• Bucuresti 3º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov -3º C
  Cluj-Napoca 0º C
  Constanta -2º C
  Craiova 2º C
  Galati 0º C
  Iasi 3º C
  Suceava 1º C
  Timisoara 3º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 16 iulie 2018

17 Iulie, 09:54

NEWSPMR.COM publică un articol intitulat „Kozak se va apuca de federalizarea Moldovei”.

Revista

Autoarea, Elena Mîsina, scrie că numirea lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant special al lui Putin pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Moldova denotă faptul că „şeful Rusiei [...] mizează foarte mult pe victoria PSRM, al cărei lider informal este la ora actuală preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon – un oaspete frecvent în Rusia, care rosteşte cuvântări agreabile despre Rusia şi «nu prea» despre NATO şi integrarea europeană”.

TRANSNISTRIA

Experţii despre numirea lui Kozak

Vladimir Putin l-a numit pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin reprezentant special al preşedintelui pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Moldova. Directorul Biroului local de studii politice, Serghei Şikorov, consideră că numirea lui Kozak denotă că Moscova este „hotărâtă” să-şi „reîntoarcă influenţa în regiune”. „Asta înseamnă că Moscova nu mai intenţionează să întrebe Occidentul ce politică să promoveze aici. Pe direcţia asta, ea nu va face nicio concesie Occidentului”, a precizat Şirokov.

https://tsv.md/eksperty-o-naznachenii-kozaka/

Kozak se va apuca de federalizarea Moldovei

NEWSPMR.COM publică un articol intitulat „Kozak se va apuca de federalizarea Moldovei”. Autoarea, Elena Mîsina, scrie că numirea lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant special al lui Putin pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Moldova denotă faptul că „şeful Rusiei încearcă să fie corect, politic, înaintea următoarelor alegeri parlamentare din Moldova, unde mizează foarte mult pe victoria PSRM, al cărei lider informal este la ora actuală preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon – un oaspete frecvent în Rusia, care rosteşte cuvântări agreabile despre Rusia şi «nu prea» despre NATO şi integrarea europeană”.

Numindu-l pe Dmitri Kozak, Putin speră să scoată din „prăfuita” arhivă Memorandumul despre principiile fundamentale ale organizării de stat, elaborat de Tiraspol şi Chişinău cu participarea nemijlocită a lui Kozak în anul 2003. Acordul prevede crearea unui stat unificat: Republica Federativă Moldova în hotarele teritoriului RSSM de la 1 ianuarie 1990”, se spune în material.

„În Transnistria, noua numire e întâmpinată deocamdată extrem de prudent şi autorităţile vor urmări foarte atent acţiunile de mai departe ale lui Kozak. Noile autorităţile ale regiunii sunt foarte puţin familiarizate cu abordările şi metodele de lucru ale domnului Kozak. Totul se va  limpezi, mai mult sau mai puţin, după prima vizită a reprezentantului rus la Chişinău şi Tiraspol”, se conchide în articol.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/27

Reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE a criticat acţiunile Moldovei în raport cu Transnistria

Continuitatea abordărilor soluţionării paşnice a conflictului moldo-transnistrean a fost confirmată de reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE Alexandr Lukaşevici la şedinţa Consiliului permanent al OSCE de la Viena, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei. Alocuţiunea reprezentantului rus este un răspuns la raportul şefului Misiunii OSCE în Moldova Michael Scanlan, din 12 iulie. Lukaşevici a apreciat rolul tacticii „paşilor mici” pentru crearea unei atmosfere de încredere între părţi.

În pofida progresului în relaţiile dintre cele două ţări, reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE a menţionat că Moldova nu lasă încercările de a consolida pârghiile de influenţă asupra Transnistriei. Printre acestea: persecutarea politică a politicienilor şi oamenilor de afaceri, intensificarea, în cooperare cu Ucraina, a controlului vamal, piedicile în calea importurilor de combustibil şi lubrifianţi şi preparate medicale.

Lukaşevici a calificat drept distructivă rezoluţia adoptată de Adunarea Generală a ONU la iniţiativa Moldovei şi a unui şir de co-autori privind „Retragerea deplină şi necondiţionată a forţelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-13/postpred-rossii-pri-obse-raskritikoval-deystviya-moldovy-po

Experţii Chişinăului şi Tiraspolului au discutat probleme ale transportului feroviar

În biroul de la Chişinău al Misiunii OSCE în Moldova, la finele săptămânii trecute a avut loc o şedinţă a grupurilor de experţi al Chişinăului şi Tiraspolului asupra problemelor legate de transportul feroviar.

Părţile au discutat problemele existente în domeniul politicii tarifare la transportarea mărfurilor în Transnistria. Partea transnistreană a accentuat atenţia asupra necesităţii înlăturării barierelor administrative existente şi anume: asigurarea funcţionării depline a trecerii frontierei Slobodka – Colbasna, inclusiv şi pentru produsele petroliere.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-13/eksperty-ot-pmr-i-rm-obsudili-voprosy-zheleznodorozhnogo

În Transnisitria a început pregătirea pentru Ziua Republicii

Militarii ministerelor şi departamentelor de forţă din republică se pregătesc de parada consacrată celui de-al 28-lea jubileu al formării Transnistriei. La 2 septembrie, pe piaţa principală din Tiraspol va avea loc o paradă.

În august, după vacanţa de vară, militarilor li se vor alătura cadeţii – cursanţii Institutului Militar al Ministerului Afacerilor Interne, precum şi elevii Şcolii militare suvoroviste.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-16/podgotovka-k-paradu-ko-dnyu-respubliki-nachata

Operatorii Serviciului Vamal şi ai Ministerului Afacerilor Interne îşi perfecţionează aptitudinile de tragere

Tragerile practice din armele din dotare au avut loc pentru angajaţii subunităţilor operative ale Vămii, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

După instrucţiunile de rigoare privind tehnica securităţii, participanţii au îndeplinit două exerciţii: trageri în ţintă de la o distanţă de 25 de metri, precum şi tragerea practică. De notat că tragerile vor începe a purta un caracter regulat.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-14/operativniki-gtk-ottachivayut-masterstvo-v-strelbe

Şi angajaţii MAI au participat la trageri. Împărţiţi în trei grupuri, ei au lovit pe rând ţintele din automatele „Kalaşnikov”, pistoalele „Makarov” şi lunetele „Dragunov”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-13/uchebnye-strelby-dlya-sotrudnikov-mvd

Preşedintele comisiei pentru dezvoltarea mediului de afaceri: „Suntem interesaţi ca investitorii străini să vină anume la noi, nu la vecini

Preşedintele Comisiei pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi industriei, Victor Guzun, a făcut bilanţul sezonului parlamentar. Potrivit afirmaţiilor sale, Transnistria înţelege: ca investitorul străin să dorească iniţierea unei afaceri în regiune, e nevoie să-i fie create toate condiţiile de confort. „Anume acestui scop îi este subordonată activitatea tuturor ramurilor puterii. Sunteţi interesaţi ca investitorii străini să vină anume în republica noastră, iar nu la vecinii noştri”, a declarat el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-13/viktor-guzun-my-zainteresovany-v-tom-chtoby-inostrannye-investory

GĂGĂUZIA

La Comrat şi Ceadâr-Lunga au fost comemorate victimele tentative de lovitură de stat din Turcia

O placă evocând memoria celor care au murit în timpul tentativei de lovitură de stat din Turcia la 15 iulie 2016 a fost instalată în Ceadâr-Lunga.

Cea de-a doua aniversare a acestei tragedii a fost marcată în trecutele zile de odihnă la Comrat şi Ceadâr-Lunga. Persoanele oficiale au depus flori la memorial, iar cei prezenţi au lansat baloane de culoare alb-roşie.

Evenimentele de acum doi ani au fost evocate şi la Comrat pe piaţa centrală a capitalei găgăuze.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41689

Autorităţile locale şi partea turcă amenajează în cooperare Parcul Victoriei din Ceadâr-Lunga

Autorităţile locale şi trimişi ai oraşul turc înfrăţit Izmit amenajează Parcul Victoriei din oraşul Ceadâr-Lunga. Acest parc a fost îndrăgitul loc de odihnă al orăşenilor, dar, în urma ploilor torenţiale din anul 2016, a fost, practic, distrus. Autorităţile iau în prezent măsuri pentru restabilirea sa.

În paralel, au loc lucrări finanţate de conducerea oraşului Izmit. Partea turcă amenajează terenurile de baschet şi volei, zona pentru copii şi instalează dispozitive pentru exerciţii fizice.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41678

O revistă din Germania a scris despre Găgăuzia

DER SPIEGEL a publicat un fotoreportaj cu titlul „Imagini din Moldova: Gaga-wo?”. Materialul a fost pregătit de Alessandro Vinenzzi, care s-a aflat timp de câteva zile în regiune.

În textul de însoţire se spune că Găgăuzia este o regiune minusculă din Republica Moldova, despre care puţin ştiu. Autorul mai spune că Găgăuzia „este lipsită de ştranduri”, în schimb pe turişti aici îi aşteaptă „o cultură diversă, câmpuri uriaşe şi plantaţii de viţă-de-vie”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41685

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: