• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 11º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 13º C
  Craiova 15º C
  Galati 13º C
  Iasi 12º C
  Suceava 9º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.7480 LEI
  1 USD = 4.1981 LEI
  1 GBP = 5.4269 LEI
  1 CHF = 4.1805 LEI
  1 HUF = 1.4915 LEI
  1 BGN = 2.4277 LEI
  1 JPY = 3.7887 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 12 iulie 2018

13 Iulie, 09:56

61,2% (60,8%, în ianuarie 2018) din numărul locuitorilor Moldovei ar vota împotriva intrării republicii în NATO, , în cazul unui referendum popular; pentru sunt doar 21,9% (19,4%, în ianuarie 2018), atestă datele unui sondaj sociologic, prezentate miercuri de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

Revista

Cifrele denotă faptul că circa 20% din populaţie sunt loiali ideii de integrare europeană, 60% sunt împotrivă, iar alte 10% consideră că „alipirea la NATO nu rezolva problemele existente, ci va crea probleme suplimentare”, a declarat directorul de programe al ASD, Nicolai Bodean.

TRANSNIISTRIA

ONU s-a dovedit insuficient

„ONU s-a dovedit că nu e suficient” – sub titlul acesta NOVOSTI PRIDNESTROVIA publică un material critic despre faptul că Adunarea Parlamentară a OSCE, care şi-a ţinut lucrările la Berlin, în perioada 7 – 11 iulie, a inclus în declaraţie punctul cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene.

În material se spune că chiar şi această platformă, şi temele propuse acolo „sunt folosite de reprezentanţii unor ţări pentru propaganda împotriva Rusiei”. „Delegaţia Moldovei şi-a manifestat iniţiativa anti-rusă în cadrul comitetului pentru problemele politice şi de securitate: a propus două amendamente în textul final al Declaraţiei de la Berlin. Ca în cazul Rezoluţiei ONU, includerea punctului în documentul comun a fost susţinută de delegaţiile parlamentare ale României, SUA, Marii Britanii, Georgiei şi Lituaniei. Dar câte state au votat împotrivă ori s-au abţinut, nu se spune”, observă autorul articolului.

„Delegaţia Federaţiei Ruse, consudă de vicepreşedintele Dumei de Stat Piotr Tolstoi a tratat iniţiativa Moldovei ca pe o nouă fentă, ce nu are nimic în comun cu realitatea. [...] În afară de punctul privind retragerea pacificatorilor ruşi din Transnistria, în Declaraţia sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a OSCE au intrat şi trei rezoluţii anti-ruse [se referă la Crimeea, Osetia de Sud şi justiţia echitabilă], adaugă publicaţia.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-11/oon-okazalos-malo

Subiectul postului de televiziune PERVÎI PRIDNESTROVSKI despre rezoluţia AP a OSCE începe prin cuvintele: „Moldova continuă să exercite presiuni asupra păcii pe Nistru”. În material e subliniat că Grupul Operativ al Trupelor Ruse este „o parte indisolubilă a misiunii ruse de menţinere a păcii pe Nistru”.

La 22 iunie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie privind retragerea totală a unităţilor militare ruse din Transnistria. După asta, mass-media ruse şi transnistrene au început activ a sublinia că GOTR ar fi o parte a mecanismului de menţinere a păcii, ce acţionează în regiune.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180711/72535

În prima jumătate a anului curent, în Zona de Securitate au fost confiscate 1370 de unităţi de armament şi muniţii

În prima jumătate a anului curent, în Zona de Securitate au fost confiscate 1370 de unităţi de armanent şi substanţe explozibile. Numărul cel mai mare este cel al cartuşelor: mai bine de 1200. Au fost confiscate, de asemenea, mai bine de 10 grenade, 1 automat, două aruncătoare de grenade, un mare număr de mine şi proiectile.

Co-preşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Transnistriei, Oleg Beleakov, a mai menţionat că şedinţa CUC „a decurs în cheie constructivă”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-12/v-pervom-polugodii-v-zone-bezopasnosti-bylo-izyato-1370-edinic

Subgrupele de experţi pentru drepturile omului din partea Chişinăului şi Tiraspolului au avut o întrevedere

La biroul din Tiraspol al Misiunii OSCE a avut loc o nouă şedinţă a subgrupelor de experţi pentru drepturile omului din partea Chişinăului şi Tiraspolului. Specialiştii au discutat aspecte legate de respectarea drepturilor oamenilor cu posibilităţi reduse şi au făcut schimb de informaţii cu privire la actele normative în vigoare în regiune, la măsurile de susţinere a grupului respectiv al populaţiei, împărtăşindu-şi din experienţa dezinstituţionalizării tutelei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-11/ekspertnye-podgruppy-po-pravam-cheloveka-ot-pmr-i-rm-proveli

Guvernul Moldovei a aprobat finanţarea proiectului transfrontalier „Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău”

Guvernul Moldovei a aprobat proiectul de lege cu privire la ratificarea acordurilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) relativ la finanţarea proiectului transfrontalier „Isaccea – Vulcăneşti – Chişinău”. Conform documentului (semnat în decembrie 2017), BERD şi BEI vor oferi Moldovei câte 80 de milioane de euro cu titlu de credit pentru interconectarea reţelelor electrice cu România.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-12/pravitelstvo-moldovy-odobrilo-finansirovanie-transgranichnogo

Întreprinzătorii din Transnistria nu vor plăti deocamdată Vămii moldoveneşti

Guvernul R. Moldova a transferat termenul introducerii taxelor vamale pentru întreprinzătorii din Transnistria. Până la 1 ianuarie 2019, agenţii economici din regiune nu vor plăti în bugetul Moldovei la trecerea punctului de trecere Pervomaisk – Cuciurgan. Nu se precizează dacă această amânare vizează şi importul de medicamente în regiune.

https://tsv.md/pridnestrovskie-predprinimateli-poka-ne-budut-platit-moldavskoj-tamozhne/

Mai bine de o jumătate din numărul locuitorilor Moldovei sunt împotriva intrării în NATO

61,2% (60,8%, în ianuarie 2018) din numărul locuitorilor Moldovei, în cazul unui referendum popular, ar vota împotriva intrării republicii în NATO, pentru sunt doar 21,9% (19,4%, în ianuarie 2018), atestă datele sondajului sociologic, prezentate miercuri de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor.

„Aceste cifre se explică prin faptul că circa 20% din populaţie au o atitudine foarte loială faţă de ideea eurointegrăriii, ei sunt prooccidentali. Din cei 60% care sunt împotriva intrării încă 10% consideră că alipirea la NATO nu va rezolva problemele existente, ci va crea altele suplimentare”, a explicat directorul de programe al Asociaţiei, Nicolai Bodean.

Studiul sociologic a fost efectuat în perioada 26 iunie – 7 iulie. Au luat parte 1195 de oameni. Marja de eroare constituie 3%.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-11/bolee-poloviny-zhiteley-moldovy-protiv-vstupleniya-strany-v-nato

Alegeri suplimentare în Duma de Stat în Transnistria

Pe teritoriul Transnistriei, la 9 septembrie 2018, pentru cetăţenii Federaţiei Ruse vor avea loc alegeri suplimentare ale deputaţilor Dumei de Stat a Adunării Federale a Rusiei de legislatura a şaptea în circumscripţiile electorale cu un singur mandat din regiunile Saratov şi Kaliningrad.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-11/dovybory-v-gosdumu-rf-v-pridnestrove

În Transnistria au început concentrările militar-sportive căzăceşti de juniori

Pe teritoriul complexului sportiv din Grigoriopol au fost inaugurate în mod festiv concentrările militar-sportive căzăceşti de juniori. Pentru a susţine şi saluta copiii, au venit oaspeţi numeroşi, printre care atamanul trupelor de cazaci din Cernomorsk, Igor Nebeigolova, reprezentanţi ai Ministerului Securităţii de Stat şi ai administraţie publice locale.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-11/dlya-kazachat-otkryli-voenno-sportivnye-sbory

GĂGĂUZIA

Sondaj: numărul adepţilor integrării Moldovei în UEEA şi UE este aproape egal

Numărul adepţilor integrării Moldovei în Uniunea Economică Euroasiatică şi Uniunea Europeană este aproape egal, informează GAGAUZINFO.MD. Conform rezultatelor sondajului Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Moldova, dacă duminica viitoare ar fi avut loc un referendum asupra alegerii vectorului de dezvoltare a Moldovei, atunci 40,3% din alegători ar fi votat pentru intrarea în UEEA, iar 38,7% – pentru integrarea în Uniunea Europeană.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41618

Başcanul a acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Găgăuziei ambasadorului Regatului Suediei în Republica Moldova

Başcanul Irina Blah a conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Găgăuziei ambasadorului Regatului Suediei în Republica Moldova, doamna Signe Burgstaller. Şeful Autonomiei a prezentat titlul în carul mesei rotunde dedicate încheierii mandatului şefului misiunii diplomatice în ţara noastră, transmite GAGAUZINFO.MD.

Vlah a subliniat că Suedia a adus o contribuţie importantă la realizarea unor importante proiecte sociale pe teritoriul Găgăuziei.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41628

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: