• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 21º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 20º C
  Constanta 21º C
  Craiova 22º C
  Galati 21º C
  Iasi 23º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7601 LEI
  1 USD = 4.2755 LEI
  1 GBP = 5.4034 LEI
  1 CHF = 4.2363 LEI
  1 HUF = 1.4560 LEI
  1 BGN = 2.4338 LEI
  1 JPY = 3.8844 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 12 noiembrie 2018

13 Noiembrie, 14:51

În cadrul Universităţii din Transnistria a avut loc o conferinţă consacrată centenarului încheierii Primului Război Mondial: „Anul 1918 în destinele Transnistriei şi lumii”.

Revista

Profesorul de istorie Nicolai Babilunga a prezentat comunicarea „Rusia şi România în Primul Război Mondial: aliaţi sau duşmani?”. El afirmă că „în timpul războiului a avut loc un act fără de precedent în istoria lumii, când România a capturat nu teritoriul unui duşman, ci al unui aliat”.

TRANSNISTRIA

Franţ Klinţevici: Nu vom retrage contingentul de pacificatori din Transnistria

Rusia nu-şi va retrage pacificatorii din Transnistria, a declarat membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei din Federaţia Rusă, Franţ Klinţevici, la întrebarea unui transnistrean adresată în cursul unei convorbiri video, prilejuită de Forul internaţional de tineret „Liderul celui de-al XXI-lea secol”.

„Acolo”, a spus Klinţevici, „locuiesc ruşi în absolută majoritate. Ei au refuzat de la bun început orice aderare. Îndată cum contingentul de menţinere a păcii va pleca, vor începe epurări pe criterii naţionale”. Klinţevici a precizat că grupul respectiv funcţionează „în baza dreptului internaţional” şi a subliniat că „Transnistria există demult ca un stat autosuficient, recunoscut de Rusia”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-09/franc-klincevich-my-ne-vyvedem-mirotvorcheskiy-kontingent-iz-pmr

Experţi transnistreni, despre România şi Rusia şi în Primul Război Mondial

În cadrul Universităţii din Transnistria a avut loc o conferinţă consacrată centenarului încheierii Primului Război Mondial: „Anul 1918 în destinele Transnistriei şi lumii”. Profesorul de istorie Nicolai Babilunga a prezentat comunicarea „Rusia şi România în Primul Război Mondial: aliaţi sau duşmani?”. El afirmă că „în timpul războiului a avut loc un act fără de precedent în istoria lumii, când România a capturat nu teritoriul unui duşman, ci al unui aliat”.

Potrivit afirmaţiilor sale, România a aşteptat mult, înainte de a participa la război, ca în cele din urmă „să se ajungă în tabăra învingătorilor şi să aibă dreptul la achiziţii teritoriale”. Babilunga afirmă că ţara a făcut alegerea în 1916, când formaţiile ruse, „pătrunderea impetuoasă în Galicia, l-au pus pe aliatul Germaniei, Austro-Ungaria, în pragul înfângerii”. „Luând în calcul acest raport de forţe, România a renunţat la acordul cu Germania (care propunea, în caz de victorie, să-i dea Basarabia şi Odesa) şi a intrat în război de partea Antantei. În curând, însă, armata română a suferit eşec şi, pentru salvarea ei, Rusia a fost nevoită să creeze un front nu: de la Carpaţi până la Marea Neagră”, a spus el.

„O sută de mii de ruşi au murit apărtând România aliată. Dar până în prezent nu li s-a instalat niciun monument, iar soarta lor este uitarea”, a declarat  Babilunga.

„Ocupând România, Germania şi Austro-Ungaria au căpătat resursele ei. [...] Între timp, în Rusia a avut loc Revoluţia din Februarie 1917. După răscoala din octombrie a bolşevicilor, dezmembrarea armatei nu mai putea fi oprită, iar fostul imperiu a înclinat către războiul civil. Anume în acest moment România aliată a căzut la pace cu  Germania, fiind de acord cu ocuparea unei părţi din teritoriul său. Pe urmă, Bucureştiul a întors armele în direcţia Rusiei şi a introdus trupele în Basarabia. Păi, ce-a fost România pentru Rusia? Aliat sau duşman? Rusia, pentru salvarea României, a oprit ofensiva în Galicia şi a extins flancul. Drept mulţumită, România a înhăţat o bucăţică din teritoriul ei”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-09/1918-god-v-sudbah-pridnestrovya-i-mira-o-pervoy-mirovoy-soyuznikah

Ignatiev: Au fost multe iluzii că conflictul dintre Moldova şi Transnistria e foarte uşor de soluţionat

Partea transnistreană se străduieşte să se concentreze pe lucruri concrete, pe o agendă  concretă, a declarat pentru postul de televiziune PERVÎI PRINSTROVSKI ministrul de externe din regiune Vitali Ignatiev, comentând procesul de negocieri. El a atras atenţia că anume de acest fapt este legată poziţia liderului separatiştilor Vadim Krasnoselski, care a declarat că nu are sens o întâlnire cu preşedintele Dodon fără o agendă concretă.

Potrivit afirmaţiilor sale, în anii de funcţionare a formatelor de negocieri privind reglementarea moldo-transnistreană, au avut loc diferite viziuni, planuri şi abordări, au fost multe iluzii precum că conflictul ar fi foarte uşor de soluţionat. „Dar viaţa nu bate pasul pe loc, noi vorbim despre faptul că avem temeiuri absolut legitime de ordinul dreptului internaţional, temeiuri istorice pentru recunoaşterea independenţei RMN. Avem o generaţie de transnistreni, care n-a trăit nici o zi în Moldova sovietică. Şi noi vorbim despre faptul că orice reglementare trebuie bazată pe voinţa poporului”, a spus oficialul separatist.

„Nu există nici un semnal privind disponibilitatea Chişinăului de a se apuca serios de aceste probleme, dar sunt foarte multe declaraţii. Uneori aceste declaraţii creează un fundal inutil şi împiedică dialogul”, a conchis Ignatiev.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-12/vitaliy-ignatev-bylo-mnogo-illyuziy-chto-konflikt-mezhdu-moldovoy

Exeperţi ai Chişinăului şi Tiraspolului în domeniul telecomunicaţiilor s-au întâlnit în capitala Republicii Moldova

În biroul Misiunii OSCE de la Chişinău a avut loc şedinţa grupurilor de experţi din partea Transnistriei şi Moldovei în problemele telecomunicaţiilor şi comunicării poştale.

Specialiştii de profil au discutat probleme actuale de ordin practic, legate de realizarea Deciziei protocolare cu privire la organizarea interacţiunii în domeniile tele- şi electrocomunicaţiilor, semnată la Bender, în data de 25 noiembrie 2017.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-09/eksperty-pmr-i-rm-v-oblasti-telekommunikaciy-vstretilis-v

GĂGĂUZIA

Carinei Ţurcan, acuzată de spionaj în favoarea României, i-a fost arestat un miliard de ruble.

Carinei Ţurcan, acuzată de spionaj în favoarea României, i-a fost aresta un miliard de ruble. Avocaţii săi susţin că totul e câştigat pe cale legală. Despre salariul fostului membru al comitetului de conducere al companiei INTER RAO a relatat avocatul său, Ivan Pavlov.

Carina Ţurcan a fost arestată în luna iunie, sub acuzaţia de spionaj. Potrivit anchetei, ea a fost recrutată în anul 2004, iar, în anul următor, a transmis serviciilor secrete din Moldova documente interne ale Ministerului Energiei. Se presupune că o parte din miliardul arestat Carina Ţurcan l-a primit în calitate de recompensă.

În prezent Ţurcan se află în izolatorul din Lefortovo. Ea riscă 20 de ani de puşcărie. Ea îşi neagă vinovăţia.

http://nokta.md/%D1%83-%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B9-%D0%B2-%D1%88%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B6%D0%B5-%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%B7%D1%83-%D1%80%D1%83%D0%BC%D1%8B%D0%BD/

În Găgăuzia a fost deschis un centru de informare şi susţinere a afacerilor

La Comrat a avut loc deschiderea oficială a Centrului de informare şi susţinere a afacerilor. Proiectul este realizat de către Comitetul Executiv al Găgăuziei şi e finanţat de Uniunea Europeană, în cadrul iniţiativei „Primarii pentru creşterea economică”.

Birourile Centrului vor funcţiona în Comrat, Ceadâr-Lunga şi Vulcăneşşti. Bugetul total al proiectului constituie circa 520 de mii de euro, din care UE alocă 430 de mii.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43640

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: