• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 27º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 27º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7340 LEI
  1 USD = 4.2129 LEI
  1 GBP = 5.2448 LEI
  1 CHF = 4.2801 LEI
  1 HUF = 1.4542 LEI
  1 BGN = 2.4204 LEI
  1 JPY = 3.9037 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 16 octombrie 2018

17 Octombrie, 20:32

În cadrul vizitei lui Recep Tayyip Erdogan în Găgăuzia, pe 18 octombrie, se intenționează deschiderea unui număr de obiecte de menire socială, construite cu sprijinul Turciei, a declarata prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Vadim Ceban.

Revista

El a subliniat că ultima vizită a președintelui turc la Comrat a avut loc în iunie 1999. În legătură cu vizita lui Erdogan, pe străzile Comratului va fi suspendat traficul rutier.

TRANSNISTRIA

Militarii Moldovei şi României desfăşoară exerciţii comune

În perioada 8 – 20 octombrie, militarii din Republica Moldova şi România vor lua parte la antrenamente comune în cadrul schimbului combinat (JCET-2018) la baza militară de instruire a Armatei Naţionale de la Bulboaca, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Potrivit afirmaţiilor comandantului detaşamentului cu destinaţie specială, Ion Ojog, antrenamentele urmăresc efectuarea de operaţiuni în comun şi sunt, de asemenea, destinate schimbului de experienţă între militarii celor două ţări.

Antrenamentele în comun în cadrul schimbului combinat au loc în conformitate cu planul de pregătire al Armatei Naţionale a Moldovei pentru anul curent.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-16/voennosluzhashchie-moldovy-i-rumynii-provodyat-sovmestnye-ucheniya

Speciaiştii ruşi studiază activitatea laboratoarelor veterinare şi fitosanitare din Transnistria

O delegaţia a instituţiei federale bugetare „Laboratorul veterinar interregional din Breansk” a vizitat Transnistria. În perioada 10 – 14 octombrie, experţii ruşi, în mod gratuit, au studiat activitatea laboratoarelor veterinare şi fitosanitare din regiune.

Scopul e de consolida acordurile încheiate anterior privind cooperarea şi schimbul de experienţă practică dintre Transnistria şi Federaţia Rusă, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Ulterior, asta va contribui la soluţionarea problemei privind realizarea produselor de origine animală şi vegetală din Transnistria pe pieţele din Rusia.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-15/rossiyskie-specialisty-izuchayut-rabotu-veterinarnyh-i

Transnistria aşteaptă tranşa ajutorului umanitar al Rusiei

Transnistria aşteaptă următoarea tranşă a ajutorului umanitar, care este distribuit ca suplimente la pensii, transmite postul de televiziune TCB. Ministerul Finanţelor al Transnistriei trimite întotdeauna, odată cu raportul asupra folosirii mijloacelor ajutorului umanitar pentru o jumătate de an, şi un demers privind necesităţile pentru următoarea jumătate de an.

https://tsv.md/pridnestrove-ozhidaet-transh-rossijskoj-gumanitarnoj-pomoshhi

MAE al Transnistriei s-a revoltat din cauza declaraţiilor Chişinăului privind activitatea şcolilor cu predare în limba română

La 15 octombrie, în biroul Misiunii OSCE de la Tiraspol a avut loc şedinţa grupurilor de experţi ai Chişinăului şi Tiraspolului asupra problemelor educaţiei. Experţii au discutat amănunţit mersul realizării deciziei protocolare cu privire la asigurarea activităţii şcolilor cu predare în limba română de pe teritoriul regiunii. MAE a menţionat că „în ultimul timp, partea moldovenească a apelat cu regularitate la fente în direcţia Tiraspolului, cu acuzaţii privind executarea neconformă a unor clauze ale deciziei protocolare în cauză”.

Relativ la asigurarea deplasării elevilor şi profesorilor spre instituţiile de învăţământ, partea transnistreană a menţionat că îndeplineşte toate angajamentele, iar Republica Moldova nu dispune de cazuri documentate cu privire la împiedicarea trecerii către locul de instruire.

Tiraspolul, la rândul său, a atras atenţia la nereglementarea unor chestiuni legate de confirmarea autenticităţii diplomelor suplimentare ale universităţii transnistrene.

La finele întâlnirii, reprezentanţii externelor din Transnistria au cerut Chişinăului să se abţină de la fente şi declaraţii, inclusiv în mass-media, ce influenţează negativ dialogul.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-15/kommentariy-mid-pmr

Un ecolog transnistrean despre centralele hidroelectrice de pe Nistru

Profesorul universităţii transnistrene, doctorul în biologie Serghei Filipenko, a declarat că „energeticiennii ucraineni au acaparat Nistrul”. Potrivit afirmaţiilor sale, râul pierde din adâncime şi „acest lucru se vede cu ochiul neînarmat”. Acest fapt poate, la rândul său, să influenţeze calitatea apei potabile, căci, cu cât râul este mai adânc, cu atât e mai bune starea izvoarelor subterane”.

„Bazinul râului trăieşte în conformitate cu Regulie de exploatare a centralei hidroelectrice, care schimbă regimul de temperatură şi cel hidrologic al râului. Energeticienii deversează o apă prea rece din straturile de jos ale rezervorului. În timpul verii, în amontele râului, la nordul Moldovei, temperatura constituie doar 11-12 grade Celsius. Primăvara e şi mai joasă. Pe când depunerea icrelor începe când temperatura atinge nivelul necesar. Dar dacă peştii nu primesc semnalul necesar, ei încetează a mai produce urmaşi. În afară de asta, energeticienii ucraineni reglează cursul apei cum le este avantajos, neexecutând în măsură deplină eliberările ecologice de apă. Centrala hidroelectrică din Novodnestrovsk nu dă cu regularitate, în cantităţile cuvenite, apă în Nistru, iar uneori deloc. Dispare nu numai peştele. Multe specii de animale şi păsări deja sunt incluse în Cartea Roşie, iar o parte au dispărut ireversibil”, a declarat el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-16/dnestr-byt-ili-ne-byt

GĂGĂUZIA

Comitetul Executiv a dezvăluit detaliile programului vizitei lui Erdogan în Găgăuzia: noi trebuie să demonstrăm ospitalitate

În cadrul vizitei lui Recep Tayyip Erdogan în Găgăuzia, pe 18 octombrie, se intenționează deschiderea unui număr de obiecte de menire socială, construite cu sprijinul Turciei, a declarata prim-vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Vadim Ceban. El a subliniat că ultima vizită a președintelui turc la Comrat a avut loc în iunie 1999.

În legătură cu vizita lui Erdonat, pe străzile Comratului va fi suspendat traficul rutier.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43178

NOKTA.MD informează că unii locuitori ai oraşului au relatat corespondenţilor publicaţiei că la ei acasă au venit angajaţi ai organelor pentru a le „da indicaţii” relativ la comportamentul locuitorilor în timpul vizitei lui Erdonan. Şi anume: să nu iasă din case în timpul vizitei şi să nu se apropie de geamuri, deoarece „e periculos”.

Direcţia poliţie nu a răspuns la apelurile telefonice ale ziariştilor.

http://nokta.md/%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA-%D0%BE%D0%BA%D0%BD%D0%B0%D0%BC-%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B9-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0/

În afară de asta, Cebana refuzat să răspundă la întrebările reporterului NOKTA privind securitatea în timpul vizitei lui Erdogan. Nu se ştie dacă va fi asigura accesul jurnaliştilor la toate cele cinci obiecte către care se va îndrepta Erdogan; cum se vor deplasa locuitorii şi jurnaliştii din Comrat, având în vedere că drumurile sunt blocate; ce riscă jurnalistul care va încerca să meargă pe străzile blocate?

http://gagauzyeri.md/politika/4633-voprosy-bez-otvetov-v-ispolkome-gagauzii-ne-otvetili-na-voprosy-otnositelno-bezopasnosti-v-den-priezda-erdogana.html

În ciuda refuzului, la Comrat continup pregătirea în vederea acţiunii de protest în timpul vizitei lui Erdogan

Conducătorul mişcării obşteşti Arkalîk, Leonid Dobrov, a trimis un aviz primarului de Comrat Serghei Anastasov privind desfăşurarea unui miting la 18 octombrie. Primăria a refuzat să autorizeze. Ieri, 15 octombrie, Dobrov „şi-a luat o pauză” în vederea unei hotărâri relativ la desfăşurarea mitingului. Astăzi, 16 octombrie, el a scris pe pagina sa de Facebook că pregătirea de miting continuă.

În timpul vizitei lui Erdogan în Găgăuzia, la Comrat vor fi blocate străzile centrale. Başcanul a decretat drept liberă ziua de 18 octombrie în toată Găgăuzia. În aceste zile, în oraş vor fi închise toate pieţele şi este interzisă desfăşurarea de mitinguri.

http://nokta.md/%D0%B1%D1%8B%D1%82%D1%8C-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%83-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D1%8F-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B0/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: