• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 18 iunie 2018

19 Iunie, 09:46

Ca urmare a Unirii (în viziunea fostului preşedinte al României Traian Băsescu şi a colegului său de partid Anatol Şalaru), în Moldova s-ar putea produce un război civil. Având în vedere faptul că aici există Autonomia Găgăuză, trebuie să fim „mai prudenţi”. De această părere este preşedintele Parlamentului Andrian Candu, informează GAGAUZINFO.MD cu referire la interviul acordat de sursa citată publicaţiei CENSOR.NET.UA.

Revista

TRANSNISTRIA

Moldova va pune la Adunarea Generală a ONU problema pacificatorilor ruşi

Moldova a propus Adunării Generale a ONU să examineze rezoluţia cu privire la retragerea trupelor ruse de ocupaţie din Transnistria, a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. La această ştire deja a reacţionat Moscova. Ministerul de Externe al Rusiei a calificat paşii Chişinăului drept o lovitură dată procesului de negocieri, transmite PERVÎI PRIDNESTROVSKI. Asupra faptului au atras atenţia şi alte mijloace locale de informare în masă, inclusiv găgăuze.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180615/71608

„În Transnistria nu există alt contingent militar al Rusiei decât cel de pacificare”. Ce crede Tiraspolul despre iniţiativa Moldovei la ONU

Tiraspolul consideră drept un pas distructiv includerea de către Chişinău pe agenda Adunării Generale a ONU a proiectului de rezoluţie privind retragerea trupelor ruse din Transnistria. Ministrul transnistrean de externe Vitali Ignatiev e de părere că inţiativa scontează eşecul operaţiunii de pacificare. El a declarat că în regiune, „în afară de forţele de pacificare, nu există alt contingent militar al Rusiei”.

„GOTR este parte integrantă a funcţionării mecanismului unic al operaţiunii de pacificare, participă la rotaţia batalioanelor de pacificare”, a adăugat Ignatieiv. Deciziile cu privire la retragerea trupelor ruse, potrivit afirmaţiilor sale, „nu pot fi adoptate fără a lua în considerare părerea şi poziţia poporului din Transnistria”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-15/ignatev-my-kategoricheski-protiv-lyubyh-deystviy-kotorye-sozdayut

Cum a început războiul în Transnistria

PERVÎI PRIDNESTROVSKI a făcut un subiect despre lupta pentru Tighina, care a avut loc la 19 iunie 1992. „Această tragedie e cu neputinţă a fi uitată. Lupta pentru Bender a fost punctul culminant al războiului. Ce l-a precedat, cum a încolţit conflictul şi de ce autorităţile Moldovei au introdus în Transnistria formaţiuni înarmate?”, se spune în şapoul materialului.

Potrivit sursei citate, conflictul a început, practic, îndată după destrămarea URSS. „Moldova a adoptat cursul spre reunificarea cu România, Transnistria nu a fost de acord”. Potrivit afirmaţiilor reprezentantului organelor locale de drept, din partea Moldovei, în acea perioadă, au avut loc „intimidări ale populaţiei locale, maltratări, acte de terorism şi asasinate”.

„Din partea Transnistriei au fost întreprinse mereu încercări de a ne înţelege pe cale paşnică. Autorităţile Moldovei se aşezau la masa de negocieri, dar continuau atacurile. La 18 iunie, în şedinţa Parlamentului Moldovei a fost adoptată hotărârea cu privire la reglementarea paşnică, dar deja la 19 iunie a început un război de proporţii, care a prăpădit sute de vieţi ale transnistrenilor, inclusiv ale civililor”, se spune în material.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180615/71615

Moldova s-a pomenit în lista ţărilor ce mor rapid

Reprezentanţii ONU au delimitat primele zece ţări în care cel mai repede se reduce numărul populaţiei. Toate aceste ţări se află în Europa de Est. Pe lista neagră s-a pomenit şi Moldova, precum şi vecinii noştri, Ucraina şi România.

În afară de asta, din topul ţărilor muribunde mai fac parte Bulgaria, Letonia, Croaţia,  Lituania, Polonia şi Ungaria.

Potrivit datelor ONU, către anul 2050 populaţia acestor ţări se va reduce cu 15% şi mai bine. În Moldova, potrivit estimărilor, populaţia va descreşte de la 4 milioane la 3,2 milioane de oameni.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-18/moldova-okazalas-v-spiske-bystro-vymirayushchih-stran

La Bălţi are loc un miting întru apărarea limbii ruse în Moldova

La Bălţi are loc un miting întru apărarea limbii ruse în Moldova, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la mass-media moldoveneşti. Participanţii săi îşi exprimă dezacordul categoric faţă de recenta decizie a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, care a declarat drept căzută în desuetudine Legea cu privire la funcţionarea limbilor în ţară.

„Unioniştii au hotărât să ne răpească limba noastră maternă! Ei au anulat limba rusă în şcoli, au interzis emisiunile ruseşti. Ei ne-au lipsit de posibilitatea de a afla noutăţi în limba rusă. Pe noi, vorbitorii de limba rusă, care suntem în număr de 1,5 milioane. Toţi la miting!”, se spune în apelul organizatorilor.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-17/v-belcah-prohodit-miting-v-zashchitu-russkogo-yazyka-v-moldove

GĂGĂUZIA

Candu despre Unire: Avem Găgăuzia. Trebuie să fim prudenţi

Ca urmare a Unirii (în viziunea fostului preşedinte al României Traian Băsescu şi a colegului său de partid Anatol Şalaru), pe Moldova o aşteaptă un război civil. Având în vedere faptul că în Moldova deja există Autonomia Găgăuză, noi trebuie să fim „mai prudenţi”. De această părere este preşedintele Parlamentului Andrian Candu, informează GAGAUZINFO.MD cu referire la interviul acordat de sursa citată publicaţiei CENSOR.NET.UA

Potrivit afirmaţiilor sale, după decizia Curţii Constituţionale, care a declarat că legea în funcţie de care limbii ruse i s-a conferit statutul de limbă de comunicare interetnică a căzut în desuetudine, „în ţară nimic nu s-a schimbat”. El a adăugat că „noua generaţie vorbeşte tot mai puţin în limba rusă şi mai puţin priveşte televiziunea rusă. Timpul le va aşeza pe toate la locurile lor”.

În opinia politicianului, în Moldova nu există mai mult de 20 la sută de unionişti faţă de totalul popolaţiei, adaugă publicaţia.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41115

La Basarabeasca va avea loc un miting întru susţinerea limbii ruse

La Basarabeasca, la 20 iunie va avea loc un miting de susţinere a limbii ruse, la iniţiativa organizaţiei obşteşti „Pentru limba rusă”. Vor lua parte delegaţi din sudul Republicii Moldova.

Vicepreşedintele Adunării Populare. Alexandr Suhodolski, a declarata că organizatorii mitingului îşi propun „să nu admită eliminarea limbii ruse din viaţa social-politică a ţării”,

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41134

Germania a oferit poliţiei din Găgăuzia un microbuz pentru serviciul de prevenire a criminalităţii

Direcţia Afacerilor Interne a Găgăuziei a primit de la Ambasada Germaniei în Moldova o nouă unitate de transport pentru profilaxia şi prevenirea crimelor. Microbuzul este un centru mobil de informare a cetăţenilor asupra riscurilor şi urmărilor crimelor comise, transmite GAGAUZINFO.MD.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41131

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: