• Bucuresti 26º C
  Baia Mare 24º C
  Brasov 22º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 24º C
  Craiova 26º C
  Galati 25º C
  Iasi 24º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 26º C
 • 1 EUR = 4.8423 LEI
  1 USD = 4.2788 LEI
  1 GBP = 5.3932 LEI
  1 CHF = 4.5427 LEI
  1 HUF = 1.3687 LEI
  1 BGN = 2.4758 LEI
  1 JPY = 3.9963 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 13 iulie 2018

15 Iulie, 07:02

Tentativele de a actualiza pe platformele Adunării Parlamentare a OSCE şi Alianţei Nord-Atlantice discursul despre eliminarea prezenţei militare ruse din Transnistria sunt un pas de confruntare ce nu duce nicăieri, ce duce, de fapt, la agravarea situaţiei din jurul Transnistriei.

Revista

În felul acesta a comentat Ministerul Afacerilor Externe al Transnistriei declaraţia AP a OSCE şi NATO cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei. „Pe fundalul aprofundării timp de mai mulţi ani a cooperării dintre Moldova şi NATO, astfel de precedente ale amestecului acestui bloc politico-militar în procesul de menţinere a păcii pe Nistru sunt apte să submineze arhitectura securităţii, constituită de-a lungul deceniilor”, a subliniat sursa citată.

TRANSNISTRIA

NATO s-a conectat la declaraţiile împotriva Rusiei

Şefii de sate şi guverne din 29 de ţări-membre ale NATO i-au cerut Rusiei să-şi retragă forţele din Moldova, Ucraina şi Georgia, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA cu refereire la mass-media ruse.

„Ne reiterăm sprijinul în favoarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova în cadrul hotarelor lor recunoscute internaţional. În conformitate cu angajamentele noastre internaţionle, cerem Rusiei să-şi retragă forţele pe care le-a amplasat în toate cele trei ţări fără acordul lor”, se spune în Declaraţia Alianţei Nord-Atlantice, adoptată în prima zi a summit-ului de la Bruxelles.

„După constrângerea Republicii Moldov la pace, Federaţia Rusă a devenit un garant al păcii şi stabilităţii pe malurile Nistrului”, scrie publicaţia.

În componenţa forţelor comune de menţinere a păcii intră 402 de militari ruşi, 429 de militari transnistreni, precum şi zece observatori militari din partea Ucrainei. Pacificatorii îşi fac serviciul în cadrul a 15 posturi fixe şi puncte de trecere şi control, care sunt amplalsate în sectoarele-cheie ale Zonei de Securitate.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-12/nato-podklyuchilsya-k-antirossiyskim-zayavleniyam

România va cere fortificarea prezenţei NATO în Marea Neagră

Bucureştiul intenţionează să obţină o prezenţă ranforsată a Alianţei Nord-Atlantice în zona Mării Negre, le-a declarat jurnaliştilor preşedintele ţării Klaus Iohannes la Bruxelles, la sumit-ul NATO, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

„În luna octombrie, Iohannis declara în cadrul şedinţei Adunării Parlamentare a Alianţei Nord-Atlantice, la Bucureşti, că NATO nu ameninţă Rusia, deoarece activitatea blocului este îndreptată spre pace, iar nu spre război. Câteva săptămâni mai târziu, MAI al Federaţiei Ruse a condamnat rezoluţia adoptstă la Bucureşti privind Marea Neagră, în care Rusia a fost acuzată de acţiuni agresive”, menţionează publicaţia.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-13/rumyniya-potrebuet-usileniya-prisutstviya-nato-v-chernom-more

MAE din Transnistria: precedentele amestecului în procesul de menţinere a păcii sunt apte să submineze arhitectura securităţii

Tentativele de a actualiza pe platformele Adunării Parlamentare a OSCE şi Alianţei Nord-Atlantice discursul despre eliminarea prezenţei militare ruse din Transnistria sunt un pas de confruntare ce nu duce nicăieri, ce duce, de fapt, la agravarea situaţiei din jurul Transnistriei. În felul acesta a comentat Ministerul Afacerilor Externe al Transnistriei declaraţia AP a OSCE şi NATO cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei.

„Pe fundalul aprofundării timp de mai mulţi ani a cooperării dintre Moldova şi NATO, astfel de precedente ale amestecului acestui bloc politico-militar în procesul de menţinere a păcii pe Nistru sunt apte să submineze arhitectura securităţii, constituită de-a lungul deceniilor”, a subliniat sursa citată.

Externele din Transnistria au criticat, de asemenea, OSCE, declarând că „apelurile la demolarea, de facto, a formatului în exerciţiu de menţinere a păcii din partea ţărilor-membre ale OSCE denotă poziţia dublă şi angajată a acestei organizaţii şi pun sub semnul întrebării obiectivitatea abordărilor sale ale situaţiei din jurul Transnistriei”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-12/mid-pmr-precedenty-vmeshatelstva-v-mirotvorcheskiy-process

Kozak va deveni reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Moldova

Rusia a instituit funcţia de reprezentant special al preşedintelui pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu Moldova. Prin decretul preşedintelui Vladimir Putin, în această funcţie a fost numit vicepremierul rus Dmitri Rogozin, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Kozak a devenit cunoscut în Moldova după elaborarea în 2003 a planului de reglementare a conflictului transnistrean. Documentul prevedea federalizarea Republicii Moldova şi oferirea Transnistriei şi Găgăuziei a unor împuterniciri largi în determinarea politicii externe. Documentul a fost parafat de către preşedintele de atunci Vladimir Voronin şi de liderul separatiştilor Igor Smirnov. În ultimul moment, însă, Voronin s-a răzgândit şi a refuzat să semneze documentul.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-12/v-rossii-vveli-dolzhnost-specpredstavitelya-prezidenta-po

GĂGĂUZIA

Carina Ţurcan este acuzată de transmiterea de documente către Serviciul de Informaţii şi Securitate al Moldovei

Fostul top-manager al „Inter RARO” Carina Ţurcan este acuzată de transmiterea proiectului documentului Ministerului Energiei către serviciul de recunoaştere moldovenesc. Anunţul a fost făcut pe Facebook de către avocatul Ivan Pavlov, cu referire la materialele din dosarul Ţurcan, transmite NOKTA.MD, citând mijloace de informare în masă din Rusia.

Potrivit anchetei, în septembrie 2015, Ţurcan a transmis serviciilor speciale moldoveneşti versiunea electronică a „proiectului documentului Ministerului Energiei privind unele aspecte ale acţiunilor companiilor energetice ruse pe culoarul cooperării internaţionale”.

La 19 iunie, Ţurcan a fost arestată sub acuzaţia de spionaj. Mass-media a comunicat, pe surse, că îi este incriminat spionajul în favoarea României

http://nokta.md/карину-цуркан-обвиняют-в-передаче-док/

SUA cer retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei

Congresul SUA a aprobat o rezoluţie cu privire la susţinerea ţărilor din Europa de Est şi NATO. Rezoluţia condamnă agresiunea rusă în regiune şi cere retragerea trupelor şi muniţiilor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Ucrainei, Georgiei şi Moldovei. În document se conţine apelul către aliaţii din Europa şi ONU în scopul exercitării presiunii asupra guvernului Rusiei în conformitate cu angajamentele sale internaţionale, transmite NOKTA.MD.

http://nokta.md/сша-требуют-вывода-российских-войск-с/

Ferma de lapte din Tomai a fost vizitată de experţi din UE şi Estonia. Ei intenţionează să elaboreze un plan de dezvoltare a sectorului

Membrii Asociaţiei naţionale a producătorilor de lapte din Polonia au vizitat ferma de lapte din Tomai, „Docsancom” şi au avut o întevedere cu şeful Direcţiei agricultură a Găgăuziei, Alexandr Kendileghean. Vizita a fost efectuată graţie susţinerii partenerilor din UE.

http://nokta.md/фото-молочную-ферму-в-томае-посетили-э/

Unei originare din Vulcăneşti i s-a cerut să părăsească Rusia

Luptătoarea UFC Alexandra Albu, care locuieşte şi se antrenează de mai mult timp în Rusia, a declarat că i-a fost refuzată şederea temporară şi i se cere să părăsească ţara. Refuzul se datorează unei erori de procedură, a precizat Abu, potrivit GAGAUZINFO.MD care citează EAGLES.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41663

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: