• Bucuresti 3º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov -3º C
  Cluj-Napoca 0º C
  Constanta -2º C
  Craiova 2º C
  Galati 0º C
  Iasi 3º C
  Suceava 1º C
  Timisoara 3º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 17 iulie 2018

18 Iulie, 10:35

Institutul transnistrean de studii social-politice şi dezvoltare regională a pregătit un material analitic cu privire la numirea lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru relaţiile comercial-economice cu Moldova.

Revista

În articol se vorbeşte de faptul că „noua numire schimbă cardinal echilibrul de forţe în toată regiunea”, deoarece Kozak este un „soldat universal”, care a lucrat pe direcţiile cele mai dificile, inclusiv Crimeea. În material e menţionat că dispariţia din denumirea funcţiei a cuvântului „Transnistria” este „rezultatul muncii nesatisfăcătoare a Tiraspolului pe direcţia rusă”. „Transnistria nu e mai percepută acum de Moscova ca subiect separat pentru relaţiile bilaterale. Interacţiunea ruso-transnistreană va fi de-acum înainte tratată într-un pachet cu Moldova”, se spune în text.

TRASNISTRIA

Un investitor din România a deschis la Bender o nouă întreprindere

Compania românească „Top Geo Serv” a deschis la Bender o întreprindere în baza uzinei locale de asamblare a autoturismelor, potrivit postului de televiziune TCB. Deşi, spune sursa citată, acordul de investiţii cu guvernul autoproclamatei RMN urmează să fi semnat în cursul săptămânii curente, producerea a şi fost lansată. Investitorul produce structuri metalice din armătură şi sârmă şi le livrează în România.

Actualmente sunt executate trei comenzi mari. „E vorba de 1,5 mii de tone de construcţii pentru Cluj şi de 170 de tone de coloane metalice şi carcase pentru  Târgu Mureş şi Sibiu”, a spus şeful de producer Angel Ilie.

Compania „Top Geo Serv” este înregistrată oficial la Chişinău şi se ocupă de construcţii, inclusiv de producerea construcţiilor metalice. În România există compania „Geo Serv”, care e înregistrată la Bucureşti şi e specializată în studiile geotehnice în domeniul construcţiilor.

https://tsv.md/v-benderax-poyavilos-novoe-predpriyatie/

Cheile de la Kiev se află la Chişinău

Numirea lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant special pentru relaţiile comercial-economice cu Moldova denotă că Moscova acordă o atenţie deosebită acestei ţări şi că această atenţie se va intensifica în ajunul alegerilor parlamentare. O asemenea opinie a fost exprimată de politologul ucrainean Artiom Filipenco, transmite NEWSPMR.COM. Filipenco  afirmă că sarcina lui Kozak va fi una formală. Direcţia esenţială pentru el este deturnarea politicii externe a Chişinăului în favoarea Federaţiei Ruse. Importanţa Moldovei pentru Rusia rezidă, potrivit sursei citate, în poziţia sa geografică.

„Nu este exclus că Rusia pregăteşte un nou plan de reglementare, care va fi numit «Kozak-2». Şi victoria forţelor pro-ruse la alegerile parlamentare în Moldova poate crea condiţiile favorabile realizării acestui plan”, a presupus el. Politologul a observat că dacă Moscova va reuşi să-i impună Chişinăului propria concepţie asupra reglementării (un oarecare statut de autonomie al Transnistriei sau transformarea Moldovei într-o federaţie), atunci asta îi va da Moscovei „aşi serioşi” şi pe direcţia ucraineană. Cu alte cuvinte, cheile de la Kiev se află la Chişinău.

„Comparând pretenţiile separatiştilor din aşa-numitele RPD şi RPL cu prevederile Memorandumului  Kozak din 2003, se pot găsi multe lucruri în comun [...] Kremlinul mizează, de asemenea, că şi Bruxelles-ul, şi Washingtonul vor prefera în cele din urmă orice variantă a reglementării, ce permite fie şi într-o formă oarecare a restabili integritatea Republicii Moldova, iar pe urmă să se uite pentru totdeauna de chestiunea transnistreană. Dar o întoarcere deplină la acest model, care era prevăzut în «Planul Kozak» în 2003, nu va avea loc. E alt raport de forţe în Republica Moldova, o altă situaţie pe arena mondială. Dar ceva apropiat Rusia va încerca totuşi să propună”, a conchis Filipenko.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/19

Cea de-a doua venire a lui Kozak

Institutul transnistrean de studii social-politice şi dezvoltare regională a pregătit un material analitic cu privire la numirea lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru relaţiile comercial-economice cu Moldova. În articol se vorbeşte de faptul că „noua numire schimbă cardinal echilibrul de forţe în toată regiunea”, deoarece Kozak este un „soldat universal”, care a lucrat pe direcţiile cele mai dificile, inclusiv Crimeea.

În material e menţionat că dispariţia din denumirea funcţiei a cuvântului „Transnistria” este „rezultatul muncii nesatisfăcătoare a Tiraspolului pe direcţia rusă”. „Transnistria nu e mai percepută acum de Moscova ca subiect separat pentru relaţiile bilaterale. Interacţiunea ruso-transnistreană va fi de-acum înainte tratată într-un pachet cu Moldova”, se spune în text.

De altfel, remarcă sursa citată, nici partea moldovenească nu va avea ocazia să se bucure de numirea lui Kozak. În material se spune că Dodon „într-un an şi jumătate nu a reuşit să folosească acea carte blanche oferită de Rusia”: „Nivelul de susţinere a vectorului eurasiatic în Moldova cade şi nu se mai poate vorbi despre consolidarea electoratului pro-rus în această ţară”; „Kozak e omul care compensa cu brio acest neajuns”.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/20

Vadim Krasnoselski i-a mulţumit lui Dmitri Rogozin

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski i-a mulţumit lui Dmitri Rogozin pentru munca de mai mulţi ani în funcţia de reprezentant special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, pentru eforturile îndreptate spre consolidarea relaţiilor ruso-transnistrene, precum şi pentru contribuţia considerabilă la cauza susţinerii nivelului de trai al cetăţenilor ruşi ce locuiesc pe teritoriul Transnistriei şi al compatrioţilor”, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-16/vadim-krasnoselskiy-poblagodaril-dmitriya-rogozina

GOTR îi va identifica pe cei mai buni specialişti

În cadrul Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria vor avea loc concursuri pentru titlul de cel mai bun specialist la categoria: „Linia de lunetist”, „Presiunea suvorovistă”, „Rezerva militară 2018” ş.a., transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-16/v-ogrv-vyyavyat-luchshih-specialistov

GĂGĂUZIA

Candu îşi retrage cuvintele: Moldova nu e gata să adere la UE

Integrarea Moldovei în Uniunea Europeană nu va avea loc în viitorul apropiat. Faptul a fost sugerat de preşedintele Parlamentului la un post privat de televiziune. Cu toate că anul trecut Candu declara că Moldova va depune cerere de aderare la UE în anul 2019 sau până la finele anului curent, astăzi şeful Legislativului susţine că în viitorul apropiat acest lucru nu se va produce, deoarece „R. Moldova nu este pregătită”.

„Ne aflăm în situaţia când contextul european se schimbă din cauza Brexit, a crizei migraţiei, a rezoluţiei adoptate în ceea ce priveşte Moldova, a războiului din Ucraina, a chestiunilor Georgiei etc. Iată de ce este important să aşteptăm momentul când vom corespunde criteriilor de aderare şi când situaţia UE va fi favorabilă primirii cererii noastre”, a spus Candu.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41706

Candu, despre „proiectele de lege găgăuze”: până la finele actualei legislaturi a Parlamentului, cu siguranţă, nu vor fi aprobate

Trei proiecte de lege privind delimitarea împuternicirilor Chişinăului şi Comratului nu vor fi adoptate până la finele actualei legislaturi a Parlamentului, a declarat la RTR Moldova spicherul Andrian Candu.

Comisia juridică a schimbat în totalitate proiectele respective, coordonate în cadrul grupului de lucru al Parlamentului şi Adunării Populare. Faptul a trezit indignarea Comratului. Preşedintele Dodon a returnat proiectele de lege în Parlament.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41716

La Taraclia a avut loc un miting de susţinere a limbii ruse

La Taraclia, la finele săptămânii trecute a avut loc o acţiune întru apărarea limbii ruse. Participanţii şi-au exprimat dezacordul cu decizia Curţii Constituţionale, care a declarat drept desuetă Legea cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul Moldovei.

A fost adoptată o rezoluţie. Participanţii au cerut încetarea discriminării în fruncţie de criteriul lingvistic şi a strâmtorării limbii ruse. Rezoluţia va fi depusă în Parlamentul şi Guvernul Moldovei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41725

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: