• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 8º C
  Brasov 8º C
  Cluj-Napoca 8º C
  Constanta 11º C
  Craiova 13º C
  Galati 10º C
  Iasi 7º C
  Suceava 6º C
  Timisoara 11º C
 • 1 EUR = 4.7564 LEI
  1 USD = 4.2005 LEI
  1 GBP = 5.5575 LEI
  1 CHF = 4.2296 LEI
  1 HUF = 1.5063 LEI
  1 BGN = 2.4319 LEI
  1 JPY = 3.8050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 1 iunie 2018

02 Iunie, 09:55

Proiectul de lege cu privire la domeniul de aplicare a limbii găgăuze, adoptat de curând în primă lectură (şi care a provocat un scandal în Găgăuză), „este pregătit extrem de neglijent, iar cel mai mare avantaj l-ar putea aduce nu neapărat găgăuzilor şi limbii găgăuze, ci Chişinăului şi adepţilor românizării Autonomiei Găgăuze”, scrie GAGAUZINFO.MD, citând un material de pe site-ul EHO.MD.

revista

TRANSNISTRIA

Diplomaţii au apreciat rezultatele întâlnirii de la Roma

Mass-media din Transnistria au reflectat bilanţurile şedinţei în formatul 5+2 de la Roma. Majoritatea publicaţiilor, de exemplu NEWSPMR.COM, au citat exclusiv afirmaţiile reprezentantului Transnistriei în procesul de negocieri, Vitali Ignatiev. El, între altele, a încercat să pună în cadrul şedinţei problema controlului comun moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean al frontierei, dar această tema n-a fost discutată în cele din urmă.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/17827

Unele mijloace de informare în masă au citat punctul de vedere al lui Franco Frattini. La rândul său, postul de televiziune TCB a citat cuvintele vicepremierului pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, în chestiunea punctelor comune al Moldovei şi Ucrainene: „acestea sunt relaţii bilaterale între Moldova şi Ucraina”. „Şi Frattini, se pare, a căzut de acord cu asta”, comentează publicaţia.

În afară de asta, TCB a invocat cuvintele reprezentantului special al Federaţiei Ruse, ambasadorul cu misiuni speciale Serghei Gubarev, care a declarat: „Noi suntem concentraţi asupra soluţionării problemelor concrete, ceea ce contribuie la crearea unei atmosfere propice colaborării, înţelegerii reciproce şi căutării de soluţii optime, de care suntem interesaţi cu toţii. Dar cheiţa pentru rezolvarea tuturor problemelor se află la Chişinău şi Tiraspol.

https://tsv.md/diplomaty-ocenili-rezultaty-vstrechi-v-rime/

Krasonoselski s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei în Moldova

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova Farit Muhahmetşin. Ei au discutat perfecţionarea activităţii punctului de deservire consulară în deplasare, amplasat la Tiraspol, problema cetăţeniei ruse pentru transnistrenii născuţi după anul 1992, precum şi apropiata Zi a Rusiei.

Muhametşin a relatat despre intenţia de a organiza două concerte în Transnistria, cu participarea unor artişti din Moscova şi Peteresburg. Krasnoselski a vorbit despre marşul cetăţenilor, planificat pentru 12 iunie, care se va încheia pe piaţa principală a Tiraspolului prin ceremonia ridicării drapelului Rusiei.

https://novostipmr.com/ru/news/18-06-01/effekt-ocheviden

Fostul lider de la Tiraspol Evgheni Şevciuk i-a fost intentat încă un dosar penal în Transnistria

Comitetul de Anchetă a intentat încă un dosar penal în privinţa fostului preşedinte Evgheni Şevciuk. De data asta în baza articolului „Escrocherie”. Potrivit sursei citate, Şevciuk a participat în cadrul unei complicate scheme criminale; ca urmare, de la combinatul de panificaţie de la Bender au fost furate aproape 30 de milioane de ruble.

Lui Şevciuk deja i-au fost intentate şase dosare penale pentru mită, contrabandă, abuz în serviciu. În instanţă a ajuns, deocamdată, un singur dosar ce include câteva episoade: primirea de mită şi reţinerea ilegală a 30% din totalul salariilor şi pensiilor. Conform legii, acest dosar poate fi examinat şi în lipsa suspectului. Celelalte dosare sunt suspendate, ele vor fi reluate în cazul revenirii fugarului ex-lider în ţară.

https://tsv.md/na-eks-prezidenta-shevchuka-zaveli-delo-po-state-moshennichestvo/

GĂGĂUZIA

Stela cu scandal de la Comrat, dedicată grănicerilor, s-a dovedit plagiatul unui monument rusesc

La 28 mai, la Comrat a fost inaugurat un monument dedicat trupelor de grăniceri, pe care e gravată harta Rusiei. Stela este consacrată grănicerilor din Moldova, dar conţine harta Federaţei Ruse, iar alături sunt instalate drapelele trupelor de grăniceri ale Rusiei. S-a dovedit că în Rusia există un monument similar, scrie NOKTA.MD. Unul dintre utilizatorii Facebook a difuzat o imagine în care apare monumentul Rusiei, cu o hartă asemănătoare şi cu aceeaşi lozincă precum la Comrat (dar fără cuvântul „Rusia”).

Instalarea monumentului la Comrat, cu harta Rusei, a trezit indignarea utilizatorilor de internet, precum şi a deputaţilor din Parlamentul Republicii Moldova şi a conducătorului Poliţiei de Frontieră a Moldovei, care a declarat că reprezentanţii poliţiei de frontieră nu au fost încunoştiinţaţi şi nu au fost invitaţi la inaugurarea monumentului.

http://nokta.md/плагиат-российского-памятника-в-комр/

Mass-media: Găgăuzia a fost apucată de limbă

Portalul GAGAUZINFO.MD a publicat un material de pe site-ul EHO.MD, în care se spune că proiectul de lege cu privire la domeniul de aplicare a limbii găgăuze, adoptat în primă lectură (şi care a provocat un scandal în Găgăuzia), „este pregătit extrem de neglijent, iar cel mai mare avantaj l-ar putea aduce nu tocmai găgăuzilor şi limbii găgăuze, ci Chişinăului şi adepţilor românizării Autonomiei Găgăuze”.

„E absolut deja comic faptul că proiectul de lege cu privire la domeniile de aplicare a limbii găgăuze, de la prima la ultima literă, este redactat în limba rusă”, se spune în text. „Autorii proiectului de lege afirmă că nu intenţionează „a nivela” folosirea limbii ruse. Cu toate acestea, anume la aceste rezultate poate conduce implementarea proiectului de lege în actuala sa redacţie. Limba găgăuză, cel mai probabil, nu va putea înlocui aplicarea limbii ruse. Rămâne o singură limbă, asigurarea prin susţinerea de stat şi care are resurse pentru implementarea în regiune în calitatea de limbă interetnică – limba română”, scrie publicaţia.

„În ajunul alegerilor parlamentare de la toamnă şi a alegerilor başkanului Găgăuziei în primăvara anului 2019, pentru Chişinău şi Autonomie se constituie o situaţie extrem de comodă. Cât timp în Găgăuzia se va lupta pentru care limbă este mai importantă, democraţii din Chişinău vor alege pentru toţi locuitorii din regiune şi deputaţi care să le fie convenabili, şi pe başkanul Găgăuziei”, conchid autorii articolului.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=40814

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: