• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 19º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 12º C
  Craiova 13º C
  Galati 16º C
  Iasi 18º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.7581 LEI
  1 USD = 4.2268 LEI
  1 GBP = 5.4956 LEI
  1 CHF = 4.1488 LEI
  1 HUF = 1.4831 LEI
  1 BGN = 2.4328 LEI
  1 JPY = 3.7787 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

EXCLUSIV Revista mass-media regionale de limba rusă din Republica Moldova 05 aprilie

06 Aprilie, 09:11

În cadrul unei şedinţe la Ministerul Educaţiei al Transnistriei fost subliniat faptul că Ucraina nu alocă, „spre deosebire de timpurile anterioare, cote pentru înmatricularea absolvenţilor şcolilor străine în instituţiile sale de învăţământ superior”. Ca exemplu contrar, a fost evocată Rusia, care oferă, separat, pentru Moldova şi Transnistria, locuri bugetare în cadrul instituţiilor de învăţământ superior în proprţiile 300:206.

Revista

TRANSNISTRIA

Krasnoselski, la întrevederea cu ambasadorul Slovaciei: modelul împărţirii civilizate a Cehoslovaciei este important pentru Transnistria

Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski s-a întâlnit cu ambasadorul Slovaciei, Dusan Daho. Întâlnirea în acest format a fost prima pentru diplomatul slovac. Krasnoselski a declarat că modelul împărţirii civilizate a Cehoslovaciei este important pentru Transnistria, adăugând că pentru regiune e mai prioritară convieţuirea teritoriilor separate.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-05/vadim-krasnoselskiy-model-civilizovannogo-razdeleniya

Premierul transnistrean Alexandr Martînov s-a întâlnit cu ambasadorul Ungariei

Premierul transnistrean Alexandr Martînov s-a întâlnit cu ambasadorul Ungariei în R. Moldova, Shandor Sabo. O atenţie deosebită a fost acordată atragerii în regiune a investitorilor străini.

Shandor Sabo a menţionat că aceasta nu e unica sa vizită în regiune, dar prima în calitate de ambasador. El a declarat că a auzit multe ecouri pozitive din partea colegilor săi europeni, care au vizitat Transnistria.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-04/premer-ministr-my-delaem-vsyo-chtoby-byt-ponyatnymi-i

În cadrul GOTR a avut loc un campionat la trageri cu armele din dotare

Între subdiviziunile Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria a avut loc, în cadrul spartachiadei anuale, un campionat la trageri cu armele din dotare. Au luat parte 100 de militari.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-05/v-ogrv-proshel-chempionat-po-strelbe-iz-shtatnogo-oruzhiya

Ofiţerii Ministerului Apărării al Transnistriei dezvoltă abilităţi de dirijare a subunităţilor

În cadrul Forţelor Armate ale Transnistriei are loc un antrenament privind dezvoltarea abilităţilor de dirijare a subunităţilor în cadrul diferitor acţiuni de luptă. Se acordă atenţie problemelor aducerii subunităţilor în stare de luptă, mobilizării şi completării, deplasării punctelor de dirijare, menţinerii legăturii.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-05/oficery-minoborony-otrabatyvayut-navyki-po-upravleniyu

Transnistria a început pregătirile către ziua de 9 mai

Transnistria a început pregătirile către ziua de 9 mai. Pe aerodromul local a avut loc repetiţia paradei. Au luat parte subunităţile Ministerului Apărării, Ministerului de Interne şi Ministerului Securităţii de Stat. Au fost implicaţi şi elevii Şcolii suvoroviste din localitate.

https://tsv.md/pridnestrove-gotovitsya-ko-dnyu-pobedy/

În Transnistria au fost discutate problemele şcolilor cu predare în limba ucraineană

La Ministerul Educaţiei al Transnistriei a avut loc o şedinţă consacrată activităţii şcolilor cu predare în limba ucraineană. A fost menţionat faptul că în ultimii 10 ani s-a redus cu 54,4% completarea claselor cu predare în limba ucraineană: actualmente acolo învaţă 445 de elevi spre deosebire de 976, în anul 2008.

A fost subliniat şi faptul că Ucraina, la ora actuală, nu alocă, „spre deosebire de timpurile anterioare, cote pentru înmatricularea absolvenţilor şcolilor străine în instituţiile sale de învăţământ superior”. Ca exemplu contrar, este evocată Rusia, care oferă, separat, pentru Moldova şi Transnistria, locuri bugetare în cadrul instituţiilor de învăţământ superior în proprţiile 300:206.

https://novostipmr.com/ru/news/18-04-04/v-minprose-pmr-proshlo-soveshchanie-posvyashchyonnoe-problemam

GĂGĂUZIA

SBU pregăteşte noi provocări şi trimite forţe speciale la Odesa

GAGAUZYERI.MD a publicat o ştire despre faptul că Serviciul de Securitate al Ucrainei „pregăteşte noi provocări şi trimite forţe speciale la Odesa”. Este vorba de implicarea un contingent suplimentar pentru neadmiterea dezordinilor în ajunul tragediei care a avut loc la 2 mai 2014 în oraşul Odesa unde, în cursul confruntării dintre separatişti şi participanţii ucraineni la miting, au murit 48 de oameni.

Sunt citate cuvintele şefului SBU, Vasili Griţak, referitoare la faptul că instituţia amintită a început a primi informaţii despre tentativele serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse de a reveni la chestiunea Basarabiei, care va destabiliza situaţia în regiunea Odesa şi Republica Moldova.

„Asta se referă şi la Transnistria, deoarece acolo se află trupe ruse. În apropiere de Tiraspol, autorităţile ruse şi cele transnistrene au restabilit pista de decolare-aterizare pe aerodromul din preajma localităţii Râbniţa, care are capacitatea de a primi toate tipurile de aeronave”, a spus Griţak.

http://gagauzyeri.md/obschestvo/3892-sb-u-gotovit-novye-provokacii-i-perebrasyvaet-specnaz-v-odessu-pod-predlogom-rossiyskoy-ugrozy-so-storony-pridnestrovya.html

Veniturile deputaţilor găgăuzi, ce reprezintă Partidul Democrat, în anul 2017

GAGAUZINFO.MD, cu referire la postul de televiziune TV8, a publicat veniturile obţinute în anul 2017 de către deputaţii găgăuzi, ce reprezintă Partidul Democrat. În fracţiunea PD sunt trei originari din Găgăuzia: Demian Karaseni, Cornel Dudnik şi Nicolai Dudoglo.

În anul 2017, Karaseni a avut un salariu de 18 mii de lei. Deputatul are câteva terenuri, un casă de locuit cu o suprafaţă de 127 de metri pătraţi şi un garaj.

Dudnic şi-a cumpărat în anul 2017 un autoturism Skoda de 30,5 mi de euro, luând în acest scop un credit cu o dobândă de 6 la sută, pe un termen de patru ani. Salariul său a constituit aproximativ 124 de mii de lei. El mai posedă, din 2015, şi un Audi.

Dudoglo a câştigat, ca deputat, 121 de mii de lei. Alţi 64 de mii constuie compensaţiile la cheltuielile de transport, plătite de la bugetul de stat. El a indicat două apartamente, două case şi două terenuri comerciale, precum şi trei autoturisme: Volkswagen, Skoda Superb şi Toyota RAV 4, precum şi o cotă de 10% în compania ungurească Dronko.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39669

Macovei: „Adunarea Populară” încearcă să-şi subordoneze GRT”

Adunarea Populară a Găgăuziei încearcă să-şi subordoneze compania de televiziune GRT, a declarat directorul Asociaţiei Presei Independente din R. Moldova, Petru Macovei, în legătură cu aprobarea noii componenţe a Consiliului de observatori. Potrivit afirmaţiilor sale, cancelaria de stat din Comrat trebuie să conteste această decizie în instanţă.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39667

Potrivit GAGAUZINFO.MD, la 30 martie, Adunarea Populară a aprobat noua componenţă a Consiliului de observatori al GRT: majoritatea sunt membri şi activişti ai mişcării sociale Noua Găgăuzie, care acum câţiva ani s-a alăturat Partidului Democrat.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39693

O stradă din Taraclia vrea să intre în componenţa Găgăuziei

Locuitorii satului Noul Corten din raionul Taraclia vor să intre în componenţa Găgăuziei. Satul e, potrivit GAGAUZINFO.MD, practic o singură stradă din comuna Svetlâi. Dar, administrativ, câteva zeci de gospodării formează satul Noul Corten din cadrul raionului Taraclia.

„În Găgăuzia totul se aranjează, regiunea înfloreşte. Am vrea foarte mult ca strada noastră, «Dimitrov», să intre de asemenea în componenţa Găgăuziei”, a declarat o locuitoare din partea locului.

http://gagauzinfo.md/index.php?newsid=39678

Citeste mai mult despre: revita presei
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: