• Bucuresti 11º C
  Baia Mare 11º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 10º C
  Constanta 9º C
  Craiova 10º C
  Galati 12º C
  Iasi 13º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8246 LEI
  1 USD = 4.4133 LEI
  1 GBP = 5.4549 LEI
  1 CHF = 4.5646 LEI
  1 HUF = 1.3206 LEI
  1 BGN = 2.4668 LEI
  1 JPY = 4.1005 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 13 noiembrie 2018

14 Noiembrie, 09:29

„UE înţelege că Krasnoselski are temeiuri să nu aibă încredere în Chişinău, dar vrea să ajute părţile să caute un compromis. Uniunea Europeană este interesată de faptul ca la hotarele ei să nu existe un conflict nereglementat.

Revista

Pentru UE este, de asemenea, important, să lege mai strâns Transnistria de sine, detaşând-o de Moscova, considerată duşman. Iată de ce Michalko i-a promis lui Krasnoselski noi întâlniri cu Uniunea Europeană şi negocieri asupra tuturor problemelor care frământă Transnistria. În relaţiile comerciale cu UE, Tiraspolul va primi, cel mai probabil, noi preferinţe, iar Chişinăul – un avertisment, cum a procedat recent în privinţa Găgăuziei, de a nu exercita presiuni asupra regiunii”, se spune într-un articol publicat recent pe NOVOSTI PMR.

TRANSNISTRIA

Krasnoselski: anume Moldova i-a dat Transnistriei independenţa

Liderul separatist de la Tiraspol a declarat în cadrul recentei şedinţe a „parlamentului  tinerilor” din regiune că „anume Moldova i-a dat Transnistriei independenţa”.

Potrivit afirmaţiilor sale, Transnistria, ca stat, a apărut în momentul prăbuşirii Uniunii Sovietice şi al „paradelor suveranităţilor”, care i-au urmat. „Moldova a ieşit din componenţa RSSM, noi am rămas o parte a ei şi am fost aşa încă un an, până la dezmembrarea Uniunii Sovietice. Când URSS s-a destrămat, noi am căpătat independenţa. Din punctul de vedere al dreptului internaţional, anume Moldova i-a conferit Transnistriei independenţă”, a spus el.

Krasnoselsksi a amintit, de asemenea, de evenimentele din anul 1992, observând că „partea moldovenească aşa nu a dat o notă juridică celor întâmplate”.

„Până în prezent, din partea politicienilor Republicii Moldova, nu există o condamnare a atacurilor teroriste asupra Transnistriei şi crimelor comise împotriva umanităţii. Despre ce fel de garanţii pot vorbi politicienii moldoveni, când nu există aprecierea crimelor din anii trecuţi? Fără de aceste aprecieri juridice nu există mişcare înainte din punctul de vedere al dialogului politic”, a afirmat sursa citată.

Liderul de la Tiraspol a adăugat că „Transnistria este, azi, un stat democratic în toată puterea cuvântului, cu toate atributele inerente acestui statut”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-12/prezident-gosudarstvu-vazhen-vzglyad-molodezhi-na-perspektivy

Expert transnistrean: Tiraspolul nu vrea să participe la jocurile politice ale Chişinăului

Se ca încerca implicarea Transnistriei în procesele politice externe ale Moldovei. Opinia a fost exprimată de directorul Biroului pentru studii politice, Serghei Şirokov, într-un interviu acordat postului de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI.

Potrivit afirmaţiilor sale, se va încerca implicarea regiunii „în aceste fine sisteme de interacţiune dintre Moldova şi Rusia, Moldova şi SUA, Moldova şi UE”, iar sarcina Tiraspolului „e de a-şi apăra punctual poziţia”.

El a menţionat că într-o asemenea situaţie există riscuri de compromitere a oricăror acorduri bilaterale”. „Evident că orice acorduri dintr-o parte vor fi percepute de către partea cealaltă drept provocări şi vor fi torpilate orice ţinte şi intenţii, care pot fi încheiate la etapa actuală. De aceea noi nu vrei să fi participanţi ai spectacolului, noi nu vrem să ne implicăm în acest show electoral. Dar dacă e să vorbim despre negocieri şi despre relaţiile noastre reciproce, atunci suntem gata de întâlnire, despre asta şi preşedintele nostru a declarat, dar numai dacă va fi o agendă constructivă”, a precizat politologul transnistrean.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-12/ekspert-pridnestrove-ne-hochet-igrat-vo-vneshnepoliticheskih-igrah

De ce NATO e chemat la Bulboaca

Zilele trecute e devenit cunoscut faptul că Moldova se pregăteşte de exerciţii comune cu NATO pe teritoriul său. Ministrul Apărării al Republicii Moldova a declarat că a purtat negocieri cu conducerea Alianţei Nord-Atlantice în ceea ce priveşte desfăşurarea de exerciţii militare comune. Într-un articol publicat pe NEWSPMR.COM se spune că „aceasta este o pregătire a trupelor speciale, inclusiv ale Moldovei, pentru cazul „dezgheţării conflictului cu Transnistria”.

„Manevrele, cel mai probabil, vor fi organizate în centrul de instruire de la Bulboaca, care se află la 30 km de Tiraspol, la 20 de kilometri de la Bender, iar până la Zona de securitate e genere o azvârlitură de băţ. [...] Mulţumită prezenţei pacificatorilor pe malul stâng al Nistrului, un conflict deschis este puţin probabil. Dar există o mare probabilitate de apariţie a unor provocări: focuri de din armă, trase asupra liniei de hotar, „ucideri de civili” sau de oameni otrăviţi cu un gaz necunoscut dinaintea mass-media internaţionale. Transnistrieni, fiţi vigilenţi. Poate că promisele exerciţii deja au început!”, se spune în articol.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/645

Revizuirea relaţiilor cu UE

Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a vizitat săptămâna trecută Tiraspolul, după ce liderul separatist a declarat că nu crede în garanţiile promise de Chişinău republicii, în cazul revenirii ei de facto în componenţa Moldovei.

În cadrul întrevederii cu reprezentanţii Uniunii Europene, Michalko a cerut revuzuirea acordurilor încheiate anterior cu Chişinăul, precum şi discutarea problemelor privind relaţiile cu UE.

„UE înţelege că Krasnoselski are temeiuri să nu aibă încredere în Chişinău, dar vrea să ajute părţile să caute un compromis. Uniunea Europeană este interesată de faptul ca la hotarele ei să nu existe un conflict nereglementat. Pentru UE este, de asemenea, important, să lege mai strâns Transnistria de sine, împingând-o de la Moscova, trecută în scripte ca duşman. Iată de ce Michalko i-a promis lui Krasnoselski noi întâlniri cu Uniunea Europeană şi negocieri asupra tuturor problemelor care frământă Transnistria. În relaţiile comerciale cu UE, Tiraspolul va primi, cel mai probabil, noi preferinţe, iar Chişinăul – un avertisment, cum a procedat recent în privinţa Găgăuziei – a nu exercita presiuni asupra regiunii”.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/5677

Ziua Forţelor Rachetare şi Artileriei din Transnistria va fi marcată prin trageri

La 16 noiembrie, la Tiraspol vor avea evenimente de proporţii, consacrate Zilei Forţelor Rachetare şi Artileriei.

La 9:00 va avea loc un miting lângă memorialul Gloriei şi ceremonia depunerii de flori, cu participarea militarilor şi veteranilor. Apoi oaspeţii vor vedea trageri de amploare şi toate felurile de arme de care dispune Transnistria. Va fi vernisată şi o expoziţie de tehnică şi armament.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-13/den-raketnyh-voysk-i-artillerii-otmetyat-pokazatelnymi-strelbami

Le vor fi oare returnaţi banii constructorilor transnistreni?

Companiilor transnistrene care au fost trase pe sfoară ca urmare a construcţiilor în cadrul proiectului „Integrarea eurasiatică” vor fi parţial despăgubite pierderile fiscale. El a construit timp de câţiva ani obiecte de menire socială, dar în cele din urmă au fost târâţi într-o mare escrocherie. Lucrul a fost prestat la timp, dar oamenii nu şi-au primit banii.

Actualmente, pierderile sunt compensate de Tiraspol, pe calea reducerii plăţilor fiscale. Din 40 de companii minţite, doar 10 îşi vor primi banii. E vorba de un total de 2 milioane de dolalari

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20181109/76503

GĂGĂUZIA

Liderii mondiali nu au preluat imaginea de la întâlnirea cu Dodon pe reţelele lor sociale

Aflându-se la Paris, unde a avut loc Forul Păcii şi evenimente prilejuite de Centenarul încheierii celui de-al doilea război mondial, Dodon a publicat pe reţelele sociale şi pe site-ul Preşedinţiei imagini în care apare împreună cu lideri politici de talie mondială. El a publicat, de asemenea, imagini cu Klaus Iohannis şi Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, ţară în care deja de doi ani nu a efectuat o vizită oficială.

Niciunul dintre interlocutorii săi nu a publicat vreo imagine comună şi nu a pomenit de dialogul cu Dodon.

http://nokta.md/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B5/

„Niciun fel de cult al personalităţii, el este prietenul nostru”. Vlah a comentat organizarea vizitei lui Erdogan în Găgăuzia

Başcanul Găgăuziei a fost oaspetele uneia dintre emisiunile moldoveneşti, în cadrul căreia prezentatoare a afirmat că în Găgăuzia există un cult al personalităţii preşedintelui turc. Vlah nu a fost de acord. Ea a explicat că nu există niciun cult al personalităţii, iar primirea plină de fast nu înseamnă decât că Erdogan este prietenul găgăuzilor.

La 18 octombrie, în legătură cu vizita lui Erdogan a fost a fost anunţată zi liberă şi zeci de străzi au fost blocate. Orăşenii se pregăteau des-de-dimineaţă de întâmpinarea lui Ergodan. Pe strada Lenin, s-au constituit, într-un coridor viu, elevi şi profesori. Ei ţineau în mâini drapele ale Turciei, Moldovei şi Găgăuziei. Portrete imense ale lui Erdogan ornau Comratul.

http://nokta.md/%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%82%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%BD-%D0%BD%D0%B0%D1%88-%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: