primii deputaţi”, liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a făcut următoarea remarcă: „Probabil, aici tuturor le este limpede că nu trebuie luptat împotriva copiilor.

Revista

Aceştia sunt copiii noştri. De ce ei merg să studieze în aceste şcoli e o altă chestiune. Asupra acestui fapt trebuie lucrat. Iată, tocmai apostilarea diplomelor noastre va servi drept argument pentru a-i atrage în şcolile noastre şi în cadrul universităţii noastre”.

 

 

TRANSNISTRIA

Moldova a renunţat să finanţeze participarea în cadrul UEEA în calitate de observator

Guvernul Moldovei nu va finanţa participarea republicii în calitate de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

El a reamintit că Moldova este o ţară parlamentară şi toate acordurile şi convenţiile internaţionale trebuie să fie aprobate de Parlament şi Guvern, altfel nu sunt valabile.

Moldova a primit statut de observator în cadrul UEEA la 14 mai.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-17/moldova-otkazalas-finansirovat-uchastie-v-eaes-v-kachestve

La punctul de trecere şi control Cuciurgan grănicerii aplică ştampile cu dată

Grănicerii moldoveni aplică ştampile cu dată în paşoartele de străinătate ale transnistrenilor. Asta are loc la punctul comun de control moldo-ucrainean „Cuciurgan”. Despre acest fapt cetăţenii scriu pe reţelele de socializare şi postează imagini ale angajaţilor poliţiei de frontieră a Moldovei. În imagini se vede data şi denumirea punctului de trecere „Pervomaisk” în grafie latină.

În felul acesta, la traversarea  hotarului, în paşaportul de străinătate pot să apară concomitent două ştampile: ucraineană şi moldovenească. Mecanismul de control şi înregistrare a persoanelor care intră pe teritoriul Transnistriei e deja declanşat.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180518/70449

Krasnoselski, despre şcolile româneşti din Transnistria: trebuie lucrat asupra faptului că copiii merg să înveţe în aceste şcoli

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski le-a vorbit „primilor deputaţi” ai Transnistriei despre politica externă a regiunii. Între altele, el a relatat despre realizarea deciziilor protocolare semnate de Chişinău şi Tiraspol. El s-a referit cu această ocazie la chestiunea şcolilor româneşti cu predare în baza grafiei latine.

„Probabil, aici tuturor le este limpede că nu trebuie luptat împotriva copiilor. Aceştia sunt copiii noştri. De ce ei merg să studieze în aceste şcoli e o altă chestiune. Asupra acestui fapt trebuie lucrat. Iată, tocmai apostilarea diplomelor noastre va servi drept argument pentru a-i atrage în şcolile noastre şi în cadrul universităţii noastre”, a declarat Krasnoselski.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-17/vystuplenie-prezidenta-pmr-v-hode-zasedaniya-soveshchatelnogo-0

Specialiştii din Chişinău şi Tiraspol în domeniul economiei s-au întâlnit la Tiraspol

În biroul Misiunii OSCE de la Tiraspol a avut loc o şedinţă cu participarea specialiştilor de profil din Moldova şi Transnistria în domeniul economiei.

„În cadrul şedinţei, părţile au discutat problematica importului în Transnistria a mărfurilor pasibile de controlul fitosanitar şi veterinar, precum a importurilor de mărfuri de către întreprinzătorii particulari”, au menţionat surse din cardul Mininsterului de Externe de la Tiraspol.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-17/specialisty-v-oblasti-ekonomiki-ot-pmr-i-rm-vstretilis-v-tiraspole

Dodon parazitează pe Rusia

Vicepreşedintele „Partidului Nostru” Dmtiri Ciubaşenko, candidat la alegerile prezidenţiale din 2016, a scris un articol intitulat: „Dodon parazitează pe Rusia”, publicat de NEWSPMR.COM. Cu referire la Barometrul Opiniei Publice, autorul scrie că, sub preşedintle pro-rus Dodon, Moldova a început să fie tratată mai rău de Rusia, în timp ce cota respondenţilor care au o atitudine bună faţă de România a crescut de la 62% până la 79%, pentru Ucraina – de la 50% până la 64%, pentru SUA – de la 52% până la 66%, pentru UE – de la 63% până la 81%.

Cu toată lupta verbală a lui Dodon cu unionismul românesc, în timpul celui un an şi jumătate de când exercită funcţia de şef al statului numărul de oameni care sunt gata să voteze Unirea s-a dublat.

„Dodon parazitează cinic pe Rusia, compromiţând-o în Moldova. El confirmă pe cât nesigură este strategia în condiţiile căreia relaţiile dintre două state, în cazul de faţă Rusia şi Moldova, depind exclusiv de un singur politician”, consideră autorul.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/17792

GĂGĂUZIA

Tiraspolul nu e gata să discute statutul Transnistriei în componenţa Moldovei

Autorităţile autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene nu sunt gata să poarte negocieri privind problemele reglementării politice a conflictului transnistrean şi să discute statutul Transnistriei în componenţa Moldovei, a declarat liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, citat de GAGAUZYERI.MD.

http://gagauzyeri.md/politika/4057-tiraspol-ne-gotov-obsuzhdat-status-pridnestrovya-v-sostave-moldovy.html

Ambasada Federaţiei Ruse a finanţat editarea unei culegeri de versuri în limba găgăuză

A apărut culegerea de poezie şi proză Can ötmesi („Glasul sufletului”), scrisă în limba găgăuză de studenţi şi profesori de la colegiul de „Ceakir” de la Comrat. Editarea volumului a fost finanţată de Ambasada Rusiei în Moldova.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40538

Un deputat găgăuz a devenit obiect de persecuţie după câteva întrebări incomode adresate başkanului

Zilele trecute, Vitali Cebanu, deputat în Adunarea Populară din partea satului Ferapotievca, preşedinte al Comisiei de economie politică, atragere de investiţii, buget, finanţe şi dezvoltare regională, s-a interesat în cadrul unei şedinţe a Adunării de unde ia başkanul fonduri pentru operele de caritate ce i se atribuie.

Site-urile regionale au început imediat a relata coşmaruri şi orori despre deputat, fără a sinchisi de zvonuri şi bârfe, scrie GAGAUZYERI.MD. „Deputatul Cebanu a comis «greşeala» principală: el a atentat la un lucru sacru şi a cerut controlarea cheltuielilor bugetului”, scrie publicaţia.

http://gagauzyeri.md/politika/4058-gagauzskiy-deputat-stal-obektom-travli-posle-neudobnyh-voprosov-bashkanu.html

Başkanul o duce într-o veselie

Pe GAGAUZYERI.MD a apărut materialul unui oarecare Mihail Kîvîrjik, în care sunt criticaţi cei trei ani de guvernare a başkanului Găgăuziei, Irina Vlah. Autorul menţionează că victoria lui Vlah la alegeri a fost posibilă doar graţie susţinerii Federaţiei Ruse, dar localnicii au fost înşelaţi în aşteptările lor, deoarece echipa başkanului „nu este în stare să organizeze cooperarea economică cu regiunile Rusiei”.

În afară de asta, în ultimul timp „peste întreprinderile din cadrul Autonomiei a început a ninge cu posturi fiscale”. „Într-un mod cam straniu, posturile fiscale au fost instalate la acele întreprinderi care nu se înscriau în orbita afacerilor de familie ale autorităţilor găgăuze sau care aveau curajul de a critica politica economică a noilor autorităţi ale Autonomiei. [...] Autorităţile au făcut din Fisc o armă de răfuială cu unii agenţi economici. Dar la ce te mai poţi aştepta când contabilul societăţii de familie a Irinei Vlah a fost numită ca şef al fiscului din cadrul Autonomiei?”, se spune în material.

http://gagauzyeri.md/politika/4048-bashkanu-veselo-zhivetsya.html

Moldova are o nouă datorie la gaaze. Gazprom cere de la Moldovagaz o jumătate de miliard de dolari

Gazprom a depus o nouă cerere în februarie 2018 la Curtea Internaţională de Arbitraj Comercial de la Moscova, pretinzând plata unei noi datorii de la Moldovagaz. E vorba de 475,8 milioane de dolari – datorie pentru gazul livrat în anul 2015, comunică NOKTA.MD cu referire la MOLD-STREET.COM.

http://nokta.md/у-молдовы-новый-газовый-долг-газпром/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: