• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 11º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 11º C
  Craiova 16º C
  Galati 13º C
  Iasi 14º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 11 septembrie 2018

12 Septembrie, 11:08

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE a vizitat Transnistria unde a luat parte la deschiderea punctelor de înregistrare a mijloacelor de transport şi a înmânat primele numere neutre. Frattini a avut şi o întrevedere cu conducerea ministerului de externe din regiune. El a subliniat că evenimentul a fost posibil datorită interacţiunii fructuoase dintre Tiraspol şi Chişinău.

Revista

TRANSNISTRIA

În România au loc din nou proteste antiguvernamentale

În România, sute de oameni s-au adunat lângă blocul Guvernului pentru a reaminti protestele care au avut loc la 10 august şi care s-au soldat cu o serie de reţineri brutale din partea jandarmilor români, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Protestatarii au cerut demisia guvernului şi au anunţat că vor continua protestele. Între protestatari şi jandarmi a avut loc o altercaţie în momentul când oamenii legii au vrut să-l reţină pe unul dintre demonstranţi.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-11/v-rumynii-snova-antipravitelstvennye-protesty

Krasnoselski s-a întâlnit cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova, Oleg Vasneţov, care a sosit la Tiraspol la 10 septembrie pentru a lua parte la înmânarea solemnă a primelor numere neutre. Vasneţov a declarat că realizarea practică a acordurilor va uşura viaţa transnistrenilor şi va crea condiţii mai confortabile pentru activitatea economică a regiunii pe plan extern.

Krasnoselski, la rându-i, a exprimat speranţa că, prin eforturi comune, la fel de eficient vor fi rezolvate şi alte probleme importante pentru transnistreni. El a mulţumit, de asemenea, Rusiei – ca ţară-garant – pentru participarea activă la procesul de negocieri.

Părţile au discutat întâlnirile dintre Krasnoselski, preşedintele Dodon şi reprezentantul special al preşedintelui rus, Dmitri Kozak.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-10/prezident-vadim-krasnoselskiy-provyol-vstrechu-s-poslom-rossii-v

Transnistria a fost vizitată de reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE

Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE a vizitat Transnistria unde a luat parte la deschiderea punctelor de înregistrare a mijloacelor de transport şi a înmânat primele numere neutre. În cadrul vizitei, Frattini a avut şi o întrevedere cu conducerea ministerului de externe din regiune.

El a subliniat că evenimentul de astăzi a fost posibil mulţumită interacţiunii fructuoase la diferite niveluri dintre Tiraspol şi Chişinău.

https://novostipmr.com/ru/news/18-09-10/pridnestrove-posetil-specpredstavitel-deystvuyushchego

De ce Misiunea OSCE va fi condusă de Germania

Directorul Institutului de Studii Social-politice şi Dezvoltare Regională din Transnistria, Igor Şornikov, a comentat pentru NEWSPMR.COM de ce misiunea OSCE în Republica Moldova va fi condusă de reprezentantul Germaniei, iar nu, tradiţional, de SUA. În opinia sa, ultimul şef al misiunii OSCE din partea SUA, Michael Scanlan, a demonstrat „o excelentă prestaţie”, iar cu eforturile sale, care au constrâns Chişinăul la cedări esenţiale, au fost obţinute „cele mai bune rezultate în ultimii 20 de ani de negocieri”.

El menţonează că „spre finele mandatului său diplomatul american a întins arcul procesului de negocieri până la capăt. Problema e dacă arcul va trage sau va plesni, cum s-a întâmplat nu o dată? În acest sens există, cel puţin, doi factori de risc: posturile comune moldo-ucrainene şi apropiatele alegeri parlamentare în Moldova”. Prin cedarea locului de şef al misiunii OSCE către Germania, SUA „şi-au asigurat total promovarea scopurilor şi intereselor lor în regiune”, consideră Şornikov.

„În cazul zădărnicirii procesului de negocieri – probabilitate care, în opinia noastră, este destul mare – America îşi menţine autoritatea în regiune ca negociator de succes, nimic nu-i ameninţă poziţiile. Pe când autorităţii altor sponsori ai reglementării, înainte de toate a Rusiei, care e percepută, tradţional, ca avocat al Tiraspolului; şi a Germaniei, care a făcut foarte mult în ultimii ani pentru activitatea de succes a grupurilor de experţi ai Moldovei şi Transnistriei, autorităţii acesteia i se poate aduce un anumit prejudiciu. După un an, toate zguduirile vor rămâne în urmă, iar America îşi va restitui controlul asupra Misiunii, pentru a trece la etapa de încheiere a muncii de mulţi ani de eliminare a prezenţei militare ruse din regiune”.

În caz, însă, de succes al reglementării, SUA vor supravieţui triumfului Germaniei şi Rusiei, deoarece atunci soluţionarea problemelor lor strategice în regiune – lichidarea prezenţei militare ruse – se va mişca într-un mod cardinal”, consideră expertul transnistrean.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/1856

GĂGĂUZIA

Kozak: nu trebuie făcut din opinia SUA un factor de bază al reglementării problemei transnistrene

Reprezentantul special al preşedintelui Rusiei pentru relaţiile comercial-economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, într-un interviu pentru MOLDAVSKIE VEDOMOSTI a declarat că „este inadmisibil a face din poziţia SUA un factor esenţial al reglementării problemei transnistrene”, informează GAGAUZYERI.MD.

„SUA sunt atât de departe de problemele cetăţenilor simpli ai Moldovei, încât a face din opinia SUA un factor de bază al reglementării sau nereglementării problemei transnistrene este pur şi simplu inadmisibil. Asta, în ultimă instanţă, înjoseşte statul moldovenesc şi conducerea sa. Aş vrea să-i doresc conducerii moldoveneşti mai multă independenţă. Trebuie decis ce le trebuie cetăţenilor R. Moldova şi ce le trebuie cetăţenilor SUA”, a declarat el.

„Transnistrenii cred cu sinceritate că ei vor fi un stat independent. După astfel de acţiuni a-i returna la masa de negocieri privind reglementarea conflictului este foarte greu. Eu nu ştiu de ce eforturi, de ce argumente e nevoie (şi, mai întâi, nu din partea noastră, ci a Uniunii Europene, SUA şi NATO) pentru a convinge elita transnistreană să cadă de acord asupra altui lucru. Fie şi în condiţii de loialitate şi liberale mai bune pentru Transnistria”, a menţionat el.

Potrivit afirmaţiilor sale, conducerea Rusiei nu părăseşte speranţa că va putea să ofere o astfel de asistenţă. Pornind, în primul rând de la faptul că Moldova istorică este un stat prietenos cu Rusia.

http://gagauzyeri.md/politika/4487-kozak-nelzya-delat-mnenie-ssha-osnovnym-faktorom-uregulirovaniya-pridnestrovskoy-problemy.html

Membrii Noii Găgăuzii l-au acuzat pe asistentul lui Nicolai Dudoglo de „activitate anti-găgăuză”

Adepţii Noii Găgăuzii au calificat drept „anti-găgăuză” activitatea Biroului teritorial Comrat al Cancelariei de Stat, condus de originarul din Congaz Fiodor Gaidarj. În această dimineaţă, lângă reprezentanţa Cancelariei de Stat din Comrat a avut loc o pichetare cu participarea a câteva zeci de adepţi ai Noii Găgăuzii. În rezoluţia mitingului este menţionat că Biroul din Comrat „a paralizat activitatea” Adunării Populare, devenind „un organ de represalii”, ce anulează actele normative.

Vorbitorii au menţionat: Cancelaria de Stat a guvernului ţării „nu reacţionează la faptul că Găgăuzia are un statut propriu, special”, iar autorităţile centrale „subminează în mod premeditat fundamentele autonomiei, o privează de atribuţiuni, determină populaţia să-şi părăsească pământurile natalel”.

Conducătorului Biroului Cancelariei de Stat la Comrat, Fiodor Gaidarji, i s-a cerut să retragă din instanţe demersurile de anulare a legilor Autonomiei Găgăuze. Instituţia condusă de Gaidarji contestă în mod regulat în instanţă legile adoptate de Adunarea Populară.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42597

Deschiderea consulatului Turciei la Comrat, anunţată pentru luna mai 2018, este amânată pentru o perioadă nedeterminată

În ianuarie 2018, autorităţile Găgăuziei au anunţat deschiderea consulatului Turciei în Găgăuzia. Acest acord a fost încheiat în timpul vizitei başcanului Irina Vlah în Turcia. În acelaşi timp, în luna mai a anului curent, în Găgăuzia nu a fost deschisă reprezentanţa consulară a Turciei. După trei luni de la data anunţată, nu există informaţii relativ la când anume va fi deschis consulatul promis al Turciei pe teritoriul autonomiei.

Şeful Direcţiei principale pentru relaţiile externe al Găgăuziei, Vitali Vlah, a menţionat într-o emisiune de pe postul de televiziune GRT că reţinerea este legată de probleme imobiliare: partea turcă nu a luat hotărârea unde va fi deschis consulatul. El a adăugat că chestiunea deschiderii consulatului la Comrat poate fi tranşată în timpul vizitei preşedintelui Turciei, transmite NOKTA.MD.

http://nokta.md/%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D1%8B%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D1%82/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: