• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 13 aprilie 2018

14 Aprilie, 13:40

NEWSPMR.COM scrie că UE şi SUA „nu mai vor să aloce fonduri Chişinăului în cadrul Asocierii europene” din cauza „corupţiei, lipsei reformelor necesare şi a conflictului neîngheţat cu Transnsitria”.

Revista

Potrivit sursei citate, anul curent poate fi ultimul pentru majoritatea parlamentară, fapt de care sunt conştienţi „cei de peste ocean, dovadă recenta vizită în Moldova a congresmenului William Ballarad Hurd (fost angajat al CIA)”. Portalul citează o sursă anonimă, potrivit căreia liderului PD Vlad Plahotniuc i-au fost prezentate condiţiile în care îşi poate menţine autoritatea şi banii: „Una este lichidarea Transnistriei, mai exact a autorităţilor pro-ruseşti, prin intermediul organizaţiilor necomerciale (care sunt mai mult de 2000 în Transnistria)”.

TRANSNISTRIA

Moldova ridică din nou chestiunea retragerii pacificatorilor din Transnsitria

„Prim-ministrul Moldovei Pavel Filip a declarat că retragerea soldaţilor ruşi va contribui la clarificarea situaţiei cu Transnistria” şi a reamintit „capacităţile convingătoare” ce există pentru crearea unui coridor pe teritoriul Ucrainei, pe care poate fi scoasă muniţia contingentului militar rus, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Sursa citată susţine că „în anul 1992, soldaţii ruşi au oprit războiul Moldovei împotriva Transnistriei”, iar această este „singura regiune din Europa de Est unde, după retragerea pacificatorilor, au fost încetate acţiunile militare şi nu au mai fost reluate”.

În afară de asta, pubicaţia scrie că, prin decizia Curţii Constituţionale a Moldovei din mai 2017, militarii Federaţiei Ruse au fost asimilaţi trupelor de ocupaţie. Este reamintit şi faptul că ministrul Apărării al Moldovei a promis să doteze în decurs de câţiva ani armata cu cel mai nou armament letal, iar SUA, cu începere din 2015, şi-a mărit ajutorul militar până la 12,65 milioane de dolari anual. Spre a nu mai spune, observă în cele din urmă publicaţia, că „pe teritoriul Moldoveii au loc cu regularitate exerciţii ale ţărilor NATO”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-12/moldova-snova-podnimaet-vopros-o-vyvode-rossiyskih-mirotvorcev-iz

Transnistria a fost vizitată de către delegaţia Consiliului Europei

Astăzi, la Ministerul de Externe al Transnistria a avut loc o întrevedere cu conducătorul Secţiei consolidarea încrederii din cadrul Secretariatului Consiliului Europei, Anna Capello-Brillat.

Partea transnistreană şi-a exprimat recunoştinţa pentru susţinerea acordată pe un spectru larg de direcţii, în special în domeniile sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale. A fost, de asemenea, discutat proiectul realizat de Consiliul Europei cu privire la consolidarea deprinderilor profesorilor de limbi străine.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-12/pridnestrove-posetila-delegaciya-soveta-evropy

Ucraina şi Moldova: control dublu la hotarul cu Transnistria

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko, în prezenţa prim-ministrului Pavel Filip, a semnat legea cu privire la controlul comun la hotarul dintre cele două ţări. Faptul a trezit îngrijorarea Tiraspolului. Ministrul de Externe din regiune, Vitali Ignatiev, a declarat că „atunci când vor începe a fi executate legile moldoveneşti, care se deosebesc esenţial de cele transnistrene şi ucrainene”, „vom căpătă principiul nu al unei singure ferestre, ci a trei, şi trei regimuri de control, totodată, ceea ce în genere va reduce interacţiunea normală”. El a adăugat că acest fapt se va răsfrânge în mod negativ asupra schimbului de mărfuri dintre regiune şi Ucraina, schimb care a început a creşte în ultimul timp.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180412/69068

A reîntoarce Transnistria cu orice preţ

NEWSPMR.COM scrie că UE şi SUA „nu mai vor să aloce fonduri Chişinăului în cadrul Asocierii europene” din cauza „corupţiei, lipsei reformelor necesare şi a conflictului neîngheţat cu Transnsitria”. Autorul materialului, Ecaterina Borodina, scrie că anul de faţă poate fi ultimul pentru majoritatea parlamentară, fapt de care sunt conştienţi „cei de peste ocean, dovadă recenta vizită în Moldova a congresmenului William Ballarad Hurd (fost angajat al CIA)”.

O sursă anonimă a declarat că liderului PD Vlad Plahotniuc i-au fost prezentate condiţiile în care îşi poate menţine autoritatea şi banii. „Una este lichidarea Transnistriei, mai exact a autorităţilor pro-ruseşti, prin intermediul organizaţiilor necomerciale (care sunt mai mult de 2000 în Transnistria)”, scrie autorul.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/17673

Acum un an, în Transnistria s-a decis afişarea drapelului Federaţei Ruse alături de cel transnistrean

Postul de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI a realizat un material despre faptul că acum un an Sovietul Suprem din regiune a adoptat o lege cu privire la utilizarea pe teritoriul Transnistriei a drapelului Rusiei. În prezent, acest drapel poate fi văzut alături de drapelul Transnistriei pe edifiicii şi în incinta structurilor locale de stat.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180412/69067

GĂGĂUZIA

Duma de Stat a ameninţat majorarea numărului de pacificatori ruşi după „declaraţia coridorului”, făcută de Filip la Kiev

Primul ministru Pavel Filip, prin declaraţia sa „negândită” făcută la Kiev cu privire la „coridoarele” pentru retragerea pacificatorilor ruşi, s-a transformat, dintr-un politician „de reală pondere, cu care se putea purta negocieri, într-un rusofob”, a declarat primul adjunct al Comitetului Dumei de Stat pentru afacerile CSI, Constantin Zatulin.

„Vreau să-i reamintesc guvernului moldovean: coridoarele pot funcţiona în ambele sensuri. Şi Rusia n-ar fi împotrivă să folosească un astfel de coridor pentru a-şi completa contingentul de pacificatori pe teritoriul acestei ţări”, a declarat el.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/3921-v-gosdume-prigrozili-uvelichit-kolichestvo-rossiyskih-mirotvorcev-posle-koridornogo-zayavleniya-filipa-v-kieve.html

Cea de-a treia tentativă de „ocupa” GRT. Angajaţii companiei şi-au anulat greva

La 13 aprilie, la 10:36, în cadrul Companiei publice GRT şi-au făcut apariţia preşedintele noii componenţe a Consiliului de observatori, Igor Ianak, vicepreşedintele Ivan Terzi şi secretarul Adunării Populare, Tatiana Mitioglo. Ei au declarat că Piotr Vlah exercită funcţia de preşedinte interimar al GRT în mod nelegitim şi au numit-o în această funcţie pe directorul radio Galina Mareseva.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39854

Anterior, Adunarea Populară a Găgăuziei a aprobat noua componenţă a Consiliului de observatori al GRT. Angajaţii companiei au declarat că nu recunosc împuternicirile acestui consiliu, deoarece consiliul anterior a fost desfiinţat în ciuda actualei legislaţii. Acum trei zile ei au declarat grevă, dar în ajun a apărut ştirea potrivit căreia angajaţii GRT oricum reflectă activitatea başkanului Găgăuziei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39826

Astăzi, Piotr Vlah a declarat că Compania publică de televiziune şi radio a Găgăuziei nu va face grevă şi va continua să difuzeze în volum deplin.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39845

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: