• Bucuresti 29º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 25º C
  Cluj-Napoca 25º C
  Constanta 23º C
  Craiova 28º C
  Galati 27º C
  Iasi 28º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.7612 LEI
  1 USD = 4.2560 LEI
  1 GBP = 5.3976 LEI
  1 CHF = 4.2429 LEI
  1 HUF = 1.4596 LEI
  1 BGN = 2.4344 LEI
  1 JPY = 3.8834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 1 noiembrie 20108

02 Noiembrie, 09:48

Rossotrundnicestvo va inaugura un centru de contact în baza universităţii transnistrene. Centrul va coordona realizarea proiectelor agenţiei ruse în Transnistria. Direcţiile principale ale acestui centru vor fi ştiinţa, cultura, schimburile de tineret, ridicarea calificării şi pregătirea de personal, cooperarea ştiinţifico-tehnică.

Revista

Ca urmare, în Transnistria vor apărea mai frecvent proiecte realizate în cooperare cu universităţi de învăţământ superior din Rusia, a remarcat şeful Direcţiei pentru afacerile CSI al Rossotrudnicestvo, Serghei Malenko.

TRANSNISTRIA

Transnistria intenţionează să mărească exportul de produse în Rusia cu 20-30%

O delegaţie a Transnistriei, condusă de prim-ministru, efectuează o vizită de lucru la Moscova. Printre obiectivele principale din agenda deplasării este întrevederea cu conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a Rusiei. În cadrul întrevederii, părţile au discutat noua legislaţie investiţională a regiunii.

În afară de asta, Transnistria este interesată de extinderea livrărilor produselor sale în Federaţia Rusă. Astăzi, cota exporturilor pe piaţa rusă constituie 11%. Regiunea vrea o majorare în acest sens până la 20-30%.

„Rusia, pentru Transnistria, nu e doar principalul partener strategic. Transnistria nu se separă de Rusia. De aceea dezvoltarea economică a republicii este strâns legată de Rusia. Una dintre sarcinile principale, care se află în faţa economiei RMN, este de a creşte cota prezenţei Federaţiei Ruse în relaţiile comerciale cu Transnistria sau – ca variantă ideală – de a primi investitori ruşi”, a menţionat ministrul Dezvolzării Economice al regiunii.

https://novostipmr.com/ru/news/18-10-31/pridnestrove-namereno-uvelichit-eksport-produkcii-v-rossiyu-na-20

Ignatiev s-a întâlnit cu ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al Federaţiei Ruse, Derghei Gubaerv

În cadrul vizitei la Moscova, ministrul de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a avut o întrevedere cu ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Gubarev.

Părţile au făcut un schimb de opinii relativ la aspectele actuale ale agendei procesului de negocieri dintre Transnistria şi Moldova. Un accent deosebit fost pus pe dinamica realizării acordurilor încheiate anterior în domeniile transportului rutier, telecomunicaţiilor, precum şi în chestiunea dosarelor motivate politic. O atenţie aparte a fost acordată organizării următoarei şedinţe în formatul 5+2. Diplomaţii au căzut de acorda că este judicios ca următoarea rundă de negocieri să fie desfăşurată în anul curent.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-01/vitaliy-ignatev-i-sergey-gubarev-obsudili-aktualnye-aspekty

Rossotrundnicestvo va deschide un centru de contact în baza universităţii transnistrene

Rossotrundnicestvo va deschide un centru de contact în baza universităţii transnistrene. Centrul va coordona realizarea proiectelor agenţiei ruse în Transnistria. Direcţiile principale ale acestui centru vor fi ştiinţa, cultura, schimburile de tineret, ridicarea calificării şi pregătirea de personal, cooperarea ştiinţifico-tehnică.

„Noi presupunem că pe teritoriul Universităţii de Stat din Transnistria vor apărea cu o şi mai mare intensitate proiecte de studii la distanţă în cooperare cu universităţi de învăţământ superior din Rusia. Presupunem, de asemenea, că interacţiunea în cadrul vizitelor de scurtă durată a tinerilor specialişti ai universităţii în Rusia, diferite proiecte pe care le realizăm vor deveni mai vizibile pe teritoriul Transnistriei”, a atras atenţia şeful Direcţiei pentru afacerile CSI al Rossotrudnicestvo, Serghei Malenko.

https://novostipmr.com/ru/news/18-11-01/rossotrudnichestvo-otkroet-kontaktnyy-centr-na-baze

GĂGĂUZIA

Başcanul Găgăuziei, în componenţa delegaţiei prezidenţiale, s-a întâlnit cu Vladimir Putin

Başcanul Găgăuziei Irina Vlah, în componenţa delegaţiei moldoveneşti conduse de Igor Dodon, a luat parte la întâlnirea oficială cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, informează GAGAUZINFO.MD.

Putin a subliniat că Rusia acordă „o importanţă serioasă dezvoltării relaţiilor ruso-moldoveneşti”, observând că în ultimul timp „se schimbă situaţia în domeniul relaţiior comercial-economice” dintre cele două ţări şi a constatat creşterea importurilor de produse agricole din Moldova. Părţile au convenit să întreprindă în comun acţiuni cu privire la creşterea exporturilor de mărfuri de producţie moldovenească pe piaţa din Rusia.

În contextul discutării chestiunilor din domeniul cooperării umanitare, în cadrul întâlnirii s-a convenit asupra declarării anului 2019 drept An al Moldovei în Rusia, iar anul 2020 – Anul Rusiei în Moldova.

În cadrul întâlnirii, preşedintele Rusiei a apreciat înalt relaţiile interregionale dintre regiunile Rusiei şi Găgăuzia. El a menţionat că partea rusă va fi reprezentată la cel de-al patrulea for InvestGagauzia în persoana Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=43468

„Găgăuzia a fost înfiinţată mulţumită Turciei”. Irina Vlah, despre cine a luptat pentru Autonomie

Găgăuzia nu a putut fi creată fără participarea Turciei. Această idee a fost exprimată de başcanul Găgăuziei Irina Vlah în cadrul unui interviu acordat unuia dintre posturile moldoveneşti de televiziune, transmite NOKTA.MD.

La întrebarea moderatorului „poate, totuşi, graţie politicienilor locali a fost creată autonomia?”, Vlah a răspuns: „Toţi ţin minte timpurile complicate când a fost înfiinţată Găgăuzia, concomitent cu Republica Transnistreană. Au fost multe situaţii problematice şi multe discuţii dacă va fi Republica Găgăuză sau aceasta fi o autonomie. În anii 1992 – 1993, mulţumită preşedintelui Demirel, care a sosit în ţara noastră şi a început a conduce negocierile cu conducătorii Moldovei şi Găgăuziei, a fost găsit un consens. Anume Turcia a susţinut varianta creării autonomiei găgăuze şi, în anul 1991, Autonomia Găgăuză a fost aprobată. Îndată cum a fost creată, au început proiectele sociale”.

http://nokta.md/%D0%B3%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%83%D0%B7%D0%B8%D1%8F-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80/

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: