• Bucuresti 34º C
  Baia Mare 34º C
  Brasov 30º C
  Cluj-Napoca 32º C
  Constanta 28º C
  Craiova 34º C
  Galati 33º C
  Iasi 33º C
  Suceava 30º C
  Timisoara 35º C
 • 1 EUR = 4.7284 LEI
  1 USD = 4.2575 LEI
  1 GBP = 5.1609 LEI
  1 CHF = 4.3494 LEI
  1 HUF = 1.4534 LEI
  1 BGN = 2.4176 LEI
  1 JPY = 3.9953 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 12 iunie 2018

13 Iunie, 08:31

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a apărut în satul natal Sadova cu o centură de peste două mii de euro. Salariul său lunar, potrivit Ministerului Finanţelor, e de 13 mii de lei (circa 650 de euro).

Revista

TRANSNISTRIA

Ignatiev s-a întâlnit cu şeful Misiunii OSCE în Moldova

Ministrul de Externe din Transnistria Vitali Ignatiev s-a întâlnit cu şeful Misiunii OSCE în Moldova Michael Scanlan. Ei au discutat procesul de negocieri dintre Chişinău şi Tiraspol.

Ignatiev l-a informat pe Scanlan despre un şir de aspecte ce trezesc îngrijorare, inclusiv extinderea controlului vamal şi de frontieră comun al Ucrainei şi Moldovei pe sectorul transnistrean al frontierei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-12/glava-mid-pmr-vstretilsya-s-glavoy-missii-obse-v-moldove

În Transnistria a fost marcată Ziua Rusiei. Felicitări din partea lui Krasnoselski şi a ambasadorului Rusiei în Moldova

La 12 iunie, în Federaţia Rusă e sărbătorită Ziua Rusiei. Cu această ocazie, în Transnistria au avut loc diferite evenimente. Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski i-a felicitat pe locuitorii regiunii cu Ziua Rusiei. El a subliniat că „ziua de 12 iunie este, pentru transnistreni, un simbol al unităţii cu Rusia, cu care sunt legaţi printr-o istorie comună, prin limbă, cultură, prin mii de fire. Noi nu ne concepem viitorul nostru fără Rusia”.

Potrivit afirmaţiilor sale, Transnistria are o atitudine plină de recunoştinţă faţă de Rusia „ca faţă de un stat pacificator, stat ce acordă ajutor, care realizează importante proiecte sociale, proiecte în domeniile ştiinţei şi educaţiei”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-12/vadim-krasnoselskiy-pozdravil-pridnestrovcev-s-dnem-rossii

Ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametşin, i-a felicitat pe compatrioţi cu Ziua Rusiei. El a adăugat că apreciază înalt atitudinea bună, bazată pe respect şi solidaritate, a locuitorilor Transnistriei, printre care se află mai bine de 200 de mii de cetăţeni ruşi.

„Popoarele noastre sunt legate printr-o moştenire istorică comună, prin cultură şi comuniunee spirituală. Rusia abordează cu responsabilitate rolul de intermediar şi garant al reglementării transnistrene, participă la operaţiunea comună unică de menţinere a păcii, supraveghind pacea şi liniştea pe Nistru”, a subliniat Muhametşin.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-12/farit-muhametshin-den-rossii-simvoliziruet-edinstvo-nashey

Repere ruseşti ale statalităţii transnistrene

La Universitatea din Tiraspol a avut loc conferinţa ştiinţifico-practică „Conştiinţa istorică ca factor al unităţii naţionale”, desfăşurată cu ocazia Zilei Rusiei.

Reprezentanţii ştiinţei şi puterii au vorbit despre caracterul multinaţional şi multicultural şi, în acelaşi timp, despre unitatea poporului transnistrean, despre reperele ruseşti ale statalitpăţii transnistrene. „Anume chestiunea limbii, dorinţa transnistrenilor de a vorbi în limba maternă ne-au determinat să creăm propria statalitate pe baza istoriei multiseculare comune cu Rusia”, consideră doctorul în ştiinţe istorice Anna Volkova.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-11/rossiyskie-orientiry-pridnestrovskoy-gosudarstvennosti

La Cernăuţi, SBU a sosit pentru efectuarea de percheziţii la adepţii „României Mari”

Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei efectuează percheziţii în cadrul uneia dintre organizaţiile obşteşti ale oraşului Cernăuţi, ai căror reprezentanţi au difuzat materiale ce instigă la încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Este verificată informaţia potrivit căreia unii reprezentanţi ai organizaţiei amintite au demonstrat în timpul unui eveniment public imagini cartografice ale teritoriului regiunii Cernăuţi în componenţa „României Mari”.

Ancheta are loc în cadrul dosarului penal intentat în baza articolului cu privire la atentarea la integritatea teritorială şi iniviolabilitatea Ucrainei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-11/v-chernovcah-sbu-prishla-s-obyskami-k-storonnikam-velikoy-rumynii

GĂGĂUZIA

Găgăuzia a marcat Ziua Rusiei

Başkanul Găgăuziei Irina Vlah i-a expediat ambasadorului Federaţiei Rusie în Moldova Farit Muhametşin felicitări cu ocazia acestui eveniment. Ea a declarat că această dată este importantă şi pentru Găgăuzia.

Başkanul le-a dorit tuturor cetăţenilor Rusiei pace, bunăstare, dezvoltare şi înflorire. Ea şi-a exprimat convingerea că cooperarea Găgăuziei cu regiunile Rusiei se va consolida.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41007

În Ziua Rusiei, în raioanele Comrat şi Ceadâr-Luna din Găgăuzia au avut loc două raliuri automobilistice. Organizatorul este vicepreşedintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandr Suhodolski.

La Ceadâr-Lunga, raliul s-a desfăşurat sub auspiciile deputatului socialist, Fiodor Gagauz.

În afară de asta, la Vulcăneşti, la 12 iunie, a avut loc un concert festiv prilejuit de Ziua Rusiei, cu participarea interpretului rus, solist al cunoscutului grup „Hi-Fi”, Mitea Fomin.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41006

Nicolai Dudoglo a calificat drept „o mică victorie” anularea legii RSSM cu privire la funcţionarea limbilor

Fostul parlamentar democrat, liderul mişcării „Noua Găgăuzie” Nicolai Dudoglo, a calificat drept „o mică victorie” anularea de către Curtea Constituţională a Moldovei a legii RSSM din 1989 cu privire la funcţionarea limbilor, în conformitate cu care limba rusă avea statutul de limbă de comunicare interetnică.

El a menţionat să legea funcţiona încă de pe timpurile URSS, „ea a fost anulată, dar, în principiu, s-a oferit posibilitatea ca parlamentul să propună o nouă lege, deoarece noi trăim într-o altă ţară. Dar Constituţia n-a fost schimbată şi astăzi, în principiu, limba rusă a rămas o limbă de comunicare interetnică”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41016

Ambasadorul Rusiei în România a fost jefuit în mijlocul străzii

Ambasadorul Rusiei Valeri Kuzmin a rămas fără portmoneu când se plimba pe Piaţa Mare din Sibiu. Hoţii i-au furat banii şi legitimaţia diplomatică. Ştirea a fost remarcată de GAGAUZYERI.MD.

http://gagauzyeri.md/politika/4160-posla-rossii-v-rumynii-obokrali-posredi-ulicy.html

Dodon a apărut la Sadova cu o centură de 2,2 mii de euro

Igor Dodon a fost fotografiat în satul natal Sadova având o centură al cărei preţ depăşeşte cu mult salariul lunar al şefului statului. Pe imaginea cu artistul rus Filipp Kirkorov, Dodon apare cu o centură „Stefano Ricci”, al cărei preţ e de 2 mii 257 de euro.

Salariul lunar al preşedintelui Republicii Moldova, potrivit Ministerului Finanţelor, nu depăşeşte 12 mii 996 de lei. În declaraţii, Dodon a presupus că salariul său poate fi şi mai mic.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/4159-igor-dodon-poyavilsya-v-sadova-v-remne-stoimostyu-bolee-chem-za-44-tysyachi-leev.html

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: