• Bucuresti 28º C
  Baia Mare 24º C
  Brasov 24º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 24º C
  Craiova 26º C
  Galati 26º C
  Iasi 25º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.8750 LEI
  1 USD = 4.1874 LEI
  1 GBP = 5.3319 LEI
  1 CHF = 4.5137 LEI
  1 HUF = 1.3430 LEI
  1 BGN = 2.4926 LEI
  1 JPY = 3.9713 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 12 decembrie 2018

13 Decembrie, 15:27

NEWSPMR.COM a comentat vizita recentă a preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, la Washington, insinuând că actuala guvernare îşi asigură „iertarea păcatelor” în schimbul loialităţii necondiţionate SUA: „Practic, în acelaşi timp când Candu era pe ospeţe la Washington, în Moldova s-a aflat asistentul secretarului de stat, George Kent.

revista

El a dat răspunsuri evazive sau cu caracter general la întrebările incomode, referitoare la acţiunile actualei puteri. El doar mustrat-o puţin pentru presiunea exercitată asupra opoziţiei şi anularea alegerilor primarului de Chişinău. În genere însă Kent a evitat critica directă a Partidului Democrat şi a lui Plahotniuc personal şi chiar a exprimat susţinere în chestiunea interdicţiei de a retransmite posturile ruse de televiziune. Vizita şi declaraţiile lui Kent demonstrează încă o dată pragmatismul politicii SUA, care sunt gata să închidă ochii la unele acţiuni antidemocratice ale autorităţilor în schimbul loialităţii politice. SUA operează cu categorii de proporţii şi nu sunt nici pe departe atât de scrupuloase ca UE în ceea ce priveşte problemele de politică internă ale sateliţilor săi. Orice decizii, să zicem că nu tocmai democratice, pot fi «iertate» în schimbul fidelităţii necondiţionate în cadrul rivalităţii dintre SUA şi Rusia pe continentul european”.

TRANSNISTRIA

România vrea să construiască încă un gazoduct în Moldova

Compania română Transgaz a anunţat un tender privind construcţia gazoductului Oneşti – Gherăieşti – Leţcani, al cărui cost total este estimat la 411 de milioane de lei româneşti (circa 100 de milioane de dolari), informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Proiectul este menit a îmbunătăţi aprovizionarea cu gaz natura a zonei de nord-est a României şi a asigura posibilitatea transportării sale în Moldova. Finanţarea proiectului este asigurată de fondurile europene. Se aşteaptă că gazoductul va fi gata în anul 2020.

După încheierea construcţiei gazoductului – cu o lungime de 165 de kilometri – sistemul românesc de transportare a gazului natural va fi conectat la gazoductul Iaşi – Ungheni, care întretaie râul Prut şi are o capacitate de trecere de 1,5 miliarde de metri cubi pe an. Gazoductul a fost construit în anul 2014, dar încă nu este exploatat. De acolo Transgaz va extinde conducta spre Chişinău.

În anul curent, Transgaz a achiziţionat compania moldovenească de transportare a gazului Vestmoldtransgaz, care, de asemenea, are dreptul de a construi şi administra gazoductul Iaşi – Ungheni – Chişinău.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-11/rumyniya-hochet-postroit-eshchyo-odin-gazoprovod-v-moldovu

Washingtonul mizează pe căluţul său

Săptămâna trecută, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a efectuat o vizită oficială la Washington, unde s-a întâlnit cu mai mulţi congresmani şi senatori ai SUA şi a acordat un interviu presei locale. „Laitmotivul declaraţiilor publice ale spicherului în capitala americană a fost, în mod previzibil, «pericolul rusesc». În felul acesta, autorităţile Moldovei, în tentativa de a-şi asigura susţinerea unor jucători internaţionali influenţi, mizează din nou pe îndrăgita carte geopolitică”, se spune pe site-ul NEWSPMR.COM.

„Când pe agenda PD apare chestiunea cum trebuie câştigată bunăvoinţa partenerilor occidentali, democraţii declanşează obişnuita retorică de nuanţă «geopolitică» despre «Moldova pe linia întâi a războiului hibrid rusesc”. Partidul Democrat nu poate miza pe Bruxelles: Uniunea Europeană se pare că e supărată rău pe Chişinău în legătură cu eşecul de răsunet al reformelor europene şi discreditarea procesului de integrare europeană.

Miza pe Washington se confirmă şi prin vizitele regulate ale persoanelor oficiale ale Moldovei în capitala SUA şi prin numărul în creştere al lobbyştilor americani ai liderului PD. [...] Spicherul, fără a rămâne de trendul politic, a pus accentul, în primul rând, pe amestecul potenţial al Rusiei în afacerile Moldovei, precum şi pe apropiatele alegeri parlamentare. Candu a indicat cinci forme ale acestui amestec: prin intermediul finanţării partidelor şi societăţii civile, propagandei, energiei, autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene şi al atacurilor cibernetice. Spicherul a declarat în cadrul interviului că în felul acesta Moscova încearcă să «preia controlul Moldovei» şi «să restaureze Uniunea Sovietică”, afirmă semnatarii articolului.

„Democraţii urmează în acest sens o cale bătătorită şi destul de simplistă. Dar, trebuie să admitem, această tactică şi-a dovedit nu o dată eficacitatea în trecut şi nu există temei pentru a presupune că ea nu va funcţiona şi de data aceasta”, consideră autorii.

„Practic, în acelaşi timp când Candu era pe ospeţe la Washington, în Moldova s-a aflat asistentul secretarului de stat, George Kent. El a dat răspunsuri evazive sau cu caracter general la întrebările incomode, referitoare la acţiunile actualei puteri. El doar mustrat-o puţin pentru presiunea exercitată asupra opoziţiei şi anularea alegerilor primarului de Chişinău. În genere însă Kent a evitat critica directă a Partidului Democrat şi a lui Plahotniuc personal şi chiar a exprimat susţinere în chestiunea interdicţiei de a retransmite posturile ruse de televiziune. Vizita şi declaraţiile lui Kent demonstrează încă o dată pragmatismul politicii SUA, care sunt gata să închidă ochii la unele acţiuni antidemocratice ale autorităţilor în schimbul loialităţii politice. SUA operează cu categorii de proporţii şi nu sunt nici pe departe atât de scrupuloase ca UE în ceea ce priveşte problemele de politică internă ale sateliţilor săi. Orice decizii, să zicem că nu tocmai democratice, pot fi «iertate» în schimbul fidelităţii necondiţionate în cadrul rivalităţii dintre SUA şi Rusia pe continentul european”.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/868

Krasnoselski l-a felicitat pe Putin cu Ziua Constituţiei Federaţiei Ruse şi i-a mulţumit încă o dată pentru pacificatori

Liderul de la Tiraspol i-a trimis lui Vladimir Putin o telegramă de felicitare cu ocazia Zilei Constituţiei FR.

Vorbind despre realizarea principalelor prevederi ale Legii fundamentale a ţării, el şi-a exprimat încrederea că Constituţia «va contribui şi mai departe la creşterea statutului Federaţiei Ruse ca stat puternic şi înfloritor”.

„Transnistria percepe cu un respect uriaş şi recunoştinţă înalta misiune de pacificator şi garant al securităţii, purtată de Rusia pe pământul nostru”, a adăugat Krasoselski şi şi-a exprimat speranţa că interacţiunea plenară şi multilaterală va continua ca odinioară să contribuie la dezvoltarea relaţiilor de prietenie dintre Transnistria şi Federaţia Rusă.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-12/vadim-krasnoselskiy-napravil-vladimiru-putinu-pozdravitelnuyu

GĂGĂUZIA

Putin poate vizita Moldova la invitaţia lui Dodon

Vladimir Putin va efectua o vizită în Republica Moldova la invitaţia preşedintelui Dodon, care a făcut anunţul în timpul unei transmisiuni în direct, organizată prin intermediul reţelei sociale ruse Odnoklasniki, transmite GAGAUZINFO.MD.

Evenimentul va avea loc nu mai târziu decât peste un an. Cu toate acestea, Igor Dodon nu a exclus că vizita lui Putin în Republica Moldova poate să se producă şi mai înainte.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44215

„Când purtam negocierii la Sankt-Petersburg, el m-a întrebat: «Igor Nicolaevici, când mă invitaţi în ospeţie?». Eu am răspuns: «Dacă am avea alegeri parlamentare la care să poată participa lideri de peste hotare, atunci Putin ar fi acumulat 65%». El este aşteptat aici, Putin e respectat şi sper că la anul ne vom strădui să facem tot ca el să ne viziteze ţara, dar totul depinde de situaţia politică din ţară”, transmite NOKTA.MD.

http://nokta.md/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D1%80%D1%84-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D1%83-%D0%B2/

„Pe urmele lui Şor”: democraţii găgăuzi deschid un magazin social la Congaz

Organizaţia obştească „Noua Găgăuzie”, care este o parte componentă a Partidului Democrat, şi-a deschis propriul magazin social la Congaz, transmite GAGAUZINFO.MD. Potrivit fostului deputat democrat Nicolai Dudoglo, la magazin vor fi vândute „cele mai ieftine produse”.

Însă nu toţi locuitorii vor avea posibilitatea de a profita de serviciile magazinului social. Doar membrii Noii Găgăuzii – care vor fi obligaţi să-i prezinte vânzătorului adeverinţa de membri al societăţii – vor putea procura produse de primă necesitate.

Practica deschiderii de magazine sociale şi magazine mobile pentru pensionarii moldoveni este folosită activ de Partidul Şor.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44201

Fostul parlamentar democrat Nicolai Dudoglo va candida la alegerile parlamentare într-o circumscripţie uninominală

Fostul deputat al Parlamentului, liderul al Uniunii Popular-patriotice a Găgăuziei „Devlet” Nicolai Dudoglo, va candida ca independent la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, transmite NOKTA.MD.

Dudoglo a menţionat că ar fi putut participa la alegerile parlamentare „data viitoare”, dar a luat hotărârea de a o face acum, pentru a demonstra că „oamenii n-au dat greş în cazul meu”.

„Eu poate că eram gata să candidez la alte alegeri, dar noi am făcut un sondaj care a arătat că 97% din respondenţi, mai bine de 5400 dintre cei care au votat, au scris numele lui Dudoglo. În cadrul sondajul a fost pusă întrebarea: «Pe cine aţi fi vrut să-l vedeţi în Parlamentul Moldovei din Partea Găgăuziei?». Când s-a făcut bilanţul, colegii mei au spus: «Nicolai Haralampievici, Găgăuzia vă susţine!»”, a spus el.

http://nokta.md/%D1%8F-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%8C-%D1%87%D1%82%D0%BE-%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B8-%D0%B2%D0%BE-%D0%BC%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%88/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: