• Bucuresti -1º C
  Baia Mare 0º C
  Craiova -2º C
 • 1 EUR = 4.6975 LEI
  1 USD = 4.1192 LEI
  1 GBP = 5.3305 LEI
  1 CHF = 4.1441 LEI
  1 HUF = 1.4745 LEI
  1 BGN = 2.4018 LEI
  1 JPY = 3.7645 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 11 aprilie

12 Aprilie, 18:06

GAGAZYERI.MD publică materialul NTV despre faptul că „Ungaria s-a certat cu Ucraina din cauza legii limbii” şi „ungurii distribuie paşapoarte compatrioţilor din Transcarpatia”. „Cu strigăte «Alegeţi de partea cui sunteţi!», naţionaliştii ucraineni dau buzna în casele ungurilor transcarpatici, verifică patriotismul”, comentează sursa citată.

revista

REGIUNEA ODESA

Rusia filmează de propagandă la Odesa

Rusia a filmat în regiunea Odesa un clip propagandistic având scopul de a destabiliza situaţia din Basarabia ucraineană. Potrivit surselor 048, serviciile secrete i-au identificat deja pe executorii acestui clip: studenţi şi clienţi.

Client este administraţia lui Putin şi asistentul acestuia, Vladislav Surkov, iar executorul este un jurnalist din Odesa, care a fugit din patrie, Artiom Buzila. Contra cost, studenţii au instalat un cort şi au început a se ocupa, chipurile, de agitarea populaţiei împotriva pretinsei încălcări a drepturilor lor naţionale. În acelaşi timp, activiştii radicali de dreapta au tăbărât asupra cortului şi studenţilor, au distrus decoraţiile şi i-ar fi bătut pe studenţi.

https://www.048.ua/news/2005016

România a aprobat deschiderea punctului de trecere Isaccea - Orlovka

România a aprobat deschiderea punctului de trecere Isaccea – Orlovka, unde e finalizată construcţia unui feribot. Documentul a fost semnat de prim-minstrul României, Viorica Dăncilă.

http://1tv.od.ua/news/25736

TRANSNISTRIA

Vicepreşedintele Consiliului Suprem: „Rusia e patria noastră, nu avem alta”

Transnistria a fost vizitată de reprezentanţii mass-media spaniole: politologul şi jurnalistul Pablo Gonzalez şi fotoreporterul Juan Teixeira. Ei pregătesc un mare material despre regiunea transnistreană pentru GARA (unul dintre liderii de presă în Ţara Bascilor), revista ZAZPIKA şi agenţia de ştiri NAIZ.EUS.

„Mulţi ne compară cu o aşchie a Uniunii Sovietice. Noi nu ne supărăm, dimpotrivă, ne mândrim cu asta, ne străduim să menţinem ce ne-a rămas de la URSS. Cine nu preţuieşte trecutul, nu are viitor”, a declarat vicespicherul.

Vorbind despre atitudinea locuitorilor regiunii faţă de Rusia, sursa citată a menţionat că „Transnistria e o parte a marii Lumi Ruse”. „Rusia este garanţia noastră, reazemul nostru. E patria noastrăă, nu avem nevoie de alta”, a adăugat oficialul.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-06/galina-antyufeeva-rossiya-eto-nasha-rodina-drugoy-nam-ne-nado

Oraşele din Transnistria marchează „Ziua eliberării de sub jugul ocupanţilor germano-români”

La Tiraspol, Slobozia, Dubăsari şi în alte oraşe transnistrene este marcată pe larg cea de-a 74-a aniversare a eliberării de sub jugul ocupanţilor germano-români, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-11/slobodzeya-otmechaet-den-osvobozhdeniya-goroda-ot-nemecko

GĂGĂUZIA

Cel de-al doilea Donbas: naţionaliştii au început ofensiva asupra ungurilor în Transcarpatia

GAGAZYERI.MD publică materialul NTV despre faptul că „Ungaria s-a certat cu Ucraina din cauza legii limbii” şi „ungurii distribuie paşapoarte compatrioţilor din Transcarpatia”. „Cu strigăte «Alegeţi de partea cui sunteţi!», naţionaliştii ucraineni dau buzna în casele ungurilor transcarpatici, verifică patriotismul”.

Una dintre legile ucrainene privind limba presupune că după clasa a cincea învăţământul în şcoli trebuie să aibă loc în limba ucraineană; iar limbile naţionale ale minorităţilor vor rămâne în curriculum pentru studiere suplimentară. La rândul său, jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov a atras atenţia că nimic esenţial nu se schimbă, iar şcoala ungurească rămâne aceeaşi, dar cu o predare masivă a disciplinelor în limba ucraineană, ceea ce e tocmai sarcina Ucrainei.

http://gagauzyeri.md/politika/3907-vtoroy-donbass-nacionalisty-nachali-nastuplenie-na-vengrov-v-zakarpate.html

Un blogger finlandez a şocat Facebook-ul: „Iată de ce o jumătate de mapamond îi este datoare-vândută Rusiei!”

"Veikko Korhonen, un blogger din Oulu (Finlanda), ca şi majoritatea finlandezilor contemporani, a căzut periodic sub influenţa nefastă a manualelor pro-occidentale de istorie”, transmite GAGAUZYERI.MD, fără a indica sursa.

În material e vorba de faptul că în manualele amintite tot „ceea ce se referea la noţiunea de rus era, de regulă, murdărit”. Korhonen, „obosit de permanentele polemici cu compatrioţii montaţi împotriva ruşilor, a scris pe Facebook un articol despre faptul că, datorită «agresiunii» Rusiei, o jumătate de Europă şi o parte din Asia şi-au căpătat statalitatea anume din mâinile acestei ţări”, între altele România (care „s-a născut ca urmare a războaielor ruso-turce, iar suverană a devenit prin voinţa Rusiei în perioada 1877 – 1878”) şi Moldova („ca stat, a apărut în interiorul URSS”).

http://gagauzyeri.md/vlast/3903-finskiy-bloger-shokiroval-facebook-vot-pochemu-polmira-obyazany-rossii-po-grob-zhizni.html

Ambasadorul RFG în România: dacă găgăuzii îşi vor declara independenţa, încordarea va fi în UE şi NATO

În cazul „unirii”, găgăuzii îşi pot declara independenţa, iar încordarea care va apărea ca atare în regiune se va transmite în UE şi NATO, a declarat pentru REVISTA22.RO ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, transmite GAGAUZINFO.MD, citata de GAGAUZYERI.MD.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39748; http://gagauzyeri.md/politika/3904-posol-frg-v-rumynii-esli-gagauzy-obyavyat-nezavisimost-napryazhennost-budet-v-es-i-nato.html

„Când îi vor închide pe procurori?”

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Serghei Cimpoieş a trimis o plângere procurorului general Eduarad Harunjen cu privire la acţiunile şi inacţiunile procurorului Găgăuziei Ruslan Karaivan, precum şi asupra inacţiunii procurorului Procuraturii Anticorupţie Gheorghe Ceban.

Semnatarul susţine că, sub conducerea lui Karaivan, Procuratura Găgăuziei a intentat un dosar penal „în baza informaţiilor false ale conducătorului întreprinderii «Fortagrokom», Duca Ivan”, fără însă a controla toate circumstanţele. În opinia lui Cimpoieş, dosarul i-a convenit lui Karaivan, deoarece l-a ajutat să-şi ascundă „încălcările admise în cadrul altui dosar penal, precum şi în scop de presiune asupra mediului de afaceri”.

http://gagauzyeri.md/politika/3905-kogda-nachnut-sazhat-prokurorov.html

Anterior a fost difuzată o informaţie cu privire la concedierea fără explicaţii a poliţistului Ivan Kirioglo, care, la 5 noiembrie 2017, l-a reţinut la Comrat pe şeful Direcţiei relaţii externe a Comitetului Executiv ala Găgăuziei, Vitali Vlah. Kirioglo a presupus că în cazul respectiv este implicat Karaivan care l-ar fi ajutat pe Vlah să iasă basma curată.

https://deschide.md/ru/russian_news/social_ru/28043/Уволен-полицейский-который-задержал-главу-внешних-связей-Комрата.htm

GRT încearcă să schimbe consiliul de observatori. Găgăuzii consideră acest lucru drept un „atac raider”

La 30 martie, Adunarea Populară a Găgăuziei a aprobat noua componenţă a Consiliului de observatori al Companiei publice de radio şi televiziune GRT, marea majoritatea a membrilor căruia sunt membri şi activişti ai mişcării sociale „Noua Găgăuzie”, mişcare ce a intrat în componenţa Partidului Democrat acum câţiva ani. În prezent, instanţa examinează legitimitatea demisiei componenţei în exerciţiu a Consiliului de observatori.

Mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi angajaţi ai GRT, nu au fost de acord cu această hotărâre. Lucrătorii GRT au definit cele întâmplate drept o tentativă de a ocupa televiziunea şi au declarat grevă, cerând anularea hotărârii cu privire la aprobarea noii componenţe a Consiliului de observatori.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39797

Găgăuzia este mică, iar rudele sunt multe. Spicherul Adunării Populare, despre „nepotismul” politicienilor

Relaţiile de rudenie dintre politicieni, oamenii din structurile de forţă şi alţi reprezentanţi ai organelor de stat într-o Găgăuzie de proporţii nu prea mari sunt un fenomen normal, a declarat preşedintele Adunării Populare Vladimir Kîssa.

În acelaşi timp, el însuşi este ruda prin alianţă a unui procuror din Comrat, iar parlamentarul PD Cornel Dudnic este naşul viceprimarului de Vulcăneşti. Potrivit datelor oficiale, în Găgăuzia sunt înregistraţi circa 150 de mii de cetăţeni.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39771

 

Citeste mai mult despre: revista presei
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: