• Bucuresti 18º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 13º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 12º C
  Craiova 19º C
  Galati 16º C
  Iasi 12º C
  Suceava 9º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.7525 LEI
  1 USD = 4.1872 LEI
  1 GBP = 5.5474 LEI
  1 CHF = 4.1854 LEI
  1 HUF = 1.5116 LEI
  1 BGN = 2.4300 LEI
  1 JPY = 3.7562 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 16 martie

17 Martie, 09:02

Primul ministru de Externe al Transnistriei, despre posibila reunificare a R. Moldova cu România, despre soarta regiunii din stânga Nistrului şi alegerile preşedintelui Rusiei

Mass Media

TRANSNISTRIA

Pentru Transnistria, alegerile preşedintelui Federaţiei Ruse nu reprezintă pur şi simplu nişte alegeri: e un referendum al încrederii. Acest fapt este foarte important pentru regiune, consideră primul ministru de Externe de la Tiraspol, Valeri Liţkai.

Potrivit afirmaţiilor sale, armamentul prezentat anterior de către preşedintele rus va permite Transnistriei „să se simtă mai liber”, deoarece noile arme „şterg hotarele”. „Prezenţa militară s-a dublat. Există GOTR, dar, în afară de GOTR, există noile sisteme militare – prezenţa militară rusească”, a adăugat el.

Liţkai a subliniat în context că instalaţiile anti-rachetă ale NATO în Româia „şi-au pierdut sensul”. „Ele deja nu vor mai putea proteja pe nimeni, nici măcar pe sine. Şi ce sens are să meargă mai departe în noua realitate geopolitică militară”, a remarcat Liţkai.

Fostul ministru de externe a fost rugat să comenteze faptul că mai bine de 100 de localităţi din R. Moldova au semnat declaraţii simbolice de unire cu România. În realitate, a spus el drept răspuns, Unirea se  poate ciocni de împotrivirea comunităţii internaţionale. „Niciun stat mare din Europa, în primul rând Rusia, nu este interesat de extinderea României. Toate ţările adiacente sunt contra. Şi anume: Bulgaria, Ungaria, Polonia, Turcia şi desigur Rusia. [...] Eu nu cred că unionismul îşi va putea realiza lozincile în timpul apropiat”, consideră Liţkai.

„Eu m-am întâlnit cu cei mai îndoctrinaţi unionişti şi i-am întrebat unde este hotarul de est al posibilei Românii Mari? Toţi afirmă univoc: pe Nistru”, a spus el, referindu-se la eventualele consecinţe pentru Transnistria.

Liţkai şi-a exprimat, de asemenea, convingerea că dacă regiunea va fi ameninţată, atunci Rusia o va recunoaşte instantaneu ca stat şi îi va lua apărarea. El a făcut în acest context o paralelă cu Abhazia, Osetia de Sud şi Donbas.

https://www.youtube.com/watch?v=rklnDtA3Mrg

Ministrul adjunct de Externe de la Tiraspol s-a întâlnit cu reprezentanţii Ambasadei Marii Britanii

La Ministerul de Externe al Transnistriei a avut loc o întrevedere a şefului adjunct al instituţiei, Alexandr Steţiuk, cu delegaţia Marii Britanii, condusă de ambasadorul adjunct al Ambasadei Marii Britanii în R. Moldova, Alexandra Gont.

Steţiuk i-a mulţumit lui Gont pentru ajutorul acordat în procesul de ameliorare a dotării tehnice a Serviciului de Pompieri din Transnistria, amintind de transmiterea a două maşini de intervenţie noi. Steţiuk le-a relatat diplomaţilor britanici situaţia procesului de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol, punând accentul soluţionarea problemei privind participarea mijloacelor de transport transnistrene la circulaţia internaţională.

http://mid.gospmr.org/ru/Mby

Beleakov i-a reclamat lui Kranoselski activitatea Comisiei Unificate  de Control

Liderul de la Tiraspol a discutat situaţia curentă cu co-preşedintele CUC din partea Transnistriei, Oleg Beleakov. Acesta a atras atenţia asupra manifestării din partea Ucrainei şi Moldovei a „nihilismului în raport cu componenta rusă”. El a mai relatat despre cazurile tot mai frecvente de blocare a accesului observatorilor militari la unele posturi.

Beleakov a adăugat că „cel mai serios măr al discordiei”, la ora actuală, este podul peste Nistru în regiunea satelor Bîciok şi Gura Bâcului. Una dintre pretenţiile părţii moldoveneşti se bazează pe faptul că Transnistria efectuează lucrări de amenajare a staţei pentru mijloacele de transport în faţa podului.

Potrivit lui Krasnoselski, podul este deschis pentru circulaţia camioanelor grele. La rândul său, partea moldovenească declară că Tiraspolul vrea să construiască „un terminal vamal internaţional”, în timp ce la şedinţa experţilor din 31 ianuarie s-a decis că podul poate fi traversat doar de camioane nu mai grele de 10 tone.

http://president.gospmr.org/press-sluzhba/novosti/vstrecha-s-belyakovim.html

Krasnoselski a convocat o şedinţă de bilanţ în ajunul alegerilor preşedintelui Rusiei

Liderul de la Tiraspol a convocat o şedinţă de bilanţ în ajunul alegerilor preşedintelui Rusiei cu reprezentanţii Sovietului Suprem, ai Guvernului, Comisiei Electorale Centrale, Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Uniunii Comunităţilor Ruse din Transnistria. El a reamintit că la 18 martie în Transnistria se vor deschide 24 de sectoare electorale.

În cadrul şedinţei a fost menţionat faptul că pregătirea sectoarelor a avut loc în strânsă cooperare cu Ambasada Rusiei în Moldova. Reprezentanţa diplomatică a amplasat în locuri publice 60 de mii de anunţuri „cu şapte informaţii necesare alegătorului”. În afară de asta, se va putea vota şi cu paşapoarte „expirate”, conform hotărârii Plenarei Curţii Supreme din Federaţia Rusă.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-15/prezident-pmr-vadim-krasnoselskiy-provyol-itogovoe-soveshchanie

Profesorii şi studenţii universităţii din Tiraspol vor putea studia la distanţă în cadrul învăţământului din Rusia

La Universitatea din Transnistria se implementează proiectul învăţământului la distanţă în cadrul platformei de instruire a Universităţii de Stat din Moscova, „Mihail Lomonosov”.

Studenţii transnistreni vor putea studia în felul acesta discipline inginereşti, umaniste şi economice. Ei vor căpăta ca atare două licenţe.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-15/prepodavateli-i-studenty-pgu-smogut-poluchit-rossiyskoe

Mai bine de 850 de decoraţii „25 de ani de la respingerea agresiunii armate împotriva Transnistriei au fost înmânate în Transnistria

La Parcani, Slobozia a avut loc o ceremonie de decorare a „apărătorilor” cu medaliile „25 de ani de la respingerea agresiunii armate împotriva Transnistriei”. Au fost înmânate 864 de medalii.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-16/bolee-850-nagrad-vruchili-parkanskim-zashchitnikam

Krasnoselski a vizitat o şcoală cu predare în limba română de pe malul stâng al Nistrului

El s-a întâlnit cu conducerea Liceului teoretic „Evrica”, instituţie cu predare în limba română. Potrivit afirmaţiilor sale, pentru Krasnoselski a fost important să viziteze şcoala „după semnarea, în luna noiembrie a anului trecut, a deciziei protocolare corespunzătoare”. El a reamintit că pe teritoriul Transnistriei funcţionează încă cinci instituţii de învăţământ similare.

Directorul Liceului, Eugenia Halus, i-a comunicat lui Krasnoselski că de la finele anilor ’80 ai secolului trecut e nerezolvată problema edificiului în care se află liceul. Instituţia este amplasată în incinta unei grădinţe de copii din Râbniţa, în condiţii impropriii. Transnistreanul a răspuns că Tiraspolul este gata să discute această chestiune cu Chişinăul.

Halus a mai vorbit despre problemele transportării de manuale prin vama transnistreană. Kransoselski a dispus vămii să ia măsurile cuvenite.

https://novostipmr.com/ru/news/18-03-16/prezident-v-rybnice-posetil-shkolu-s-obucheniem-na-latinskoy

GĂGĂUZIA

Şeful Direcţiei pentru relaţiile externe al Comitetului Executiv al Găgăuziei a fost reţinut de câteva echipaje de patrulare

Şeful Direcţiei principale pentru relaţiile externe a Comitetului Executiv al Găgăuziei, Vitali Vlah, a refuzat să se conformeze poliţiei din Comrat şi să tragă pe dreapta. După o urmărire îndelungată, patrula a reuşit să-l oprească.

Potrivit secretarului de presă al Inspectorului de Poliţie din Comrat, incidentul a avut loc în noaptea de 5 noiembrie 2017.

Surse ale deschide.md afirmă că înregistrarea video a apărut acum, deoarece la Comrat s-a înteţit lupta internă pentru putere între deputatul Partidului Democrat, Cornel Dudnic, şi başkanul Irina Vlah.

În secvenţele respective se vede că Vlah a încercat în repetate rânduri să ia legătura telefonică cu cineva, dar fără succes. Utilizatorul care a publicat materialul a presupus că Vitalii Vlah este ruda şi prietenul apropiat al başkanului Găgăuziei, Irina Vlah.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=196421961125345&id=100022726269606&ref=content_filter; https://deschide.md/ru/russian_news/social_ru/27911/Глава-управления-по-внешним-связям-Ирины-Влах-был-задержан-несколькими-экипажами-патрульной-службы.htm

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: