• Bucuresti -1º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov 1º C
  Cluj-Napoca -1º C
  Constanta 5º C
  Craiova -2º C
  Galati 0º C
  Iasi -4º C
  Suceava -6º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7081 LEI
  1 USD = 4.1377 LEI
  1 GBP = 5.3199 LEI
  1 CHF = 4.1501 LEI
  1 HUF = 1.4797 LEI
  1 BGN = 2.4073 LEI
  1 JPY = 3.7743 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din republica Moldova 15 mai 2018

16 Mai, 09:23

NEWSPMR.COM susţine că preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate Maia Sandu şi preşedintele Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc „nu vor lăsa Chişinăul din ghearele lor pur şi simplu. Ei vor găsi modul de a acţiona prin intermediul unor proxy – candidaţii proprii”. Drept care sursa citată susţine că „alegătorul trebuie să fie vigilent.

Revista

Lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei, confortul puterii municipale, infrastructura şi transportul nu sunt probleme locale, ci politică. Iar pretutindeni – unde e prezent Plahotniuc şi Sandu – în politică se observă o clară înclinaţie spre Occident, prea puţin folositoare şi aşa instabilei republici”.

TRANSNISTRIA

La Ministerul de Externe din Tiraspol a avut loc o întâlnire cu delegaţia Marii Britanii

Viceministrul de Externe din Transnistria, Alexandr Steţiuk, a avut o întâlnire cu delegaţia Marii Britanii, condusă de şeful grupului de evaluare anuală a proiectelor Fondului de preveniţie a conflictelor, asistenţă a stabilităţii şi securităţii, Ben Chalys. La întâlnire a participat, de asemenea, viceambasadorul Mariii Britanii în Republica Moldova, Alexandra  Gont.

Părţile au făcut un schimb de opinii privind starea proiectelor curente, realizate în Transnistria de către partea britanică. Accentul a fost pus pe mersul executării proiectului privind ameliorarea condiţiilor de asigurare a securităţii incendiare în republică.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-14/v-mid-pmr-proshla-vstrecha-s-britanskoy-delegaciey

Krasnoselski s-a întâlnit cu ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului de Externe al Rusiei

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului de Externe al Rusiei, Serghei Gubarev. Krasnoselski a menţionat că la întâlnirea în formatul 2+2 de la finele lunii curente vor fi discutate acordurile, procesul realizării lor şi perspectivele edificării dialogului de mai departe dintre Tiraspol şi Chişinău.

Gubarev a apeciat caracterul sistemic al interacţiunii dintre Transnistria şi Rusia. El a apreciat înalt rezultatele practice, obţinute în cursul dialogului dintre Transnistria şi Republica Moldova în decursul ultimelor luni, subliniid că „sarcina principală, azi, e de a face ca ceea ce e scris frumos pe hârtie să fie realizat la fel de frumos şi fără de blocaje”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-05-15/vstrecha-prezidenta-pmr-s-poslom-mid-rf-dogovoryonnosti-v

Războiul hibrid: Moldova împotriva pacificatorilor Rusiei

Moldova încearcă de mai mulţi ani să pună sub semnul îndoielii şi să discrediteze Rusia ca fundament al păcii pe malurile Nistrului, se spune într-un material realizat de către postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI

Experţii locali şi politicienii afirmă că împotriva operaţiunii de pacificare pe Nistru e purtat un război hibrid cu scopul de a-i alunga din regiune pe pacificatorii ruşi. În material e menţionat faptul că GOTR asigură, în Transnistria, desfăşurarea operaţiunii de pacificare şi păzeşte depozitele din preajma satului Colbasna. Cât timp liderul Moldovei se pronunţă, gratuit, în favoarea pacificatorilor ruşi, în realitate Chişinăul continuă să pună presiune, afirmă sursa citată.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180513/70183

Lupta pentru Moldova începe la Chişinău

Pe NEWSPMR.COM a apărut un material semnat de Ecaterina Borodina, în care sunt analizate apropiatele alegeri ale primarului de Chişinău. În opinia semnatarei, „miza pe cărţile pro- şi anti-ruse vor fi trăsăturile deosebitoare ale luptei politice interne în Moldova în acest an electoral.

Ea dă numele a trei candidaţi care, declară autoarea, cu referire la politologul Victor Ciobanu, au şanse  reale la alegeri: Silvia  Radu, „candidatul partidului de guvernământ al lui Plahotniuc”, Andrei Năstase, „un adevărat candidat proeuropean”, şi Ion Ceban, „în spatele căruia se află partidul serios al actualului preşedinte”.

Borodina reaminteşte că, în aprilie, Năstase a fost susţinut de Maia Sandu care „pretinde la rolul de patrioată independentă”. „Pe Maia, în genere, o iubesc americanii, Sandu este produsul pur al laboratorului Soros”, se spune în articol.

„Analiştii înclină spre faptul că astfel de factori precum Sandu şi Plahotniuc nu vor lăsa Chişinăul din ghearele lor pur şi simplu. Ei vor găsi modul de a acţiona prin intermediul unor proxy – candidaţii proprii. [...] Alegătorul trebuie să fie vigilent. Lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei, confortul puterii municipale, infrastructura şi transportul – acestea nu sunt probleme locale, ci politică. Iar pretutindeni unde e prezent Plahotniuc şi Sandu în politică se observă o clară înclinare spre Occident, prea puţin folositoare şi aşa instabilei republici”, se spune în material.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/17776

GĂGĂUZIA

Alianţa pentru Centenar vrea să adune 1 milion de semnături pentru Unire până la 1 septembrie

Alianţa pentru Centenar începe colectarea semnăturilor pentru reunificarea Moldovei cu România, transmite NOKTA.MD. Reprezentanţii Alianţei speră să adune 1 milion de semnături până la 1 septembrie. Semnăturile vor fi colectate în România, Republica Moldova şi în diaspora.

Potrivit organizatorilor, semnăturile vor fi mecanismul de declanşare a începerii referendumului de consultare în chestiunea procesului de reunificare a poporului român.

http://nokta.md/альянс-за-столетие-хочет-собрать-милл/

Câte locuri vor oferi universităţile din România

Publicaţia găgăuză NOKTA.MD a publicat ştirea despre faptul că în anii 2018-2019 universităţile din România vor oferi 6147 de locuri, atât pentru viitorii studenţi, cât şi pentru tinerii care aleg să-şi facă acolo masteratul sau doctoratul.

http://nokta.md/узнай-сколько-мест-предоставят-униве/

Turcia va oferi mai multe permise pentru transportatorii de mărfuri din  Republica Moldova

Moldova şi Turcia au semnat un protocol al Comisiei interguvernamentale mixte pentru transportul automobilistic internaţional, prin care e prevăzută majorarea numărului de permise pentru transportatorii de mărfuri moldoveni.

http://nokta.md/турция-предоставит-больше-разрешени-2/

Moldova a căpătat statutul de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice

Consiliul economic superior al Uniunii Economice Eurasiatice a votat pentru conferirea Moldovei a statutului de observator în cadrul acestei organizaţii. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

UEEA este o uniune internaţională de integrare, creată în baza Uniunii Vamale şi a Spaţiului Economic Unic şi funcţionând de la 1 ianuarie 2015. Actualmente, membrii acestei uniuni sunt Rusia, Armenia, Belarus, Kazaahstan şi Kârgâstan.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40439

Dodon promite „a nu mai face jocuri geopolitice”. Dar  nu el decide

GAGAUZYERI.MD reproduce un text al agenţiei ruse REGNUM, în care este descrisă primirea de către Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

REGNUM scrie că „Dodon dispune în Moldova de împuterniciri decorative, iar întreaga putere se află în mâinile oligarhului Vladimir Plahotniuc, liderul partidului de guvernământ, care desfăşoară o dură politică împotriva Rusiei”.

Anterior, parlamentarul socialist Vladimir Ţurcan deja a declarat că „Partidul Socialiştilor nu exclude probabilitatea creării unei coaliţii pro-moldoveneşti cu Partidul Democrat după alegerile parlamentare din 2018”.

http://gagauzyeri.md/politika/4038-dodon-obeschaet-ne-igrat-v-geopoliticheskie-igry-no-v-kakie-igry-igraet-moldaviya-reshaet-ne-on.html

Dodon aşteaptă cu nerăbdare schimbarea lui Rogozin

Preşedintele Dodon consideră ca nefiind „cea mai bună experienţă” perioada când vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost co-preşedintele comisiei interguvernamentale moldo-ruse şi speră că deja în cel mai apropiat timp să vadă un nou „responsabil de Moldova”.

http://gagauzyeri.md/politika/4036-dodon-s-neterpeniem-ozhidaet-zameny-rogozinu.html

Adunarea Populară a ignorat cea de-a 20-a aniversare a Codului Găgăuziei

Aniversarea a 20 de ani de la adoptarea Codului Găgăuziei a trecut neobservată pentru Adunarea Populară. La ora apariţiei ştirii, felicitările oficiale nu au apărut pe site-ul AD. Locuitorii Găgăuziei au fost felicitaţi cu ocazia jubileului de către başkanul Irina Vlah şi parlamentarul socialist Fiodor Gagauz.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40434

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: