• Bucuresti 34º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 30º C
  Cluj-Napoca 30º C
  Constanta 28º C
  Craiova 33º C
  Galati 33º C
  Iasi 32º C
  Suceava 27º C
  Timisoara 34º C
 • 1 EUR = 4.7315 LEI
  1 USD = 4.2103 LEI
  1 GBP = 5.2727 LEI
  1 CHF = 4.2800 LEI
  1 HUF = 1.4541 LEI
  1 BGN = 2.4192 LEI
  1 JPY = 3.9100 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 17 octombrie 2018

18 Octombrie, 10:26

Biserica Ortodoxă Rusă a rupt relaţiile cu Patriarhatul de la Constatonopol din cauza autocefaliei oferite Ucrainei. Igor Dodon a declarat că Moldova a fost şi rămâne teritoriul canonic al Patriarhatului Moscovei, transmite NOKTA.MD. El a scris pe pagina sa de Facebook: „Moldova este o ţară în care circa 98% din populaţie sunt ortodocşi, ea a fost şi va râmâne în lumea pravoslavnică”, a scris Dodon pe Facebook.

Revista

Una dintre urmările ruperii relaţiilor dintre BOR şi Constantinopol este interdicţia pelerinajelor pe Muntele Athos, parte a Patriarhatului Constantinopolului. Dodon şi membrii Partidului Socialiştilor au mers nu o dată pe Muntele Sfânt.

TRANSNISTRIA

Din nou, şcolile româneşti

Moldova a revenit la practica politizării chestiunii activităţii şcolilor româneşti în Transnistria. La recenta întâlnire a grupurilor de experţi privind chestiunile educaţiei, reprezentanţii Republicii Moldova au recurs la atacuri împotriva Transnistriei privind îndeplinirea necorespunzătoare a deciziei protocolare cu privire la funcţionarea acestor şcoli, se spune într-un material publicat pe NEWSPMR.COM.

Surse din cadrul biroului moldovenesc al reintegrării au declarat că în cadrul întâlniri reprezentanţii Chişinăului „au propus să fie revizuit procesul implementării deciziei protocolare cu privirea la funcţionarea şcolilor cu predare în grafie latină”, semnat la finele anului 2017. Partea moldovenească a insistat că Tiraspolul nu îndeplineşte anumite angajamente „şi tărăgănează soluţionarea problemelor”.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/5021

Următoarea tranşă a ajutorului umanitar rus va parveni la finele săptămânii viitoare

Ajutorul umanitar rusesc pentru susţinerea pensionarilor transnistreni se aşteaptă la finele săptămânii viitoare, a declarat ministrul Finanţelor al Transnistriei, Tatiana Kirova. „În prezent, reprezentantul Ministerului Finanţelor se află, cu o vizită de lucru, la Moscova. Se precizează ultimele momente de lucru. La finele săptămânii viitoare, aşteptăm tranşa din partea Federaţiei Ruse”, a afirmat sursa citată, potrivit NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-17/minfin-ocherednoy-transh-rossiyskoy-gumanitarnoy-pomoshchi

Trupele speciale şi cele de telecomunicaţii din Transnistria au fost supuse controalelor

În cadrul forţelor armate ale Transnistriei au loc controale de bilanţ. Marea majoritate a militarilor, care au participat la lecţiile de control, sunt soldaţi recrutaţi în toamna anului curent, pentru care, potrivit NOVOSTI PRIDNESTROVIA, aceasta este prima lor încercare serioasă.

Trupele speciale şi-au demonstrat rezistenţa fizică şi deprinderile pregătirii tactice speciale.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-16/specnazovcy-i-svyazisty-minoborony-proshli-kontrolnye-proverki

Infanteria motorizată a susţinut examenele la pregătirea de foc

Militarii unităţilor motorizate din cadrul forţelor armate ale Transnistriei au susţinut examenul la pregătirea de foc, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Ei au dezasamblat şi asamblat automatul Kalaşnikov, au executat pregătirea de tragere din poziţia culcat.

Tot azi, în unităţi a avut loc trecerea în revistă a armamentului şi tehnicii.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-17/pridnestrovskie-motostrelki-sdali-normativy-po-ognevoy-podgotovke

GĂGĂUZIA

Erdogan se va deplasa prin Moldova în automobilul personal blindat, adus de un avion militar

Preşedintele Turciei se va deplasa cu propriul automobil blindat, care a fost adus în ajun la Chişinău, transmite NOKTA.MD.

Angajatul Serviciului de presă al pazei de stat a declarat că nu poate oferi informaţii privind mijloacele de transport, ce urmează a fi folosite pentru deplasările preşedintelui turc prin Moldova. El n-a confirmat, dar nici n-a infirmat faptul transportării automobilului lui Erdogan la Chişinău, deoarece asta „reprezintă secret de stat”.

http://nokta.md/%D1%8D%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%82-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D1%8C%D1%81%D1%8F-%D0%B2-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%BE%D0%B2/

Securitatea primelor persoane din Moldova şi Turcia va fi asigurată de 450 de angajaţi ai MAI

Securitatea primelor persoane din Moldova şi Turcia va fi asigurată de 450 de angajaţi ai MAI, au declarat surse din cadrul serviciului de presă al Poliţiei din Găgăuzia. În ziua sosirii la Comrat a preşedinţilor Moldovei şi Turciei, „întreg personalul Internelor va fi trecut într-un regim ranforsat de serviciu”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43197

Pentru „drumuri bune”, Găgăuzia va primi 35 de milioane de lei; raioane în care la putere sunt democraţii – de două ori mai mult

În scopul realizării programului „Drumuri bune pentru Moldova”, Autonomia Găgăuză a primit 35 de milioane de lei. În acelaşi timp, raioanele ţării, conduse de adepţii PD, au primit de două ori mai mult.

„Cei mai mulţi bani au fost alocaţi raionului Ungheni – 88 de milioane. Raionul Anenii Noi a primit 82 de milioane, raionul Hânceşti – 80 de milioane. De remarcat că toate cele patru raioane sunt conduse de democraţi”, potrivit gagauzinfo.md.

În cadrul programului amintit, autorităţile au promis să renoveze 1275 de kilometri de drumuri locale. Lucrările sunt îndeplinite, la ora actuală, în proporţie de 70,5%. Cu toate acestea, oamenii simpli au dubii privind calitatea lucrărilor. Pe reţelele sociale apar cu regularitate secvenţe din care se vede că asfaltul proaspăt aşternut poate fi detaşat cu o singură mână, având o grosime de doar câţiva centimetri.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43191

Dodon: Moldova a fost şi râmâne teritoriul canonic al Patriarhatului moscovit

Biserica Ortodoxă Rusă a rupt relaţiile cu Patriarhatul de la Constatonopol din cauza autocefaliei oferite Ucrainei. Igor Dodon a declarat că Moldova a fost şi rămâne teritoriul canonic al Patriarhatului Moscovei, transmite NOKTA.MD.

„Subliniez: Moldova este o ţară în care circa 98% din populaţie sunt ortodocşi, ea a fost şi va râmâne în lumea pravoslavnică”, a scris Dodon pe Facebook.

Una dintre urmările ruperii relaţiilor dintre BOR şi Constantinopol este interdicţia pelerinajelor pe Muntele Athos, care este o parte a Patriarhatului Constantinopolului. Dodon şi membrii Partidului Socialiştilor au mers nu o dată pe Muntele Sfânt. Anterior, Igor Dodon a declarat că în luna august a anului curent pe Athos va fi inaugurat un moment al domnitorului Ştefan cel Mare.

http://nokta.md/%D0%B4%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BD-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%8B%D0%BB%D0%B0-%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%81%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BD/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: