• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 29º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 28º C
  Galati 31º C
  Iasi 29º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 28º C
 • 1 EUR = 4.7228 LEI
  1 USD = 4.1899 LEI
  1 GBP = 5.3006 LEI
  1 CHF = 4.2095 LEI
  1 HUF = 1.4679 LEI
  1 BGN = 2.4147 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 1 august 2018

02 August, 09:45

Cu prilejul zilei de doliu pentru „apărătorii căzuţi ai Transnistriei”, liderul separatist Vadim Krasnoselsski a observat că „au trecut deja 26 de ani de când s-a încheiat războiul nedeclarat al Moldovei împotriva poporului Transnistriei; cu toate acestea, în ţara vecină nici până acum n-au fost încadrate juridic acele evenimente”.

Revista

Krasnoselski ar fi vrut pedepsirea „celor are au dat ordinul de atac” şi s-a întrebat cum se poate vorbi de o reglementare a conflictului, „până când persoanele vinovate nu sunt trase la răspundere”?

TRANSNISTRIA

Krasnoselski s-a întâlnit cu şeful Misiunii OSCE, Michael Scanlan

Liderul de la Tiraspol s-a întâlnit cu şeful misiunii OSCE Michael Scanlan. Părţile au discutat realizarea acordurilor încheiate, în special folosirea terenurilor agricole din raionul Dubăsari. Krasnoselski susţine că 80% din terenuri sunt distribuite: e vorba de 118 certificare de folosire perfectate, aproape 90 fiind date agricultorilor, cu începere de 1 august.

El a declarat că „nimeni n-a vrut să se apuce de  rezolvarea acestei probleme deloc simple în decurs de aproape un pătrar de veac; au fost multe divergenţe şi acuzaţii la adresa Transnistriei, dar, în acelaşi timp, din partea noastră a fost dorinţa de a înlătura stratul negativ de pe temă şi de a arăta buna voinţă de reglementare a problemei care multora li s-a părut insolvabilă”.

https://tv.pgtrk.ru/ru/news/20180731/73070

Krasnoselski a adăugat că partea transnistreană mizează pe realizarea fără impedimente a altor acorduri, inclusiv rezolvarea eliberării de numere neutre. El a menţionat, de asemenea, procesul „rectiliniu” de apostilare a diplomelor universităţii locale.

La rândul său, Scanlan a spus că cel mai constructiv moment în procesul de negocieri a fost disponibilitatea Transnistriei şi Moldovei de a discuta şi înlătura dificultăţile care au apărut în cursul realizării, iar nu de a le folosi drept pretext pentru încetarea muncii. „Se vede că părţile sunt concentrate pe realizarea acordurilor încheiate şi atingerea de noi scopuri [...] Cu cât mai mult părţile procesului de negocieri tind spre cooperare, cu atât mai mult partenerii internaţionali sunt dispuşi să le acorde susţinere”, a spus el.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-31/realizaciya-dostignutyh-dogovorennostey

În Transnistria a efectuat o vizită ambasadorul Suediei în Moldova

Vadim Krasnoselski şi ministrul de Externe Vitali Ignatiev au avut o întâlnire cu delegaţia suedeză, condusă de ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Signe Burgsteller. Potrivit afirmaţiilor pe care le-a făcut ambasadoarea, diplomaţia suedeză urmăreşte cu atenţie procesele care au loc în jurul Transnistriei şi apreciază înalt recente succese în cadrul formatului 5+2. Ea a adăugat că vrea să afle părerea conducerii Transnistriei relativ la perspectivele procesului de negocieri.

La rândul său, Krasnoselski a subliniat că azi prioritatea e realizarea acordurilor semnate anterior şi a menţionat importanţa rolului mecanismelor de garantare, precum şi responsabilităţii şi iniţiative părţilor şi intermediarilor în cadrul negocierilor.

Burgsteller a menţionat, de asemenea, înaltul nivel al organizării şi desfăşurării acţiunii care a avut loc la 5 iunie la Tiraspol [invitarea de către Tiraspol a ambasadorilor din 18 ţări în regiune]. Ea a calificat drept utilă familiarizarea cu industria transnistreană, declarând că o asemenea practică permite a cunoaşte mai bine posibilităţile economice ale ţării.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-31/shvedskie-diplomaty-sledyat-za-proishodyashchimi-vokrug

În regiunea din stânga Nistrului a fost marcată Ziua memoriei şi doliului pentru apărătorii căzuţi ai Transnistriei

Centrala termoelectrică a mărit producerea de energiei electrică

Centrala termoelectrică a mărit în prima jumătate a anului cu mai bine de o treime producerea de energie electrică. Creştere se datorează majorării livrărilor pe piaţa internă şi cea externă, transmite TCB.

Postul de televiziune menţionează că în anul 2017 centrala nu a furnizat energie electrică în Moldova timp de câteva luni. Contractul a fost semnat abia în iunie 2017. „În acest an a fost reîncheiat contractul cu Moldova, în condiţii mai avantajoase. Cu toate acestea, centrala e folosită în proporţie de doar 18% din capacitatea sa, potrivit surse citate.

https://tsv.md/mgres-na-35-uvelichila-proizvodstvo-elektroenergii/

Raionul Camenca din Transnistria şi raionul Kaliska din Polonia s-au înfrăţit

A fost încheiat un acord de parteneriat între raionul Camenca şi regiunea Kaliska din Polonia. Partea poloneză a menţionat că între raioane, ca între popoare, există multe în comun, ceea ce va permite o cooperare fructuoasă şi a propus reprepzentanţilor Transnistriei să efectueze o vizită de răspuns.

https://novostipmr.com/ru/news/18-08-01/kamenskiy-rayon-pridnestrovya-i-kalishskiy-rayon-polshi-stali

În Moldova a fost înregistrată organizaţia „Pentru limba rusă”

ONG-ul „Pentru limba rusă” a fost înregistrat oficial în Moldova. Potrivit afirmaţiilor preşedintelui organizaţiei, Mihail Ahremţev, deja către toamnă „Pentru limba rusă” intenţionează „să-şi extindă activitatea, să-şi formeze filiale în toată ţara şi să înceapă o activitate sistematică şi perseverentă de apărare a drepturilor tuturor etniilor şi popoarelor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, a limbii lor şi, desigur, a limbii de comunicare interetnică: limba rusă”.

El a promis, de asemenea, o confruntare, la toamnă, cu Parlamentul care a plecat în vacanţă fără a adopta noua lege cu privire la funcţionarea limbilor în locul celei care a fost declarată de Curtea Constituţională drept „căzută în desuetudine”.

https://novostipmr.com/ru/news/18-07-31/v-moldove-zaregistrirovali-organizaciyu-za-russkiy-yazyk

GĂGĂUZIA

La Taraclia a fost adoptat drapelul şi stema

Oraşul Taraclia are propriile drapel şi stemă. Simbolurile au fost aprobate de către Comisia naţională de heraldică.

Drapelul Taracliei conţine dungi orizontale de culori albe, vezi şi roşii. Pe fundalul culorii roşii, centrale şi prepominante, este amplasat un leu galben, care ţine un plug. Culorile repetă gama drapelului de stat al Bulgariei.

Stema Taracliei e reprezentată de un scut roşu, încununat de o coroană argintie citadină în cinci turnuri. Pe stemă este, de asemenea, înfăţişat un leu cu plug, precum şi un bărbat şi o femeie în costume naţionale. Stema conţine inscripţia „Spiritul bulgar este invincibil”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41977

Participarea găgăuzilor în Primul Război Mondial a fost discutată în cadrul unei mese rotunde la Comrat

Participarea găgăuzilor în Primul Război Mondial din anii 1914 – 1918 a fost tema mesei rotunde, organizată de Centrul ştiinţific de studii „Maria Marunevici”. La 1 august, Găgăuzia marchează Ziua memoriei celor care au căzut în Primul Război Mondial.

Când începea Primul Război Mondial, în Imperiul Rus trăiau circa 100 de mii de găgăuzi. Majoritatea lor locuiau în Basarabia, dar şi în Crimeea şi Caucaz, a menţionat directorul ad-interim al Institutului Naţional de Studii, Iriina Constantinova.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=41976

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: