• Bucuresti 19º C
  Baia Mare 20º C
  Brasov 19º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 19º C
  Craiova 21º C
  Galati 19º C
  Iasi 18º C
  Suceava 17º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.8731 LEI
  1 USD = 4.1224 LEI
  1 GBP = 5.3888 LEI
  1 CHF = 4.5473 LEI
  1 HUF = 1.3352 LEI
  1 BGN = 2.4916 LEI
  1 JPY = 3.9325 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 13 decembrie 2018

15 Decembrie, 09:42

„Autorităţile pro-occidentale ale Moldovei s-au discreditat destul în ochii locuitorilor republicii, dar «stăpânii» lor nu văd, într-un mod deja bătător la ochi, o alternativă pentru marionetele lor, de aceea au hotărât să pună umărul acolo unde democraţia nu ajută.

Revista

Astfel, către alegerile parlamentare au început să fie pregătite nu doar forţele politice ale republicii, dar şi Alianţa Nord-Atlantică, care şi-a propus să-şi aducă protejaţii în organul legislativ. Rolul-cheie în acest sens îl joacă Centrul de Informare şi Documentare NATO de la Chişinău. Anume această structură este epicentrul operaţiunii propagandistice de proporţii”, se spune într-un material publicat pe site-ul GAGAUZYERI.MD.

TRANSNISTRIA

Dodon vrea să-i vorbească lui Krasnoselski

„Preşedintele Republicii Moldova îşi doreştşe o întrevedere cu şeful statului transnistrean Vadim Krasnoselski. Şi ţine ca această întrevedere să aibă loc cât mai curând – până la finele anului curent. În opinia sa, acest lucru poate urni din loc procesul de negocieri moldo-transnistrean”, susţine semnatarul unui text apărut pe NEWSPMR.COM.

„El şi-a exprimat speranţa că întrevederea va avea loc, deşi Vadim Krasnoselski, din cauze inexplicabile, preferă să evite întâlnirile. Cauza, totuşi, e simplă: Dodon nu decide nimic la ora actuală în ţara sa. El este, în esenţă, o nulitate politică. În legătură cu asta, preşedintele Transnistriei a făcut anterior aluzia că nu vede sensul de a purta discuţii sterile”, e menţionat în articol.

„Cauza – vizibilă cu ochiul neînarmat – a grabei lui Igor Dodon sunt alegerile parlamentare din Moldova, planificate pentru 24 februarie 2019. Moldova este o republică parlamentară, de aceea sfârşitul iernii de la anul va deveni decisiv pentru viitorul politic al Partidului Socialiştilor şi al liderului lor informal Igor Dodon. Succesul pe direcţia transnistreană poate adăuga un număr substanţial de voturi în puşculiţa lor electorală”, consideră autorul.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/1382

În Transnistria a fost analizată influenţa reţelelor sociale

Zilele trecute, Institutul de Studii Social-politice şi Dezvoltare Regională a desfăşurat o întâlnire consacrată reţelelor sociale. A fost efectuată analiza segmentului transnistrean, între altele a Facebook.

A fost prezentat un studiu asupra activismului politicienilor locali pe Facebook. Cu acest prilej, a fost menţionat faptul că reţelele sociale încă n-au pătruns realmente în viaţa profesională a politicienilor din partea locului. O jumătate dintre deputaţii Sovietului Suprem, spre exemplu, nu au în genere conturi pe Facebook. 18% au pagini personale, dar activismul lor tinde spre zero. Şi doar 28% din totalul parlamentarilor au conturi pe această reţea şi le administrează. Printre ei se remarcă Oleg Vasilati şi Andrei Safonov, care au cel mai înalt activism de publicare.

Dintre membrii guvernului, doar 19% au conturi pe Facebook. Niciunul dintre conturile în cauză nu au pregnanţă individuală.

Experţii au subliniat că pe segmentul transnistrean cea mai populară este comunicarea în cadrul grupurilor.

http://newspmr.com/novosti-pmr/obshhestvo/2166

GĂGĂUZIA

Occidentul a găsit modul de a-şi menţine controlul asupra Moldovei: tineretul republicii e pregătit în vederea revoluţiei

„Autorităţile pro-occidentale ale Moldovei s-au discreditat destul în ochii locuitorilor republicii, dar «stăpânii» lor nu văd, într-un mod deja bătător la ochi, o alternativă pentru marionetele lor, de aceea au hotărât să pună umărul acolo unde democraţia nu ajută. Astfel, către alegerile parlamentare au început să fie pregătite nu doar forţele politice ale republicii, dar şi Alianţa Nord-Atlantică, care şi-a propus scopul de a-şi aduce protejaţii în organul legislativ. Rolul-cheie în acest sens îl joacă Centrul de Informare şi Documentare NATO de la Chişinău. Anume această structură este epicentrul operaţiunii propagandistice de proporţii”, se spune într-un material publicat pe site-ul GAGAUZYERI.MD.

„Vara, la baza Centrului, cu susţinerea reprezentanţei permanente a României a fost deschisă aşa-zisa «Şcoală de securitate», unde celor invitaţi li s-a vorbit despre stabilitatea regională şi rolul NATO în asigurarea acestei stabilităţi. Erau preferaţi cei care se pretau uşor sugestionării pot transmite «cunoştinţele» căpătate în sânul maselor. Pe toţi «aleşii» îi unea un singur lucru şi anume tinereţea. Lor li se altoiau valorile occidentale, aidoma unui virus pe care aceia trebuiau pe urmă să-l colporteze în mase. În acelaşi timp, ei puteau şi să nu bănuiască faptul că devin o armă într-o mare aventură politică. După toate, «Şcoala de securitate» şi-a dovedit eficacitatea, căci foarte curând o asemenea practică a fost repetată şi în regiunile Moldovei. Încă astă vară astfel de evenimente au avut loc la Bălţi şi Cahul, conform metodelor şi sub conducerea instructorilor Alianţei”, menţionează autorii articolului.

În articol se spune că cheltuielile de organizare au fost acoperite de către Departamentul de Stat al SUA şi Direcţia pentru relaţiile cu publicul din cadrul NATO, „care se pregăteau de alegerile parlamentare în Moldova nu mai puţin decât partidele locale”. În opinia semnatarilor, „astfel de metode deja au fost probate nu departe de Moldova – în Ucraina. Deznodământul a fost Maidanul, care a aruncat pentru mulţi ani ţara în criză şi a servit drept început al sângerosului război în Donbas”.

http://gagauzyeri.md/politika/4851-zapad-nashel-sposob-uderzhat-kontrol-nad-moldovoy-molodezh-respubliki-gotovyat-k-revolyucii.html

Deputaţii îi cer din nou başcanului să prezinte un raport de activitate. Vlah refuză

La şedinţa din 7 decembrie a organului legislativ al Găgăuziei, deputaţii, în prezenţa başcanului Irina Vlah, au abordat încă o dată chestiunea unui raport al şefului autonomiei privind activitatea desfăşurată şi cheltuierea mijloacelor bugetare. În replică, Vlah a spus că deputaţii pot merge şi afla de la direcţii informaţiile care îi interesează. În acelaşi timp, başcanul le-a sugerat să nu caute capăt de gâlceavă şi a observat că în privinţa Comitetului Executiv se poartă «un război politic murdar»”.

Deputatul Serghei Cimpoieş a întrebat când li se vor oferi deputaţilor documentele asupra lucrărilor de construcţie, de renovare şi a altor obiecte pentru care au fost cheltuite mijloace din bugetul Găgăuziei.

Irina Vlah i-a recomandat să vină la direcţie şi să ceară acolo informaţiile care îl interesează. „Noi nu avem informaţii clasate. Am tot fost controlaţi de-a lungul şi de-a latul, începând de la Curtea de Conturi şi terminând cu Centrul Naţional Anticorupţie. Numărul de controale care au loc în cadrul Comitetului Executiv n-a fost, probabil, simţit de niciun comitet executiv în persoana antecesorilor mei. Voi ştiţi că există comenzi speciale ale anumitor deputaţi ai Parlamentului. Ştiţi de la care partid, pe toate le ştiţi”, a declarat Vlah.

În afară de asta, Vlah a încercat să-i convingă pe deputaţi că în jurul ei şi al Comitetului Executiv are loc „o luptă politică murdară”, iar în ceea ce o priveşte a fost făcută o comandă politică. Pe cine l-a avut în vedere, Vlah nu a precizat, menţionând doar că „ştiu toţi”.

http://nokta.md/%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D0%BC%D1%8B%D0%B9-%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B5%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5/

O delegaţie din Găgăuzia studiază experienţa Tatarstanului de a atragere a investiţiilor şi dezvoltare a zonelor industriale

O delegaţie reprezentativă condusă de prim-vicepreşedintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, Vadim Ceban se află în Tatarstan, în cadrul unei vizite de lucru. Scopul deplasării e de a studia posibilităţile atragerii de investiţii ale companiilor locale în zonele economice libere ale Găgăuziei, transmite GAGAUZINFO.MD.

Delegaţia din Găgăuzia s-a întâlnit cu conducerea Ministerului Economiei al Republicii Tatarstan. După cum a menţionat adjunctul başcanului, Vadim Ceban, în cadrul întâlnirii a fost vorba despre posibilităţile dezvoltării zonelor economice libere care se află pe teritoriul Găgăuziei prin atragerea de investiţii din Tatarstan.

Direcţiile prioritare, potrivit lui Ceban, sunt produsele din polimeri, furnizarea de produse petroliere şi petrochimice, producţia de bitum pentru construcţia de drumuri.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44222

Dudoglo a spus de ce nu e susţinut de Rusia

Fostul parlamentar democrat Nicolai Dudoglo a explicat, pe un post de televiziune din Moldova, de ce a pierdut pentru a treia oară alegerile başcanuluii Găgăuziei în anul 2015. Potrivit afirmaţiilor pe care le-a făcut, reputaţia sa a fost compromisă din cauza Partidului Democrat.

„Fiind membri al PD, care nu este binevenit în Găgăuzia, voi spune că am pierdut foarte mult. Dacă nu aş fi intrat în PD, atunci, cu siguranţă, aş fi fost başcan al Găgăuziei. Căci anume în acel moment asta a jucat un rol esenţial. Găgăuzia rusofonă a votat pentru candidatul susţinut de partidul mai apropiat Rusiei”, a spus Dudoglo.

El a ţinut totuşi să sublinieze că aflarea sa în cadrul PD „a fost în genere un mare plus pentru Găgăuzia”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44227

La Comrat apar bannere cu imaginea lui Dodoon, „care încă nu a hotărât dacă va candida la alegerile parlamentare”

Cu toate că preşedintele Igor Dodon încă nu a hotărât dacă va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie, la Comrat apar bannere cu imaginea sa. Toate poartă inscripţia „Vine timpul nostru. Împreună, vom obţine schimbări în bine”. Textul e scris în două limbi: în cea de stat şi în rusă.

Anterior, Dodon spunea că până la 24 ianuarie – dată până la care pot fi întocmite liste ale candidaţilor la funcţia de deputat – el va decide dacă îşi va înainta candidatura la alegerile parlamentare din 2019. În acelaşi timp, şeful statului nu consideră că nu are dreptul de a candida. „În 27 de ani de independenţă nu a fost caz când preşedintele să nu fi avut dreptul de a candida, inclusiv când a fost ales de către parlament, inclusiv domnii Snegur şi Lucinschi (aleşi prin vot direct). Ei nu au avut atunci niciun fel de restricţii”, a declarat Dodon.

http://nokta.md/%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D1%8E%D1%82%D1%81%D1%8F-%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B5%D1%80%D1%8B-%D1%81-%D0%B8%D0%B7/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: