• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 29º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 28º C
  Galati 31º C
  Iasi 29º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7228 LEI
  1 USD = 4.1899 LEI
  1 GBP = 5.3006 LEI
  1 CHF = 4.2095 LEI
  1 HUF = 1.4679 LEI
  1 BGN = 2.4147 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 17 septembrie 2018

18 Septembrie, 10:42

Başcanul Găgăuziei Irina Vlah a refuzat să comenteze expulzarea profesorilor turci din Moldova, transmite NOKTA.MD. Un reporter moldovean i-a pus întrebarea imediat după ce Vlah a vorbit în cadrul Congresului Mondial al Familiei.

Revista

Başcanul a refuzat, pretinzând să se fie întrebată asupra congresului. Când jurnalistul a observat că cele întâmplate se înscriu organic în genericul discuţiei, profesorilor turci expulzaţi rămânându-le în Moldova familiile, Vlah a tăiat-o scurt: „Nu acum!” După care s-a retras să comunice cu alţi reporteri.

TRANSNISTRIA

Unioniştii moldoveni vor să desfăşoare un referendum în România

Organizaţiile unioniste din Moldova, „Onoare, Demnitate, Patrie”, Blocul Unităţii Naţionale şi „Tinerii Moldoveii” cer ca în preambulul Constituţiei României să fie specificat scopul unirii cu Moldova. Ei deja au primit un avizul pozitiv al Comisiei legislative a Parlamentului român şi intenţionează să colecteze un milion de semnături întru susţinerea acestei iniţiative în Moldova şi România, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la mass-media moldoveneşti.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-17/moldavskie-unionisty-hotyat-provesti-referendum-v-rumynii

Opera de pacificare a preşedinţilor

Institutul de Studii Social-politice şi Dezvoltare Regională din Transnistria a propus un pronostic pentru dezvoltarea în continuare a relaţaiilor dintre preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon şi liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski. Directorul adjunct al Institutului, Andrei Mospanov, consideră că formatul „Dodon – Krasnoselski” arată mai slab decât, spre exemplu, formatul precedent „Voronin – Smirnov”.

„Cea mai dureroasă problemă pentru Igor Dodon este, ca şi mai înainte, lipsa unor împuterniciri reale, în ciuda postului înalt declarativ. Situaţia se poate schimba în cazul în care, ca urmare a alegerilor din februarie, Partidul Socialiştilor va căpăta majoritatea parlamentară. Noi, totuşi, considerăm că e prea puţin probabil: actualele elite pro-occidentale din Moldova au toate resursele ca să nu admită în cele din urmă PSRM la plenitudinea puterii”, consideră Mospanov.

„În cazul lui Vadim Krasnoselski, situaţia cu volumul împuternicirilor este mult mai bună decât în cel al lui Igor Dodon. Şi, cu toate acestea, el nu e încă o figură atât de puternică precum a fost la vremea sa Igor Smirnov. Dar, după ce de afacerile moldo-transnistrene s-a apucat din nou vicepremierul rus Dmitri Kozak, anume formatul „Dodon – Krasnoselski” a căpătat impulsul pentru dezvoltare. Formarul acesta, însă, trebuie umplut de un mare conţinut. A te întâlni doar pentru a susţine, cu declaraţţii, mecanismul de pacificare deja existent în regiune e prea puţin”, adaugă el.

„Pentru Dodon, înainte de alegeri este important a demonstra fie o mică dar reală contribuţie la dezvoltarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol. De asemenea, el va încerca să obţină ca autorităţile transnistrene să nu împiedice, cel puţin, locuitorii RMN, care au cetăţenie moldovenească, să participe la vot în partea stângă a Nistrului. În ansamblul său, acesta este potenţialul electort al PSRM”, a conchis Mospanov.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/206

Un cardinal din Vatican a vizitat Transnistria

Diplomatul din Vatican Petro Parolini a sosit în Transnistria în cadrul unei vizite de lucru. El şi colegii săi participă la sfinţirea altarului bisericii romano-catolice „Sf. Treime” de la Tiraspol, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Înainte de serviciu, cardinalul italian s-a întâlnit cu liderul de la Tiraspol, care a vorbit cu Petro Parolini despre esenţa unificatoare a regiliei, despre interacţiunea dintre stat şi biserică. Krasnoselski a menţionat că în RMN sunt înregistrate circa 70 de confesiuni.

Secretarul de stat al Sfântului Scaun Petro Parolini a declarat că „într-o lume în care există multe conflicte, divergenţe şi războaie, interacţiunea şi colaborarea reprezentanţilor bisericilor catolică şi ortodoxă are o importanţă enormă”.

Potrivit afirmaţiilor diplomatului de la Vatican, prezenţa lui pe pământul transnistrean este „un salut şi un cuvânt de binecuvântare a Papei de la Roma”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-16/vera-vne-politiki-o-chem-govoril-prezident-s-vatikanskim

Moldova a fost declarată din nou cea mai săracă ţară din Europa

Ediţia rusă online „Agenţia Federală de Ştiri” a pregătit, în baza datelor FMI, un rating proaspăt al celor mai sărace ţări din Europa în anul 2018, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA, citând mass-media moldoveneşti. Sunt folosite datele Fondului Monetar Internaţional, care a analizat economia ţărilor din Lumea Veche în funcţie de PIB, calculat la paritatea puterii de cumpărare pe cap de locuitor.

Cea mai săracă ţără a Europei s-a dovedit Moldova. Un pic mai bogate sunt Ucraina, Armenia şi Georgia. Mai înstărit o duc ţările din peninsula balcanică: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Serbia. Pe locurile al nouălea şi al zecelea se află „aproape respectabilele” Azerbaidjan şi Muntenegru.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-16/samoy-bednoy-stranoy-v-evrope-vnov-priznana-moldova

GĂGĂUZIA

Spicherul Adunării Populare neagă presiunea asupra sa din partea lui Nicolai Dudoglo

Spicherul Adunării Populare a Găgăuziei, membrul Partidului Democrat Vladimir Kîssa, neagă că asupra sa sunt exercitate presiuni din partea fostului parlamentar al PD Nicolai Dudoglo, transmite NOKTA.MD.

Despre faptul că Vladimir Kîssa suportă presiunile lui Dudoglo, în legătură cu iniţiativa şefului Autonomiei Irina Vlah de a fixa anticpat data alegerilor başcanului, la 17 februarie 2019, a vorbit adjunctul său din cadrul organului legislativ al Găgăuziei, Alexandr Suhodolski.

Nicolai Dudoglo foloseşte toate pârghiile de influenţă asupra corpului de deputaţi şi în special asupra spicherului Vladimir Kîssa, ca, prin orice mijloace, să nu admită discutarea datei alegerilor başcanului la şedinţa Adunării Populare din 21 septembrie. Şi astfel, folosind resursele administrative ale Partidului Democrat, să nu susţină iniţiativa başcanului”, a scris Suhodolski pe pagina sa de Facebook.

În acelaşi timp, chestiunea cu privire la data alegerilor başcanului Găgăuziei nu a fost inclusă în ordinea de zi a următoare şedinţe a Adunării Populare, care va avea loc la 21 septembrie.

http://nokta.md/%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%80-%D0%BD%D1%81%D0%B3-%D0%BE%D1%82%D1%80/

Başcanul Găgăuziei a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor moldoveni privind expulzarea profesorilor turci

Başcanul Găgăuziei Irina Vlah a refuzat să răspundă la întrebarea jurnaliştilor moldoveni privind expulzarea profesorilor turci din Moldova, transmite NOKTA.MD. La 6 septembrie, autorităţile Moldovei au declarat drept indezirabili şi au expulzat ca atare 7 profesori turci de la liceul „Orizont”.

Unul dintre reporteri l-a abordat, în legătură cu cele întâmplate, pe şeful Autonomiei în timpul Congresului Mondial al Familiei, care a avut loc recent la Chişinău şi în cadrul căruia a luat cuvântul şi Irina Vlah. După alocuţiune, Vlah s-a oprit să răspundă la întrebările jurnaliştilor. Cu toate acestea, ea a refuzat să răspundă la întrebarea privind expulzarea cetăţenilor turci, spunând că nu comentează, şi a solicitat să i se pună întrebări asupra temei congresului. Jurnalistul a menţionat că această întrebare se înscrie exact în agenda congresului, deoarece profesorilor turci le-au rămas în Moldova familiile. „Nu acum!”, a răspuns Vlah, care a motivat că „trebuie să lucreze”, după care s-a retras să comunice cu alţi reporteri.

http://nokta.md/%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%85-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%8C-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D1%8C-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%BF/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: