• Bucuresti -1º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov 1º C
  Cluj-Napoca -1º C
  Constanta 5º C
  Craiova -2º C
  Galati 0º C
  Iasi -4º C
  Suceava -6º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7081 LEI
  1 USD = 4.1377 LEI
  1 GBP = 5.3199 LEI
  1 CHF = 4.1501 LEI
  1 HUF = 1.4797 LEI
  1 BGN = 2.4073 LEI
  1 JPY = 3.7743 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 16 mai 2018

17 Mai, 11:14

Transnistria trăieşte actualmente într-o ameninţare permanentă, care vine concomitent din mai multe direcţii, afirmă REGNUM, citat de GAGAUZYERI.MD.

Revista

În primul rând, mulţumită trecerii Republicii Moldova la sistemul electoral mixt, Transnistria va primi două mandate în Parlament, ceea ce va transfera conflictul „în plan moldovenesc intern şi va exclude Federaţia Rusă din numărul de intermediari în procesul de reglementare”. Nu trebuie exclusă şi ameninţarea militară din partea R. Moldova, deoarece Forţele Armate participă mereu în cadrul diferitor programe ale NATO.

TRANSNISTRIA

Militarii ruşi aflaţi în Transnistria vor deschide un teren de paintball sportiv

Pe teritoriul orăşelului militar al Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria va fi inaugurat un teren de joacă destinat paintball-ului. Dimensiunile terenului corespund standardelor internaţionale ale paintboll-ului sportiv. La finele lunii mai, pe acest teren va avea loc un campionat la paintboll-ul sportiv cu participarea structurilor de forţă din regiune prin intermediul a 8 echipe.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-15/rossiyskie-voennosluzhashchie-v-pridnestrove-otkroyut-pole

Krasnoselski s-a întâlnit cu reprezentanţii mijloacelor locale de informare în masă

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a avut o întâlnire cu jurnaliştii. Prima întrebare care i-a fost pusă a vizat libertatea cuvântului în regiune. El a răspuns că Transnistria este „un stat democratic şi libertatea cuvântului aici există”. Krasnoselski a adăugat că în anul 2017 multe resurse de internet au fost blocate, „iar din anul 2017, deblocate”.

Răspunzând la întrebarea cu privire la ridicarea nivelului de viaţă în Transnistria, Krasnoselski a subliniat că multe întreprinderi au trecut „de la pierderi în anul 2016 la venituri în anul 2017”. La ora actuală, potrivit afirmaţiilor sale, trebuie lichidat deficitul bugetar, ca localnicii să simtă schimbările.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180515/70375

În afară de asta, el a declarat că pentru prima dată în toţii anii de existenţă a regiunii mai mulţi oameni au început să vină decât să plece. Şi diferenţa e de câteva mii de oameni. În acelaşi timp, el a menţionat insuficienţa de mână de lucru în condiţiile creşterii numărului de locuri de muncă, „cu câteva mii”.

„Iată acum apelez la toţi ambasadorii Uniunii Europene şi Uniunii Vamale de a vizita Forul economic din Transnistria spre a lua cunoştinţă de a economia statului nostru, de baza legislativă. Noi trebuie să fim interesanţi pentru investitor, ca să nu fim priviţi ca o ţară-paria, unde nu este respectat dreptul la proprietate, unde totul e secretizat etc.”

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-15/svoboda-slova-investicii-i-rabochie-mesta-vadim-krasnoselskiy

Mâine poate fi târziu

NEWSPMR.COM a publicat materialul lui Ghennadi Ciorbă, fostul conducător al Serviciului comunicaţii, informaţii şi mass-media al Transnistriei, în care se vorbeşte despre faptul că „politică în stare pură nu există: paşii politici se nasc din scopuri economice, sarcini şi condiţii”. Autorul sugerează că, în timpul, afacerile pot deveni stat.

„Cu cât mai mult se răsuceşte spirala procesului, cu atât mai multă va fi nemulţumirea în interiorul poporului Transnistriei şi cu atât mai mare va fi nevoia de o putere politică, ce se va putea opune monopolului politic şi economic. În cele din urmă, toate acestea pot lua forma protestului”, se spune în material. Iar „distrugerea statului va deveni punctul de plecare a nimicirii agentului economic”.

Pentru schimbarea situaţiei sunt propuses reforme de simplificare a organizării afacerilor, de  consolidare a independenţei justiţiei. Dar, observă autorul, asta conduce la concurenţă în domeniile economic şi politic, iar „cuvântul concurenţă este iritant pentru monopolist”.

http://newspmr.com/avtorskie-stati/17781

GĂGĂUZIA

Cine îşi va asuma în Rusia răspunderea pentru uciderea Transnistriei?

GAGAUZYERI.MD reproduce un material de pe REGNUM, în care se vorbeşte despre faptul că Transnistria trăieşte actualmente într-o ameninţare permanentă, care vine concomitent din mai multe direcţii.

În primul rând, mulţumită trecerii Republicii Moldova la sistemul electoral mixt, Transnistria va primi două mandate în Parlament, ceea ce va transfera conflictul „în plan moldovenesc intern şi va exclude Federaţia Rusă din numărul de intermediari în procesul de reglementare”. Nu trebuie exclusă şi ameninţarea militară din partea R. Moldova, deoarece Forţele Armate participă mereu în cadrul diferitor programe ale NATO.

În rândul al doilea, Ucraina se îndepărtează de la statutul de garant obiectiv: „Kievul, în reacţia sa la pericolul transnistrean, e gata să meargă destul de departe, fără a ţine cont nici de propriile pierderi economice, nici de pierderile de imagine, nici de posibilitatea deteriorării formatului 5+2”, menţionează publicaţia.

„În rândul al treilea, Occidentul rămâne sursa ameninţărilor directe şi indirecte. Ameninţările directe sunt legate de faptul că UE a asigurat exportul transnistrean pe pieţele europene şi acum poate dicta condiţii... În ceea ce priveşte ameninţările indirecte, ele constau în faptul că UE dispune de suficiente pârghii de influenţă asupa poziţiei Ucrainei şi R. Moldova”.

În afară de asta, poziţia Rusiei e calificată, în cadrul articolului, drept „neclară” şi se spune că miza curatorilor ruşi pe Dodon măreşte riscurile politice pentru interesele Transnistriei şi Rusiei.

În material este menţionat că în regiune există şi un pericol intern: „colaboraţioniştii”, în frunte cu liderul Partidului Comunist din Transnistria, deputatul Sovietului Suprem Oleg Horjan, precum şi fostul lider al regiunii,  Evgheni Şevciuk, numit drept „sponsorul financiar şi intermediarul în primirea de către Horjan a resurselor de la curatorii moscovişi, care au rămas nemulţumiţi de schimbul de putere de la finele anului 2016”.

http://gagauzyeri.md/politika/4024-kto-v-rossii-vozmet-na-sebya-otvetstvennost-za-ubiystvo-pridnestrovya.html

Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat în prima lectură legea cu privire la extinderea domeniului de aplicare a limbii găgăuze

Proiectul cu privire la extinderea domeniului de aplicare a limbii găgăuze, care a devenit obiectul unor discuţii în contradictoriu între deputaţi şi comunitatea de pedagogi din Găgăuzia, a fost totuşi adoptat în prima lectură. Proiectul prevede introducerea din 2019 în instituţiile de învăţământ a predării a două discipline în limba găgăuză şi majorarea salariului profesorilor care vor trece de la limba rusă la limba găgăuză de predare.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40451

La 11 mai au avut loc audieri publice asupra acestui proiect de lege. Proiectul a fost supus criticii de către directorii de şcoli, profesori, reprezentanţii asociaţiilor de părinţi, oamenii de artă şi comunitatea ştiinţifică. În opinia majorităţii celor care s-au pronunţat, proiectul de lege trebuie să fie perfecţionat, iar în formula în care a fost propus de către autorii săi poate crea premise pentru plecarea elevilor din şcoli şi grădiniţe.

http://nokta.md/reportage/это-огромное-зерно-раздора-как-прошли/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: