• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 27º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 27º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7340 LEI
  1 USD = 4.2129 LEI
  1 GBP = 5.2448 LEI
  1 CHF = 4.2801 LEI
  1 HUF = 1.4542 LEI
  1 BGN = 2.4204 LEI
  1 JPY = 3.9037 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 10 august 2018

11 August, 11:02

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski intenţionează să discute cu preşedintele Dodon, în septembrie, situaţia râului Nistru şi problemele rotaţiei militarilor ruşi. „Grupului operativ al Trupelor ruse, a subliniat Krasnoselski, este parte componentă a operaţiunii ruse de menţinere a păcii pe malurile Nistrului”.

Revista

Liderul separatist a accentuat că prin asta subînţelege prezenţa Rusiei în regiune. „Evident, a punctat el, nu voi admite retragerea prezenţei militare ruse”.

TRANSNISTRIA

În luna septembrie va avea loc întâlnirea lui Krasnoselski cu Dodon

În luna septembrie va avea loc întâlnirea liderului de la Tiraspol Vadim Krasnoselski cu preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon. Faptul a fost anunţat de Krasnoselski la întâlnirea cu conducerea Armatei Căzăceşti de la Marea Neagră.

Liderul de la Tiraspol a relatat despre mersul procesului de negocieri şi despre acordurile încheiate. Potrivit afirmaţiilor sale, nu există o alternativă negocierilor. „Slavă Domnului că există compromisuuri, dialog, grupuri de lucru, formatul 5+2, 1+1... Eu mă voi întâlni sigur cu Igor Dodon. Întâlnirea va fi parcă în septembrie. În orice caz, a fost rugămintea lui. Vom discuta despre ecologie, despre râul Nistru, despre sistemele hidraulice pe care le construieşte Ucraina ş.a.m.d.”, a declarat el.

Krasnoselski intenţionează să discute cu Dodon şi tema pacificatorilor ruşi, rotaţia militarilor ruşi şi activitateea Comisiei Unificate  de Control. „GOTR este o parte componentă a operaţiunii ruse de menţinere a păcii pe malurile Nistrului. Şi noi subînţelegem prin asta anume prezenţa Rusiei aici. Evident, nu vom admite maximal retragerea de aici a prezenţei militare ruse”, a subliniat liderul de la Tiraspol.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180809/73316

Comunistul transnistrean Oleg Horjan cere o instanţă independentă

Deputatul Sovietului Suprem al Transnistriei, liderul Partidului Comunist local Oleg Horjan, cere în privinţa sa o instanţă independentă. În legătură cu asta, el a apelat la opinia publică din Transnistria.

În apelul său, Horjan cere comunităţii să acorde atenţie „încălcării sistematice şi bine determinate a legislaţiei în vigoare a RMN, precum şi a normelor de drept internaţionale în cursul anchetei şi procesului penal (iar, în realitate, un proces politic)”. „Autoritatea în exerciţiu a Transnistriei a analizat în ultimul timp, cu seriozitate, problema izolării mele fizice, cu scopul de a se debarasa de un concurent periculos, care este susţinut de tot mai mulţi locuitori ai Transnistriei”, se spune în textul apelului.

Potrivit afirmaţiilor lui Horjan, instanţa nu a acordat atenţie „depoziţiilor contradictorii” ale unuia dintre poliştii care au avut de suferit, „mereu anula şi nu ne permitea să punem întrebări referitoare la cazul dat, nu-i oferea «victimei» să precizeze amănuntele care ne interesau” etc. El a rugat, de asemenea, să-i fie expediat apelul în Duma de Stat a Federaţiei Ruse, Republica Moldova şi Transnistria.

Reamintim că poliţia locală l-a reţinut pe Horjan la 6 iunie chiar la şedinţa Sovietului Suprem. El este suspectat de organizarea unui protest neautorizat la Tiraspol împotriva aministraţiei separatiste şi de „aplicarea violenţei în raport cu reprezentantul autorităţii”.

http://newspmr.com/novosti-pmr/kriminal/3118

Învingătorul jocurilor militare internaţionale „Ostaşul comunităţiii 2018” a devenit echipa GOTPR

Timp de trei zile, şase echipe reprezentând structurile de forţă ale Transnistriei şi GOTR, în cadrul jocurilor militare Ostaşul Comunităţii 2018, au luptat pentru titlul de cea mai bună pereche de lunetişti, cel mai bun echipaj al blindatei, cel mai bun specialist al spatelui frontului.

A învins echipa GOTR. După ceremonia de decorare şi înmânare a cupelor, pe participanţi şi spectatori i-a aşteptat bucătărie de câmp.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-09/pobeditelem-mezhdunarodnyh-armeyskih-igr-voin-sodruzhestva-2018

Tiraspolul se pregăteşte să marcheze Ziua Republicii

La Tiraspol a fost discutată pregătirea de evenimentele festive, consacrate celei de-a 28-a aniversări de la formarea Transnistriei.

„Ziua de 26 august va deschide şirul de evenimente festive, ceremonia înălţării drapelului republicilor înfrăţite – Osetia de Sud, Abhazia şi Nagorno-Karabah”, scrie NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-09/25-avgusta-tiraspol-primerit-prazdnichnyy-naryad

GĂGĂUZIA

Şeful Delegaţiei UE: divergenţele dintre Chişinău şi Comrat trebuie tranşate pe calea dialogului

Şeful Delegaţei UE în Moldova, Peter Michalko, propune tranşarea divergenţelor dintre Chişinău şi Comrat pe calea dialogului, a declarat diplomatul într-un interviu pentru GAZETA DE SUD, transmite GAGAUZINFO.MD.

Potrivit afirmaţiilor sale, structurile europene ştiu bine că „există înţelegeri insuficiente între Chişinău şi Comrat în ceea ce priveşte prevederile concrete ale statutului special al Autonomiei Găgăuze, statut care este fixat în Constituţie”.

Michalko susţine că, „precum în ţările europene, în care există autonomii teritoriale, nu există soluţii simple, care pot fi importante şi pot fi implementate”. „Este vorba de un dialog permanent, care ar corespunde poziţiilor şi intereselor tuturor cetăţenilor, indiferent de apartenenţa lor etnică sau de limba în care vorbesc”, a adăugat el.

În scopul armonizării legislaţiei, în prezent funcţionează un grup de lucru comun al Parlamentului şi Adunării Populare a Găgăuziei. Cu toate acestea, două din trei, cele mai importante, proiecte de legi, elaborate de comisiei şi vizând împuternicirile Autonomiei, au fost rescrise integral şi adoptate de Parlament fără a lua în considerare opinia Comratului, reaminteşte publicaţia găgăuză.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42105

Dodon a acuzat autorităţile proeuropene de faptul că au adus ţara la sărăcie extremă

Preşedintele Igor Dodon a acuzat autorităţile proeuropene de faptul că „timp de nouă ani de conducere au adus Moldova până la o sărăcie extremă”.

Printre „rezultatele reale ale conducerii proeuropenilor” preşedintele a menţionat furtul miliardului de dolari din sistemul bancar şi scoaterea altui miliard din rezervele statului (pe care noi, copiii noştri şi nepoţii va trebuie să-l reîntoarcem); distrugerea complet a economiei; plecarea peste hotare a sute de mii de cetăţeni ai ţării în căutarea unei vieţi mai bune; satele pe cale de dispariţiei; copiii care cresc fără părinţi; bătrânii flămânzi; şcolile şi spitalele închise.

„A rămas puţin şi Moldova va fi reîntoarsă proprietarului său adevărat: poporului! Împreună, voi învinge la alegerile parlamentare şi împreună vom salva ţara, oferindu-i şansa unui viitor demn!”, a subliniat Dodon.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=42106

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: