• Bucuresti 27º C
  Baia Mare 27º C
  Brasov 24º C
  Cluj-Napoca 26º C
  Constanta 24º C
  Craiova 26º C
  Galati 26º C
  Iasi 27º C
  Suceava 24º C
  Timisoara 27º C
 • 1 EUR = 4.8582 LEI
  1 USD = 4.0972 LEI
  1 GBP = 5.3220 LEI
  1 CHF = 4.5132 LEI
  1 HUF = 1.3490 LEI
  1 BGN = 2.4839 LEI
  1 JPY = 3.9261 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 11 decembrie 2018

12 Decembrie, 11:29

Reşedinţa Preşedinţiei, devastată acum nouă ani şi restaurată pe spezele turcilor, va fi sfinţită de mitropolitul Vladimir, cel mai probabil la 19 decembrie, când creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul ierah Nicolae, mare făcător de minuni, potrivit portalului NOKTA.MD.

Revista

Invitaţia a fost făcută de preşedintele Igor Dodon, care s-a plâns că în incintă e frig, drept care încă nu s-a mutat acolo. „Clădirea a stat fără căldură 7-8 ani, eu chiar am organizat o emisiune cu participarea unor reprezentanţi ai mass-media şi doamna care a fost mine a îngheţat”, a ţinut să precizeze şeful statului.

TRANSNISTRIA

Cetăţenie română pentru modoveni

România a simplificat procedura dobândirii cetăţeniei române şi un şir de alte acte normative pentru cetăţenii Moldovei. După cum a comunicat reprezentatul corpului diplomatic român la Chişinău, Daniel Ioniţă, certificatele de naştere şi cele de căsătorie vor de-acum înainte eliberate nu numai la Bucureşti şi la Consulatul României la Chişinău, dar şi în centrele raionale ale Moldovei, transmite NEWSPMR.COM.

După cum a precizat şeful corpului român externe în Moldova, îndată după depunerea jurământului de credinţă României, locuitorii Republicii Moldova vor putea să apeleze la Biroul de evidenţă a populaţiei din orice centru raional, fără înscriere prealabilă.

Potrivit afirmaţiilor lui Daniel Ioniţă, aproape o mie de locuitori ai Moldovei depun zilnic cereri de dobândire a cetăţeniei române: paşaportul român este extrem de solicitat printre moldoveni.

http://newspmr.com/novosti-moldovy/847

Experţii Chişinăului şi Tiraspolului au discutat probleme educaţiei

În biroul Misiunii OSCE de la Chişinău a avut loc şedinţa grupurilor de experţi din partea Transnistriei şi Moldovei în problemele educaţiei, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Părţile s-a concentrat asupra unor aspecte ale realizării Deciziei protocolare privind apostilarea documentelor de studii, eliberate în Transnistria. De asemenea, participanţii au discutat unele chestiuni legate de funcţionarea, în Transnistria, a şcolilor cu predare în gragfie latină.

https://novostipmr.com/ru/news/18-12-10/eksperty-pmr-i-rm-obsudili-voprosy-obrazovaniya

Apărătorii drepturilor omului din Moldova, împotriva Transnistriei

NEWSPMR.COM afirmă, într-un text, că „Chişinăul încearcă să exercite presiuni asupra Tiraspolului nu doar prin metode diplomatice”. „Organizaţiile non-guvernamentale şi non-profit iau parte în mod activ la aceste presiuni. Scopul lor posibil este de a torpila procesul paşnic de negocieri. Acest fapt a făcut obiectul unei discuţii aplicate în cadrul unei «mese rotunde», organizată pe platforma Forului Popular Transnistrean”, susţine semnatarul materialului.

Experţii şi-a amintit de evenimentele din august  2016. Atunci, după şedinţa în formatul 5+2 de la Berlin, apărătorii moldoveni ai drepturilor omului au semnat o Declaraţie privind „liniile roşii” ale reglementării transnistrene. „Cu alte cuvinte, poziţia lor e următoarea: cu Transnistria se poate vorbi doar în limba presiunii. Documentul a fost semnat de Asociaţia Promo-LEX. [...] Promo-LEX pledează activ pentru retragerea pacificatorilor ruşi, nu recunoaşte deciziile instanţelor din Transnistria. În acelaşi timp, îi apără doar pe cei aleşi, de pildă pe fostul preşedinte al Comitetului Vamal de Stat, Ghennadi Kuzmiciov, acuzat de contrabandă”, se spune în text.

În continuare, e menţionat că sponsorii din Suedia au încetat să mai finanţeze Promo-LEX, care „complică negocierile în Transnistria”. Cu toate acestea, Asociaţia este finanţată de Fondul de apărare şi promovare a democraţiei” din SUA, cunoscut ca Fondul NED. „Pe teritoriul Rusiei acest fond este inclus în «stop-list». Fondul a luat parte la finanţarea organizaţiilor arabe de tineret în perioada loviturilor de stat într-un şir de state arabe”, a declarat unul dintre experţii transnistreni.

Experţii amintiţi susţin că scopul organizaţiei non-guvernamentale Promo-LEX „şi al altor organizaţii similare” nu e apărarea drepturilor şi intereselor transnistrenilor, ci „disceditarea ţării noastre”.

http://newspmr.com/novosti-pmr/obshhestvo/2003

GĂGĂUZIA

Dodon va solicita mitropolitului să sfinţească reşedinţa Preşedinţiei, edificată pe bani turceşti

Preşedintele Moldovei Igor Dodon a declarat că intenţionează să sfinţească locul său de muncă. Săptămâna viitoare, cel mai probabil la 19 decembrie, când, pe stil vechi, creştinii ortodocşi îl serbează pe Sfântul ierah Nicolae, mare făcător de minuni, şeful statului l-a invitat pe mitropolitul Vladimir să sfinţească Preşedinţia care a fost recent restaurată pe spezele Turciei, transmite NOKTA.MD.

El a adăugat că deocamdată nu s-a transferat în reşedinţa restaurată, deoarece e frig. „Clădirea a stat fără căldură 7-8 ani, eu chiar am organizat o emisiune cu participarea unor reprezentanţi ai mass-media şi doamna care a fost mine a îngheţat, căci e destul de frig”, a spus Dodon.

http://nokta.md/%D0%B4%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%8C/

Dodon: după alegeri vor forma o nouă componenţă a Curţii Constituţionale

După alegerile parlamentare, în Moldova va fi formată o nouă componenţă a Curţii Constituţionale, a declarat Igor Dodon, potrivit GAGAUZINFO.MD, care citează mass-media de la Chişinău.

Şeful statului „nu intenţionează să cedeze niciuneia dintre legile antipopulare”, pe care el, anterior, a refuzat să le promulge. Dodon a menţionat că Curtea Constituţională a transmis temporar dreptul de a semna câteva legi spicherului sau prim-ministrului după ce el a refuzat să semneze un şir întreg de legi adoptate de majoritatea parlamentară.

„Eu nu voi ceda în niciuna dintre aceste chestiuni şi sunt convins că poporul Moldovei mă susţine în acest sens. După alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, toate aceste legi vor fi anulate. Va fi formată şi o nouă componenţă a Curţii Constituţionale”, a subliniat Dodon.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=44179

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: