• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 14º C
  Brasov 10º C
  Cluj-Napoca 14º C
  Constanta 13º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 15º C
  Suceava 11º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 06 aprilie

07 Aprilie, 10:52

Potrivit un anchete recente a RISE Moldova, interlopi din ţări străine primeau în Republica Moldova paşapoarte şi identităţi false.

Revista

În acest scop era suficient să apelezi la oficiul de paşapoarte şi să depui o cerere privind pierderea paşaportului sovietic. Funcţionarii de stat vor putea contraface Registrul de Stat al populaţiei şi, ca atare elibera, un nou paşaport al cetăţeanului Republicii Moldova. În cadrul acestor schema participa şi Secţia Registru din Comrat, transmite GAGAUZYERI.MD.

REGIUNEA ODESA

La reconstrucţia pascală din Odesa au fost invitaţi actori români

La 7 aprilie, în ajunul luminatei sărbători a Paştelui, pe strada Deribasovskaia din Odesa, va avea loc o reprezentaţie teatrală „Reconstrucţia pascală”. La eveniment vor lua pare trimişi din Cehia, România şi Ucraina.

https://www.048.ua/news/2004267

TRANSNISTRIA

Dincolo de liniile roşii

Institutul transnistrean de studii social-politice şi dezvoltare regională a publicat un material analitic despre politica externă în regiune în cea de-a doua jumătate a anului 2017. Experţii menţionează importanţa realizării deciziilor protocolare, semnate de părţi. Concluzia generală: „relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol sunt actualmente, practic vorbind, nu chiar atât de rele”.

Este menţionat, de asemenea, şi faptul că Transnistria şi-a îmbunătăţit relaţiile cu Ucraina. „Transnistria este pentru Kiev, ca mai înainte, o enclavă ostilă, dar intensitatea campaniei de informare împotriva regiuunii s-a redus”. Toate acestea au loc pe fundalul creşterii volumelor comerţului bilateral: conform rezultatelor anului 2017, acest comerţ a crescut, practic, de două ori, se spune în material. La rândul său, UE, conform rezultatelor obţinuite în acelaşi an, 2017, a ieşit pe primul loc printre partenerii comerciali al regiunii la capitolul export.

În text se mai spune că în anul 2017 conducerea regiunii a pus activ la punct relaţiile cu Moscova. Cu toate acestea, „un efect vizibil e deocamdată mic: organzaţia necomercială „Integrarea euarasiatică”, ce construia în Transnistria obiecte de menire socială, şi-a încetat de facto activitatea: asupra unei linii de credit pe durata implementării reformelor financiar-economice nu s-a reuşit o înţelegere; investiţiile ruse în economia transnistreană, de asemenea, nu se văd”.

Din aceste considerente, reprezentanţii Institului pun întrebări de ale căror răspunsuri „depinde dezvoltarea de mai departe a politicii externe” a regiunii.

Prima: va rămâne oare Dmitri Rogozin reprezentant special pentru Transnistria? Care pot fi priorităţile social-economie ale Rusiei în Transnistria în anii următori?

A doua: în ce măsură vor influenţa procesul de negocieri alegerile parlamentare din Moldova? Cum vor consimţi la negocieri pe fundalul campaniei anti-ruseşri a Chişinăului?

Cea de-a treia întrebare: cum se va dezvolta situaţia cu controlul moldo-ucrainean la frontiera Transnistriei cu Moldova?

Întrebarea a patra: „cum se va dovedi, din punctul de vedere al rezultatelor, reprezentarea Italiei în cadrul OSCE? Deocamdată insuflă speranţe.” Dar, din abordarea „realistă” a lui Frattini, Italia „se poate ciocni în Moldova de aceeaşi dificultăţi ca şi Germania în anul 2016”. „Cercurile de dreapta din Moldova l-au şi înscris pe Frattini printre «agenţii Kremlinului»”, se mai spune în materialul citat.

http://newspmr.com/novosti-pmr/politika/17641

În Transnistria are loc rotaţia observatorilor militari

În cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control au fost aprobaţi în funcţii observatorii militari din partea Rusiei, care, la 5 aprilie, şi-au început îndeplinirea obligaţiilor.

A fost, de asemenea, estimată situaţia din Zona de Securitate, definită drept stabilă şi controlabilă.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-05/rotaciya-voennyh-nablyudateley-prodolzhaetsya

La Tiraspol a avut loc întrevederea ordinară experţilor din Transnistria şi Moldova în domeniul transporturilor

În biroul Misiunii OSCE de la Tiraspol a avut loc întâlnirea ordinară a experţilor din Transnistria şi Moldova în domeniul transportului auto, cu participarea reprezentanţilor pentru chestiunile politice Vitali Ignatiev şi Cristina Lesnic.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-05/ocherednaya-vstrecha-ekspertov-pridnestrovya-i-moldovy-v-oblasti

GĂGĂUZIA

Opinie: despre expansiunea românească în Moldova

GAGAZYERI.MD a reprodus opinia lui Bogdan Ţârdea, care consideră că România efectuează o expansiune în Moldova.

Drept confirmare, el invocă următoarele: lipsa un acord privind hotarele dintre cele două ţări, cetăţenia dublă a multor persoane oficiale, un mare volum de investiţii din partea României, studierea în şcoli a „istoriei românilor”, finanţarea de către România „a câtorva zeci de ong-uri şi mijloace de informare în masă şi prezenţa Mitropolia Basarabiei”. Precum şi rezultatele sondajelor: în aprilie 2017, sondajul BOP a arătat că Unirea e susţinută de 23% din totalul respondenţilor, în decembrie 2017, sondajul IMAS a arătat că „pentru” ar fi  votat deja 32% din totalul celor intervievaţi.

http://gagauzyeri.md/politika/3894-o-rumynskoy-ekspansii-v-moldove.html

Comisia parlamentară pentru asocierea UE – R. Moldova a respins propunerea privind adoptarea pachetului de „legi găgăuze”

Comisia parlamentară pentru asocierea UE – R. Moldova a aprobat o declaraţie, cu note şi recomandări, privind îndeplinirea de către Moldova a angajamentelor în cadrul Acordului de Asociere. Raportorii Parlamentului european pentru Republica Moldova, Petras Auštrevičius, a propus completarea declaraţiei cu apelul de a adopta „legile găguze”, dar propunerea sa nu a fost susţinută.

„Legile găgăuze” trebuiau să pună în concordanţă Legea cu privire la statutul special al Găgăuziei cu legislaţia naţională. Cu toate acestea, grupurile de lucru formate din deputaţi ai Parlamentului Moldovei şi Adunării Populare a Găgăuziei au prezentat diferite variante de amendamente.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39710

Fiodor Gagauz, despre foloasele pe care Autonomia le poate trage din criza moldo-rusă

Actuala criză a relaţiilor dintre Moldova şi Rusia, la nivel local, şi dintre Rusia şi SUA şi Uniunea Europeană, la nivel global, poate aduce beneficii pentru Găgăuzia, care este un adept de nădejde al statului din Est. Este opinia deputatului comunist Fiodor Gagauz.

Potrivit afirmaţiilor sale, războiul diplomatic dintre Marea Britanie şi Rusia a arătat a câta oară că Moldova, care „s-a băgat într-un conflict străin”, că este pur şi simplu „o colonie pe a cărei adminstraţie o doare-n cot de interesele populaţiei locale”. În această situaţie, Găgăuzia „rămâne unul dintre ultimele centre politice din Moldova ce îşi menţin caracterul adecvat de gândire şi sentimentul de prietenie cu Moscova”, ceea ce poate deveni „o şansă pentru o şi mai mare dezvoltare a proiectelor interregionale bilaterale”.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39715

Ancheta Rise: Oficiul de paşapoarte din Comrat emitea „identităţi false”

Potrivit unei anchete RISE Moldova, criminali din ţări străine primeau în Republica Moldova paşapoarte şi identităţi false. În acest scop era suficient să apelezi la oficiul de paşapoarte şi să depui o cerere privind pierderea paşaportului sovietic. Funcţionarii de stat vor putea contraface Registrul de Stat al populaţiei şi, ca atare, elibera un nou paşaport al cetăţeanului Republicii Moldova. În afacere era implicată şi Secţia Registru din Comrat, transmite GAGAUZYERI.MD.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/3893-rassledovanie-rise-v-pasportnom-stole-komrata-vydavali-falshivye-lichnosti-razyskivaemym-prestupnikam.html

Citeste mai mult despre: revista presei
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: