• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 11º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 11º C
  Craiova 16º C
  Galati 13º C
  Iasi 14º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 14 septembrie 2018

15 Septembrie, 10:45

Preşedintele Turciei va efectua o vizită în Moldova şi Găgăuzia în perioada 17 – 18 octombrie. Informaţia a fost confirmată pentru GAGAUZINFO.MD de surse din cadrul Direcţiei principale pentru relaţiile externe a Găgăuziei. Cu prilejul vizitei lui Erdogan urmează a fi inaugurat edificiul Preşedinţiei din Chişinău, renovat cu susţinerea părţii turce.

revista

TRANSNISTRIA

Detaşamentul de reacţie rapidă „Nistru” a efectuat exerciţii

Detaşamentul de reacţie rapidă „Nistru al MAI din Transnistria a efectuat o ieşire în câmp în cadrul programului de pregătire de luptă. Scopul întreprinderii e de a ridica nivelul de pregătire alpină specială şi măiestrie a efectivului.

Luptătorii subunităţii speciale s-au deplasat pe versanţii carierei de piatră din Grigoriopol, au exercitat modalităţi de asigurare, şi-au consolidat deprinderile de efectuare a lucrărilor de salvare.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-13/dnestr-vyshel-v-pole

O navă sub pavilion moldovenesc a eşuat într-un port din regiunea Rostov

În portul Azov din regiunea Rostov a eşuat o navă de marfă, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu referire la DONDAY. Lucrurile s-au produs la 13 septembrie, aproape de miezul nopţii. La intrarea în canalul maritim Azov – Donsk nava a nimerit în ceaţă. După asta, s-a înclinat în dreapta.

Se ştie că avea la bord mai bine de 3,2 mii de tone de grâu. Surse din cadrul centrului de salvare şi coordonare au menţionat că nu există victime şi poluare ecologică.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-14/v-portu-rostovskoy-oblasti-selo-na-mel-sudno-pod-flagom-moldovy

GĂGĂUZIA

Preşedintele Turciei va efectua o vizită în Moldova şi Găgăuzia în perioada  17 – 18 octombrie

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va efectua în perioada 17 – 18 octombrie o vizită oficială în Moldova. În cadrul vizitei, înaltul oficial va vizita şi Găgăuzia. Informaţia a fost confirmată pentru GAGAUZINFO.MD de surse din cadrul Direcţiei principale pentru relaţiile externe a Găgăuziei. Cu prilejul vizitei lui Erdogan urmează a fi inaugurat edificiul Preşedinţiei din Chişinău, renovat cu susţinerea părţii turce

Programul vizitei preşedintelui turc prevede şi o vizită în Găgăuzia. Autorităţile Autonomiei desfăşoară o serie de pregătiri în acest scop.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42651

Curtea Supremă de Justiţie a anulat legea găgăuză cu privire la educaţie

Curtea Supremă de Justiţie a anulat legea Autonomiei  Găgăuze cu privire la educaţie la cererea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Instanţa a găsit că legea locală „contrazice legislaţia moldovenească”. Legea a fost adoptată de Adunarea Populară a Găgăuziei în anul 2016 şi prevedea luarea în considere a specificului regional, în special extinderea aplicării în procesul de învăţământ a limbii găgăuze, transmite GAGAUZINFO.MD cu referire la mass-media moldoveneşti.

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a contesta documentul în instanţă. Potrivit funcţionarilor din Chişinău, legea contrazice Constituţia şi legislaţia naţională în domeniul educaţiei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42652

Fiodor Gagauz a calificat drept cinică anularea de către Curtea Supremă de Justiţie a legii cu privire la educaţie

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării acuză autorităţile Autonomiei de nedorinţa de a dezvolta limba găgăuză, dar, în acelaşi timp, „dă peste mâini” pentru orice tentativă de a face un pas în acest sens. Prin astfel de metode cinice autorităţile Moldovei arată că nu recunosc Autonomia Găgăuziei, a declarat deputatul socialist Fiodor Gagauz.

„În felul acesta, după anularea împuternicirilor politice şi reducerea premeditată a potenţialului nostru administrativ pe calea închiderii la Comrat a birourilor serviciilor şi agenţiilor guvernamentale, autonomia s-a ciocnit de imposibilitatea de reglementa cele mai simple probleme ce se vizează studierea limbii găgăuze, dezvoltarea şi susţinerea procesului de învăţământ”, a declarat politicianul.

El a cerut Adunării Populare „să-şi asume răspunderea politică privind realizarea competenţelor pe care le are şi aprobarea noii legi a Găgăuziei referitoare la educaţie”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42658

Dudnik nu va candida la funcţia de deputat al Parlamentului, dar va rămâne în rândurile Partidului Democrat

Cornel Dudnik nu va candida la funcţia de deputat în circumscripţia uninominală Ceadâr-Lunga – Vulcăneşti. El a făcut această declaraţie în cadrul emisiunii „Linia directă” a postului de televziune GRT.

Deputatul a adăugat că „are alte planuri” şi că „mai curând va reuşi să le realizeze. La întrebarea moderatorului dacă va candida pe listele PD el a răspuns că „această chestiune rămâne deschisă”. „Eu rămân în politică şi în PD. Am nişte planuri pe care, cel mai probabil, le voi face publice”, a menţionat el.

Moderatorul s-a interesat, de asemenea, dacă politicianul va candida la funcţia de başcan al Găgăuziei. Dudnik a răspuns: „Haideţi să nu anticipăm”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42657

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: