• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -6º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta -2º C
  Craiova -3º C
  Galati -3º C
  Iasi -2º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 18 iulie 2018

19 Iulie, 09:46

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a anunţat decizia în cazul fermierilor moldoveni din raionul Dubăsari, ale căror terenuri se află dincolo de traseul Camenca – Tiraspol, pe malul stâng al Nistrului. CEDO a menţionat că Rusia a încălcat drepturile fermierilor asupra pământurilor şi trebuie să acopere cheltuielile de judecată în mărime de 2 500 000 de euro.

Revista

TRANSNISTRIA

Krasnoselski: Transnistria e mereu deschisă pentru Farit Muhametşin

Farit Muhametşin a sosit la Tiraspol. În cadrul întâlnirii cu liderul Transnistriei, el a făcut totalul cooperării de mai mulţi ani. Durata mandatului său s-a încheiat oficial la începutul anului curent, dar diplomatul şi-a îndeplinit obligaţiile până la numirea unui succesor. La 2 iulie lui i-a succedat Oleg Vasneţov.

Krasnoselski a subliniat contribuţia lui Muhametşin la consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor ruso-transnistrene, a accentuat atenţia asupra solicitudinii sale, activismului şi interesului personal pentru rezolvarea problemelor sociale.

Muhametşin i-a mulţumit lui Krasnoselski pentru „buna atitudine şi emoţiile exclusiv pozitive, aduse de comunicare şi cooperare”. Vorbind despre lucrul făcut prin efort comun, el a subliniat în mod deosebit realizările privind perfecţionarea sistemului de deservire consulară. Diplomatul a reamintit că 22 de mii de localnici beneficiază de asistenţă consulară, iar 37 de mii dintre ei primesc pensie din Rusia.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-18/prezident-pridnestrove-vsegda-otkryto-dlya-farita-muhametshina

Experţii Chişinăului şi Tiraspolului au discutat problemele importurilor de medicamente

În biroul Misiunii OSCE la Chişinău au avut loc întâlniri ale specialiştilor de profil în problemele de ordin veterinar şi fitosanitar, precum şi a grupurilor de experţi în probleme legate de ocrotirea sănătăţii.

Părţile au discutat mecanismele posibile de cooperare pentru asigurarea importurilor în Transnistria a produselor alimentare, soiurilor şi hibrizilor de plante, preparatelor veterinare, mijloacelor de protecţie fitosanitară a plantelor, precum şi a mijloacelor medicinale şi produselor medicale.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-18/eksperty-ot-pmr-i-rm-obsudili-problematiku-importa-medikamentov

Rusofobii se tem de Kozak

NEWSPMR.COM publică un articol despre faptul că „rusofobii Moldovei au primit cu temeri numirea lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant special a preşedintelui Federaţiei Ruse pentru relaţiile comercial-economie cu Republica Moldova”. Potrivit textului, spicherul Andrian Candu şi-a exprimat speranţa că Kozak se va mulţumi cu dezvoltarea relaţiilor comerciale şi economice şi nu se va preocupa de reglementarea moldo-transnistreană.

Candu a declarat că autorităţile Moldovei „au deja o experienţă nu tocmai pozitivă de colaborare cu Dmitri Kozak şi echipa sa”, având în vederea eşuatul „Memorandum Kozak” din 2003, care presupunea federalizarea Republicii Moldova. În text se mai spune că Andrian Candu e cunoscut prin faptul că „promovează isteric în Parlament toate legile, deciziile şi declaraţiile anti-ruseşti”.

Din partea Transnistriei aprecierile la adresa candidaturii lui Kozak sunt deocamdată prudente. După lichidarea funcţiei de reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria nu s-a întâmplat nimic de speriat, consideră directorul biroului local de studii politice, Serghei Şirokov. Potrivit afirmaţiior sale, Rusia schimbă abordarea situaţiei regionale şi comută accentul pe relaţiile comercial-economice.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/178

Igor Dodon întinde o mână Transnistriei

Întâlnirea preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon cu liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski poate să aibă loc în perioada august – septembrie, potrivit declaraţiei celui dintâi, făcută în cadrul întrevederii cu vicepremierul rus, reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru relaţiile comercial-economice cu Moldova, Dmitri Kozak.

„Sensul acestor discuţii constă în faptul că ei vor lua în calcul nu situaţia actuală, ci pe cea viitoare, când în Moldova vor avea loc alegeri. Iar ele au tendinţa de a schimba esenţial relieful politic moldovenesc: e suficient să privim dezolantele ratinguri ale actualei guvernări. Şi deja cu o asemenea Moldovă, eliberată de elementele naţionaliste şi unioniste, Transnistria va avea ce discuta!”, susţine NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/137

Alegeri anticipate în Duma de Stat a Federaţiei Ruse. Ce înseamnă ele pentru Transnistria?

„Alegeri anticipate în Duma de Stat a Federaţiei Ruse. Ce înseamnă ele pentru Transnistria?” este titlul unui subiect de la postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI, în care e relatat că în regiune vor fi deschise trei sectoare pentru alegerile în Duma de Stat a Rusiei, unde „transnistrenii vor alege pe cei care le vor reprezenta interesele în parlamentul rus”. În opinia postului de televiziune, „acest fapt demonstrează încă o dată: Transnistria s-a integrat pe deplin în procesele electorale ale Rusiei”.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180717/72697

În Transnistria au început concentrările tanchiştilor

În cadrul Forţelor Armate ale Transnistriei au loc concentrări ale echipajelor tancurilor. Scopul lor e de a-i instrui pe tinerii militari, de a le perfecţiona deprinderile. Au loc exerciţii de pregătire tactică, tehnică şi de foc.

Exerciţiile vor dura câteva săptămâni.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-18/startovali-sbory-tankistov

GĂGĂUZIA

CEDO a obligat Rusia să plătească aproape 2,5 milioane de euro fermierilor moldoveni din Dubăsari

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a anunţat decizia în cazul fermierilor moldoveni din raionul Dubăsari, ale căror terenuri se află dincolo de traseul Camenca – Tiraspol, pe malul stâng al Nistrului. CEDO a menţionat că Rusia a încălcat drepturile fermierilor asupra pământurilor şi trebuie să acopere cheltuielile de judecată în mărime de 2 500 000 de euro.

În perioada anilor 2004 – 2006, 1646 de proprietari şi trei companii agricole din raionul Dubăsari au depus plângeri la CEDO. Semnatarii sunt locuitori din Doroţcaia, Pârâta, Malovata Nouă, Pohrebea şi Cocieri, localităţi amplasate pe malul stâng al Nistrului, şi au terenuri în preajma satelor.

Problema a apărut în anul 1998, când reprezentanţii regimului separatist au instalat în mod nelegitim posturi pe traseul Tiraspol – Râbniţa. După câţiva ani, la finele sezonului agricol din anii 2004 – 2005, fermierilor le-a fost refuzat accesul la propriile pământuri, drept care ei au suferit pierderi de milioane de lei.

http://nokta.md/лишившись-доступа-к-земле-люди-потеря/

Comrat – Chişinău: cum a ajuns grupul de lucru al platformei interparlamentare un cerc de discuţii

GGAUZYERI.MD critică activitatea grupului de lucru pentru elaborarea „legilor găgăuze”, în care au intrat reprezentanţii Parlamentului şi Adunării Populare. Sursa citată susţine că documentele au aşteptat examinarea mai bine de un an şi, în ultimul moment, au fost reconcepute în mod unilateral de către Comisia juridică a Parlamentului. După un an, la finele sesiunii de primăvară-vară din 2018, tema Găgăuziei lipseşte deja cu desăvârşire de pe agenda Parlamentului. Astfel că, susţine portalul, se poate vorbi despre totala discreditare a platformei de dialog.

În ceea ce priveşte proiectele de lege din anul trecut, situaţia a rămas suspendată. După ce majoritatea de la guvernare a adoptat varianta iniţiativelor, redactată de Comisia juridică, Adunarea Populară a Găgăuziei şi-a exprimat nemulţumirea şi i-a cerut preşedintelui Dodon să returneze proiectele de lege în parlament, unde ale zac şi la ora actuală.

„Problema e că conducerea Găgăuziei şi, respectiv, reprezentanţii Adunării Populare în Parlament nu rezolvă problemele funcţionării Autonomiei şi nici nu-şi propun una ca asta. Iar autorităţile Moldovei, ca urmare, refuză să vadă în Găgăuzia o dimensiune politică şi o tratează exclusiv ca pe un raion”.

http://gagauzyeri.md/politika/4285-komrat-kishinev-kak-rabochaya-gruppa-ot-mezhparlamentskoy-platformy-skatilas-do-diskussionnogo-kruzhka.html

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: